גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התאחדות התעשיינים: ענף המזון על סף משבר חריף

לדברי ההתאחדות, העלייה בשכר העבודה, התייקרות הייצור, הצניחה במכירות בשל המחאה החברתית והורדת המחירים שוחקות את הרווחיות של יצרניות המזון ■ חשש מפיטורי עובדים

חרם הצרכנים על תנובה ועל חברות מזון נוספות במסגרת המחאה נגד יוקר המחיה מחדד את החשש בקרב התעשיינים מצניחה ברווחיות התפעולית של החברות בענף ומכניסתו למשבר חריף.

החשש גובר בייחוד על רקע ניתוח התוצאות העסקיות המצרפיות של 145 חברות ישראליות בורסאיות, וממנו ניכרים המשך של מגמת תנודתיות ושחיקה ברווחיות התפעולית של חברות המזון. הנתונים נותחו בידי כלכלני התאחדות התעשיינים ומתבססים על ביצועי החברות ברבעון הראשון של 2011, התקופה שקדמה למחאה החברתית.

בהתאחדות התעשיינים אומרים כי לפי הנתונים, ענף המזון נכנס לתקופת המחאה במצב של נחיתות, כשהוא מושפע בעיקר מהתייקרות של תשומות הייצור. כך, הנתונים של שני הרבעונים הבאים צפויים להיות קשים עוד יותר עבור הענף, כי בנוסף להמשך העליות בתשומות הייצור, הם עתידים לגלם את הירידה בביקוש בעקבות החרמות ואת הורדת המחירים מצד החברות המייצרות - בדומה למהלך של תנובה מהיום.

השחיקה ברווחיות תחריף

מניתוח הביצועים העסקיים של החברות שרובן נסחרות בבורסה בתל-אביב, ברבעון הראשון של השנה הסתכם הרווח התפעולי הממוצע בכלל ענפי התעשייה בכ-12%. תעשיית המזון, שמעסיקה כ-60 אלף עובדים במשק שהם כ-17% מכלל המועסקים בענפי התעשייה בארץ, רשמה באותו רבעון רווח תפעולי של 7.1%, הרחק מתחת לענפי הכימיה (15.8%), מוצרי הבנייה (10.3%) והחשמל (9.0%).

ברבעון השני המצב רע עוד יותר עבור חברות המזון: ניתוח ראשוני של ביצועיהן מצביע על החרפה במגמה: הרווח התפעולי הממוצע של כלל ענפי התעשייה צנח ל-10.4%, וזה של חברות המזון צלל לשפל של 6.1%, שיעור הרווחיות הנמוך ביותר מאז המשבר הכלכלי העולמי ב-2008.

על-פי הערכות, מגמת השחיקה ברווחיות תוסיף ותחריף לקראת ניתוח הביצועים בענף המזון ברבעונים הבאים המתייחסים אל החציון השני של 2011, וסביר שיושפעו באופן מובהק מאירועי המחאה של הקיץ האחרון, איתם גם חרם הצרכנים וההאטה ניכרת בביקוש בשוק המקומי.

במחלקה למחקר כלכלי של אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים מייחסים את הנתון לעלייה בהוצאות ההנהלה והוצאות כלליות אחרות בחברות המזון השונות במהלך השנה שעברה. את עיקר ההוצאות הובילה ההתייקרות של חומרי הגלם בעולם.

לדברי מנהלת המחלקה למחקר כלכלי, דפנה אבירם-ניצן, גם עלויות נוספות שהושתו על התעשייה - כמו התייקרות שכר העבודה; התייקרות המים, הסולר והמזוט; התייקרות המסים ועוד - הוסיפו לשחיקה ברווחיות התפעולית של החברות.

הרווח הגולמי יציב

מנתוני החברות עולה כי חרף התנודתיות ברווח התפעולי שלהן, הרווח הגולמי שרשמו ממכירות נותר יציב, כ-36%. בהתאחדות התעשיינים מסבירים את הפער בין הרווח הגבוה לרווח התפעולי הנמוך, בעלויות הגבוהות של שיווק ופרסום, הפצה והובלה של מוצרים ועוד.

הוצאות אלה עתידות לגדול בתקופה הקרובה, על רקע המשבר התדמיתי שאליו נקלעו המחלבות הגדולות. מאמצי השיווק בתקופת משבר עשויים לכלול השקעות נוספות בפרסום והורדת מחירים נרחבת, בדומה למהלך שעליו הכריזה הבוקר תנובה ולפיו עשרות מוצרי חלב יוזלו בכ-15%.

כשברקע המחאה הנרחבת על יוקר המחיה, דווח באחרונה על ירידה בהיקף המכירות של חלק ממוצרי החלב במרכולים וברשתות השיווק בשל מחירם הגבוה: "הביצועים ברבעון הראשון עובדו באחרונה והרבעון השני, שעדיין נמצא בשלב העיבוד, כבר נראה יותר קשה על-פי דיווחי אותן חברות. הרבעונים שאחריהם, יהיו קשים אף יותר", אמרה היום (א') ל"גלובס" אבירם-ניצן: "אני מעריכה כי הרווחיות של ענף המזון תוסיף לרדת - אלא אם כלל תעשיית המזון תוביל עכשיו תהליכי התייעלות חדים מאד. עלויות הייצור צפויות לעלות, כך גם שכר המינימום יזנק בהמשך ויוביל להעלאת שכר כללית בכל הדרגים. זאת הסיבה לכך שצריך להיזהר מאד במתקפות על החברות בענף זה, שממילא שולי הרווח שלהן צרים".

בהתאחדות התעשיינים מזהירים ואומרים כי המשך שחיקת הרווחיות בתעשיית המזון לא תותיר מנוס מצמצום של פעילות הייצור ומפיטורי עובדים: "כבר לא מדובר בהערכות או בספקולציות, אלא בניתוח שמתבסס על הדיווחים הבורסאיים של החברות", אומרת אבירם-ניצן: "כנראה שהשנה הקרובה לא תהיה שנה טובה לתעשיית המזון".

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, התריע באחרונה מהמיקוד של פעולות המחאה החברתית בחברות המזון, וזאת בשל ההחלטה של הסטודנטים להחרים את מוצרי תנובה. ברוש הזהיר כי מחאה מסוג זה תוביל לפגיעה אנושה בתעשייה ואף תגרור פיטורי עובדים.

להסתייגויות שהעלה ברוש הצטרף לאחר מכן גם שר התמ"ת שלום שמחון, שקרא להפסיק את החרמות על יצרני המזון. לאחר שספג ביקורת, הוא חזר בו מן האמירה והבהיר כי יש במחאה החברתית מנוף והזדמנות לשינוי.

משבר גם בהיי-טק

בעוד גובר החשש ממשבר בתעשיית המזון, מצביע דוח המחלקה למחקר כלכלי של התאחדות התעשיינים על החרפת מגמת השחיקה של הרווח התפעולי בענפי האלקטרוניקה וההיי-טק. זאת, לאחר שברבעון הראשון של השנה הוא הסתכם בכ-4.1%, כשליש בלבד מסך הרווח התפעולי הממוצע בתעשייה. בהתאחדות מסבירים את הנתון המדאיג בהפסד תפעולי שרשמו כמחצית מהחברות הבורסאיות הישראליות שעוסקות בענף.

תנודתיות
תעשיית המזון במספרים

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים