גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה "תוקע" בניית עשרות אלפי דירות מת"א עד הרצליה?

אלפי בעלי קרקעות פרטיים תוקעים מיזמי מגורים במתחמים אטרקטיביים ■ הסיבות: מריבות על איחוד וחלוקה, ויכוחים והרבה אינטרסים אישיים ■ הישראלים שקנו את הקרקעות הורישו אותן לילדים; בדור הבא, כל פיסת קרקע תתחלק שוב לפי מספר הילדים - מה שיסבך את הפלונטר

הגוש הגדול, מתחם ירקונים, כיכר המדינה, שכונת מנשיה - ואלה רק דוגמאות ספורות לפוטנציאל אדיר לאלפי דירות חדשות, על קרקעות ריקות בלב אזורי ביקוש, שברור לכל כי יקומו עליהן בנייני מגורים. אבל הפוטנציאל נותר במשך שנים בחזקת פוטציאל בלבד, בעיקר בשל ריבוי הבעלים במתחמים אלה.

עשרות ישראלים שקנו את הקרקעות המבטיחות הפכו בתוך דור למאות יורשים, בפלונטר שאף אחד לא יודע, ואולי גם לא ממש רוצה, להתיר. ובדור הבא, כל פיסת קרקע תתחלק שוב לפי מספר הילדים, ומשימות התכנון והביצוע יסתבכו עוד יותר.

מריבות בעלי קרקע

מתחם ירקונים, למשל, שטח בפתח תקוה שבמקור תוכנן למסחר, נופש, פנאי ופאוור-סנטרים, הוא בבעלות מאות. "הקרקע היא קרקע חקלאית ושנים רבות מנסים לקדם בה בנייה", מספר עו"ד צבי שוב המטפל במספר בעלים פרטיים במתחם. "במקור ניסו לקדם שם בנייה בשנות ה-90, תוכנית שירדה מהפרק לאור תוכנית מתאר מחוזית שמכוונת לפארק בשילוב בנייה ומגורים. המגורים מקודמים באיטיות בגלל ריבוי הבעלויות והשטח הגדול, שמסתכם בכ-29 אלף דונם, מתוכם 15 אלף בפ"ת. אין גוף אחד שהולך לממן ולהזיז דברים, אין כיס שיטפל בזה, וזה נופל בין הוועדה המקומית, המחוזית והמועצה הארצית. גם אחרי שינוי הייעוד, עדיין המריבות בין בעלי הקרקע יארכו מן הסתם שנים".

דוגמה נוספת היא תוכנית 1200 לשכונת מנשיה בת"א. התוכנית חלה על 1,500 דונם שבבעלות אלפים, קיבלה תוקף ב-1975 עם פוטנציאל ל-10,000 דירות, שמעולם לא נבנו.

גם במתחם התחנה המרכזית הישנה בתל אביב יש שטח ענק ומבוזבז, כ-24 דונם, שבבעלות עשרות אנשים. לדברי עו"ד דוד בסון, ממשרד עורכי הדין הרטבי, בורנשטיין בסון ושות' המייצג חלק מהבעלים, "קשה לארגן את כל בעלי הקרקעות לשתף פעולה.

משרדנו מייצג שישית מהבעלים, כשבמקום בעלויות נוספות רבות, כולל העירייה. לפני כ-15 שנה ביוזמת חלק מהבעלים בנייה של מאות דירות בשטח, בהסכמת כל הבעלים. כדי לפנות את הדיירים המוגנים והפולשים היה צורך במימון, אלא שהעירייה סירבה לשתף פעולה ולא נתנה זכויות, והיוזמה התמוססה. למרות שהעירייה מחזיקה ברבע מהקרקע, היא לא יוזמת באזור כלום ולא מתעניינת בקרקע. בתכנון נבון, אפילו אם יופקעו חצי מהזכויות של כל אחד מהבעלים, ניתן היה לבנות שם שישה מגדלים".

עיריית ת"א מסרה כי "במשך השנים ועד היום חלוקים הבעלים הפרטיים במתחם התחנה המרכזית הישנה בשלל מחלוקת פנימיות, אשר מתבררות בבית המשפט. העירייה הציעה לא פעם לבעלים להתחיל בהליכי תכנון ואף זימנה נציגות זו או אחרת לדיונים בנושא, אך לשווא. בכל מקרה, העיריה פועלת לפיתוחם של המקרקעין השייכים לה והמיועדים לשימוש ציבורי, כמו למשל הקצאת שטח להקמת ביה"ס מנשר ופיתוח רציפי התחנה המרכזית לכיכר ציבורית עירונית. בניגוד לנאמר, העירייה רואה חשיבות בפיתוח המקום . אנו מקווים כי עם תום הליך פירוק השיתוף ואולי עוד טרם לו, יראו הבעלים הפרטיים את חשיבות הנושא ויתאגדו, בשיתוף העירייה, לפעול לפיתוח המקום".

אחת הסאגות הידועות בעיכוב תוכניות היא זו שנקשרה בכיכר המדינה. האזור מורכב מבעלים המחזיקים בנכסים במעגל הפנימי של הכיכר ובמעגל החיצוני שלה. ב-1969 נקבעה התוכנית הראשונה של כיכר המדינה (תוכנית 600), מכוחה נבנו הבניינים במעגל החיצוני מיד לאחר אישורה, אולם לגבי המעגל הפנימי היה צורך בתוכנית איחוד וחלוקה בכדי לחלק את הזכויות.

במעגל הפנימי היו אמורות להיבנות כמה שורות בניינים בני 11 קומות. רק שב-1980, ביוזמת ראש העירייה דאז שלמה להט (צ'יץ'), הוחלט להפוך את הכיכר לריאה ירוקה ללא בנייה. שר הפנים דחה תוכנית זו בשל החשש מפיצויים גדולים לבעלים ותוכנית חדשה התגבשה למעגל הפנימי - תוכנית 2500, שאושרה בשנת 2000 לאחר אינספור התנגדויות והליכים רבים - בין היתר התנגדויות של הבעלים במעגל הפנימי ושל שכנים במעגל החיצוני.

זו דוגמא קלאסית להתנהלות לא נכונה: ברגע שנבנו הבניינים במעגל החיצוני, היו בעלים רבים שהאינטרס שלהם היה שלא יבנו להם מגדלים ליד הבית. התוכנית שאושרה ב-2000 כללה בניית 387 דירות במגדלים בני 25 קומות וכן קניון גדול. הפרק האחרון בסאגה, שנבע בין היתר בשל העובדה שריבוי בעלים והבעייתיות בחלוקת שטח קניון מסחרי לכמה בעלויות, הוריד את הקניון מהתוכנית וקבע שהמגדלים יצמחו ל-40 קומות ויכילו 450 דירות. לשם כך הוכנה תוכנית חדשה, 2500 א', שאושרה על ידי הוועדה המקומית, אבל כעת מצויה בוועדת ערר עקב התנגדות חלק מהדיירים ולאחר שגם התברר שלא ניתן לבנות את כל היח"ד בגלל קרן משרד הביטחון שעוברת באזור.

וד"לים לאומיים בלבד

יתרה מכך, התקוות הרבות שתולים קובעי המדיניות ואחרים בחוק הווד"לים שאושר לאחרונה - אותן ועדות דיור שאמורות לטפל בהאצת הבנייה למגורים במסלול מהיר לאישור תוכניות בנייה גדולות - שוכחות שאותן וד"לים, בהגדרה, יטפלו רק בקרקעות מדינה (80% מהשטח בבעלות המדינה), בזמן שרבים מהמתחמים התקועים ברמת התכנון הם כאמור קרקעות פרטיות, מרובות בעלים, במרכז הארץ.

שוב: "כשאומרים שלמינהל יש 91% מהקרקעות בארץ, מתייחסים לקרקעות באזור באר שבע, דרום הנגב וכו', וכך מגיעים ל-91%. במרכז אולי בחלק מהיישובים מדובר בקרקעות מינהל, אבל בחלק נכבד מהמרכז אין קרקעות מדינה וגם אין בהם וד"לים".

בעבר, כשהמדינה רצתה להוציא לפועל תוכניות גדולות על קרקע פרטית היא ידעה להשתמש בסמכויות ההפקעה, שלא ממש ישימות במציאות הקניינית והמשפטית של היום. "היו מתחמים שביצעו בהם הפקעות גדולות, אבל היום ההפקעות לא קיימות", אומר שוב, "בשנות ה-60 וה-70 המדינה הפקיעה שטחים, כולל הפקעות יום האדמה בגליל ב-1976 והפקעות ביפו ובמנשיה, כי המדינה הגיעה למסקנה שבכדי לקדם תכנון בקרקעות מרובות בעלים, עליה להפקיע אדמות. אבל בהדרגה ההפקעות לא בוצעו. גם ביפו ובמנשיה הפקיעו קרקעות, אבל פעמים רבות נתנו לאנשים להישאר ותוכניות המשך לא יושמו. כשיש הרבה בעלים יש הרבה התנגדויות והמשמעות היא שנים רבות של הליכים, מלחמות על טבלאות איזון ועל זכויות. אנשים רבים על חלוקת העוגה".

לדברי השמאי, אהוד המאירי, "מי שמתנגד להכנסת תוכניות להליך מזורז במסגרת הווד"לים חושש שבאמצעות מסלול עוקף ביורוקרטיה לא ישימו לב לתנאי הסביבה. החשש שזה יקרה בתוכניות מינהל הוא קטן יותר מאשר בקרקעות פרטיות. אם הקרקעות הפרטיות היו נכנסות לווד"לים, הירוקים היו חוששים עוד יותר כי התפיסה היא שבעל קרקע פרטית מסתכל רק על הקרקע שלו ולא על הסביבה בתפיסה רחבה".

בתוכנית אחרת, באזור אם המושבות בפ"ת, מייצג משרד משה שוב חלק מהבעלים הפרטיים בקרקע בת כ-200 דונם, שניתן לבנות עליה 1,000 דירות לפחות. אחת הסיבות שתוכנית זו לא מקודמת היא משום ש"מי שדוחף אותה בפועל הם רק חלק מהבעלים, בעוד שחלק אחר יושב בצד ומחכה שמלאכתו תיעשה בידי אחרים", אומר עו"ד שמואל שוב, "מדובר בשטח עירוני לבנייה רוויה של מגורים, גם לפי תוכניות האב של פ"ת. זהו השטח החקלאי האחרון להפשרה ואין מחלוקת שצריך להפשירו. הליכי התכנון נמשכים כבר כמה שנים. זוהי קרקע פרטית, אבל אין לי ספק שאם היא היתה מקודמת בווד"לים, הפשרתה היתה יכולה להיות מהירה יותר והיו יוצאות למעלה מ-1,000 דירות לשוק כשהן מופיעות כשטח עירוני".

דיווח לבימ"ש

עו"ד ענת בירן מייצגת בעלי קרקעות בתוכנית בשכונת נוה גן ברמת השרון, בגבול תל ברוך, שם התגלה חוסר איזון בין כוונות המיעוט לכוונות הרוב: "התוכנית חלה על 235 דונם ואת המתחם חילקו למבננים, בגלל ריבוי הבעלויות. במבנן 1, ששטח 40 דונם, נוצרה סיטואציה מאוד מעניינת ובעייתית. 94% מבעלי הזכויות התארגנו ביחד והם רוצים תב"ע מסוימת, אבל מולם ניצב יזם שרכש 2%-2.5% מהקרקע ויזם תוכנית אחרת".

מתחם גדול ומוכר שתכנונו סבוך הוא הגוש הגדול בצפון ת"א. מנהלי הגוש הביעו בחודש שעבר תסכול בראיון ל"גלובס" על חוסר המעש, שהביא לפספוס הזדמנות לבניית 25-30 אלף דירות.

המתחם, 1,400 דונם, הוא בחלקו (503 דונם) בבעלות כ-3,000 בעלים פרטיים. במקרה זה הטענות על חוסר התכנון מגיעות דווקא מצד אלפי הבעלים - המיוצגים בידי מנהלים מטעם ביהמ"ש - והן מכוונות למדינה, שכנראה מתאמצת פחות כשמדובר בקרקעות שאינן נמכרות על ידה ומרבית הרווחים יזרמו לידיים פרטיות. בחודשים האחרונים השיגו מנהלי הגוש החלטה משפטית שעשויה לקדם את המתחם, המחייבת בין היתר את המדינה לדווח לביהמ"ש אחת ל-4 חודשים על התקדמות הפעולות לפינוי שדה דב.

"הרבה פתיחות ואורך רוח"

תוכנית שיצאה לאחרונה מהפלונטר התכנוני אליו נקלעה לאור ריבוי הבעלויות היא תוכנית המשולש הגדול בר"ג, לכ-1,000 דירות חדשות. התוכנית פורסמה למתן תוקף (השלב האחרון והסופי בהליך אישור תוכניות) באוקטובר האחרון, לאחר 20 שנות תכנון בווריאציות שונות. למרות שהתוכנית קיבלה תוקף כבר ב-2006, היא נתקעה כמה שנים בעקבות עררים והתנגדויות לתוכנית האיחוד והחלוקה של הזכויות בין הבעלים השונים, אולם במארס 2010 הוסרו ההתנגדויות והעררים ובכך התאפשר פרסום התוכנית למתן תוקף לפני פחות משנה. שטח המשולש הגדול, שבו מחזיקות בין היתר החברות צמח המרמן, אשדר ואזורים, הוא 235 דונם והוא גובל בכפר אז"ר ממערב, בר אילן בצפון, תל השומר בדרום וקרית קריניצי ממזרח.

בזכויות הקרקע במתחם מחזיקות שלוש קבוצות. הקבוצה הראשונה מורכבת מהחברות צמח המרמן, אשדר ואזורים, והיא זכאית לבניית כ-500 דירות בארבעה מגדלים. קבוצה נוספת היא חברת ברען המחזיקה בתב"ע לבניית כ-100 דירות במגדל נוסף. הקבוצה השלישית מורכבת מבעלי קרקע פרטיים שיוכלו לבנות 184 בתים דו-משפחתיים ו-156 דירות בבניינים בגובה ארבע קומות, נוסף על 40 דירות בבניינים בני חמש קומות וחזית מסחרית.

צמח המרמן, אשדר ואזורים רכשו את חלקן במתחם בעסקה גדולה שנחתמה לפני שלוש שנים בינן לבין 38 בעלי קרקע שיוצגו בידי עו"ד ברוך אדלר. לדברי חיים פייגלין, מנכ"ל צמח המרמן, "צריך להגיע לעסקה כזאת עם הרבה פתיחות ואורך רוח. התנהלות מול 38 בעלי קרקע היא ארוכה ומייגעת, ומחייבת את הצדדים להיות קשובים ולנסות לפגוש את הצרכים הספציפיים של כל אחד מהבעלים. מאחורי כל בעל קרקע יש ילדים, משפחה ואינטרסים כאלה ואחרים שמנהלים אותם. בנוסף, אנשים כל הזמן משנים דעתם, בהרבה מקרים גם אחרי שהחוזים נחתמים".

מתחמים מרובי בעלויות


התפלגות הקרקעות בישראל

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים