גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וילנאי מקים מערך לשליטה במידע בשעת חירום

בעקבות מלחמת לבנון השנייה, מבצע "עופרת יצוקה" והשריפה בכרמל - השר להגנת העורף, מתן וילנאי, מתכנן חמ"ל תקשורת מיוחד שירכז בשעת חירום את המידע שיועבר במדיה

"עיתון, מו"ל של עיתון ובעליו יפעלו לסיקור הוגן, אמין ושוויוני של המתרחש בעורף, בצד הדיווח על המתרחש בחזית הלחימה" - כך קובע תקנון האתיקה של מועצת העיתונות בעקבות תיקון שנוסף לו בשנת 2007, אחרי מלחמת לבנון השנייה.

מלחמת לבנון השנייה היוותה אבן-דרך בכל הקשור להתנהלות התקשורתית בעתות חירום. מצד אחד, הציבור זעם על אופי הסיקור הפזרני במידע של גופי השידור מהשטח; ומן הצד השני, היו גם טענות על התנהלות הרשויות ובהן דובר צה"ל, שלא ידעו למנן את המידע כראוי.

עכשיו, כ-5 שנים אחרי, המציאות התקשורתית שונה לחלוטין, ועמה, כך הולך ומתברר, משתנה זירת הלחימה ממנה צריך לדווח. העורף הולך ומתברר כמקום בו תתקיים הלחימה, והדיווח הולך ומתרחק מהכתבים הצבאיים אל כל היתר.

ל"גלובס" נודע כי במסגרת היערכויות בנושא שקיים השר להגנת העורף, מתן וילנאי, הוא ביקש להקים תא כתבי עורף.

"הבנתי שכל כתב הוא כתב לענייני עורף", אומר וילנאי בראיון ל"גלובס", "לכן אני רוצה לבצע מהלך שכולל את כלל הכתבים של מערכות התקשורת בישראל, ובראשם הכתבים הצבאיים. העורכים הם הגרעין".

בתקופה האחרונה ערך וילנאי שורה של פגישות עם ראשי מערכות החדשות בישראל. בין היתר הוא פגש בראשי חדשות ערוץ 2, חדשות ערוץ 10 וחטיבת החדשות של ערוץ 1, וישב עם עורכים ב"ידיעות אחרונות", "מעריב" ו"הארץ".

ב-18 בספטמבר יקיים וילנאי מפגש פסגה, המדמה מעין פגישה של ועדת העורכים, אשר תכלול את ראשי כל מערכות החדשות של כלי התקשורת, כמו גם את נשיאת מועצת העיתונות, השופטת בדימוס דליה דורנר. המטרה של וילנאי ודורנר היא למצוא דרך משותפת לסייע לעיתונאים לפעול בעת חירום.

"בעקבות כל מיני אירועים, אני לאט-לאט מזהה את המשקל של התקשורת על החזית האזרחית", אומר וילנאי. "אני רואה שיש דיווחים ישירים מזירות אירוע עוד לפני שאנחנו, הגורמים הממשלתיים, יודעים על זה. לעיתים הדיווחים האלה לא ממש נכונים. רק לפני יומיים היה דיווח על ירי גראד לעבר העיר באר-שבע, אבל הוא נפל על הקרקע. החשש שלי הוא שהתקשורת תתנהג בחירום כמו שהיא מתנהגת בשגרה - ואז רדיפת הקרדיט והתחרות יכולים לעשות צרות".

במילים אחרות, וילנאי מבקש שליטה על המידע. הוא מצטרף לגופים אחרים שכבר רואים בעצמם אחראים לכל פעולות העברת המידע בעתות חירום לציבור ובראשם פיקוד העורף ודובר צה"ל.

וילנאי, נודע ל"גלובס", רוצה שכל העיתונאים המדווחים מהשטח יסתמכו על מה שהוא אומר להם, לפני שהם מסתמכים על מה שהם רואים. בימים אלה וילנאי מקים חמ"ל ומבקש שוועידת העורכים אותה ישיק תמשיך ותתקיים לפגישות תכופות.

חמ"ל בבור בקריה

החמ"ל אותו מקים וילנאי כבר החל להתמקם בימים אלה בבור מיוחד בקריה, ושם, במקביל לאלוף פיקוד העורף, הוא ינהל גם מרכז בקרת תקשורת כחלק ממנגנון שליטה אזרחי.

בסביבתו של השר אומרים כי הצבא יהיה אחראי לשלב של עד נפילת הטיל, כמשל - להיכן נורה וכיצד יש להתגונן - והמערך של וילנאי יטפל בשלב הבא, מרגע הנפילה. בכלל זה - איפה נפל הטיל והאם כדאי או מותר לספר על כך לציבור, ובאיזה אופן.

וילנאי לא מסתפק בזאת. הוא מבקש גם לנסח קוד אתי חדש לעיתונאים, מתוך תפיסה שהתיקון האחרון משנת 2007 כבר אינו תקף ואינו מדויק.

- אבל האם אתה באמת יכול לנהל את התקשורת בעת חירום?

"אין לי מושג מי מנהל את התקשורת, היא מנהלת את עצמה. לכן במצב המעורפל הזה זה קשה יותר. אבל אני מאמין שברגע שהעיתונאים יבינו את המשקל של הדיווח שלהם, וברגע שתהיה הבנה בין המערכות - הדבר ישרת יותר את האזרחים".

- עיתונאי שמדווח מאירוע יכול לשלוט במה שקורה?

"זו הנקודה, כי העורך לא שולט בכל דבר, לכן אנחנו רוצים להחדיר את המודעות גם לעיתונאים. אנחנו רוצים לקיים הדרכות לכל עיתונאי במערכת".

לדבריו, רק עכשיו הוא מגלה את כוחה של התקשורת. "אני מגלה שיש הבדל של עולם ומלואו בין עיתונות טלוויזיה, עיתון ואתרי אינטרנט. הבנתי בשריפה בכרמל איזה הבדל משמעותי יש בין מה שרואים בטלוויזיה ובין מה שקורה באמת במציאות.

"אני תמיד הייתי במלחמה ובשטח, ואף פעם לא התרשמתי מאיך שהתקשורת מעבירה את הדברים. פתאום ראיתי טלוויזיה. אני רוצה להחזיר לדיווחים את הפרופורציה המתאימה, את ההבנה של משמעות הדיווח. אני רוצה להגיע למצב שכלי התקשורת יבינו בשטח שלא חותכים פה קרדיטים, ויש לזה השלכה מיידית על הציבור. יהיו מראות קשים מאוד, וצריך לגלות איפוק".

"לתת תמונה כוללת"

בכלי התקשורת אמנם משתפים פעולה עם וילנאי, אבל הסקפטיות באופן טבעי די שולטת ביחס שלהם להתנהלות.

"אנחנו מנהלים דיונים על הנושאים הללו כבר מספר שנים, ואנחנו ערוכים וקשובים לצנזורה ככל שידרש", אומר גורם בכיר בענף. "אני לא מאמין שיש משהו שאנחנו יכולים לשפר. עיקר הדיונים מול וילנאי בשלב זה היו על האופן שבו אנחנו נוכר כמפעלים לשעות חירום, ומה עושים כשחלק ניכר מהעיתונאים המדווחים אמורים לצאת למילואים ואין מי שיתפקד. מעבר לזה, אנחנו בעיקר זקוקים לבהירות במידע ולכמה שפחות בלבול, וזה משהו שוילנאי יצטרך לטפל בו".

דורנר מברכת אף היא את וילנאי על היוזמה, אך נדמה כי גם היא אינה מתרשמת שיש מקום רב לשיפור סביב התנהלות התקשורת כפי שהיא כיום, וכפי שמועצת העיתונות התוותה.

"שוחחנו עם וילנאי בעניין", היא אומרת, "אנחנו במועצת העיתונות הקמנו ועדה אחרי מלחמת לבנון השנייה והמלצנו לתקן את תקנון האתיקה. על בסיס זה שהוא קיבל ממני את החומרים, הוא יבוא וידבר עם האנשים האחראים לתקשורת. ההמלצה שלנו הייתה לא לגרום לפאניקה. מצאנו לנכון והדגשנו שהצורך לעשות איזונים על מנת לא לגרום לנזק אם אין לזה ערך חדשותי.

"אנחנו גם אמרנו לתת תמונה כוללת של הנעשה בשטח, ולא לתת תמונה מגמתית, כמו שהעידו תלונות שהגיעו אלינו. והשר צודק כשהוא אומר שהוא רוצה למנוע דיווחים כמו אלה בזמן שהייתה השריפה בכרמל, שאמרו שבית אורן נחרבה והיא לא נחרבה. תאר לך שהיו אומרים שמגדלי אקירוב נחרבו. זה הרי לא היה קורה".

מי יעביר את המסר בשעת חירום?

עיתונאים בכירים אמרו כי החשש האמיתי לאור פעולותיו של וילנאי הוא שלא יהיה ברור מי הכתובת שתעביר את המסר בעת החירום. גורמים בפיקוד העורף אמרו בתגובה לכך כי החוק מחייב כי אלה יהיו אנשיו שישלטו על ההוראות לשעת חירום.

וילנאי, כך נראה, סבור מעט אחרת. "כלי התקשורת מבינים היטב את החשיבות ואת יכולת עשיית הנזק", אומר השר, "הם מבקשים מאתנו לדווח להם ככל שניתן וכל מה שאנחנו יודעים. צריך להבין שהמאמץ הבא לא יהיה מאמץ בחזית, כל האירועים אצלנו יהיו אירועים שהאזרחים יידעו עליהם בצורה ישירה. המטרה היא ליצור מערכת הדדית אמינה בין הרשויות לבין התקשורת. אמרתי לדליה דורנר שאני רוצה שכל מערכת תפעל בקודים ברורים".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון