גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים נוטשים את ירושלים ות"א - ועוברים לפריפריה

לאן נודדים ישראלים? הלמ"ס עוקבת אחר מאזני ההגירה של יישובים וחושפת נטישת צעירים את הערים הגדולות וקפיצות מרשימות של מתיישבים חדשים בישובים הקטנים ■ האם זה רמז להסטת מוקדי הבנייה? עוד מוקדם לדעת

274 אלף ישראלים עברו בשנה אחת בלבד את הטרטור הכרוך במעבר דירה, כשנעו מרשות מקומית אלת לאחרת. כך מראים נתוני למ"ס שפורסמו לאחרונה, המתייחסים להגירת ישראלים מישוב אחד לאחר בשנת 2009. באמצעות מדידה זו ניתן לזהות ישובים שבהם עם ישראל מעדיף, וגם יכול להרשות לעצמו, לגור.

התבוננות ברמה הארצית מגלה שממחוזות צפון, דרום, ירושלים ותל אביב, היגרו יותר ישראלים מאשר נקלטו בהם. ההיפך הוא הנכון לגבי מחוז מרכז, שמורכב מהערים שמסביב למחוז תל אביב (מנתניה בצפון ועד גדרה בדרום), שאליו נרשמה הגירה משמעותית. הגירה הייתה גם ליו"ש ולחיפה, אם כי המספרים קטנים בהרבה בהשוואה למהגרים למרכז.

מבין הערים, הבירה ירושלים הייתה הישוב הכי ננטש, מגמה שנמשכת שנים רבות. ב-2009 גרעו 19 אלף איש את שמה מתעודת הזהות שלהם ורק 11 אלף הוסיפו אותו. הריבוי הטבעי הגדול, ועולים מארצות המערב שהשתקעו בה, הצילו את השורה התחתונה במאזן הגידול הכולל של עיר הקודש.

במקום השני בדירוג הננטשות נמצאת הבירה העסקית תל אביב שאיבדה 4,000 איש בקירוב, כנראה גם בגלל מחירי הבתים המאמירים ושכר הדירה. מאזן הגירה שלילי משמעותי נרשם גם בבירת הנגב באר שבע, ובבני ברק הצפופה, שהפסידו 1,500 תושבים, כל אחת.

מהצד השני, העיר הכי פופולרית בישראל מודל 2009 הייתה פתח תקוה, שהמאזן ההגירה שלה הוא 2,500 נקלטים חדשים. חלקם בוודאי התמקמו באחד מעשרות המגדלים שנבנו ב"אם המושבות". אחריה צעד "הצמד המודיעיני" - מודיעין החילונית שהוסיפה 1,518 תושבים ומודיעין עילית החרדית, שהוסיפה 1,415 תושבים.

נס בשפלה

ניתן ללמוד הרבה על העדפות הישראלים, כשבודקים איזה ישוב משך הכי הרבה אנשים יחסית לגודל האוכלוסייה. לפי קריטריון זה נס ציונה תופסת את המקום הראשון: מאזן ההגירה הגיע ל-3% מאוכלוסיית העיר.

"העיר היא מעין 'שלוחה' של ראשל"צ שעכשיו יקרה, ו-'בת דודה' של רחובות. העיר למעשה נהנית מהתחרות בין השתיים על לב הציבור", מפרשת ד"ר רינה דגני, מנכ"ל גיאוקרטוגרפיה, את שיעורי הגידול המרשימים.

למקום השני הגיעה מודיעין.לפי דגני, לא מעט שנים 2% מהישראלים שמשתתפים בסקרים מציינים שהם שוקלים לעבור לשם. הנתון עלול לעשות רושם נמוך, אלא שהוא מאוד משמעותי, אם לוקחים בחשבון שמדובר בסקר הבודק רצון כל אוכלוסיית המדינה לעבור לעיר צעירה וקטנה יחסית. והנה - הלמ"ס פרסמה לאחרונה ש-5.5% מהירושלמים שעזבו ב-2010 עקרו למודיעין, ועוד 3% למודיעין עילית.

במקום השלישי בין יעדי ההגירה המועדפים נמצאת קריית אונו, עיר חזקה סוציו-אקונומית ומשופעת בבנייה צמודת קרקע. ובמקום הרביעי עוד עיר מבוססת - רמת השרון. בסוף אוגוסט פורסם שבקרוב תצא לדרך תוכנית לבניית כ-400 דיור חדשות בעיר ועוד עשרת אלפים במתחם פי-גלילות.

ומהצד שני נמצאות: צפת, טבריה ואילת, מהן היגרו הכי הרבה תושבים, יחסית לגודלן. למעשה כל עשר הערים הננטשות ביותר הן ערי פריפריה דרומיות וצפוניות. יוצאת דופן היא רעננה, במקום הרביעי, אלא שכאן לא הפריפריאליות הרחיקה אנשים, אלא דווקא יוקר הדיור.

חוזרים לכפר

אם מכניסים את המועצות המקומיות לתמונה, הן מדיחות את הערים מהצמרת וכובשות לא פחות מאת 11 המקומות הראשונים ברשימת הישובים שגדלו הכי הרבה יחסית לגודלם. במקום הראשון צועדת באר יעקב שליד נס ציונה, עם הגירה שוות ערך ללא פחות מ-9% מאוכלוסיית המקום. ובמקום השלישי ניצבת גדרה, שאולי השיגה הרבה ממהגריה החדשים מהסמיכות שלה לכביש 6.

במקום השני נמצאת המועצה המקומית הר-אדר שסמוכה לירושלים, וממוקמת גבוה מאוד מבחינה סוציו-אקונומית. במקום הרביעי בדירוג המועצות הצומחות נמצאת רמת ישי, שכנתה של קריית טבעון.

במחקרים שנערכו בעבר נמצא קשר בין גובה ההכנסה להגירה בין ישובים - התברר שמי שאמיד יותר, גם נוטה להגר יותר. מה, שאגב, אומר שישוב המוצא הופך חלש יותר.

על סמך נתוני הלמ"ס ניתן להגיד שישובים המאופיינים בהגירה נוטים להיות מבוססים יחסית לממוצע הכלל ארצי על פי מבחן השכר הממוצע, וגם משתנים שקשורים אליו כמו שיעור מקבלי הבטחת הכנסה.

חלק מהמקומות הננטשים ביותר לפי מדד ההגירה - למשל צפת, קריית שמונה, קלנסואה, אופקים ואילת - ממשיכים לגדול בזכות ריבוי טבעי משמעותי. מה שאומר שיש באותם ישובים "הון אנושי" פוטנציאלי גדול בדמות הצעירים של סתיו 2011. בעוד שנים ספורות אותם צעירים יצטרכו להחליט האם לעקור באופן קבוע למרכז אחרי סיום הלימודים או ההכשרה. האם מישהו יצליח לבלום בסוף את הזליגה המתמדת של הון אנושי מהפריפריה אל עבר "מחוז המרכז"?

גם איכות החינוך שם טובה יחסית, לפחות כפי שזה משתקף מאחוז הזכאים לתעודת בגרות, ומשיעור העומדים בתנאי הסף של האוניברסיטאות (3 יחידות לימוד במתמטיקה ו-4 באנגלית).

החלום לא נגוז, הוא רק מתרחק מתל אביב

מי שמתכננים לעבור דירה בוודאי שואלים את עצמם מה עדיף - חיים בכרך הגדול או שלווה כפרית. רוצים גם וגם? בבקשה - נסו לבדוק את מחירי בתים פרטיים בערים המבוססות - בשכונות כמו שיכון הקצינים בתל אביב, שיכון ותיקים ברמת גן או המושבה הגרמנית בירושלים.

עבור רוב הישראלים ההחלטה להגר היא אמנות הפשרה. מצד אחד מגורים במרכזי הערים הגדולות מציעים נגישות לשירותי בריאות, חיי תרבות מגוונים, אפשרות להסתפק במכונית אחת, אם בכלל, ולרוב גם פחות זמן מבוזבז בדרך לעבודה וממנה, ולמעשה פחות זמן בדרכים בכלל. ומצד שני - אוויר נקי, נוף ירוק וביטחון וחינוך לילדים, אפשר להשיג יותר בקלות בישובים קטנים שאוכלוסייתם חזקה.

ואמנם היעדים הפופולריים ביותר בקרב מחליפי הדירות בני 30 עד 64 - טווח גיל ההגירה הנפוץ - היו ישובים עירוניים קטנים יחסית במחוז מרכז, ובהן הערים פתח-תקוה, פרדס-חנה, כרכור ואשקלון.

תנועת ההגירה מלמדת שחלום ה"בית פלוס גינה" לא נגוז מליבם של ישראלים, הוא רק מתרחק יותר ויותר מתל אביב. ישראלים עדיין מעדיפים סביבה כפרית ובנייה צמודת-קרקע, וזאת בניגוד לגל האורבניזציה ששוטף את מדינות העולם כולו, המרוקן אזורים כפריים לטובת הערים המצטופפות.

סביר להניח שהמהגרים, רובם הורים לילדים בגיל חינוך, נוטים לתת לו משקל בהחלטות המגורים. ואכן, איכות החינוך ביעדי ההגירה פופולריים, ככל שזו נמדדת בהישגי תלמידים בתי ספר, גבוהה: שיעור הזכאים לבגרות בישובים המבוקשים גבוה באופן משמעותי מהממוצע הארצי, וכך גם שיעור העומדים בתנאי הסף של האוניברסיטאות (3 יחידות לימוד במתמטיקה ו-4 באנגלית).

כמובן שבסופו של יום - גם מחיר הנכס נכנס לחשבון. אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, למשל, סבור שזה השיקול המכריע: "מחיר דירת 4 חדרים בתל אביב מגיע ל-2.7 מיליון שקל, פעם זה היה מחיר קוטג' בתל ברוך צפון. צריך לברוח רחוק משם כדי להגיע למחירים נורמליים. אם מחיר דירת 5 חדרים ברחובות, עם שתי חניות, הוא 1.7 מיליון שקל, אנשים יעדיפו אותה".

ואכן המפסידות האוכלוסייה הגדולות ביותר ב-2009 היו הערים הגדולות - ירושלים ותל אביב, ואפילו כוכבת הנדל"ן ראשון לציון, הרביעית בגודלה בין ערי ישראל, איבדה יותר אוכלוסייה בגילאים 64-30, מאשר קלטה. בירת הצפון, חיפה, שמרה על יציבות - 3,706 איש בגילאים אלה היגרו אליה, בעוד ש-3,773 עזבו.

את זרם הגירה לערים המרוחקות אפשר לזקוף לשיפור הגישה מתוכן ואליהן: בפתח תקוה, בזכות מחלף אם המושבות וכביש מכבית (471), וכביש 431 בעבור נס ציונה ורחובות.

מפת ישראל הגירת ישראלים בין מחוזות

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב