גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים עבודה בהיי-טק? תצטרכו לחכות עד חודשיים

כמה זמן לוקח למהנדס תוכנה למצוא עבודה? סקר שערכה חברת ההשמה דיאלוג מגלה כי רבע מהעובדים מחכים כמעט 8 חודשים עד לג'וב המיוחל ■ המחאה החברתית והמשבר העולמי עלולים להפוך את ההמתנה הזו להרבה יותר ארוכה

ענף ההיי-טק נחשב לתזזיתי מאוד. העובדים בתחום מדלגים לפעמים בין משרה למשרה וההיצע הכולל של התפקידים נחשב לגדול יחסית. המחצית הראשונה של שנת 2011 - לפני המחאה החברתית והירידות בבורסה - נראתה לא רע מבחינת העובדים.

לא מעט מועסקים בענף החליטו לרענן את קורות החיים ולבדוק אופציה לקידום או לפחות שדרוג בשכר - במקום עבודה חדש. מי שמתרשם מרכב הליסינג, האופציות והתחושה שהמעסיקים מוכנים לשלוף את פנקס הצ'קים, יגלה מציאות הרבה יותר מורכבת. וכל זה, כאמור, בתקופה של צמיחה ואופטימיות.

השאלה החשובה עבור מחפשי עבודה - בעיקר מובטלים אבל לא רק - היא כמה זמן ייקח להם למצוא ג'וב חדש. חברת ההשמה דיאלוג ערכה סקר מיוחד, לבקשת "גלובס", כדי לבדוק את הנושא. אנשי דיאלוג בדקו כמה זמן לוקח למהנדס תוכנה למצוא עבודה חדשה, מהרגע שבו שלח קורות חיים. ניתוח של הנתונים מגלה שתי קבוצות: המהירים - שמשתלבים תוך פחות משלושה חודשים והאיטיים - שנאלצים להמתין חודשים ארוכים ובמקרים קיצוניים אפילו שנים.

ג'אווה לעומת C

מה מאפיין את הקבוצה שהצליחה להתברג במהרה לתפקיד? "כשבוחנים את התהליך שעוברים מחפשי העבודה המהירים", אומרת חיה בורנשטיין, מנכ"לית דיאלוג, "מגלים דפוס שחוזר על עצמו. קורות החיים נשלחו למספר חברות, כבר ביום שבו הפנייה התקבלה אצלנו. מספר חברות הביעו בהם עניין, הם זומנו לסדרת ראיונות ומקץ מספר קצר של שבועות, הם חתמו על חוזה באחת החברות".

מחפש העבודה המהיר הצליח למצוא עבודה תוך 36.5 ימים בממוצע, מרגע שליחת קורות החיים ועד לחתימת החוזה. בלא מעט מקרים, מדובר על למעלה מחודש של בטלה כפויה. הגיל הממוצע של העובדים ה"מהירים" עמד על 31.2 שנים. המחפש המהיר ביותר התקבל לעבודה תוך שמונה ימים בלבד. אחרים המתינו מספר שבועות עד שיצאו לדרך חדשה.

אחת הטענות הנפוצות בנוגע לענף ההיי-טק היא שכמעט בלתי אפשרי "להזדקן" בו. לא מעט עובדים בעשור החמישי לחייהם נאלצים לפרוש, דווקא כאשר יש להם רזומה מרשים. בדיקת מחפשי העבודה לפי גילאים גילתה שדווקא בני ה-40 פלוס התקבלו לעבודה תוך זמן קצר יותר, אולם ניתן לייחס זאת למוכנות שלהם להתפשר על תנאי השכר.

על פי הנתונים, בני 40 פלוס בקבוצה המהירה המתינו כ-32 יום עד למשרה המיוחלת. הגיל הממוצע בסגמנט זה עמד על 43, כאשר העובד המבוגר ביותר שנקלט היה בן 50. דווקא בעשור הרביעי - בני 31 עד 39 - ההמתנה התארכה ונמשכה כ-42 יום בממוצע, עד להשלמת התהליך. אנשי דיאלוג בדקו גם את הקשר בין שירות ביחידות טכנולוגיות בצה"ל לבין זמן ההמתנה. הממצאים אינם מעודדים את מי ששירת ביחידות הרלוונטיות והם מצביעים על המתנה של 44.5 ימים בממוצע.

האם ישנו קשר בין סוג השפה שבה המתכנת עובד לבין משך ההמתנה? הממצאים של דיאלוג מלמדים על קורלציה לא משמעותית. מהנדסי ג'אווה מצאו עבודה תוך 36 ימים בממוצע, מהנדסי DotNet מצאו עבודה תוך 39 ימים בממוצע ומהנדסי C המתינו 41 ימים בממוצע, בדומה למהנדסי RT.

הצעות מרתקות

אל תתנו לנתונים שהוצגו לעיל ליצור אצלכם אופטימיות מוגזמת. לצד קבוצת המחפשים המהירים, ישנה קבוצה גדולה מאוד של מחפשי עבודה שנשארים ללא פרנסה במשך תקופה ממושכת. "אם אצל המהירים היה דפוס קבוע", אומרת בורנשטיין, "הרי שבקרב מחפשי העבודה ה'איטיים', צריך לבחון כל מקרה לגופו, על מנת להבין מדוע התהליך התמשך כל כך הרבה זמן".

הזמן הממוצע שלקח לעובד ההיי-טק ה"איטי" למצוא עבודה עמד על 231.3 ימים מרגע קבלת קורות החיים ועד לחתימת החוזה. כמעט שמונה חודשים. לא מדובר בקבוצה קטנה, אלא ביותר מרבע (26.2%) ממחפשי העבודה בתחום. הגיל הממוצע בקבוצה הזו עמד על 34.8 שנים.

העובד ששבר את השיא השלישי נאלץ להמתין 871 יום - למעלה משנתיים - אולם לא חיפש עבודה באופן אקטיבי לאורך כל התקופה (ראו פירוט בהמשך).

כאשר מנתחים את הנתונים מגלים ש-59% ממחפשי העבודה נאלצו להמתין פחות מ-200 ימים, כאשר הממוצע הוא 136 יום - למעלה מארבעה חודשים. 41% הנותרים מצאו עבודה תוך 377 יום בממוצע - למעלה משנה.

מה גורם לתהליך הזה להימשך זמן רב כל כך? "בדקנו את התהליך של כל אחד ואחד מהאנשים שלקח להם מעל לשלושה חודשים למצוא עבודה", אומרת בורנשטיין, "על מנת להבין מה הגורם לכך. ראינו שברוב המקרים מחפש העבודה עובד, אבל מחפש עבודה במקביל.

"למחפשי עבודה כאלה לא אצה הדרך. לא פעם, הם ציינו באוזנינו שהם לא מחפשים עבודה באופן פעיל, אבל ישמחו לשמוע על הצעות רלוונטיות ומרתקות".

במקרים אחרים, מספרת בורנשטיין, מחפש העבודה נכשל במספר ראיונות ואז נשלח לסבב נוסף של ראיונות, כעבור תקופה מסוימת, וחוזר חלילה, עד למציאת עבודה. בסיטואציות אחרות, מחפשי העבודה מבקשים להקפיא את התהליך למספר חודשים בשל סיבות שונות.

המחפש האיטי ביותר, שהמתין כאמור 871 יום עד למציאת התפקיד, השלים תואר שני במשך שנתיים. במהלך התקופה הזו, הוא נשלח למספר ראיונות עבודה, אותם לא צלח. הוא ביקש להקפיא את התהליך עד לסיום התזה, מצא עבודה, התחיל לעבוד, והמשיך לחפש עבודה חדשה.

מחפשת אחרת הקפיאה את החיפוש בשל חופשת לידה. היא התראיינה גם במהלך החופשה, אבל באיטיות ובצורה פחות מחויבת, מתוך ידיעה שהיא מעוניינת להתחיל לעבוד רק לאחר תום חופשת הלידה.

החברות לא ממהרות

השידוך בין עובד למעביד מתעכב לעיתים דווקא בגלל החברות. תהליכי הגיוס בעולם ההיי-טק מורכים בדרך כלל ממספר שלבים. לא מעט עובדים בענף עוברים ראיון מקצועי, שיחה נוספת עם משאבי האנוש ולעיתים גם ראיון עם סמנכ"ל הפיתוח.

עיכוב מסוג אחר נגרם מכך שהחברות מתחילות בתהליך גיוס, עוד לפני אישור התקן למשרה. אישור כזה יכול לקחת זמן רב, במיוחד בתקופה של אי ודאות כלכלית, ולכן מחפש העבודה ממתין זמן רב. בורנשטיין מספרת: "בסקר מצאנו חברות שלקח להן כחמישה חודשים מאז שהביעו עניין במחפש עבודה ועד שפתחו את התקן".

בלא מעט מקרים, היא מספרת, מדובר באנשים שעובדים ולכן אינם נלחצים מהסחבת. "כשמחפש עבודה עובד במקביל לחיפוש, אם הוא הביע עניין בחברה כלשהי זה לא נדיר שהוא יבחר לחכות לאישור התקן, גם אם זה לוקח מספר חודשים. אחרי הכול, הוא מקבל שכר בינתיים, ואין לו בעיה לשבת על הגדר ולהמתין".

"עניין נוסף שהבחנו בו הבחנו במהלך הבדיקה", אומרת בורנשטיין, "הוא ששיתוף פעולה בתהליך ואסרטיביות מצד מחפש העבודה, עשויים להאיץ ולשפר את מהירות מציאת העבודה. מדובר במחפשי עבודה שדאגו לעדכן את יועצת ההשמה, צלצלו לספר איך היה הריאיון וכו'.

"מה שלא פחות חשוב הוא שהיו כאלה שדאגו להסתכל בלוח המשרות שלנו כל כמה ימים, הגישו מועמדות למשרות חדשות. המועמדים האלה מצאו עבודה מהר יותר. מנגד, אצל מחפשי עבודה שחיכו שיועצות ההשמה ישלחו אותם לראיונות, ולא יזמו בעצמם, התהליך היה איטי יותר".

אל תתקשרו אלינו

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק