גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה היית ב-11 בספטמבר 2001?

ביום שבו קרסו התאומים חשבתי שאני בדרך לעשות מכה, אבל אז עלתה מולי חברה בצ'ט

א. אף פעם לא ייחסתי חשיבות גדולה מדי לשאלות בסגנון "איפה היית כשזה קרה". בהנחה שלא היית "שם" כש"זה" קרה, ובהנחה שלנוכחות שלך אין איזושהי השפעה על מה שקרה, הרי שאין לשאלה הזו הרבה משמעות. מה זה משנה, ולמי בדיוק, איפה היית ומה עשית בזמן שניל ארמסטרונג נחת על הירח?

ובכל זאת. ב-11 בספטמבר 2001 עבדתי בחברת סטארט-אפ. זו הייתה תקופה של שפע - הרווחתי טוב, יותר טוב ממה שהרווחתי עד אז ומאז, היו לי אוטו מליסינג וחבילה של כרטיסי ביקור שעל שניהם התנוסס אותו הלוגו.

הייתי בוס ונסעתי לחו"ל, כתבתי הרבה יותר מדי מיילים, עבדתי הרבה יותר מדי שעות ועישנתי הרבה יותר מדי סיגריות. אבל משום מה חשבתי שאני מאושר. חשבתי שהעובדה שיש לי אופציות אומרת משהו. חשבתי שאני הולך לשחק אותה. כמו רבים אחרים אז, חייתי בתחושה שהמכה קרובה.

והמכה אכן הייתה קרובה, אלא שזו לא הייתה בדיוק המכה שחיכינו לה. זה היה בצהריים, וחברה עלתה מולי בצ'ט וכתבה משהו כמו "מסוק נכנס הרגע במגדלי עזריאלי". לקח כמה דקות עד שהתברר בדיוק מה קרה.

כמו כל העולם עמדנו דבוקים למסך הענק, צופים שוב ושוב במטוסים מתרסקים אל תוך הבניינים, בבניינים הנופלים. את ההתרסקות של המטוס הראשון לא ראינו בזמן אמת, כמובן, רק בשידורים חוזרים שחזרו שוב ושוב. אבל 17 דקות אחר-כך ראינו בלייב את המטוס השני מתקרב במהירות למגדל הדרומי ונכנס בו בעוצמה. זה היה כמו חלום. עמדנו שם דוממים. זה מה שאני זוכר בעיקר: מין דממה כזו, כבדה ואטומה כמו שמיכה מבטון.

עבד איתנו מתכנת אחד שיובא במיוחד מניו-יורק. המסכן התמוטט שם. לא הייתה לו שום יכולת לתפוס אף אחד מהמשפחה או מהחברים שלו בטלפון. מובן שגם לא הייתה לו שום אפשרות לחזור הביתה, מאחר שכל הטיסות בוטלו.

היינו חברים די טובים, הוא ואני, אבל משום מה אני לא מצליח להיזכר בשם שלו עכשיו. פול או דיוויד, אני כמעט בטוח שפול. בכל מקרה, באותו היום לא היה אדם בודד ממנו בכל העולם.

מבחינתי, שני הסמלים של היום ההוא הם תמונת האיש הנופל מהמגדל ופול או דיוויד או איך שקראו לו. אני כמעט בטוח שפול.

ב. יומיים אחר-כך כינסו אותנו בחדר הישיבות הגדול והודיעו לנו - היינו משהו כמו 40 איש או קצת יותר - שאין כסף, שאבדה כל תקווה לחברה ושכולנו מפוטרים. חבל, אבל אין מה לעשות, תודה ושלום. ככה, בלי הרבה סנטימנטים. אני זוכר שאמרו לנו שמי שרוצה יוכל לרכוש את הלפטופ שלו מהחברה בהנחה.

זה היה אחד השיעורים הכי גדולים שקיבלתי בחיים. למדתי שיעור מזורז בגלובליזציה: זה לא אישי. שום דבר הוא לא אישי. אתה יכול לעשות את העבודה שלך הכי טוב - אבל זה לא משנה בגרוש. אתה יכול להיות תופר נעליים בסדנת יזע בסרי לנקה או איש היי-טק בסביון - אבל שום דבר מכל מה שקורה לא באמת תלוי בך.

אצל סבא וסבתא שלי על המקרר היה תלוי פתק: מאנטש טראכט אונד גוט לאכט. האדם מתכנן ואלוהים צוחק. יש גם שיר של דפש מוד שאומר את אותו הדבר בדיוק. דוד שלי אפרים תמיד אמר את זה קצת אחרת בדרכו המעודנת: חרא נדבק לספינה ואומר "הפלגנו".

זה לא בהכרח שיעור שלילי, אגב. ההכרה שלא הכול, או שום דבר, תלוי בך; יש בה גם הרבה מן החופש. חופש על גבול האנרכיה והניהיליזם, אבל יש בה גם הרבה מן ההומניזם, אם אתה רוצה לקחת את זה לשם.

כולנו, בסופו של דבר, תלויים זה בזה, כולנו רקמה אנושית אחת חיה. הגורלות של כולנו קשורים האחד באחר, כולנו בסופו של דבר מלחים בספינת החלל "ארץ".

ג. אז לקחתי את הפיצויים, ונסענו לכמה חודשים להודו. אני זוכר שבצפון מכרו תיקים וחולצות עם תמונות של המגדלים הקורסים ודיוקנאות של בן-לאדן. גם זה היה שיעור: כשהפערים בחברה גדולים מספיק - החזק לא רואה את החלש ממטר, והחלש שמח במפלתו של החזק. אנשים מפסיקים לראות זה את זה כבני אדם.

אני זוכר שחשבתי: כל-כך הרבה שנאה יש בעולם. אני זוכר שחשבתי שיש לבן אדם רק שתי ברירות: להיות מהטובים או להיות מהרעים. להיות טוב זה לא רק להעביר זקנה את הכביש, זה קודם כל להבין שכולם בני אדם ממש כמוך. כשאני אומר "ממש כמוך" אני לא מתכוון שכולנו אותו הדבר, בדיוק להפך: אני מתכוון שכולנו שונים. זה כל היופי.

בסיום סדנת הוויפאסנה שעשיתי בלה-דק יש רגע אחד שבו - אחרי 10 ימים של התבוננות פנימית בלתי פוסקת, של חפירה בבורות הכי עמוקים וחשוכים של העצמי - אתה פתאום יוצא החוצה מתוכך ורואה את כל בני האדם ואת כל העולם, ומתמלא באהבה אין-סופית כלפי כל מה שחי.

אז לא, אני לא מלא באהבה אין-סופית כלפי כל מה שחי. זה לא החזיק אצלי מעמד, וממילא לא כל מי שחי ראוי לאהבתי, שאינה אין-סופית בשום צורה, אבל מה זה חשוב. העיקר מבחינתי היה להבין שאתה לא לבד בעולם, ממש כמו האחר.

בוויפאסנה מלמדים אותך להסתכל אל תוך הפצע, לרדת עוד ועוד ברזולוציה ולחפש איפה הכאב. מהרגל אל הברך אל נקודה קטנה יותר וכך הלאה, עד שמתברר לך שאין כאב, ואם יש הרי שהוא בטח לא בברך. אותו הדבר עובד גם לצד השני: ככל שאתה מרחיב את נקודת מבטך, אתה מבין שהרוע הוא לא בדתיים, גם לא בדת, גם לא באלוהים. אתה מבין שיש רוע, אבל כמו שהכאב הוא לא בברך, ככה הרוע הוא לא בדת. הוא פשוט שם. כמו הר. כמו ענן. קבוע וחולף בו בזמן. ממש כמוך.

ואולי, אם לחזור לשאלה שבראש העמוד, השאלה היא לא "איפה היית כשזה קרה". אולי השאלה היא "האם היית כשזה קרה". ואולי השאלה היא בכלל "מי היית כשזה קרה", ומה נהיה ממך אחר-כך. כי אם מה שקרה השאיר אותך בדיוק כמו שהיית לפני שזה קרה, מה זה משנה איפה היית, אם בכלל. באותה המידה זה יכול היה לא לקרות.

אתם ודאי שואלים את עצמכם מה אני רוצה מהחיים שלכם. אשאיר אתכם לנסות לענות על השאלה הזו בעצמכם.

ד. מה נותר מהפיגועים האלה? מהי מורשת 11 בספטמבר מלבד מלחמות אכזריות, בדיקות אין-סופיות בשדות תעופה ואיסורים מוזרים כמו הכנסת בקבוק שתייה למטוס? מה למד העולם על עצמו? האם גם אתם מרגישים שלמדנו את השיעור הלא נכון?

אני חושב הרבה על מכונות השיקוף החדשות המוצבות בשדות-התעופה. המתנגדים להן טוענים שהן פוגעות בפרטיות ובכבוד האדם. יש בזה משהו, בוודאי. אבל אולי היינו יכולים ללמוד מהן דווקא את ההפך.

בטיסה האחרונה שלי הסתכלתי על האנשים שעמדו לפניי בתור. הם כולם היו שונים האחד מהאחר; יפים ומכוערים, צעירים ומבוגרים, נמוכים וגבוהים, בני כל המינים והגזעים והדתות. חלקם נסעו לחופשה, חלקם בענייני עבודה, חלקם היו שמחים, חלקם בדיכאון. רובם היו ודאי טובים. מיעוטם, סביר להניח, היו נבלות של ממש. אבל בשביל מכונת השיקוף היינו כולנו אותו הדבר. מבפנים, לעזאזל, אנחנו כולנו אותו הדבר.

אולי במקום מכונות שיקוף היו צריכים להעמיד שם קוראת בקפה, או פסיכולוגית, או זקנה שצריך להעביר אותה את הכביש, או ליצן, או תינוק בוכה. משהו אנושי. משהו שיבקש תגובה אנושית. הרי מכונות השיקוף לא ילמדו אותנו שום דבר על הרוע, הוא לא ישתקף בשום מכונה, ושום מכונה לא תוכל להתריע בפנינו על שום סכנה אמיתית.

הרוע הוא לא בסכין, הוא גם לא במכניקה של היד האוחזת בסכין - הוא לא בעצמות או בגידים או בשרירים או במפרקי האצבעות. הרוע לא נמצא בשום דבר מלבד בכול. אם כבר, הוא בעין. אם כבר, הוא באינטראקציה עם האחר.

למי שאנושי, שום דבר אנושי לא זר. הוציאו את מכונות השיקוף ושימו במקומן אחת מהאפשרויות שמניתי קודם, או יותר טוב: מוזיקה, או ציור, או נזיר סופי מרקד. התגובה לאמנות תלמד אתכם יותר על הבן אדם מכל מכונה.

אתם ודאי שואלים את עצמכם, שוב, מה אני רוצה מהחיים שלכם. שוב, אשאיר אתכם לענות על השאלה הזו בעצמכם.

דרור פויר

הרהור

כשהפערים בחברה גדולים מספיק - החזק לא רואה את החלש ממטר, והחלש שמח במפלתו של החזק.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם