גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השווקים רועדים? בכירי הכלכלה ממשיכים לבלות בקוקטיילים

יו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד: "הרבה נעשה אבל יש עוד הרבה מה לעשות. אני מקווה שהפוליטיקאים באירופה יעשו צעדים משמעותיים"

השווקים רועדים והעיניים נשואות לוושינגטון, שם התכנסו ראשי הכלכלה העולמית לכנס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית. אך אין דרך נעימה להגיד את זה - הרבה מילים ריקות נשמעות, הרבה סיסמאות מופרחות לאוויר, אבל פתרונות למשבר לא יוצאים מכאן. קברניטי הכלכלה עסוקים בקוקטיילים, בחגיגות ובנאומים נמלצים על "האתגרים הגלובליים". פתרונות - לא אצלנו.

כלכלות המערב שקועות עמוק בבוץ של צמיחה אפסית, גירעונות כבדים ואבטלה דו-ספרתית פרמננטית, אך הפוליטיקאים עסוקים בוויכוחי סרק ובהתפתלויות מילוליות. ודווקא מי שאמורים להיות המבוגרים האחראים, ראשי קרן המטבע, הם אלו שמפגינים את הניתוק הגדול ביותר מהמציאות. למשל, נמט שאפיק, סגנית לראש קרן המטבע, שהגיבה לאמירות קשות של ג'ורג' סורוס במשפט: "אופנתי עכשיו להיות קודרים ולפזר אמירות פסימיות".

צריך היה לשמוע את מנהלת קרן המטבע כריסטין לגארד, ביום חמישי בפאנל המסורתי היוקרתי, ה-BBC DEBATE, כדי להאמין. בהתייחסה לבעיות באירופה אמרה לגארד: "הרבה נעשה אבל יש עוד הרבה מה לעשות. אני מקווה שהפוליטיקאים באירופה יעשו צעדים משמעותיים". עם זאת, לגארד סירבה להסביר אלו צעדים ספציפיים יש לנקוט לדעתה.

לגארד גם התחמקה שוב ושוב מהתייחסות ספציפית ליוון, וכשנשאלה מפורשות לגבי יכולתה של יוון לעמוד בחובותיה, ענתה במחמאות לטיפול המוצלח של לטביה (כן, לטביה) במשבר. ומה מסקנותיה? "אני מקווה שהפוליטיקאים באירופה יעשו צעדים משמעותיים. חשוב מאוד שיהיה דיאלוג בין יוון לאיחוד".

גם אולי ראהן, הנושא את תואר הממונה על הנושאים הכלכליים ונחשב מעין "שר האוצר" של האיחוד האירופי, הקפיד מאוד לא לומר שום דבר קונקרטי והסתפק בסיסמאות שבלוניות בנוסח "צריך להחזיר את היציבות והאמון". הוא הסכים להוסיף: "יש כמה מדינות שצריכות לטפל בבעיות שלהן כמו יוון, ספרד ואיטליה".

בדיוק כמו בשנות השלושים של המאה שעברה. ההנהגה הכלכלית דאז סירבה להכיר בחומרת הבעיה, נצמדה לאורתודוקסיה של זמנה, לתקן הזהב, קיצצה תקציב, העלתה ריבית, וכישלונה גרר את העולם למיתון מתמשך שנמשך עד פרוץ המלחמה.

אל אריאן מפוחד

את ההיסטוריה כולם מכירים ובנסיבות אלו לא פלא שהסקטור הפרטי מבועת ומגיב בעצבנות.

"אני מפוחד. אנחנו מתמודדים עם שלושה משברים קשים במקביל: צמיחה ואבטלה, חובות של ממשלות ובעיות במגזר הפיננסי", אמר מוחמד אל אריאן, מנכ*ל פימקו, אחת מחברות ניהול הנכסים הגדולות בעולם.

"כשאתה מפוחד", הוסיף אל אריאן, "דיבורים על מיתון עולמי יהפכו למציאות. הדפלציה כבר מעבר לשער ואז לא נראה הרבה זמן צמיחה. נדרש חזון, נדרש תיאום עולמי. הבעיה היא שאין מנצח על התזמורת. ארצות הברית כבר לא יכולה להיות המנצח. אם לא יהיה מנצח, התזמורת תזייף ויהיה בלגן. וכשהסקטור הפרטי מסתכל על מה שקורה ורואה שהבעיות הפונדמנטליות לא נפתרות, הוא שואל את עצמו האם הצמיחה תחזור. התשובה היא לא. הוא שואל את עצמו האם החוב של המדינות יקטן. התשובה היא לא".

אל אריאן, שדיבר גם הוא ביום חמישי באירוע המרכזי ערב פתיחת ועידת קרן המטבע והבנק העולמי - ה-BBC DEBATE , הזהיר מפני החמרה בארצות הברית. "בארצות הברית שוק הדיור לא מתפקד. שוק העבודה לא מתפקד. שוק האשראי לא מתפקד. הבעיה היא האבטלה. זו בעיה כלכלית שתהפוך לבעיה פוליטית וחברתית".

ואכן, האירופים לא לבד. לאוסטין גולסבי, עד לפני כמה שבועות היועץ הכלכלי הראשי של הנשיא אובמה, לא היה הרבה להגיד על המצב בארצו מלבד התגלית המרעישה ש"ארצות הברית עומדת לפני האטה נוספת, במהלכה שיעור האבטלה יעלה".

עם זאת, גולסבי ידע מצוין להטיף מוסר לאירופים ובמיוחד לגרמנים. הוא תקף את גרמניה ואמר כי "באזור האירו יש אי-שיווי משקל וחוסר רצון פוליטי לטפל בו. נכון שמדינות דרום-אירופה בזבזו יותר מדי, אבל הגרמנים צריכים להודות שהם הרוויחו מהבזבוז הזה. הם לא מוכנים להודות בכך ולשלם את המחיר. יוון הרי לא יכולה לפחת את המטבע. מה יהיה (אחרי קבלת הסיוע הנוכחי) עוד חצי שנה כשיוון עדיין לא תצמח? באזור האירו לא יספיקו צעדים קטנים כי השווקים הפיננסיים נמצאים על הקצה".

בעיית אמון בשווקים

נושא אחר בועידת קרן המטבע הוא הסתירה בין מצב הכלכלה הרעוע במדינות המערב, שאינן צומחות, לצד הצורך שלהם לקצץ את התקציב כדי להקטין את החובות הלאומיים הגדולים שנוצרו בשלוש השנים האחרונות.

"השוק לא מאמין לניסיונות לטפל במשבר", אמר הכלכלן הראשי של דויטשה בנק, תומאס מאייר. " יש בעיית חדלות פירעון לחלק ממדינות אירופה. יש לפנינו חולה אפנדיציט אבל לא לוקחים אותו לחדר הניתוח, ובינתיים המחלה מתפשטת בגוף. בנוסף האבטלה גדלה ומגיעה בממוצע ל-14%".

מאייר גם ידע להגיד מי ישלם את המחיר, ואלו לא יהיו האנשים של קרן המטבע שמשתתפים בקוקטיילים. "דור שלם של אנשים משכילים שיכולים לעבוד מוצא את עצמו מחוץ למעגל העבודה. דור שלם הולך לאיבוד".

להערכת מאייר, לאיטליה יש יכולת פירעון אבל השווקים נגדה לכן צריך לספק לה נזילות מהקרן האירופית לסיוע. "הבעיה היא שמחצית מכספי הקרן כבר משוריינים לסיוע לאירלנד, פורטוגל ויוון, והסכום שנשאר, כ-250 מיליארד אירו, לא יספיק לסייע לאיטליה או לספרד. לא פלא שהשוק מצביע עם הבוהן למטה וחושב שהצעדים שננקטו אינם מספקים".

ודווקא קרלו קוטרלי, בכיר נוסף בקרן המטבע שאחראי על מדיניות פיסקלית, שמר על אופטימיות: "אנחנו יודעים מה לעשות ברמה הטכנית ורק בעיות פוליטיות מונעות מאיתנו להתקדם. צריך לראות את חצי הכוס המלאה. באיחוד האירופי יש 17 ארצות ורק לשתיים או שלוש יש בעיות", אמר. לשמוע ולא להאמין.

ולנו נותר רק לתהות מה היה קורה אילו במקום פוליטיקאית אירופית היה נבחר לראשות קרן המטבע סטנלי פישר, אדם שמעולם לא חשש להתמודד בצורה לא-אורתודוקסית עם משברים.

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים