גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים נוטשים את ירושלים ות"א - ועוברים לפריפריה

לאן נודדים ישראלים? הלמ"ס עוקבת אחר מאזני ההגירה של יישובים וחושפת נטישת צעירים את הערים הגדולות וקפיצות מרשימות של מתיישבים חדשים בישובים הקטנים ■ האם זה רמז להסטת מוקדי הבנייה? עוד מוקדם לדעת

274 אלף ישראלים עברו בשנה אחת בלבד את הטרטור הכרוך במעבר דירה, כשנעו מרשות מקומית אלת לאחרת. כך מראים נתוני למ"ס שפורסמו לאחרונה, המתייחסים להגירת ישראלים מישוב אחד לאחר בשנת 2009. באמצעות מדידה זו ניתן לזהות ישובים שבהם עם ישראל מעדיף, וגם יכול להרשות לעצמו, לגור.

התבוננות ברמה הארצית מגלה שממחוזות צפון, דרום, ירושלים ותל אביב, היגרו יותר ישראלים מאשר נקלטו בהם. ההיפך הוא הנכון לגבי מחוז מרכז, שמורכב מהערים שמסביב למחוז תל אביב (מנתניה בצפון ועד גדרה בדרום), שאליו נרשמה הגירה משמעותית. הגירה הייתה גם ליו"ש ולחיפה, אם כי המספרים קטנים בהרבה בהשוואה למהגרים למרכז.

מבין הערים, הבירה ירושלים הייתה הישוב הכי ננטש, מגמה שנמשכת שנים רבות. ב-2009 גרעו 19 אלף איש את שמה מתעודת הזהות שלהם ורק 11 אלף הוסיפו אותו. הריבוי הטבעי הגדול, ועולים מארצות המערב שהשתקעו בה, הצילו את השורה התחתונה במאזן הגידול הכולל של עיר הקודש.

במקום השני בדירוג הננטשות נמצאת הבירה העסקית תל אביב שאיבדה 4,000 איש בקירוב, כנראה גם בגלל מחירי הבתים המאמירים ושכר הדירה. מאזן הגירה שלילי משמעותי נרשם גם בבירת הנגב באר שבע, ובבני ברק הצפופה, שהפסידו 1,500 תושבים, כל אחת.

מהצד השני, העיר הכי פופולרית בישראל מודל 2009 הייתה פתח תקוה, שהמאזן ההגירה שלה הוא 2,500 נקלטים חדשים. חלקם בוודאי התמקמו באחד מעשרות המגדלים שנבנו ב"אם המושבות". אחריה צעד "הצמד המודיעיני" - מודיעין החילונית שהוסיפה 1,518 תושבים ומודיעין עילית החרדית, שהוסיפה 1,415 תושבים.

נס בשפלה

ניתן ללמוד הרבה על העדפות הישראלים, כשבודקים איזה ישוב משך הכי הרבה אנשים יחסית לגודל האוכלוסייה. לפי קריטריון זה נס ציונה תופסת את המקום הראשון: מאזן ההגירה הגיע ל-3% מאוכלוסיית העיר.

"העיר היא מעין 'שלוחה' של ראשל"צ שעכשיו יקרה, ו-'בת דודה' של רחובות. העיר למעשה נהנית מהתחרות בין השתיים על לב הציבור", מפרשת ד"ר רינה דגני, מנכ"ל גיאוקרטוגרפיה, את שיעורי הגידול המרשימים.

למקום השני הגיעה מודיעין.לפי דגני, לא מעט שנים 2% מהישראלים שמשתתפים בסקרים מציינים שהם שוקלים לעבור לשם. הנתון עלול לעשות רושם נמוך, אלא שהוא מאוד משמעותי, אם לוקחים בחשבון שמדובר בסקר הבודק רצון כל אוכלוסיית המדינה לעבור לעיר צעירה וקטנה יחסית. והנה - הלמ"ס פרסמה לאחרונה ש-5.5% מהירושלמים שעזבו ב-2010 עקרו למודיעין, ועוד 3% למודיעין עילית.

במקום השלישי בין יעדי ההגירה המועדפים נמצאת קריית אונו, עיר חזקה סוציו-אקונומית ומשופעת בבנייה צמודת קרקע. ובמקום הרביעי עוד עיר מבוססת - רמת השרון. בסוף אוגוסט פורסם שבקרוב תצא לדרך תוכנית לבניית כ-400 דיור חדשות בעיר ועוד עשרת אלפים במתחם פי-גלילות.

ומהצד שני נמצאות: צפת, טבריה ואילת, מהן היגרו הכי הרבה תושבים, יחסית לגודלן. למעשה כל עשר הערים הננטשות ביותר הן ערי פריפריה דרומיות וצפוניות. יוצאת דופן היא רעננה, במקום הרביעי, אלא שכאן לא הפריפריאליות הרחיקה אנשים, אלא דווקא יוקר הדיור.

חוזרים לכפר

אם מכניסים את המועצות המקומיות לתמונה, הן מדיחות את הערים מהצמרת וכובשות לא פחות מאת 11 המקומות הראשונים ברשימת הישובים שגדלו הכי הרבה יחסית לגודלם. במקום הראשון צועדת באר יעקב שליד נס ציונה, עם הגירה שוות ערך ללא פחות מ-9% מאוכלוסיית המקום. ובמקום השלישי ניצבת גדרה, שאולי השיגה הרבה ממהגריה החדשים מהסמיכות שלה לכביש 6.

במקום השני נמצאת המועצה המקומית הר-אדר שסמוכה לירושלים, וממוקמת גבוה מאוד מבחינה סוציו-אקונומית. במקום הרביעי בדירוג המועצות הצומחות נמצאת רמת ישי, שכנתה של קריית טבעון.

במחקרים שנערכו בעבר נמצא קשר בין גובה ההכנסה להגירה בין ישובים - התברר שמי שאמיד יותר, גם נוטה להגר יותר. מה, שאגב, אומר שישוב המוצא הופך חלש יותר.

על סמך נתוני הלמ"ס ניתן להגיד שישובים המאופיינים בהגירה נוטים להיות מבוססים יחסית לממוצע הכלל ארצי על פי מבחן השכר הממוצע, וגם משתנים שקשורים אליו כמו שיעור מקבלי הבטחת הכנסה.

חלק מהמקומות הננטשים ביותר לפי מדד ההגירה - למשל צפת, קריית שמונה, קלנסואה, אופקים ואילת - ממשיכים לגדול בזכות ריבוי טבעי משמעותי. מה שאומר שיש באותם ישובים "הון אנושי" פוטנציאלי גדול בדמות הצעירים של סתיו 2011. בעוד שנים ספורות אותם צעירים יצטרכו להחליט האם לעקור באופן קבוע למרכז אחרי סיום הלימודים או ההכשרה. האם מישהו יצליח לבלום בסוף את הזליגה המתמדת של הון אנושי מהפריפריה אל עבר "מחוז המרכז"?

גם איכות החינוך שם טובה יחסית, לפחות כפי שזה משתקף מאחוז הזכאים לתעודת בגרות, ומשיעור העומדים בתנאי הסף של האוניברסיטאות (3 יחידות לימוד במתמטיקה ו-4 באנגלית).

החלום לא נגוז, הוא רק מתרחק מתל אביב

מי שמתכננים לעבור דירה בוודאי שואלים את עצמם מה עדיף - חיים בכרך הגדול או שלווה כפרית. רוצים גם וגם? בבקשה - נסו לבדוק את מחירי בתים פרטיים בערים המבוססות - בשכונות כמו שיכון הקצינים בתל אביב, שיכון ותיקים ברמת גן או המושבה הגרמנית בירושלים.

עבור רוב הישראלים ההחלטה להגר היא אמנות הפשרה. מצד אחד מגורים במרכזי הערים הגדולות מציעים נגישות לשירותי בריאות, חיי תרבות מגוונים, אפשרות להסתפק במכונית אחת, אם בכלל, ולרוב גם פחות זמן מבוזבז בדרך לעבודה וממנה, ולמעשה פחות זמן בדרכים בכלל. ומצד שני - אוויר נקי, נוף ירוק וביטחון וחינוך לילדים, אפשר להשיג יותר בקלות בישובים קטנים שאוכלוסייתם חזקה.

ואמנם היעדים הפופולריים ביותר בקרב מחליפי הדירות בני 30 עד 64 - טווח גיל ההגירה הנפוץ - היו ישובים עירוניים קטנים יחסית במחוז מרכז, ובהן הערים פתח-תקוה, פרדס-חנה, כרכור ואשקלון.

תנועת ההגירה מלמדת שחלום ה"בית פלוס גינה" לא נגוז מליבם של ישראלים, הוא רק מתרחק יותר ויותר מתל אביב. ישראלים עדיין מעדיפים סביבה כפרית ובנייה צמודת-קרקע, וזאת בניגוד לגל האורבניזציה ששוטף את מדינות העולם כולו, המרוקן אזורים כפריים לטובת הערים המצטופפות.

סביר להניח שהמהגרים, רובם הורים לילדים בגיל חינוך, נוטים לתת לו משקל בהחלטות המגורים. ואכן, איכות החינוך ביעדי ההגירה פופולריים, ככל שזו נמדדת בהישגי תלמידים בתי ספר, גבוהה: שיעור הזכאים לבגרות בישובים המבוקשים גבוה באופן משמעותי מהממוצע הארצי, וכך גם שיעור העומדים בתנאי הסף של האוניברסיטאות (3 יחידות לימוד במתמטיקה ו-4 באנגלית).

כמובן שבסופו של יום - גם מחיר הנכס נכנס לחשבון. אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, למשל, סבור שזה השיקול המכריע: "מחיר דירת 4 חדרים בתל אביב מגיע ל-2.7 מיליון שקל, פעם זה היה מחיר קוטג' בתל ברוך צפון. צריך לברוח רחוק משם כדי להגיע למחירים נורמליים. אם מחיר דירת 5 חדרים ברחובות, עם שתי חניות, הוא 1.7 מיליון שקל, אנשים יעדיפו אותה".

ואכן המפסידות האוכלוסייה הגדולות ביותר ב-2009 היו הערים הגדולות - ירושלים ותל אביב, ואפילו כוכבת הנדל"ן ראשון לציון, הרביעית בגודלה בין ערי ישראל, איבדה יותר אוכלוסייה בגילאים 64-30, מאשר קלטה. בירת הצפון, חיפה, שמרה על יציבות - 3,706 איש בגילאים אלה היגרו אליה, בעוד ש-3,773 עזבו.

את זרם הגירה לערים המרוחקות אפשר לזקוף לשיפור הגישה מתוכן ואליהן: בפתח תקוה, בזכות מחלף אם המושבות וכביש מכבית (471), וכביש 431 בעבור נס ציונה ורחובות.

מפת ישראל הגירת ישראלים בין מחוזות

עוד כתבות

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים