גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי צריך בכלל ממשלה בארה"ב

הימין האמריקני יוצא נשכר כל אימת שהשאלה הזו מעסיקה בוחרים, שנמאס להם כבר

מעמד מיוחד במינו, שכמעט נשכח: 1999, ג'ורג' בוש הבן, מושל טקסס, עושה את צעדיו הראשונים במערכת הבחירות לנשיאות. ידיעותיו במה שהאמריקנים קוראים "מדיניות ציבורית" מוגבלות למדי. זקני המפלגה הרפובליקנית, שהקדימו למשוח אותו, סידרו שיעורים פרטיים בשבילו. המומחים החשובים ביותר של המפלגה בכל מיני תחומים שמו את פעמיהם לאוסטין, עיר הבירה של טקסס, כדי למלא את פערי הידע של המושל.

שיעור אחד היה בענייני ביטחון לאומי. המורה היה דב זקהיים, לשעבר בינוני-בכיר במשרד ההגנה של רונלד רייגן, מן האינטלקטואלים היהודים המבטיחים של המפלגה. "דב", שאל המושל בוש, "בשביל מה אנחנו בכלל צריכים צבא?" (army, שתרגומו המדויק יותר באנגלית אמריקנית הוא "חיל יבשה").

שתיקה קצרה ונבוכה נפלה על מורי המושל, בהם פול וולפוביץ, שיהיה מס' 2 במשרד ההגנה של בוש, ויהיה הראשון שיקרא לנשיא לפלוש לעיראק. אבל הם התעשתו עד מהרה, והצליחו להסיק מסקנות מחמיאות מן השאלה הזו: המושל אינו מהסס להפשיט את הבעיה המורכבת ביותר מכל שכבותיה, עד שהוא נוגע בגלעין הקשה.

מעניין שהאנקדוטה הזו לא נעשתה נכס צאן ברזל של הפוליטיקה האמריקנית. היא נמסרה בכתבה ב"וושינגטון פוסט" כמעט לפני 12 שנה. יריבי בוש בתוך מפלגתו ומחוצה לה לא השתמשו בה נגדו במערכת הבחירות של שנת 2000. בהתחשב בזה שהוא ניצח בזכות הבדל של קצת יותר מ-500 קולות במדינת פלורידה, אולי שימוש בסיפור היה משנה את התוצאות. בפלורידה יש יותר אנשי צבא מאשר ברוב מדינות ארה"ב.

המכנה המשותף הנמוך ביותר

אף על פי שמספר לא מבוטל של אינטלקטואלים הגיעו אל הנשיאות, ובוודאי מילאו תפקידים בכירים בקבינטים נשיאותיים, הפוליטיקה האמריקנית אינה מקום טוב בשביל אינטלקטואלים ובשביל רעיונות מופשטים. לעתים קרובות, אולי קרובות מדי, מנצח בה מי שהצליח לכוון אל המכנה המשותף הנמוך ביותר - המועמד שקילף את סדר היום מכל שכבותיו, עד שהגיע אל "הגלעין הקשה". זה קורה גם בשמאל וגם בימין. בעונה הפוליטית הנפתחת בשבוע הבא (תאריך מסורתי, מיד לאחר פגרת "יום העבודה"), זה קורה בעיקר בימין.

אולי לא באלה המילים, אבל בהחלט באלה הצלילים, בחלל מנסרת השאלה "בשביל מה אנחנו בכלל צריכים ממשלה". בבחירות המקדימות של המפלגה הרפובליקנית, הכיוון החד-משמעי הוא ימינה. זה קורה תמיד בבחירות מקדימות - רפובליקנים פונים ימינה, דמוקרטים פונים שמאלה, בחיפוש אחרי הפלח האקטיבי של מצביעי כל אחת מן המפלגות - אבל הפעם זה קורה במידה עוד יותר מובהקת. אולי לא ראינו רדיקליזציה כזאת מאז 1976, כאשר רונלד רייגן התקרב להביס את הנשיא המתון מדי של מפלגתו, ג'רלד פורד.

במירוץ המתקרב והולך אל שיאו, הנשכר מן הפניה ימינה, לפחות בשלב הזה, הוא ריק פרי, המושל הוותיק של טקסס. הוא מכהן שם זה 11 שנה, מאז ירש את ג'ורג' בוש. מי שחשבו את בוש למועמד ימני שמרני במיוחד יתעניינו לדעת שפרי חושב את נשיאות בוש לכפירה בלתי-נסלחת בעיקרי השמרנות. זאת אומרת, בוש מוחזק אחראי להתנפחות הגירעון בתקציב הממשלתי ולגידול בחוב הלאומי; הוא היה נשיא "פעיל מדי", הן בענייני פנים והן בענייני חוץ. המפלגה הרפובליקנית, שחזרה ונבראה בצלמו של רונלד רייגן לפני 35 שנה, אינה אוהבת נשיאים "פעילים", מפני שהם מניבים ממשלה "גדולה" הזוללת תקציבים.

וכאמור, "מי צריך בכלל ממשלה".

בין קתרינה לאיירין

זו שאלה מעניינת במיוחד, כאשר מגיעה עונת המעבר בין קיץ לסתיו. זה הזמן החצי-שנתי לסופות הוריקן במזרח ארה"ב ובדרומה. לפני שש שנים בדיוק, סופה אשר כזאת (המטאורולוגים קראו לה "קתרינה") הטביעה את העיר ניו אורלינס, ושינתה את מצב הרוח הפוליטי. קו ישר נמתח ממנה אל התבוסה הניצחת של הרפובליקנים בבחירות לקונגרס ב-2006, וקו קצת פחות ישר הוביל לניצחון ברק אובמה ב-2008.

האמריקנים גילו אז, שהם מצפים מממשלתם להיות פעילה; שהם רוצים שהיא תאסור מלחמה על איתני הטבע; שיהיו לה צי של משאיות ואלפי עובדי הצלה, ושהיא תוכל לנחות ולהמריא בקלות, לבנות גשרים בן-לילה, להגביה סוללות-מגן כלאחר יד. בקצרה, שהיא תוכל להיות בכל מקום ולעשות כל דבר.

לפני שבוע שררה ציפייה לבת-דמות של קתרינה בחוף המזרחי המאוכלס והעשיר יותר של ארה"ב. "איירין" קראו לה, וחששו שהיא תטביע חלק ממנהטן. מנהטן לא טבעה. דווקא ורמונט, מדינה צפון-מזרחית קטנה על גבול קנדה, שמעטים הניחו את פגיעותה, שילמה את המחיר הגבוה ביותר. איירין חוללה מהומה גם במקומות שלא הטביעה.

הממשלה הפדרלית הוזמנה להתערב לטובת נפגעי הסופה, מושלים ביקשו מן הנשיא להכריז מצב חירום כדי להקל על זרימת מזומנים, המשמר הלאומי הועמד במצב הכן, פקחי טיסה וכמובן חזאים עבדו שעות נוספות. בימי "איירין", "הממשלה הגדולה" לא הייתה גדולה מספיק.

לוויין - או תרנגול

קריקטוריסט אחד, שפרי מכחולו מתפרסם בעשרות עיתונים בארה"ב, צייר השבוע את חיזוי מזג האוויר עם ממשלה גדולה - ובלעדיה. כשלממשלה יש תקציבים, לוויין עוקב אחר מזג האוויר מן החלל החיצון; כאשר אין תקציבים, את המלאכה עושה שבשבת דמוית תרנגול על גג רעפים.

זה כמובן פישוט ניכר של הבעיה, אבל זה כאמור מה שעושים בפוליטיקה האמריקנית, לפעמים לטובת הימין ולפעמים לטובת השמאל, ותמיד לרעת הדיוק וההבנה: מפשיטים את הבעיה משכבותיה ומדקויותיה, ומציגים אותה במלוא גלעינה הקשה.

האם זה ישנה בטווח הארוך? קצת קשה להאמין. הלוך הרוח הכללי נוטה חד-משמעית נגד הממשלה, לאו דווקא מפני שהיא בולעת תקציבים, אלא מפני שתקציביה חדלו לתת תוצאות. כאשר "ההתאוששות הכלכלית" היא עכשיו לכל היותר עובדה סטטיסטית, וגם זה בקושי (השבוע שמענו, כי התוצר המקומי הגולמי גדל ברבעון האחרון רק באחוז אחד, מספר השקול כנגד שום דבר), הבוחר האמריקני מוכן לכלות את זעמו בממשלה.

ואם הבוחר זקוק לסיבות נוספות לשנוא את הפוליטיקאים, ניתנה לו אחת כזאת אתמול (ד'). סכסוך גלוי פרץ בין הנשיא ובין היושב ראש הרפובליקני של בית הנבחרים על המועד המדויק שבו ברק אובמה יישא נאום חשוב על ענייני תעסוקה בפני מושב משותף של שני בתי הקונגרס. הנשיא רצה את ה-7 בספטמבר, היושב ראש מציע ה-8 בספטמבר מסיבות טכניות - אם כי הרוב מניחים שהסיבה האמיתית היא שהטוענים הרפובליקנים לנשיאות עומדים לנהל ויכוח טלוויזיה בדיוק באותו תאריך ובאותה שעה.

אם הם אינם מסכימים על התאריך, הייתכן בכלל שיסכימו על איזשהו דבר אחר, בייחוד אם הוא כרוך בבשר ובעצמות? אכן, החודשים האחרונים ציינו מטוטלת פוליטית, שבה וושינגטון נעה מדרמה לטרגדיה, מקומדיה לפארסה. השבוע אנחנו עומדים בשלב הפארסה. נראה מה יזמן השבוע הבא.

עוד כתבות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה