גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טורקיה, יריבתנו ואויבתנו

ישראל יכולה להתנצל, אבל אין מנוס מלהודות שטורקיה של ארדואן לא תהיה עוד ידידה

היה צריך להתנצל. אם השותפות האסטרטגית הייתה כל-כך חשובה - היא הייתה חשובה מספיק כדי להכחיש במשך שנים את אופיו של המשטר הטורקי - היה צריך למחות את הרוק, ואת הדם, ולבקש סליחה. הבעתי את הדעה הזו למחרת ההתקפה על ספינת הג'יהאד "נאבי מרמרה", וזה אפילו עלה ל"גלובס" בביטול פומבי מאוד של מנוי אחד. היה צריך להתנצל מפני שהתנצלויות הן חלק מן הדיפלומטיה הבין-לאומית: לא עניין של צדקנות, אלא עניין של אינטרס עצמי.

ראשי ממשלות יפניים חוזרים וקדים קידות של התנצלות לכל ארץ במזרח אסיה, שמבקשת אותם להתנצל על מעשי סבא במלחמת העולם השנייה. יכול בהחלט להיות שההתנצלויות כנות, אבל הן גם מועילות לעסקים. כמו שכתב שארל דה גול ביומנו לאחר פגישה עם ראש ממשלה יפני, "סוכן של סוני ביקר אצלי היום". יפן לא חיפשה עוד כבוד, היא חיפשה עסקים, והיא מצאה אותם. פעם היא אפילו הייתה סיפור ההצלחה הגדול ביותר של זמננו.

לכל הרוחות, אפילו מועמר אל-קדאפי הבין לפני 8 שנים שמוטב לו למחול על כבודו, להתנצל, להסגיר, לשקול פיצויים עצומים לחלק מקורבנות הטרור שלו. בתמורה, לוב הוחזרה אל הקהילה הבין-לאומית, הוסרו הסנקציות נגדה, היא קיבלה שפע של השקעות - ו"המנהיג האח" קיבל פוליסת ביטוח. היא פקעה, מה לעשות, אבל לא מפני שמעניקיה התכוונו מלכתחילה להפר את תנאיה. ככה יצא, כי ככה יוצא לפעמים ביחסים הבין-לאומיים.

סדר יומו המהפכני

התנצלות ישראל כי תבוא תתפרש כנראה כטכסיס. אבל התנהגותו של רג'יפ טאייפ ארדואן הייתה מטוכססת מיומה הראשון. האיש הזה התעניין מלכתחילה בעניין עיקרי אחד: איך למנוע הפיכה צבאית נגד ממשלתו, ואיך להאריך את שלטונה. כשלעצמן, שתי המטרות האלה היו לגיטימיות - חוץ מזה, שהן נועדו לשרת סדר יום מהפכני.

לרוע המזל, מספר גדול מדי של ישראלים, גם בשירות הממשלתי וגם במגזר הפרטי, היו מוכנים להאמין שארדואן הוא "מוסלמי מתון". ארדואן שיווק את עצמו באירופה כמקביל המוסלמי של "נוצרים דמוקרטיים". אלה האחרונים נתנו את שמם למפלגות שמרניות מתונות וזהירות, העומדות במרכז חייהן הפוליטיים של גרמניה, של הולנד ושל בלגיה. את הטכסיס הזה הכין ארדואן הרבה לפני ניצחונו המדהים, ב-2002. הוא עלה על המטוס הראשון למערב אירופה למחרת ניצחונו, ממש למחרת, כדי להלך קסמים על הנוצרים-דמוקרטיים ועל הסוציאל-דמוקרטיים. קיצור דרך לאיחוד האירופי הוא לא קיבל, אבל הוא צבר את כל נקודות יחסי הציבור שרצה, ועוד יותר.

ארדואן ידע שהוא צריך לנטרל את הצבא. חיזור פומבי נמרץ אחרי האיחוד האירופי היה האמצעי הראשון, מפני שהצבא, שומר גחלת החילוניות, לא יוכל להצדיק את הפלתה של ממשלה "פרו אירופית". אחר כך התחילה החגורה להתהדק סביב מותניהם העבות של הגנרלים. טיפשותו הקיבוצית המונומנטלית של המחנה החילוני אפשרה את הסיבוב הבא, הקריטי לחלוטין: מעצר סדרתי של אנשי צבא ושל בעלי בריתם בחברה האזרחית, ועריכת משפטי ראווה נגד מתכנני כל מיני קשרים צבאיים.

אין זאת אומרת שלא היו קשרים. תמיד היו קשרים בטורקיה. אבל הניסיון לתאר קשר עצום ממדים של מדינה-בתוך-מדינה ("המדינה העמוקה", בז'רגון המקומי) לא התקרב כלל אל הוכחה. מטרתו הייתה להלך אימים, ולדחוק כל מתנגד פוטנציאלי. ההתפטרות האחרונה של כל הפיקוד העליון, במחאה חסרת אונים על ציד המכשפות, מילאה את ציפיות ארדואן.

כאש בעצמותיו

עניינים מעטים בערו כאש בעצמותיהם של ארדואן ושל שותפיו יותר מאיבתם לישראל. עוד לפני שהעפיל אל הפוליטיקה הגבוהה, ארדואן כתב מחזה רווי אנטישמיות. זו אינה אנטישמיות אירופית, זו אנטישמיות הנובעת מן הארס של כתבי האחים המוסלמים. את עקבותיה היה אפשר למצוא בכל רחבי טורקיה שנים לפני ארדואן: בחוברות ובגלויות דואר, שנמכרו בכל קיוסק, מאיסטנבול ועד טרבזון ועד דיארבאקיר.

ארדואן אינו מעוניין בהתנצלות ישראלית. אדרבא, הוא מעוניין באי-התנצלות ישראלית. מאמר מערכת ב"הארץ" הניח השבוע שגירוש השגריר הישראלי מאנקרה, והורדת היחסים למדרגת מזכיר שני, היו רק "תגובה נחפזת", והאשמה נופלת כמובן על ישראל. אפילו ה"ניו יורק טיימס" ראה צורך להיות תקיף יותר בגינוי טורקיה, ולהזכיר את האיום המשתמע של שר החוץ הטורקי להפעיל כוח צבאי נגד ישראל.

התגובה לא הייתה "נחפזת". היא הייתה מתוכננת, כפי שכל מעשי ארדואן בתשע השנים האחרונות היו מתוכננים. הוא עשה חיל בלתי רגיל, הוא המנהיג החזק ביותר של טורקיה מאז אטאטורק. כמובן, יש אצלו לא מעט אופורטוניזם, אבל השיטתיות של מעשיו, כולל הריסת היחסים עם ישראל, מדברת בעדה.

התנצלות אולי תשבש קצת את תוכניותיו. עכשיו אפילו קל יותר להביע אותה, מפני שחוקרי האו"ם סמכו את ידיהם על עצם זכותה של ישראל לפקח על מי עזה. אבל ההנחה המדריכה את אהוד אולמרט, כשהוא פוטר את מנהיגי טורקיה מחשד של איבה ("אני מכיר אותם"), קלוטה מן האוויר: לא ייתכן חידוש של "הברית האסטרטגית", מפני שטורקיה אינה רוצה לא ברית ולא אסטרטגית. סיכויי חידושה שקולים כנגד סיכויי חידושם של יחסי ישראל עם צרפת של דה גול ב-1967. הוא סיים את היחסים המיוחדים עם "ידידתנו ובעלת בריתנו" (המלים ההן בקעו מגרונו) לא מפני שהיא "ירתה את הירייה הראשונה" במלחמת ששת הימים, אלא מפני שהוא הגיע עוד קודם למסקנה שקשרים הדוקים עם הערבים ייטיבו לשרת את האינטרסים של צרפת.

"יודעים איך לירות"

אל השיקול האינטרסנטי נוספת כמובן הפתולוגיה של ארדואן ושל תנועתו כלפי ישראל. נוספת גם דוקטרינת "אפס בעיות עם שכנינו", שמכוחה טורקיה מקווה למעמד הגמון במזרח התיכון. הקו הישר אל ההגמוניה קצת התעקם. ארדואן, שהטיח בשמעון פרס בדאבוס, שווייץ, בינואר 2009, "אתם יודעים יפה מאוד איך לירות", קצת מתקשה לחזור על המלים האלה בפומבי כלפי בשאר אל אסד. יש לו עכשיו קצת בעיות עם איראן. הבדלנים הכורדים מעניקים אפילו לטורקים את ההזדמנות להראות שהם "יודעים יפה מאוד איך לירות". אבל גם אם יש קצת מהמורות בדרך, היעד לא השתנה. יהירותו וכוחניותו של ראש ממשלת טורקיה רק התחזקו, תוצאה של שלושה ניצחונות סוחפים בבחירות לפרלמנט ומונופוליזציה של עמדות הכוח.

חוץ מהתנצלות לצורך יחסי ציבור, אין לישראל עוד ברירה אלא להכיר בזה שטורקיה, "ידידתנו ובעלת בריתנו", היא עכשיו, ביתר שאת, יריבתנו ואויבתנו. אין זאת אומרת שצריך לירות בה, או לנתק איתה את היחסים. עם אויבים אפשר לנהל גם מלחמה קרה, שאולי יום אחד גם תסתיים בהפשרה. אבל העמדת פנים לא תועיל עוד לאיש. מדינית, אסטרטגית וצבאית - טורקיה אמנם אבודה.

עוד כתבות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים