גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרושים לי עובדים חושבים

צעירים - לכו ללמוד את מה שאתם אוהבים. אל תתפתו ללמוד מה שיכניס לכם יותר כסף

לפני 26 שנה, בהיותי סטודנט לתואר שני בניהול תעשייתי, הנחה אותי פרופ' ריצ'רד רוזנברג בעבודת הגמר לקראת קבלת התואר. אני, שמוניתי אז לתפקיד מנהל שיווק של חוגלה-קימברלי, מוקיר עד היום את המנטור הקפדן והקשוח המכונה "דיק", שבקרוב ימלאו לו 90, ומודה לו על כך שהקנה לי את הכלים הבסיסיים שמשמשים אותי.

לא פעם שאלתי את פרופ' רוזנברג מדוע צריך אני להשקיע כל-כך הרבה מאמץ בתרגילים בחקר ביצועים ובלימוד כלים סטטיסטיים, שהסיכוי שאי פעם אשתמש בהם הוא קטן ביותר, ועוד יותר מזה - מדוע מחייבים אותי לקחת קורסים בפילוסופיה ובספרות. מדוע הוא לא מלמד אותי דברים מעשיים שישמשו אותי מיד בעבודה?

הוא ענה לי, שתפקיד האקדמיה הוא לעשות לסטודנט קודם כול מסאז' למוח - לפתח את יכולות הלמידה והניתוח העצמאי. את הדברים המעשיים, הוא ענה, תוכל ללמוד תוך כדי עבודה ובקורסים משלימים חוץ-אקדמיים. לתפיסתו, היכולת לעשות מסז' למוח איננה תלויה במקצוע הלימוד, אלא ברמת הלמידה והאתגר שהמוסד האקדמי והמרצה מציבים בפני הסטודנטים.

הוא טען, שבכל מקרה העולם משתנה במהירות ולכן כל ידע מעשי הופך להיות ללא רלוונטי ומה שנשאר בעל ערך אמיתי אלו הן היכולות המנטליות של העובד והמנהל. אני נזכר בחיוך עד כמה הוא צדק, שהרי כשאני למדתי אצלו לא היה אינטרנט וטלפון סלולרי.

למה חשוב שהאקדמיה תשקיע בכך שהבוגר יהיה גם אדם? מה הערך הכלכלי לחברה עסקית בלבחון עד כמה מועמד הוא גם "אדם"? על כך הוא היה עונה במידה מסוימת של חוסר סבלנות, כי היות המועמד "אדם" זה קודם כול עניין ערכי, אבל לא רק.

הארגונים היום הם מורכבים ואין כמעט תהליך שאותו ניתן להוביל לבד. העבודה היא בצוותים, ולמי שאין יכולות בינאישיות גבוהות, לא יוכל לעבוד ולתפקד בצוות ולא להוביל צוות.

אני זוכר פגישת הנחיה שלי עם פרופ' רוזנברג שהייתה לאחר שהוא היה בפגישה באחד המוסדות הפיננסיים בישראל. משהו כנראה הרגיז אותו בביקור הזה, והוא אמר לי שהיה מועיל מאוד למשרד האוצר ולמערכת הפיננסית בישראל לו היו משלבים בתוכה יותר אנשים בוגרי מקצועות מתחומי הרוח והמדעים המדויקים. זה היה מגדיל את הפתיחות והנכונות שלהם לבחון דברים.

לכאורה, זה היה מפתיע לשמוע גישה כזאת דווקא מפרופ' בתחום הכלכלה והניהול. מנהל בעידן הטכנולוגי איננו טכנוקרט שנותן תשובות לבעיות. הוא קודם כול אדם שעבורו אנשים מוכנים להתאמץ. מי שאיננו אדם, איננו יכול להיות מנהיג בחברה עסקית.

לקח לי שנים של עבודה עם מנהלים כדי להפנים ולהטמיע את הדברים שאמר לי פרופ' רוזנברג, תוך כדי פגישות הנחיה לעבודת התואר השני שלי.

אני מאמין, שלמנהלים ולאנשי עסקים בישראל אסור שתהיה מעורבות בתכנים ובניהול של מערכת החינוך, אבל ראוי שתהיה לנו אמירה ליכולות המפתח והכישורים הנדרשים מעובד וממנהל בעידן המודרני.

כל הסוגיות שעלו בשיחותיי עם פרופ' רוזנברג קשורות למשימה הראשונה במעלה של ישראל - מיצוי ההון האנושי. אין לנו משאב אחר, ולכן זהו תנאי הכרחי להישרדותה הביטחונית והכלכלית של ישראל. האמנה למיצוי ההון האנושי, שעליה חתומים כ-300 חברות עסקיות מהמובילות במשק ורוב האוניברסיטאות והמכללות בישראל, עוסקת בדיוק בנושא הזה.

חותמי האמנה מצהירים כי בארגונים שאותם הם מנהלים, בוחנים את דרישות הקדם לתפקידים השונים בתחומי ההשכלה, ופותחים אותם לכמה שיותר תחומי לימוד, כולל מדעי הטבע, מדעים מדויקים ומדעי הרוח. מחקרים רבים מוכיחים, שזה טוב לנו לעסקים, כי צוותים המורכבים מבוגרי תחומי לימוד שונים, הם פוריים ומצליחים יותר.

חותמי האמנה מצהירים גם, שהם שואלים את המועמדים לא רק מה למדו, אלא היכן למדו ונותנים עדיפות, בין היתר, למועמדים לפי רמת המוסד שאותו הם סיימו. זהו מסר חשוב של מצוינות למוסדות האקדמיים ולצעירים בישראל.

המסר של האמנה למוסדות האקדמיים הוא - לא להתפשר על רמת ההוראה והדרישות האקדמיות, כדי לקרוץ לכמה שיותר סטודנטים; השקיעו בלימודים העיוניים, בפיתוח הסטודנט כאדם, כאדם חושב בעל יכולות למידה וניתוח כעדיפות עליונה. את ההכשרה המעשית יותר ניתן ללמוד תוך כדי עבודה ובקורסים משלימים חוץ-אקדמיים.

המסר של האמנה לצעירים השוקלים מה ללמוד וכמה להשקיע בלימודים הוא: לכו ללמוד את מה שאתם אוהבים. אל תתפתו לבחור תחום לימוד לפי מה שנראה שיכניס לכם יותר כסף וקריירה בעתיד. אם ככה תבחרו, גדול הסיכוי שלא תצליחו בקריירה ושלא תהיו מאושרים בעשייתכם. אנחנו קוראים לכם, שתשקיעו בלימודים ותשאפו ללמוד במוסד האקדמי שמציב את הדרישות הגבוהות ביותר לתלמידיו, גם אם הלימודים יהיו קשים יותר.

אנו קוראים לכם, המנהלים ואנשי העסקים, להצטרף לחותמי האמנה, כדי להגביר את עוצמתה והשפעתה. זה טוב לעסקים, זה טוב לצעירים, לחינוך ולחברה הישראלית.

לכתובת האמנה לחץ כאן.

הכותב הוא נשיא אגודת הידידים של אונ' תל אביב ומנכ"ל סלקום

עוד כתבות

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

בתעשיות הביטחוניות כבר מודאגים: האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על הרכבים הסיניים?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

הקרקע החקלאית הוחזרה למדינה: הסעיף שהפך את העסקאות לחסרות ערך

פסק דין חושף כיצד מצגים מפתים על "הפשרה קרובה" התגלו כעסקה נטולת ערך - בגלל סעיף אחד שהוסתר מהרוכשים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המדינה המצטיינת בשוק ההון": המקום המפתיע שישראל קטפה במדד של המגזין היוקרתי

למרות החששות ממיתון עולמי על רקע מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה העולמית סיימה את 2025 ביציבות ● בדירוג הכלכלות החזקות של האקונומיסט ישראל מזנקת מהמקום ה-6 בשנה שעברה, למקום השלישי, בעיקר בזכות ביצועי שיא של שוק ההון המקומי

עוזי סופר, מנכ''ל אלפא תאו / צילום: אלפא תאו, מיכאל טולוב

חברת הביומד הישראלית שזינקה בוול סטריט בעקבות ניסוי בטיפול בסרטן המוח

הניסוי החדש הקפיץ את מניית אלפא טאו ב-21% מתחילת השבוע ● החברה עומדת להגיש את הטכנולוגיה שלה לאישור שיווק ביפן, אם יתקבל, יהיה זה המוצר המסחרי הראשון של החברה שעדיין אין לה הכנסות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האנליסטים לא רואים בועת AI, אבל מסמנים מנצחות ומפסידות בשוק

בכמה בתי השקעות מובילים בוול סטריט כבר לא עוסקים בתהייה האם הראלי בקרב מניות הבינה המלאכותית משקף בועה ● במקום זאת הם מזהירים מהערכת חסר לעתיד התחום, וממפים את החברות שינצחו מההתפתחויות ב־AI ואת אלו שבכוננות ספיגה ● ומה מצב הישראליות?

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה / צילום: AI

"אולי אם הייתה לי קרחת היו רואים אותי": חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה לזה

מדע הסרטן והטיפול המתקדם בו הביאו בשורה לחולים, ובישראל כשני שלישים מהם זוכים לחיות יותר משנה מרגע הגילוי ● אלא שבפועל נוצר פה פסיפס מורכב של אנשים, עם צרכים שונים ומשתנים, שמערכות התמיכה לא יודעות לעכל: ממימון תרופות, דרך מענה בקהילה ועד הניסיון להשתלב בשגרה ובעבודה ● כרגע אין תוכנית לאומית ו"החולים החדשים" נופלים בין הכיסאות

ג'נסן האונג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, ועמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח בישראל, במפגש עם אבינתן אור ונועה ארגמני

שורד השבי אבינתן אור נפגש עם מנכ"ל אנבידיה במטה החברה בארה"ב

המפגש התקיים במהלך ביקור של צמרת ההנהלה הישראלית במטה החברה בקליפורניה, כאשר אבינתן הגיע למקום בליווי בת זוגו, נועה ארגמני, שנחטפה עמו מהנובה ● ערב חטיפתו לפני יותר משנתיים, עבד אבינתן בצוות פיתוח הספקטרום של כרטיס התקשורת של אנבידיה

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

האם אפל הולכת בעקבות IBM? השאלות הגדולות בעקבות גל העזיבות

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר

משבר השמאים הוכיח שוב שדחיינות היא שם המשחק

דחיינות היא עדיין שיטת עבודה ● רוכבי האופניים ניצחו את החזית האנטי-ישראלית ● ומתברר שאנחנו כן יכולים לנצל דאטה לטובתנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל פז, מנכ''ל מאסטרקארד ישראל / צילום: יח''צ

עם מאות עובדים וכבר בגיל 37: הקידום המטאורי של מנכ"ל חברת התשלומים

"התגייסתי לקורס טיס, אבל אחרי תשעה חודשים הבנתי שזה לא מתאים לי וחתמתי ויתור. עברתי לתותחנים. בהתחלה זה היה הלם של בוץ ותותחים, אבל בסוף יצאתי לקצונה" ● שיחה קצרה עם איל פז, מנכ"ל מאסטרקארד ישראל

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע מחר על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

התוכנית הסודית של גרמניה למלחמה עם רוסיה / צילום: Reuters, Thomas Imo

במשך שלוש שנים התכוננה גרמניה למלחמה עם פוטין. ואז הכול קרס

הפלישה לאוקראינה ב–2022 הניעה מרוץ חימוש שאירופה לא ידעה כמותו מאז מלחמת העולם השנייה ● גרמניה שמה את כל הז'יטונים על מתווה בן 1,200 עמודים שהגתה ושמרה בחשאיות - למקרה של עימות עם רוסיה ● הוא כלל השקעה של 166 מיליארד אירו בתשתיות, גיוס חובה ורענון שיטות מימי המלחמה הקרה ● אלא שכשהגיע הרגע לתרגיל מבצעי שיוכיח שהיא מוכנה - הכול קרס

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

דירת חדר ליד שוק הכרמל / צילום: דניאל בוזגלו - צימוקי נכסים

בכמה נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר ליד שוק הכרמל בתל אביב?

במרכז תל אביב, ליד שוק הכרמל, נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר, בקומת קרקע, תמורת 800 אלף שקל ● הרוכשים הם זוג מאזור השפלה שרכש את הדירה להשקעה ובכוונתו לשפץ אותה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

טסלה, אקספנג וטויוטה. ''דגמי בסיס'' מוזלים / צילום: יח''צ

הדגמים המוזלים של טסלה והחשמלית החדשה של טויוטה מגיעים לישראל. כמה הם יעלו?

יצרניות הרכב החשמלי החלו להשיק "דגמי בסיס" חדשים ומוזלים שפונים לקהל יעד רחב יותר ● חברת טלקאר החלה לשווק את הטנדר החשמלי החדש של חברת KMG ● "שגריר" מכניסה לישראל מסחריות חשמליות ● ומותג הרכב השלישי במספר בישראל של קבוצת צ'רי הסינית הושק רשמית ● השבוע בענף הרכב