גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יאיר לפידות: "בעלי שליטה ישלמו מחיר על אי-תשלום חוב"

בדבריו מתייחס לפידות להסדרי החוב בשוק הקונצרני לקראת פורום שוק החוב של "גלובס" ומידרוג ■ "רואים ומרגישים 'פרמיית אופי'", אומרת טל רובינשטיין מכלל חיתום

בימים בהם האדמה הכלכלית בארה"ב ובאירופה רועדת, החששות המיוחדים למשק הישראלי גוברים, ונראה כי השחקנים הגדולים בשוק ההון המקומי - אלו שמנהלים את כספי הציבור ומשקיעים חלק גדול מהם בשוק החוב הישראלי - עומדים בפני כמה איומים פוטנציאליים.

ברקע, המשקיעים בשוק החוב המקומי ממשיכים להתבגר, וכנראה הגיעו כבר לשלב בו עליהם להתחיל להשתמש בזיכרון האירועים שצברו, על מנת להחליט על צעדי ההשקעה העתידיים. במובן זה, נראה שאין שיעור חשוב כמו הסדרי החוב שהכרנו בשנים האחרונות.

בשבוע הבא, ב-4 באוקטובר, יקיימו חברת מידרוג ו"גלובס" את פורום שוק החוב, וינסו לענות על כמה מהשאלות הבוערות בנוגע להשקעה ההולכת וגדלה של השחקנים הישראלים בשווקים זרים, וזאת למול השינויים שחלו בשנים האחרונות בשוק החוב המקומי, ובראשם החלת תקנות חודק בשוק החיסכון לטווח ארוך.

בפאנל מקדים שקיימנו, שהתמקד בשוק החוב המקומי, אמר יאיר לפידות, מייסד ומנכ"ל משותף של בית ההשקעות ילין-לפידות, כי "מקדם ההיסטריה בשוק ההון אצלנו גבוה יותר מבארה"ב".

מנכ"ל מידרוג, גיל גזית, ציין כי "בסך הכל, שיעור ההשקעות שהמוסדיים מבצעים בחו"ל הוא אחוזים בודדים בראייה כוללת", והדגיש את עובדת ה-Home bias המקומי הגבוה בהסתכלות בינלאומית. זאת, בדגש על שוק החוב המקומי שלצד סערות בתשואות ותספורות, חווה בשנים האחרונות שינוי מרכזי בעקבות הוראות חודק.

"לא דחוף להשוות המצב לבנקים"

"ההשוואה בין גופים כפופי חודק בחיסכון לטווח ארוך, לבין קרנות נאמנות שאינן כפופות לו, החזיקה מים לתקופה של שלושה חודשים בשוק הון טוב", אומרת טל רובינשטיין, מנכ"לית כלל חיתום. "יום אחרי, ובסופו של יום, השוק מתבסס על החיסכון לטווח ארוך, וגם בהנפקות שנמכרו בשוק הראשוני בעיקר לקרנות הנאמנות, החלו להיווצר פערים מהירים באג"ח, שלא עמדו בתנאים המינימליים של הגופים הפנסיוניים כשהשוק הפנים זאת".

- אז איגרות חוב שהן רק לקרנות נאמנות לא ממש קיימות?

רובינשטיין: "גם קרן נאמנות יודעת שאם היא תקנה אג"ח שמוסדי לטווח ארוך לא יוכל לקנות, היא עשויה להיות בבעיה. אם אתה יודע שזה אג"ח שבשום מצב בעולם אף גוף מוסדי לא יוכל לקנות אותו, אז אתה חושב פעמיים, קונה אג"ח ממשלתיות ויושב על מזומן. ולכן יש הנפקות שפשוט לא יוצאות".

- הנחיות חודק מספקות את הסחורה בהיבט סגירת הפערים ב"איכות האשראי" ביחס למערכת הבנקאות? זו בכלל מטרה נכונה?

"אני לא בטוחה שהרצון שיש להשוות את השוק החוץ בנקאי לבנקאי, הוא מטרה כל כך נכונה. מה שראינו קורה הלכה למעשה עד היום זה שמי שבא ונתן שטר שעומד ברוב ההגדרות שנדרשות על פי חודק, הן החברות היותר חלשות שיש להן פחות אלטרנטיבות. וגם, שהתנאים הם לעתים חצי הריון - שעבודים שאינם שעבודים. בנוסף, אחת הבעיות בשוק החוב אגב חודק היא, שמנהלי השקעות שראו דבר או שניים בשוק, הרבה יותר עסוקים היום בניואנסים וניסוחים משפטיים במקום בתמחור נכון של הסיכון".

גזית: "נכון שרוצים להוביל את המוסדיים לניהול כסף כמו בבנק, אבל זה לא יקרה וזה שגוי. זה יחסום את הקטנים והבינוניים מהנפקות ומבריח את הגדולים שלא רוצים לתת בטוחות. עם זאת, הצרכנים הגדולים של האשראי הולכים לבנקים בטווח הקצר, אבל בטווח הארוך אין להם ברירה והם ישובו לשוק החוץ בנקאי. יש דוגמאות לחברות שפרעו את החוב במלואו ולא מנפיקות אג"ח, אלא הולכות לבנק בגלל נוחות".

לפידות: "אני יכול להיכנס לאג"ח בכל מועד ובכל שעה ולהרוויח גם בהסדר, בעוד שבבנק זו חתונה קתולית עד הפידיון בין הבנק ללווה. לכן, ברור לי שתיק מוסדי צריך להיות ברמות סיכון שונות מתיק בנקאי, והם אכן שונים. הבנקים צריכים להיות רק ב-First Tier בשעבוד ראשון, ואף פעם לא להיות משמעותית במזנין על המאזן שלהם".

גזית: "הם עושים זאת, ובימים קשים הם רוצים באופן טבעי חיזוק בטוחות כלפיהם, וזה בא על חשבון בעלי האג"ח".

לפידות: "ב-Second Tier רק שוק ההון וחסכונות המעמידים אשראי חוץ בנקאי צריכים להיות, כי שם אפשר לקחת את הסיכונים לטווח ארוך". יחד עם זאת, לפידות מוצא גם יתרונות לחודק: "עידוד הכנסת קובננטס לעולם האג"ח, הגדרת לוח זמנים מוגדר למסירת מידע וחיזוק כושר המיקוח של המוסדיים מול החברות המנפיקות".

בעלי שליטה במבחן

עם כל הכבוד לביטחונות ולדוחות כספיים, מאז 2008 שוק האשראי החוץ בנקאי התבגר והבין שיש חשיבות גדולה גם להיבטים אחרים, למשל הפרסונלי - מי האיש שנותנים לו את האשראי, או הממשל התאגידי של אותן חברות - כשהתחלנו להכיר את מושג הסדרי החוב, כולל בחברות גדולות שלכאורה היו חזקות.

גזית: "בדירוג אשראי הנושא הניהולי תמיד נבדק. לדוגמה, אצלנו יש הורדת דירוג על חוסר שקיפות של חברה. אנחנו גם מסתכלים על מערכות מחשוב, מי המנהלים, מי בעלי המניות ומה הם עשו. מבחינתנו, זה נושא משמעותי בדירוג".

לפידות: "ישראל מאופיינת בעיקר בהנפקות של בעלי שליטה, וזה מאוד פרסונלי".

רובינשטיין:" אם בסוף 2008-תחילת 2009 הייתה תחושה שהסדר חוב הופך ללגיטימי, ובעלי שליטה ינצלו זאת לפריסת חוב ולא יתביישו לעשות כן, אזי נראה לי ששלוש השנים האחרונות הוכיחו שלא כצעקתה, ורוב החברות עושות מה שהן יכולות כדי למחזר חוב ולהשיב חוב".

- ואם הם עושים תספורת, שוק ההון למד כבר לגבות על זה מחיר? אין חשש ל"זיכרון קצר" מדי?

לפידות : "יש מחיר לבעלי שליטה על אי תשלום. מי שלא מזרים כספים חדשים וישפר את מבנה החוב, יאבד את החברה או את רובה. אני מעריך שבעל שליטה שלא עמד בהתחייבויות לא ייהנה מזיכרון קצר. אצלי, בכל אופן, זה לא קיים ואני זוכר מה כל בעל שליטה אמר ועשה בכל השלבים, ולוקח זאת בחשבון. יכולה להיות סיטואציה עם אותם תנאים של שתי חברות שבראשן פרסונות שונות - האחד רציני ואמין והשני נראה ככזה שיחפש לנצל הזדמנויות. אם נשקיע אצל השני זה יהיה בתנאים קשים יותר, וזוהי פרמיית אופי שקיימת אצלנו".

- גם מכיוון החתמים רואים את הפרמיה הזו?

רובינשטיין: "רואים ומרגישים את זה (את פרמיית האופי - ר.ש.), בפירוש. הפרמיה שהמוסדיים ירצו ממי שלא משלם את כל הכסף, תהיה יותר גבוהה. כמו שמי שעמד במשבר ולא מצמץ, מקבל על זה קרדיט מאוד יפה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"