גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהו באמת שיעור הרווח של קבלני הביצוע בשוק הנדל"ן?

קבלני הביצוע, האנשים שמוציאים אל הפועל את הבטחות היזמים ואנשי השיווק, מציגים שיעור רווחיות צנוע למדי ומזכירים שלא אצלם נמצא את השומנים המיותרים של הענף

טרם חלף שבוע מאז יבשה הדיו על מסקנות ועדת טרכטנברג, הגיוני שנידרש לשאלה האם היכולת לבנות פה בקצב מהיר מלאי גדול וזמין של דירות זולות הוא בכלל בר-השגה, או שמא הוא מנותק מהמציאות בשטח. מציאות שנמדדת בין השאר בשיעור הרווח של הקבלנים עצמם - אלה שמקימים את הבניין עבור היזם שרכש את הקרקע - שיכולה ללמד אותנו האם גם מפה יש ממה לקצץ, או ש"הקפיטליזם החזירי" לא בהכרח כולל גם אותם.

5% רווח

מבט בדוחות הכספיים של החברות המייצגות את הקבלניות הגדולות שבונות פה מגלה שהטענות שלהן בדבר רווחיות נמוכה אכן מחזיקות מים: כך למשל, הרווח התפעולי (הרווח הנקי לפני שניקינו ממנו את הוצאות המימון והמסים) של דורי בניה, מהגדולות בקבלניות בארץ, הסתכם במחצית השנה הראשונה ב-30.65 מיליון שקל - סכום שמשווה לפעילות הזו רווחיות בשיעור 4.8% מההכנסות.

השיעור הזה ממוצע למדי ותואם את רמת הרווחיות הנטענת המקובלת בענף - כ-5%. למעשה, השיעור הזה אף גבוה מהרווחיות שדווחה לגבי המחצית המקבילה אשתקד או אף לגבי 2010 כולה.

הרווחיות הזו, שמצטמצמת עוד יותר אם ניקח את הרווח הנקי עצמו לבעלי המניות (3.9% במחצית הראשונה של 2011), חוזרת על עצמה גם בקרב קבלניות נוספות גדולות יותר שמניותיהן נסחרות בבורסה.

דניה סיבוס, למשל, היא אחת מהן. אם נבחן את תחום הבנייה במונחים ברי-השוואה ל-2010 ("פרו-פורמה"), נגלה שהרווח במחצית הראשונה הסתכם בכ-18 מיליון שקל, ירידה של 14.8% לעומת המחצית אשתקד. בתורו, הוא מגלם רווחיות מינורית של מעט יותר מ-2% למגזר זה, בהשוואה לכ-2.5% ב-2010 כולה.

זה גם עשוי להסביר דבר אחד או שניים לגבי ההתרחבות של שיכון ובינוי, מקבוצות הנדל"ן והתשתיות הגדולות והחזקות בישראל, אל מעבר לים - בשני התחומים ביחד. בסדרי הגודל של היקפי הפעילות, כורכת אומנם החברה את תחום הבנייה ואת תחום התשתיות, אך היא מפצלת את הדיווח בין הפעילות בישראל לזו שבחו"ל - מה שמאפשר ללמוד על הפער ברווחיות.

בחו"ל, לצורך העניין, גזרה פעילותה כקבלנית ביצוע רווחיות של 19.74% - הרחק מהשיעורים שנתקלנו בהם עד כה, ויותר מפי 8 מהרווחיות שהציגה בארץ (2.4%). "העלייה בהכנסות ממגזר זה נובעת מהרחבת הפעילות במדינות בהן החברה פועלת", הסבירה שיכון ובינוי, וציינה כי "יש לציין כי לשינויים בשער החליפין שבין השקל והדולר ישנה השפעה מקזזת על הצמיחה בהכנסות מחו"ל, שכן אלמלא ירד שער הדולר בהשוואה לאשתקד היה נרשם גידול נוסף בהכנסות של כ- 99 מיליון שקל במגזר זה", מה שמסביר סופית את הפיכת הפעילות הבינלאומית של הקבוצה לפרה חולבת.

לא בונה על תמ"א 38

מה שיכול להרים את האחוזים האלה למעלה (בפעילות בישראל) הוא גידול בהיקפי הפעילות תוך ניצול יעיל של הפלטפורמה הקיימת וריסון הגידול בהוצאות השוליות הנוספות. דניה סיבוס, לצורך העניין, סיימה את יוני האחרון כשבאמתחתה צבר הזמנות בהיקף 3.02 מיליארד שקל, ולמרבה ההפתעה - אפריקה ישראל (לרבות החברה הבת, אפריקה מגורים) אחראית לעשירית בלבד ממנו. למעשה, 1.13 מיליארד שקל מהצבר הזה התווסף בתקופת הדו"ח, מה שכאמור עשוי להיטיב עם השורה התחתונה בהמשך.

הנתונים האלו אף לייפות את התוצאות הכספיות עוד יותר אם ניקח בחשבון צבר נוסף של 40 מיליון שקל שהתווסף בחודש וחצי שחלפו בין סוף יוני למועד בו פרסמה החברה את הדו"חות הכספיים, או את ההכרזה שלה על כניסה לפעילות בתחום תמ"א 38 (שהיא מציינת לגביה כי אינה צפויה להיות מהותית ב-2011).

הצבר של שיכון ובינוי, לעומת זאת, נע בכיוון ההפוך, וקטן ב-800 מיליון שקל במחצית השנה הראשונה של 2011. כאן מגיעה לידי ביטוי דווקא הצד השני של המטבע, תרתי-משמע, בכל הנוגע להשפעה השלילית של הפעילות בחו"ל. "ירידה בשער הדולר הביאה לירידה בצבר ההזמנות בסך של כ-235 מיליון שקל", מציינת שיכון ובינוי. במקרה שלה, היא תוכל להתנחם בזכיית הקבוצה שבראשה היא עומדת במכרז להקמת מרכז ההדרכה של משטרת ישראל שאושררה בידי בית המשפט, תוך שגברה על-ידי שחקניות גדולות אחרות כמו אפריקה ישראל, מנרב ואלקטרה.

כמובן שעצם קיום חוזים לא בהכרח מתרגם אותם להכנסות מידיות, כיוון שאלה מוכרים בהדרגה לאורך ביצוע העבודות. לפי לוינשטיין הנדסה, ההכנסה מעבודות לפי חוזה ביצוע מוכרת לפי שיעור ההשלמה - כשההכנסות ידועות, ניתן לגבות אותן או שיש לגביהן אומדן. שיעור ההשלמה מחושב לפי ההוצאות בפועל בכל פרויקט ביחס לעלות החזויה הכוללת שלו. אצלה, אגב, ההכנסות עד כה בתחום מצביעים על האטה של 23% ביחס לקצב ההכנסות שהציגה ב-2010 .

פרמטר נוסף שראוי לבחון אותו הוא חסינות החברות הקבלניות, כלומר - היכולת שלהן לעמוד במחויבויות שלהן להשלים את ביצוע הפרויקטים. חלק מהן משתמשות ביחס פיננסי מקובל בניתוח דו"חות כספיים המוכנה "יחס שוטף" - יחס המגדיר פי כמה (באיזה יחס) גדולים הרכוש או הנכסים השוטפים של החברה מההתחייבויות השוטפות. ככל שהיחס הזה גדול מאחד, לחברה יש יותר משאבים לפרוע את ההתחייבויות שלה בטווח הקרוב.

כך למשל, מדווחת דורי בניה על יחס שוטף של 1.28, שיפור קל לעומת סוף 2010, אז עמד היחס על 1.24. אצל דניה סיבוס היחס הזה עלה ל-1.17 לעומת 1.05 בדצמבר, אם כי בנטרול פעילות שהופסקה (מכירת זכויותיה בחברה נתיבי היובל), היחס נותר כמעט ללא שינוי. בלוינשטיין הנדסה, לעומתן, השנה עלה היקף הנכסים השוטפים על היקף ההתחייבויות המקבילות - והיחס טיפס מ-0.78 ל-1.06.

ככל שהחברה גדולה יותר ומתפרסת על תחומי פעילות נוספים, הנתון הזה מצליח לבדד פחות את הפעילות הקבלנית גרידא, היות והוא מבוסס על המאזן המאוחד של החברה. בחישוב פשוט, היחס באורתם סהר עומד על 2.43 ובמנרב על 1.12. במילים אחרות, נראה כי כסף לכסות את השוטף יש בנמצא, השאלה היא כמה רזרבות שומן ליום סגריר מתווספות לו.

ויש גם מה להתעודד. "על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ובנק ישראל מדיווחי חברות הבנייה נראה כי ברבע השני עלה מעט היקף הביצוע של עבודות בינוי, בזכות עלייה בהיקף בניית מבנים", מצטטת שיכון ובינוי, את הנתונים שרלוונטיים עוד הרבה לפני שטרכטנברג זכה לכתב המינוי שלו. "על פי דיווחי החברות תיתכן עלייה בהיקף הפעילות של הענף ברבע השלישי של השנה". עכשיו נותר לתהות, האם לחברות הבנייה, שאמורות לשמש כמוציאות לפועל של מדיניות דיור כזו או אחרת, יש את מה שנדרש כדי להפוך את האוהלים של הקיץ לבתי קבע של חורף.

"מגבלת העובדים"

כך או כך, כדאי לזכור שהמציאות בעשור האחרון הצביעה על קושי מתמשך לפרוץ את תקרת יחידות הדיור הנבנית פה מדי שנה, והקבלנים בעבר ובהווה הצביעו על שלל סיבות המונעות את פריצת תקרת הזכוכית הזו; בין אם מדובר על היעדר ידיים עובדות בענף והחסמים בהעסקת עובדים זרים, ובין אם מדובר ברווחיות הנמוכה.

"במהלך יולי 2011, בהמשך לקבלת 170 היתרים להעסקת עובדים מהרשות הפלסטינאית בענף הבניין, החלה החברה בתהליך לקליטתם של העובדים האמורים בפרויקטים השונים בישראל", דיווחה דניה סיבוס בדו"חות. דניה מציינת כי הקבינט הכלכלי-חברתית אישר את הגדלת מכסת העובדים הפלשתינאים ל-4,000 עובדים כבר בינואר.

לעומתה, שיכון ובינוי אופטימית פחות, כשהיא מציינת ש"משך הבנייה של מבנים עלה, במקביל דווח על המשך ההחמרה במגבלת העובדים המקצועיים".

חברות הביצוע פרויקטים ורווחים

עוד כתבות

צילומים: AP, רויטרס-KCNA

"תרגיעו": המדינה המפתיעה ששולחת מסר מאיים לסין

אחרי שטבחו באלפים, המשטר האיראני יוצא למלחמה נגד העסקים הקטנים ● הבת של שליט קוריאה הצפונית רק בת 12 וקרובה יותר מתמיד לרשת את השלטון ● וגם: מה גרם למשבר הדיפלומטי בין הסינים לפיליפינים? ● זום גלובלי, מדור חדש

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

תחבורה ציבורית / צילום: תמר מצפי

הצפת ערך ענקית בתחבורה: השליטה בדן צפויה להימכר לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

הרוכשים הם שותפות בראשה עומד מנכ"ל דן, אופיר קרני, כלל ביטוח וזרועות ההשקעה הריאליות של לאומי פרטנרס ומזרחי טפחות אינווסט ● בנוסף לפעילות התחבורה, הנכסים של דן גם כוללים גם זרוע נדל"נית שמקימה משרדים ומבני מגורים

פתיחת המסחר לשנת 2026 בבורסת דרום קוריאה / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

"אנחנו בשוק שורי עולמי": המרדף של משקיעים בוול סטריט אחר מניות זולות יותר נעשה גלובלי

תמחורים גבוהים והיחלשות הדולר מניעים את ההימורים על כך שהיתרון של ארה"ב על פני שווקים גלובליים אחרים יצטמצם ● הדבר מוביל מנהלי השקעות לחפש תשואות במזרח הרחוק ובאירופה ● עם זאת, רובם לא ממהרים להספיד את השוק האמריקאי

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

וויזאייר קרובה מתמיד: חניית הלילה בנתב"ג נפתחת לחברות התעופה הזרות

ועדה בין־משרדית קבעה כי חברות זרות יוכלו לחנות בלילה בנתב"ג - מהלך שמסיר חסם משמעותי להקמת בסיס הפעילות המקומי של וויזאייר ואחרות ● החברות הישראליות מתריעות מפני תחרות על חלונות ההמראה, ותשתיות מוגבלות ● במקביל נותרו מחלוקות על פעילותה של וויזאייר בשעת חירום וכן על מיקום הבסיס העתידי

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

משהו רע עובר על המניות הביטחוניות. אלו הסיבות

הסקטור הביטחוני שפתח את השנה בזינוק סובל מחולשה מאז תחילת פברואר עם ירידה של 4.5% ● אנליסטים מונים סיבות מגוונות, בלידר שוקי הון אומרים ש"התנודתיות האחרונה בסקטור קשורה בעיקר לגורמים טכניים" ● מתן פסטרנק, מנכ"ל קרנות VAR קפיטל צופה ש"תתבצע 'ברירה טבעית' שתחשוף את הפערים בין חברות הערך לבין אלו הנסחרות בתמחור יתר"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מגייסת 30 מיליארד דולר לפי שווי של 380 מיליארד דולר

החברה שמאחורי הצ'אטבוט קלוד מדווחת על קצב הכנסות שנתי של 14 מיליארד דולר ומושכת ענקיות השקעה לסבב הגיוס הגדול בתולדותיה ● לדברי החברה, יותר מ-500 ארגונים משלמים מעל מיליון דולר בשנה עבור שימוש במודלים ובמוצרים שלה

דונגפנג M-HERO / צילום: יח''צ

עם תג מחיר יוקרתי ויכולות שטח קיצוניות: האם הרכב הזה שווה 700 אלף שקל?

רכב השטח החשמלי הענק דונגפנג M-HERO עולה כמו דגמים של מותגי פרימיום מערביים, אבל יש לו מערכת הנעה ויכולות שטח שמקדימות את המתחרים בכמה שנים ● חבל רק שהטווח החשמלי מגביל אותו

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

שופטי העליון: המחסור בשופטים מוביל לשחרור נאשמים ברצח

ביהמ"ש העליון דן היום בעתירה המבקשת לחייב את שר המשפטים לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, לאחר למעלה משנה ● לפי הנתונים שהוצגו, 45 תקנים אינם מאוישים ו-55 נוספים צפויים להתפנות או להתווסף ● השופט אלכס שטיין סיפר: "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" ● בינתיים השר טוען כי החוק נותן לו שיקול דעת לפעול בהתאם לאידיאולוגיה שלו

משתתפי פגישת נתניהו-רוביו, אייזנברג שני מימין / צילום: אבי אוחיון לע״מ

המשקיע מייקל אייזנברג חוזר לייצג את הממשלה במשא ומתן מול האמריקאים

מייקל אייזנברג, שותף מייסד בקרן ההון סיכון אלף (Aleph) ומבכירי ההון סיכון בישראל, חוזר לעשייה הדיפלומטית ● לפי ההערכות, רה"מ נתניהו חיפש בכיר בעל שורשים אמריקאים עם אוריינטציה עסקית וכישורים פוליטיים ● וגם: הפריקט החדש בשדה דב שמשלם מאות אלפי שקלים למאיירת שעבדה עם פורשה, קרטייה ורוברטו קוואלי ● אירועים ומינויים

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם גם בת''א / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם בבורסת ת"א

לגלובס נודע כי מספר חברות טכנולוגיה ישראליות שנסחרות בוול סטריט מעוניינות להצטרף לבורסה ולהפוך לדואליות, אך מה שעומד בינן ובין הרישום הכפול הוא חסם רגולטורי: לחברות עם שני סוגי מניות אסור להירשם למסחר בבורסה המקומית ● הרגולטור מקדם שינוי, אך החקיקה "תקועה" לכאורה בוועדת הכספים של הכנסת

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

כך תוכלו להגיע לנתב״ג בשבת, ובלי מונית ספיישל

מיזם התחבורה של עיריית תל אביב נעים בסופ"ש מרחיב את פעילותו ומשיק קו אוטובוס שיהווה חיבור ישיר לנתב”ג במהלך סוף השבוע ● הקו שמחבר בין שוהם לתל אביב, יעבור דרך טרמינל 1 בשני הכיוונים ויאפשר לנוסעים הממריאים או נוחתים בשבת להגיע לשדה וממנו ללא תשלום

שי אביבי ב''ברנינג מן''. סוגים של ישראליות / צילום: עופר ינוב

על הורות בקולנוע הישראלי אחרי 7 באוקטובר

מ"ברנינג מן" של איל חלפון, ועד "חמצן" של נטעלי בראון שורה של סרטים שיצאו אחרי 7 באוקטובר בוחנים את מחיר ההורות בחברה שבה הילדות מובילה כמעט בהכרח למדים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"אנשים מחכים לירידת מחיר נוספת": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בצפת?

דירת 5 חדרים בצפת, בשטח של 120 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־20 מ"ר נמכרה תמורת 1.96 מיליון שקל ● המוכרים הם משפחה חרדית שגרה בדירה והקונים הם משפחה חרדית מהאזור ● "אנשים חושבים שהמחירים עוד לא הגיעו לתחתית. הם ראו שהמחירים ירדו והם מחכים לירידה נוספת" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

פיטורים בפאלו אלטו לאחר השלמת רכישת סייברארק, מתוכם עשרות בישראל

המספר הרשמי של מפוטרי כלל החברה לא נמסר, אך הערכות מדברות על מאות עובדים ● החברה מסרה: "שינויים ארגוניים אסטרטגיים הם חלק טבעי מתהליך של חיבור בין שני מובילים בתעשייה"

המשלחת הישראלית באולימפיאדת החורף / צילום: Hassan Ammar, AP

מה משותף ללברון ג'יימס, ג'ורג' קלוני וג'סטין טימברלייק?

איזו מדינה הודיעה לאחרונה על יוזמה להנפקת דרכונים לגמלים שבשטחה, באיזה ענף באולימפיאדת החורף מתחרה השנה לראשונה נבחרת ישראלית, ואיך נקראת הרשת החברתית לבוטים של בינה מלאכותית? ● הטריוויה השבועית

בודקים את המיתוס. משולש ברמודה / צילום: Shutterstock

לא עב"מים: זה ההסבר לתופעת משולש ברמודה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: איך יכול להיות שבברמודה נרשמו כל־כך הרבה תאונות? למדע יש תשובות טובות

ניר גלבוע / צילום: ערן בן ברוך

הצלף שהקים צבא למלך נפאל עומד בראש חברת שמירה שמגלגלת מיליארד שקל בשנה

"בהתחלה אבא ואני עבדנו בעצמנו​. הוא התעקש שנשמור חצי-חצי בלילות, אבל הפריע לי שהוא יוצא לשמור. התווכחנו לא מעט על העסק. אחרי שלוש שנים הוא קיבל התקף לב ומת. החלטתי להמשיך כדי להנציח" ● שיחה קצרה עם ניר גלבוע, מייסד ומנכ"ל קבוצת האבטחה צוות 3

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק צנח בחדות בהובלת מניות הטכנולוגיה; הכסף נפל ביותר מ-10%

נאסד"ק ירד ב-2% ● פאלו אלטו החלה בפיטורים של מאות מעובדי CyberArk ● נובוקיור זינקה לאחר שמינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מוצר Optune Pax ● קרוקס זינקה לאחר שחברת ההנעלה דיווחה על עונת חגים מוצלחת מהצפוי ● מחשש למיתון, ביקושים גבוהים במכירת אג"ח ל-30 שנה בהיקף של 25 מיליארד דולר