גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 התופעות הבולטות שהשפיעו השנה על המסך הישראלי

"הדור הבא" של ערוץ 10, טאבלטים, שינוי שיטת הרייטינג ופרשות מרגול ושלדון אדלסון - אלה מקצת האירועים בתשע"א שהשפיעו על המסך ועל הצופים וגם על המתרחש מאחורי הקלעים

1. מעבר חוק הרישיונות

פרידה מהמותגים 2 ו-10? לא כל-כך מהר

זה אולי התהליך הדרמטי ביותר שקרה השנה, בהובלתו של שר התקשורת משה כחלון. אלא שהוא בינתיים על הנייר, הוא עדיין לא קרה - ויש סכנה עתידית שיתפוגג.

על-פי חוק הרישיונות, זכייניות ערוץ 10 ו-2 יוכלו לעבור לשיטת שידור של רישיונות, לעומת שיטה של זיכיונות הנהוגה כיום. המשמעות היא שהן יוכלו לקנות בעלות על ערוץ לתקופה ארוכת-טווח, ולחדש את הרישיון בעבורו - מהלך שמבטיח להן אורך נשימה. אנחנו, צרכני הטלוויזיה, ניאלץ להיפרד מהמותגים ערוץ 2 וערוץ 10 לעולם.

החוק אמור להיכנס לתוקפו ב-2013, מועד שממנו ואילך יוכלו גופים חדשים לקנות רישיון ולהצטרף לזירת הטלוויזיה המסחרית, שעל-פי מעצבי החוק תוכל לשאת 5 גופים משדרים. לעומת זאת, זכייניות ערוץ 2 יוכלו להחזיק באפיק האימתני שלהן עד 2015 - קץ זיכיונן.

ומה עד אז? עד אז עשויה להיות ממשלה אחרת, עם ועדת כלכלה אחרת, וכל החוק התקדימי הזה יוכל עוד להשתנות.

2. שינוי שיטת המדידה

צופים בתוכניות בזמן, מקסימום מריצים פרסומות

הוועדה הישראלית למדרוג וחברת הסקירה טלגל הפכו את ישראל בשנה העברית האחרונה לאחת מפחות מ-20 מדינות בעולם, אשר נוהגות לחשב את כמות הצפייה באמצעות שיטת מדידה חדשנית המודדת צפייה דחויה. כלומר - כזו המשקללת גם נתוני צפייה בתכנים מוקלטים בערוצי HD, ואף VOD (וידיאו לפי דרישה).

עם זאת, המשמעות האמיתית של השינוי עדיין לא הורגשה: היא לא קידמה תוכניות שנדחקו, ולאלה שהיטיבה עמן היא הוסיפה לכל היותר אחוז צפייה בודד. אבל, יש לציין, זה לא בגלל השיטה - אלא בגלל קהל הצופים.

למרות שישראל היא אחת המדינות המתקדמות טכנולוגית, עם אחוז חדירה הדומה רק למדינות כמו דרום קוריאה, אנחנו עדיין מעדיפים כמעט תמיד לצפות בתוכניות המרכזיות של הפריים-טיים במועדן המקורי - לכל היותר תוך עיכוב קל לטובת הרצת פרסומות.

ובכל זאת, זה צעד ראשון, נכון ומוקדם לקראת שינוי מסיבי יותר באופן הצפייה ולקראת הפרידה הסופית מהצפייה הליניארית, שלפי ההערכות גם תחלוף מהעולם בעתיד.

3. חגית יאסו זוכה ב"כוכב נולד"

המקום למי שדרכו אל הישראליות אינה פשוטה

אנחנו נוטים להתרגש מהתחרות ב"הישרדות" ואף להזיל דמעה בגמר "מאסטר שף", אבל לעתים נדירות קורה בפריים-טיים שלנו משהו שבאמת מעורר שינוי בחיים של אנשים.

זכייתה בגמר "כוכב נולד" של חגית יאסו, בת לעדה האתיופית, תושבת שדרות - יכולה להיות בדיוק זה. אחרי שבשנה שעברה זכתה דיאנה גולבי, עולה מרוסיה, בגמר הגדול, הוכיחה "כוכב נולד" שוב כי היא הופכת להיות המקום הנכון להתאזרחות של מי שדרכם אל הישראליות אינה פשוטה.

ייתכן כי המשפט האחרון אינו נכון באופן אישי ליאסו, אבל עצם ההישג שלה הבהיר לצעירים רבים שהם יכולים לחדור תקרות זכוכית. בשירתה מעל הבמה בחיפה, ייתכן שהיא העירה צעירה אחרת שתגיע אף רחוק ממנה.

כמה אבסורדי שעד כה איש מקברניטי הטלוויזיה לא טרח לספק לנו מודל טלוויזיוני, רהוט, אינטליגנטי, יפה ומצליח לבן העדה האתיופית, לא כזה שרדוף מצוקה ואפליה כפי שרואים בחדשות. לכן, זכייתה של יאסו היא הרגע הטלוויזיוני המשמעותי של השנה החולפת.

4. הפסקת השידור האנלוגי

כיבוי השידור האנלוגי יכול להוביל לשריפה דיגיטלית

אין יותר שידור אנלוגי בישראל, הוא כובה סופית לפני כחצי שנה. מעבר למשמעויות הטכניות של המהלך, יש לו גם משמעויות בתחום המדיה. הכיבוי, שהובל על-ידי הרשות השנייה, הפך להיות הבסיס לפריחתה של פלטפורמת הטלוויזיה השלישית בישראל, היא ה-DTT - הטלוויזיה הדיגיטלית.

כיום, אין בישראל דרך אחרת לצפות בטלוויזיה פרט לחיבור לכבלים או ללוויין או רכישה של ממיר דיגיטלי, של מערך "עידן +". בעולם הטלוויזיה הספרתית משגשגת, וכעת מתהווה גם בישראל חוק בעניין אשר מתכנן להריץ למעלה מ-20 ערוצים על הפלטפורמה, ובהם ערוצי נישה המתפרנסים מפרסום.

הכיבוי של השידור האנלוגי עשוי להתברר בעוד כמה חודשים דווקא כהבערה של אש גדולה.

5. "הדור הבא" של ערוץ 10 ו-וואלה

מחלקת התעוזה של ערוץ 10 התחזקה

הרייטינג אכזב, הביקורות לא ממש חיבבו, וגם טענות המתחרים על "השראה" מפורמטים אחרים לא חסרו.

אבל ערוץ 10 עשה השנה קפיצת מדרגה משמעותית במחלקת התעוזה כשיצא להפקת "הדור הבא 24/7".

הסיכון שנלקח היה משמעותי, והתברר כבעייתי לאור ההאטה הדרמטית שהייתה השנה בשוק הפרסום בטלוויזיה.

ועדיין, התרחשה כאן הטיה במאזן הכוחות הברור - ולו רק בגלל שלהפקה נכנסה חברת אינטרנט, וואלה, בראשונה בתולדות הטלוויזיה המקומית, ושלטה בפורמט ובהכנסות החוץ שלו ואף בפנים הטלוויזיוניות שלו.

מעבר לעובדה שערוץ 10 שינה את תפיסתו לגבי הדרכים שבהן הוא יכול להפתיע, זו סנונית ראשונה של שינוי יחסי הכוחות בשוק הישראלי שהולך ומחלחל. לא רק בין הגופים שהטלוויזיה היא פרנסתם - אלא גם בין כל הגופים כולם.

6. טאבלטים

אייל גולן קרא לצעירים

הטאבלט הפך השנה להיות חלק הומוגני מהפעילות של גופי השידור בישראל. הוט, yes וזכייניות הטלוויזיה השיקו אפליקציות משלהן, עם אפשרות צפייה ב-VOD.

זאת, מתוך הבנה כי הפעילות הדיגיטלית אינה רק השקעה בעתיד אלא גם תמיכה בהווה, וככל שהפעילות הסלולרית והאינטרנטית מתרחבת - כך היא מסייעת לצפייה בטלוויזיה.

גישה זו מחליפה את הדעה הרווחת בעבר, שלפיה אנשים יפנו גב לטלוויזיה וייפנו למסכים החדשים.

בעבור הפלטפורמות של הטלוויזיה הרב-ערוצית, זהו סם חיים נדרש לאור הורדות התוכן ההולכות וגדלות מהאתרים הפיראטיים.

בעבור זכייניות הטלוויזיה המסחרית, זו דרך נהדרת לגרום לצופה להישאר מול המסך בסלון. דוגמה מובהקת וחלוצית לכך הייתה בתוכנית "אייל גולן קורא לך" של ערוץ 24, שם מערכות תמיכה של רשתות חברתיות שפעלו בזמן השידור החי גרמו לצעירים לשבת מול הטלוויזיה עם הסלולרי בידיהם כחוויה משלימה.

7. פרשת ערוץ 10- שלדון אדלסון

התפקיד האמיתי של התפטרות בשידור חי

זו הייתה הפעם הראשונה מאז שקמה הטלוויזיה המסחרית בישראל בראשית שנות ה-90, שבה התפטר מנכ"ל חברת חדשות. ראודור בנזימן, מנכ"ל חדשות 10, היה הראשון בגל ההתפטרויות ואחריו הגיעו עורכת "השבוע" רות יובל, וגיא זוהר שהודיע בשידור כי הוא מסיים את תפקידו כמגיש המהדורה.

ייתכן כי פרשת ההתנצלות כלפי שלדון אדלסון הייתה נדירה, וייתכן כי ההד שנוצר העצים את מה שיכול היה להסתיים באוושה חרישית, אך היא שינתה משהו במסדרונות מערכות החדשות בישראל.

אחרי ההתפטרות של בנזימן, לפחות מסדרונות 10 הפכו להיות מקום הרבה יותר גלוי ושקוף, ופחות כאלה שנסגרים בהם דברים בפינות החשוכות מבלי לעבור בצינורות המקובלים.

היום זה כבר ברור שכשנציג של בעלים יחלוף על פניו של מנהל חדשות או עיתונאי, הוא יחשוב פעמיים כשיחליף אתו מילה מחשש לפריצת מהומה רבתי.

גם אם הייתה כאן יציאה מפרופורציה, הרי שההתפטרות מילאה את תפקידה ההיסטורי, אפילו אם בעלי ההון רק יחששו מדרמה בסדר גודל כזה בעתיד.

8. פרשת מרגול

אנשי העולם התחתון רוצים פרוסה מהעוגה

כרגע זה נראה כפרשת "מרגול" בלבד, וגם זה לא ממש בטוח. אך בשנה הזו נפל דבר בטלוויזיה הישראלית, כאשר שמה של אחת מתוכניות הטלוויזיה המצליחות בישראל, "כוכב נולד", צוין בכתב אישום אחד עם עבריינים ידועי שם, לכאורה.

זה לא קשור לקשת, לא קשור ל"כוכב נולד" ואיש כנראה לא יכול היה להתכונן מראש כדי להדוף את זה, אבל מעתה כבר אין טעויות - לאנשי העולם התחתון יש עניין מיוחד בפריים-טיים הישראלי המניב והמשגשג כלכלית, וגם הם רוצים חלק מהעוגה.

9. התלת-ממד

ערוץ הספורט היה החלוץ ששילם את המחיר

ערוץ הספורט היה החלוץ בתחום התלת-ממד עם ערוץ הספורט 3D, אבל הערוץ הישראלי הראשון ששידר שידור מסוג זה עלה וירד תוך 5 חודשים בלבד.

למרות השהות הקצרה של הערוץ באוויר, מדובר באבן-דרך בשידור הישראלי - ואולי זה בדיוק מה שביקשו להשיג אנשי בערוץ הספורט.

עם סגירתו של הערוץ בחודש האחרון, הולכת ומתחדדת התמונה סביב העולם - תחום אופן השידור ילך ויופקע מגופי השידור ויעבור בהדרגתיות אל ציוד הקצה שיש לכולנו בבית.

10. המחאה החברתית

העם דורש, ונכנס גם לפרוגרמינג

המחאה החברתית, ולצדה ההתלקחות בדרום, הייתה הגורם העיקרי להאטה החריפה ביותר בפרסום בטלוויזיה בישראל ב-3 השנים האחרונות, שמגיעה עד ל-20% בהשוואה לתקופה המקבילה.

אך מעבר לתוכניות שידחו ולהפקות שיתעכבו, השפעות המחאה החברתית שהוציאה מאות אלפים לרחובות, מורגשות גם בחדרי הישיבות של קברניטי הטלוויזיה, אלה שמתכננים את עונות השידורים הבאות.

אנשי הטלוויזיה הבינו דבר ברור על הקהל שלהם, עוצמותיו וערכיו. וכמו שאנשי תנובה חשבו שהם הכירו את המספרים, ולכן הם יודעים את נפש הצרכנים - כך גם אלה שמכירים את טבלאות הרייטינג יודעים עכשיו שהם עשויים להתבדות ביום שמישהו יוביל את מחאת כיבוי המסך.

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו