גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרושים לי עובדים חושבים

צעירים - לכו ללמוד את מה שאתם אוהבים. אל תתפתו ללמוד מה שיכניס לכם יותר כסף

לפני 26 שנה, בהיותי סטודנט לתואר שני בניהול תעשייתי, הנחה אותי פרופ' ריצ'רד רוזנברג בעבודת הגמר לקראת קבלת התואר. אני, שמוניתי אז לתפקיד מנהל שיווק של חוגלה-קימברלי, מוקיר עד היום את המנטור הקפדן והקשוח המכונה "דיק", שבקרוב ימלאו לו 90, ומודה לו על כך שהקנה לי את הכלים הבסיסיים שמשמשים אותי.

לא פעם שאלתי את פרופ' רוזנברג מדוע צריך אני להשקיע כל-כך הרבה מאמץ בתרגילים בחקר ביצועים ובלימוד כלים סטטיסטיים, שהסיכוי שאי פעם אשתמש בהם הוא קטן ביותר, ועוד יותר מזה - מדוע מחייבים אותי לקחת קורסים בפילוסופיה ובספרות. מדוע הוא לא מלמד אותי דברים מעשיים שישמשו אותי מיד בעבודה?

הוא ענה לי, שתפקיד האקדמיה הוא לעשות לסטודנט קודם כול מסאז' למוח - לפתח את יכולות הלמידה והניתוח העצמאי. את הדברים המעשיים, הוא ענה, תוכל ללמוד תוך כדי עבודה ובקורסים משלימים חוץ-אקדמיים. לתפיסתו, היכולת לעשות מסז' למוח איננה תלויה במקצוע הלימוד, אלא ברמת הלמידה והאתגר שהמוסד האקדמי והמרצה מציבים בפני הסטודנטים.

הוא טען, שבכל מקרה העולם משתנה במהירות ולכן כל ידע מעשי הופך להיות ללא רלוונטי ומה שנשאר בעל ערך אמיתי אלו הן היכולות המנטליות של העובד והמנהל. אני נזכר בחיוך עד כמה הוא צדק, שהרי כשאני למדתי אצלו לא היה אינטרנט וטלפון סלולרי.

למה חשוב שהאקדמיה תשקיע בכך שהבוגר יהיה גם אדם? מה הערך הכלכלי לחברה עסקית בלבחון עד כמה מועמד הוא גם "אדם"? על כך הוא היה עונה במידה מסוימת של חוסר סבלנות, כי היות המועמד "אדם" זה קודם כול עניין ערכי, אבל לא רק.

הארגונים היום הם מורכבים ואין כמעט תהליך שאותו ניתן להוביל לבד. העבודה היא בצוותים, ולמי שאין יכולות בינאישיות גבוהות, לא יוכל לעבוד ולתפקד בצוות ולא להוביל צוות.

אני זוכר פגישת הנחיה שלי עם פרופ' רוזנברג שהייתה לאחר שהוא היה בפגישה באחד המוסדות הפיננסיים בישראל. משהו כנראה הרגיז אותו בביקור הזה, והוא אמר לי שהיה מועיל מאוד למשרד האוצר ולמערכת הפיננסית בישראל לו היו משלבים בתוכה יותר אנשים בוגרי מקצועות מתחומי הרוח והמדעים המדויקים. זה היה מגדיל את הפתיחות והנכונות שלהם לבחון דברים.

לכאורה, זה היה מפתיע לשמוע גישה כזאת דווקא מפרופ' בתחום הכלכלה והניהול. מנהל בעידן הטכנולוגי איננו טכנוקרט שנותן תשובות לבעיות. הוא קודם כול אדם שעבורו אנשים מוכנים להתאמץ. מי שאיננו אדם, איננו יכול להיות מנהיג בחברה עסקית.

לקח לי שנים של עבודה עם מנהלים כדי להפנים ולהטמיע את הדברים שאמר לי פרופ' רוזנברג, תוך כדי פגישות הנחיה לעבודת התואר השני שלי.

אני מאמין, שלמנהלים ולאנשי עסקים בישראל אסור שתהיה מעורבות בתכנים ובניהול של מערכת החינוך, אבל ראוי שתהיה לנו אמירה ליכולות המפתח והכישורים הנדרשים מעובד וממנהל בעידן המודרני.

כל הסוגיות שעלו בשיחותיי עם פרופ' רוזנברג קשורות למשימה הראשונה במעלה של ישראל - מיצוי ההון האנושי. אין לנו משאב אחר, ולכן זהו תנאי הכרחי להישרדותה הביטחונית והכלכלית של ישראל. האמנה למיצוי ההון האנושי, שעליה חתומים כ-300 חברות עסקיות מהמובילות במשק ורוב האוניברסיטאות והמכללות בישראל, עוסקת בדיוק בנושא הזה.

חותמי האמנה מצהירים כי בארגונים שאותם הם מנהלים, בוחנים את דרישות הקדם לתפקידים השונים בתחומי ההשכלה, ופותחים אותם לכמה שיותר תחומי לימוד, כולל מדעי הטבע, מדעים מדויקים ומדעי הרוח. מחקרים רבים מוכיחים, שזה טוב לנו לעסקים, כי צוותים המורכבים מבוגרי תחומי לימוד שונים, הם פוריים ומצליחים יותר.

חותמי האמנה מצהירים גם, שהם שואלים את המועמדים לא רק מה למדו, אלא היכן למדו ונותנים עדיפות, בין היתר, למועמדים לפי רמת המוסד שאותו הם סיימו. זהו מסר חשוב של מצוינות למוסדות האקדמיים ולצעירים בישראל.

המסר של האמנה למוסדות האקדמיים הוא - לא להתפשר על רמת ההוראה והדרישות האקדמיות, כדי לקרוץ לכמה שיותר סטודנטים; השקיעו בלימודים העיוניים, בפיתוח הסטודנט כאדם, כאדם חושב בעל יכולות למידה וניתוח כעדיפות עליונה. את ההכשרה המעשית יותר ניתן ללמוד תוך כדי עבודה ובקורסים משלימים חוץ-אקדמיים.

המסר של האמנה לצעירים השוקלים מה ללמוד וכמה להשקיע בלימודים הוא: לכו ללמוד את מה שאתם אוהבים. אל תתפתו לבחור תחום לימוד לפי מה שנראה שיכניס לכם יותר כסף וקריירה בעתיד. אם ככה תבחרו, גדול הסיכוי שלא תצליחו בקריירה ושלא תהיו מאושרים בעשייתכם. אנחנו קוראים לכם, שתשקיעו בלימודים ותשאפו ללמוד במוסד האקדמי שמציב את הדרישות הגבוהות ביותר לתלמידיו, גם אם הלימודים יהיו קשים יותר.

אנו קוראים לכם, המנהלים ואנשי העסקים, להצטרף לחותמי האמנה, כדי להגביר את עוצמתה והשפעתה. זה טוב לעסקים, זה טוב לצעירים, לחינוך ולחברה הישראלית.

לכתובת האמנה לחץ כאן.

הכותב הוא נשיא אגודת הידידים של אונ' תל אביב ומנכ"ל סלקום

עוד כתבות

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"