גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרושים לי עובדים חושבים

צעירים - לכו ללמוד את מה שאתם אוהבים. אל תתפתו ללמוד מה שיכניס לכם יותר כסף

לפני 26 שנה, בהיותי סטודנט לתואר שני בניהול תעשייתי, הנחה אותי פרופ' ריצ'רד רוזנברג בעבודת הגמר לקראת קבלת התואר. אני, שמוניתי אז לתפקיד מנהל שיווק של חוגלה-קימברלי, מוקיר עד היום את המנטור הקפדן והקשוח המכונה "דיק", שבקרוב ימלאו לו 90, ומודה לו על כך שהקנה לי את הכלים הבסיסיים שמשמשים אותי.

לא פעם שאלתי את פרופ' רוזנברג מדוע צריך אני להשקיע כל-כך הרבה מאמץ בתרגילים בחקר ביצועים ובלימוד כלים סטטיסטיים, שהסיכוי שאי פעם אשתמש בהם הוא קטן ביותר, ועוד יותר מזה - מדוע מחייבים אותי לקחת קורסים בפילוסופיה ובספרות. מדוע הוא לא מלמד אותי דברים מעשיים שישמשו אותי מיד בעבודה?

הוא ענה לי, שתפקיד האקדמיה הוא לעשות לסטודנט קודם כול מסאז' למוח - לפתח את יכולות הלמידה והניתוח העצמאי. את הדברים המעשיים, הוא ענה, תוכל ללמוד תוך כדי עבודה ובקורסים משלימים חוץ-אקדמיים. לתפיסתו, היכולת לעשות מסז' למוח איננה תלויה במקצוע הלימוד, אלא ברמת הלמידה והאתגר שהמוסד האקדמי והמרצה מציבים בפני הסטודנטים.

הוא טען, שבכל מקרה העולם משתנה במהירות ולכן כל ידע מעשי הופך להיות ללא רלוונטי ומה שנשאר בעל ערך אמיתי אלו הן היכולות המנטליות של העובד והמנהל. אני נזכר בחיוך עד כמה הוא צדק, שהרי כשאני למדתי אצלו לא היה אינטרנט וטלפון סלולרי.

למה חשוב שהאקדמיה תשקיע בכך שהבוגר יהיה גם אדם? מה הערך הכלכלי לחברה עסקית בלבחון עד כמה מועמד הוא גם "אדם"? על כך הוא היה עונה במידה מסוימת של חוסר סבלנות, כי היות המועמד "אדם" זה קודם כול עניין ערכי, אבל לא רק.

הארגונים היום הם מורכבים ואין כמעט תהליך שאותו ניתן להוביל לבד. העבודה היא בצוותים, ולמי שאין יכולות בינאישיות גבוהות, לא יוכל לעבוד ולתפקד בצוות ולא להוביל צוות.

אני זוכר פגישת הנחיה שלי עם פרופ' רוזנברג שהייתה לאחר שהוא היה בפגישה באחד המוסדות הפיננסיים בישראל. משהו כנראה הרגיז אותו בביקור הזה, והוא אמר לי שהיה מועיל מאוד למשרד האוצר ולמערכת הפיננסית בישראל לו היו משלבים בתוכה יותר אנשים בוגרי מקצועות מתחומי הרוח והמדעים המדויקים. זה היה מגדיל את הפתיחות והנכונות שלהם לבחון דברים.

לכאורה, זה היה מפתיע לשמוע גישה כזאת דווקא מפרופ' בתחום הכלכלה והניהול. מנהל בעידן הטכנולוגי איננו טכנוקרט שנותן תשובות לבעיות. הוא קודם כול אדם שעבורו אנשים מוכנים להתאמץ. מי שאיננו אדם, איננו יכול להיות מנהיג בחברה עסקית.

לקח לי שנים של עבודה עם מנהלים כדי להפנים ולהטמיע את הדברים שאמר לי פרופ' רוזנברג, תוך כדי פגישות הנחיה לעבודת התואר השני שלי.

אני מאמין, שלמנהלים ולאנשי עסקים בישראל אסור שתהיה מעורבות בתכנים ובניהול של מערכת החינוך, אבל ראוי שתהיה לנו אמירה ליכולות המפתח והכישורים הנדרשים מעובד וממנהל בעידן המודרני.

כל הסוגיות שעלו בשיחותיי עם פרופ' רוזנברג קשורות למשימה הראשונה במעלה של ישראל - מיצוי ההון האנושי. אין לנו משאב אחר, ולכן זהו תנאי הכרחי להישרדותה הביטחונית והכלכלית של ישראל. האמנה למיצוי ההון האנושי, שעליה חתומים כ-300 חברות עסקיות מהמובילות במשק ורוב האוניברסיטאות והמכללות בישראל, עוסקת בדיוק בנושא הזה.

חותמי האמנה מצהירים כי בארגונים שאותם הם מנהלים, בוחנים את דרישות הקדם לתפקידים השונים בתחומי ההשכלה, ופותחים אותם לכמה שיותר תחומי לימוד, כולל מדעי הטבע, מדעים מדויקים ומדעי הרוח. מחקרים רבים מוכיחים, שזה טוב לנו לעסקים, כי צוותים המורכבים מבוגרי תחומי לימוד שונים, הם פוריים ומצליחים יותר.

חותמי האמנה מצהירים גם, שהם שואלים את המועמדים לא רק מה למדו, אלא היכן למדו ונותנים עדיפות, בין היתר, למועמדים לפי רמת המוסד שאותו הם סיימו. זהו מסר חשוב של מצוינות למוסדות האקדמיים ולצעירים בישראל.

המסר של האמנה למוסדות האקדמיים הוא - לא להתפשר על רמת ההוראה והדרישות האקדמיות, כדי לקרוץ לכמה שיותר סטודנטים; השקיעו בלימודים העיוניים, בפיתוח הסטודנט כאדם, כאדם חושב בעל יכולות למידה וניתוח כעדיפות עליונה. את ההכשרה המעשית יותר ניתן ללמוד תוך כדי עבודה ובקורסים משלימים חוץ-אקדמיים.

המסר של האמנה לצעירים השוקלים מה ללמוד וכמה להשקיע בלימודים הוא: לכו ללמוד את מה שאתם אוהבים. אל תתפתו לבחור תחום לימוד לפי מה שנראה שיכניס לכם יותר כסף וקריירה בעתיד. אם ככה תבחרו, גדול הסיכוי שלא תצליחו בקריירה ושלא תהיו מאושרים בעשייתכם. אנחנו קוראים לכם, שתשקיעו בלימודים ותשאפו ללמוד במוסד האקדמי שמציב את הדרישות הגבוהות ביותר לתלמידיו, גם אם הלימודים יהיו קשים יותר.

אנו קוראים לכם, המנהלים ואנשי העסקים, להצטרף לחותמי האמנה, כדי להגביר את עוצמתה והשפעתה. זה טוב לעסקים, זה טוב לצעירים, לחינוך ולחברה הישראלית.

לכתובת האמנה לחץ כאן.

הכותב הוא נשיא אגודת הידידים של אונ' תל אביב ומנכ"ל סלקום

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?