גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במוזמביק 21 מ' תושבים, רק 40 א' משתמשים באינטרנט"

דב סלוק מפוריס טלקום הישראלית מסתער על תחום האינטרנט של אפריקה ■ "הלקוחות הפוטנציאלים הם רק 5% ממשתמשי הסלולר, אבל זה עדיין שוק ענק"

חברת התקשורת הישראלית Telecom Foris לוותה 10 מיליון דולר מקרן פלנוס, המספקת הלוואות וקווי אשראי לחברות. כך נודע ל"גלובס".

פוריס היא חברה-בת ב-Fore Group, לשעבר אלגדקום, אשר מספקת שירותי אינטרנט ו-VOD בשווקים מתפתחים. בעלי המניות הגדולים בקבוצת פור הם משפחות שושן וסלוק, לצד קבוצת טמרס של פויו זבלדוביץ' וקבוצת מאיר. בעלי הקבוצה - האחים משה ואלי שושן והאחים גד ודב סלוק - ממעטים להתראיין.

על אף שיש לפור גרופ פעילות בכל ברחבי העולם, היא מקפידה להישאר מתחת לרדאר. בין העסקים המוכרים יותר של הקבוצה ניתן למצוא את טאואר ויז'ן שפעילה בהודו.

פור גרופ הקימה גם את חברת לידקום, שהונפקה בשנת 2005 בבורסת ה-AIM בלונדון וכשנה לאחר מכן מכרה את החזקותיה ב-53 מיליון דולר.

בנוסף, לפור גרופ יש שורה של פעילויות בתחומים תקשורת אלחוטית, נדל"ן, החזקות, שירותים וטכנולוגיה סלולרית במדינות אפריקה והודו. המודל שפיתחה פוריס מתבסס על מקסום מודלים עסקיים ויכולות טכנולוגיות, כדי להציע למשתמשי הקצה חיבור לאינטרנט במחירים נמוכים.

"ב-2007 הקמנו את החברה עם קבוצת טמרס וקבוצת מאיר", אומר דב סלוק בראיון בלעדי ל"גלובס", "אחרי שהתנסינו בהקמה וניהול של חברת GSM באייזברג'אן, החלטנו לעבור לעולם האינטרנט. גילינו שיש מדינות עם נחיצות גבוהה לפס רחב. אלה שווקים בתוליים".

* איך המודל שלכם עובד?

"אנחנו מקימים חברות ISP (ספקי אינטרנט) וכן את התשתית הנחוצה, מאנטנות ועד תוכנות בילינג. רכשנו רישיונות מהרגולטורים השונים וחברה מקומית מציעה את השירותים למשתמשי הקצה. החברות המקומיות מנוהלות בידי מקומיים וישראלים".

"זהירים בהגדרת שוק היעד"

פוריס פעילה בשתי מדינות אפריקניות - מוזמביק ואוגנדה - ונמצאת בתהליכי התקנה בקריגיסטאן, קזחסטאן וקמרון.

* במוזמביק ואוגנדה לא היה אינטרנט לפניכם?

סלוק: "היה, אבל רק ללקוחות סופר-פרמיום. במדינה כמו מוזמביק, שלה 21 מיליון תושבים, היו רק 40 אלף משתמשים באינטרנט. זו חדירה כמעט אפסית. אנחנו מומחים בכניסה לשווקי תקשורת בעולם הזה".

"נגביה את אחוז החדירה על-ידי הורדת המחירים לסכומים שמשתמשי הקצה יכולים להרשות לעצמם. יש מדינות שבהן מחיר השימוש החודשי לאינטרנט עמד על 100 דולר לחודש. אנחנו הורדנו אותו ל-10-15 דולר בחודש".

* איזה אחוז מהאוכלוסייה נחשב לקהל היעד שלכם?

"אנחנו זהירים בהגדרת שוק היעד. אנחנו לא מתייחסים לכלל האוכלוסייה כפוטנציאל, אלא לבעלי הטלפונים הסלולריים. יש מדינות, מוזמביק למשל, שבהן החדירה של הסלולר היא 40% מכלל האוכלוסייה. אנחנו לעומת זאת מתייחסים רק ל-5% מכלל משתמשי הסלולר כלקוחות פוטנציאלים לאינטרנט בפס רחב, וזה עדיין שוק ענק".

לדברי סלוק, החברה הבינה שבאפריקה לא מספיק לאפשר את היכולת להתחבר לאינטרנט, צריך גם לספק למשתמש מכשיר שדרכו יוכל לגלוש. "זו הסיבה שהתרחבנו גם לתחומי הקול, הווידיאו והטלוויזיה. אנחנו משתפים פעולה עם יצרני טאבלטים מוזלים כדי להציע חבילה שכוללת מכשיר, במחיר נמוך".

* החברה רווחית?

"למטה יש הוצאות רבות ולכן הפעילות שלו לא רווחית, אבל החברות-בנות קרובות לאיזון. המטה מתנהל באופן רזה. אנחנו מאמינים במודל של 'רעב', אנחנו מאמינים בעבודה קשה. לכן בחרנו בשוקי יעד שאולי קשים יותר, אבל שיש בהם גם חזון - הבאת התקשורת והאינטרנט למשתמשים רבים יותר על-ידי ניצול כל היתרונות הטכנולוגיים והעסקיים. לא רצינו להיות חברת שירותים שפונה לשוק הסופר-פרימיום, אלא להגיע אל יותר אנשים. זה האתגר הגדול שלנו".

* למה ישמשו כספי ההלוואה מפלנוס?

"נאיץ את העבודה בשלוש המדינות, אני מאמין שכשיהיו לנו חמש חברות פעילות, גם המטה יעבור לאיזון תפעולי".

פוריס טלקום משתפת פעולה עם חברות אחרות בקבוצת פור ורוכשת רישיונות מהרגולטורים המקומיים. כיום יש לה רישיונות להפעלת שירותי Triple Play (וידאו, קול, IP) ב-15 מדינות באפריקה ובאסיה.

תל"ג עתידי של 2.6 טריליון דולר

מומי קרקו, שותף בקרן פלנוס, אישר את הידיעה והוסיף כי, "פוריס ממוקמת בצומת אסטרטגי של תחום פעילות ואזור גיאוגרפי הצומחים במהרה. על-פי חברת המחקר מקינזי, עד 2020 צפוי התל"ג של מדינות אפריקה לעמוד על 2.6 טריליון דולר והצריכה האישית על 1.4 טריליון דולר.

"אפריקה היא אחד האזורים היותר מתפתחים בכלכלות העולם. לפוריס יש דריסת רגל משמעותית באזור, ואנו מאמינים ביכולות של ההנהלה".

פלנוס הוקמה בשנת 2000, היא מנהלת 320 מיליון דולר ומעניקה אשראי לסטארט-אפים ולחברות בוגרות מתחומי המסחר, התעשייה והשירותים. הקרן מנוהלת בידי מוטי וייס, רותי שמחה ומומי קרקו.

מבנה קבוצת פור גרופ

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?