גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין תרופה: חברות המכשור הרפואי שלא צמחו ב-2011

ניתוח "גלובס": אצל אילו חברות מכשור רפואי הדרך אל המטרה עדיין ארוכה מתמיד ■ המשקיעים מצפים מהחברות לצמוח בעשרות אחוזים בשנה על מנת להוכיח שיש ביקוש למוצר שפיתחו

רוב חברות המכשור הרפואי הנסחרות בבורסה בתל אביב נמצאות בשלב החדירה לשוק. החברות הללו סיימו את שלב המו"פ ועברו למכירות רק בשנים האחרונות, והן מנפיקות כעת סוף סוף דוחות רווח והפסד.

המשקיע בשוק ההון שמח לראות בחברות האלה את טבלאות הרווח וההפסד שאליהן הוא רגיל, אך הדוחות האלה שונים בדרך כלל בהשוואה לחברות המבוססות.

ברוב המקרים לא מצפים מהחברות האמורות להציג רווחים, בעיקר בשל ההשקעה הגדולה במאמצי השיווק, באשרור היתרונות התחרותיים באמצעות ניסויים קליניים, ובפיתוח מוצרי דור ב' על-בסיס הפקת לקחים מהחיכוך הראשון עם השוק.

רוב חברות המכשור הרפואי הצעירות לא יגיעו אי פעם לרווחיות. התרחיש החיובי עבורן הוא להירכש על-ידי חברות גדולות.

הרוכשות הפוטנציאליות מחפשות הוכחה לכך שהשוק זקוק למוצר החדש שפותח, וההוכחה הטובה ביותר היא מכירות של כמה מיליוני דולרים לפחות. אם וכאשר תתבצע הרכישה, המוצרים שפיתחו החברות הצעירות ישולבו במערכי המכירות של הענקיות, ולכן מבנה העלויות והרווחיות של החברה הצעירה אינן גורמים מכריעים.

בשל כך, גם המשקיעים, כמו החברות הגדולות, מסתכלים על קצב המכירות (ועל האיתנות הפיננסית) בתור הרמז העיקרי לעתיד החברה. הציפייה של החברות הגדולות והמשקיעים היא לראות צמיחה של כמה עשרות אחוזים משנה לשנה.

הציפייה נובעת מכך שהחברה מתחילה ממצב אפס ויש לה הרבה לאן לצמוח. ציפייה נוספת היא לראות מכירות של כמה מיליוני דולרים לפחות, תוך שנה עד שנתיים מהחדירה הרשמית לשוק.

הרציונל הוא שאם חברה מדשדשת רבעון אחר רבעון במכירות של פחות ממיליון דולר, אף שעברה את שלב הפיילוט, זהו סימן לכך שיש לה טעות במודל העסקי, בעיה בניהול, כשל בבחירת המפיצים, או שהמוצר עצמו פשוט לא דרוש.

בשנתיים האחרונות, היה קשה לשפוט לכף חובה חברות שלא הגדילו מכירות, כיוון שהיו אלה שנות משבר בשווקים העיקריים של החברות הללו - ארה"ב ואירופה.

אולם, עם היציאה החלקית מן המשבר בשנתיים האחרונות, הציפייה לגידול במכירות קיבלה שוב לגיטימציה. כך, החברות שרשמו קיפאון או צמצום במכירות מסתכנות בהדלקת נורת אזהרה לגביהן.

בחרנו לבחון את מצבן של שש החברות הציבוריות, שהציגו במחצית הראשונה של 2011 ירידה במכירות, לעומת המחצית המקבילה.

אינטרקיור

החברה משווקת מכשיר להפחתת לחץ דם. בעבר היא רשמה מכירות של עשרות מיליוני שקלים, אך בעקבות המשבר של 2008 נקלעה לקשיי נזילות, ונאלצה לצמצם משמעותית את מאמציה השיווקיים, ובמקביל לעמול על הסדר חוב מול בעלי האג"ח שלה.

גם אם ההסדר יושלם בהצלחה לא יהיו לאינטרקיור די מזומנים לממן פעילות שיווקית ברמה של טרום המשבר, והיא תזדקק לגיוס נוסף. נקודת האור היא שאינטרקיור כבר הוכיחה שיש ביקוש למוצר שלה.

החברה נסחרת לפי שווי של 1.2 מיליון שקל בציפייה להסדר החוב שימחק את רוב בעלי המניות. יש לה 470 אלף שקל בקופת המזומנים.

פלייט מדיקל

אחרי שנים שבהן מכרה בעשרות מיליוני שקלים בשנה, פלייט מדיקל החליטה להחליף את המוצר הוותיק שלה במוצר משופר. היא ניצלה את השינוי כדי לעבור למודל של מפיצים רבים, וכעת נמצאת "בין מפיצים" - המפיץ הבלעדי של המוצר הישן כבר לא מתאמץ למכור אותו, ואילו המוצר החדש עדיין לא התבסס אצל מפיצים חדשים. הנקודה החיובית היא שלמרות שהמכירות בירידה, הן עדיין גבוהות יחסית.

פלייט נסחרת לפי שווי של 26 מיליון שקל ויש לה 8.2 מיליון שקל בקופת המזומנים.

אפליסוניקס

חזון החברה הוא לפתח מוצר להסרת שיער לשוק הביתי, אך כיום יש לה מוצר שמתאים רק לשוק המקצועי, ונועד, לדברי החברה, להוכחת היתכנות.

המכירות השנתיות של אפליסוניקס צנחו מ-4.8 מיליון שקל ל-1.6 מיליון שקל, כאשר 716 אלף שקל מהם הם מענק חד פעמי שקיבלה החברה משותפה בשם SLI. המוצר הביתי נמצא בשלבי פיתוח, אך השוק שאליו הוא צפוי להיכנס ב-2012 הוא תחרותי במיוחד.

אפליסוניקס נסחרת לפי שווי של 22.9 מיליון שקל ויש לה בקופה 12.2 מיליון שקל. השווי שמוענק לחברה מתמחר גם את המיזוג המסתמן עם חברת אנדימד מקרן הון הסיכון מדיקה.

וויידמד

סדרת המוצרים של וויידמד בתחום הפרעות השינה כוללת מוצר לקליניקות לאבחון הפרעות שינה, מוצר לשוק הביתי ומוצר המשתלב במערכות הניטור של ענקית המכשור הרפואי GE במחלקות הטיפול הנמרץ.

ההסכם עם GE מתחיל להניב מכירות והחברה אופטימית לגביו, אך בינתיים נרשמת ירידה במכירותיה מהמוצר למעבדות שינה. החברה מייחסת את הצמצום במכירות לשער הדולר ולמשבר בארה"ב.

וויידמד נסחרת לפי שווי של 11.4 מיליון שקל, יש לה 3.5 מיליון שקל בקופת המזומנים. החברה שקלה למזג לתוכה פעילות נוספת, אך בינתיים ויתרה על המהלך.

די מדיקל

כפי שפורסם ב"גלובס" לפני שבוע, די מדיקל לא הצליחה לעמוד בעבר בקצב הייצור הדרוש להשקת משאבות האינסולין שלה בארה"ב, ולכן היא משווקת כרגע את סט האינפוזיה שלה בלבד.

משאבות האינסולין דור ב' שלה ייכנסו לשוק רק בעוד כשנה וחצי. שווי החברה 66 מיליון שקל ויש לה 15 מיליון שקל בקופה.

לייפווייב

החברה פעילה בעיקר בשוק האירופי ובברזיל. מפיציה לא עמדו השנה בכמויות המינימום שהבטיחו לשווק, בעיקר משום שלמוצרים אין שיפוי ביטוחי. החברה הפסיקה את מאמצי השיווק שלה באירופה עד שיושג השיפוי.

לייפווייב הצהירה בעבר על כוונתה לבצע ניסוי מבוקר שיתמוך בקבלת אישור לשיווק בארה"ב, אולם כרגע אין לה די הון לכך, והיא מחפשת מימון. בינתיים ממשיכה החברה בפעילויות מו"פ.

בקופת המזומנים של החברה יש 192 אלף שקל והיא נסחרת לפי שווי של 22 מיליון שקל.

איי. טי.ג'י.איי

החברה מסבירה את הירידה במכירות בכך שהחליטה לדחות את האספקה של חלק ממוצריה, עד לקבלת אישור רגולטורי לדור הבא של המוצר.

ברבעון השני של 2011 המכירות צמחו לעומת הרבעון המקביל, אך במחצית הראשונה של השנה התכווצו המכירות ביחס לאשתקד.

ל-ITGI יש 6.6 מיליון שקל בקופת המזומנים והיא נסחרת לפי שווי של 19 מיליון שקל.

יש סיבה לדאגה

נוסף על שש החברות שמכירותיהן ירדו, עשר חברות מכשור רפואי הנסחרות באחד העם רושמות אמנם גידול מינורי במכירות, אך השורה העליונה עדיין מסתכמת בפחות ממיליון דולר בשנה.

הבולטות במיוחד הן בי.אס.פי וסיאלו, שלא מצליחות לחצות את רף המיליון כבר כמה רבעונים. פלואוסנס, מדיגוס וגלייקומינדס רושמות מכירות נמוכות, אך הן חברות טריות בשווקי היעד שלהון, מה יאפשר להן ליהנות מהספק במשך מספר רבעונים נוספים.

פרוקוגניה ואי.טי ויו זיהו שיש בעיה ושינו את המיקוד האסטרטגי. הן יצטרכו למצוא משקיעים שיתנו להן צ'אנס נוסף. אליום, כמו די מדיקל, סבלה בעבר מבעיית כושר ייצור, שלדבריה נפתרה, אך הדבר עדיין אינו מתבטא במכירות משמעותיות.

אייסקיור, החברה החדשה ביותר בשוק הצליחה להגדיל את המכירות במידה נאה מאז שהושקו מוצריה בארה"ב. אם תמשיך בקצב כזה, היא תצא בקרוב מרשימת ה"פחות ממיליון".

בריינסווי רושמת מכירות ראשוניות באירופה, אך הציפייה העיקרית שלה היא תוצאות הניסוי הרב מרכזי שלה בדיכאון, הצפויות בתחילת 2012. הן אלה שיקבעו את עתידה בתקופה הקרובה.

22

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

ירידות בתל אביב; אינטרקיור מזנקת ב-15%, טיב טעם ב-10%

ההתחממות בצפון ופסימיות לגבי עסקת החטופים? מדד הבנקים יורד ב-1.5% ● השקל מוסיף ומתחזק, 3.723 שקלים ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● המדדים המרכזיים בישראל ובארה"ב סגרו את החודש עם ירידות של כ-4% ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, אתמול / צילום: Reuters, Selcuk Acar/Anadolu Agency

מצוידים ברימוני הלם: המשטרה פשטה על אוניברסיטת קולומביה ופינתה את המפגינים

השוטרים הגיעו אתמול בלילה מצוידים ברימוני הלם ופשטו על בניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים ● באוניברסיטאות אחרות ברחבי ארה"ב נמשכו המהומות בעוצמה נמוכה יותר

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות