גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עושות יצרניות המזון כדי לעקוף את הפיקוח על המחירים?

20 מוצרי מזון נתונים כיום בפיקוח מחירים ■ הבעייתיות: חלק גדול מהמוצרים המפוקחים מיוצרים ע"י תנובה בלבד; ובשל היעדר סימון, לצרכן אין דרך לדעת אם המוצר שהוא רוכש נמצא בפיקוח

רשימת המוצרים בפיקוח הולכת וקטנה עם השנים, ומולה הולכים ומתרבים מגוון המוצרים בכל קטגוריה (חלב, לחם, ביצים). למעשה, רק 20 מוצרים נתונים לפיקוח, חמישה מתוכם כוללים לחם אחיד, עשרה מתוכם מוצרי חלב, והיתר מלח וביצים.

ומי המפקח? משרד התמ"ת אמון על מחירי הלחם והמלח, ומשרד החקלאות קובע את תמהיל מוצרי החלב ואת המחירים לצרכן ולקמעונאי.

רק לאחרונה עלו מוצרי החלב שבפיקוח ב-6% - הרבה פחות משיעור עליית המחירים שחלה במוצרי המזון שאינם בפיקוח, כמו קוטג' וגבינה לבנה (שבעבר כן נכללו ברשימה).

האם הפיקוח מעודד תחרות? הדעות חלוקות. מחד נטען כי הפיקוח מקבע את המחירים ומונע את הוזלתם באמצעות תחרות; מאידך הוכח כי מוצרים שיצאו מפיקוח, עלה מחירם.

סקר של מכון רותם TRI שנערך עבור "גלובס" העלה כי כמחצית הצרכנים (43%) לא מכירים אף מוצר שבפיקוח. למעשה, רק 11% מהמשיבים הכירו את כל המוצרים שבפיקוח, ו-46% הכירו את הרשימה חלקית.

כך או כך, "גלובס" מעלה 3 נקודות למחשבה הנוגעות למוצרים שבפיקוח: ראשית, רוב מוצרי החלב שברשימה שייכים לתנובה בלבד, ויש לכך השלכות על החלטת הקנייה בנקודות המכירה; שנית, היצרניות מוצאות דרכים יצירתיות כדי לעקוף את הפיקוח (העשרת המוצר, סטייה בשיעורי השומן או בגודל האריזה); ושלישית, המוצרים שבפיקוח אינם מסומנים או מובלטים בנקודות המכירה.

1. מסלול עוקף פיקוח: מעשירים את המוצר, וכך אין פיקוח

האם היצרניות משתמשות במשחקי מילים וניסוח כדי לשווק מוצרים שבמכוון לא ייכנסו להגדרה של מוצר מפוקח? הפיקוח חל רק על מוצרים "רגילים", כמו חלב בשקית או בקרטון, 1% או 3% שומן. כל מוצר שסוטה מההגדרה אינו נכלל תחת פיקוח.

כל משקה חלב טרי שהוא "מועשר" (בברזל, בסידן) או שמכיל שיעורי שומן אחרים (2% או 3.6% שומן של יטבתה) או המכיל תוספת כזו או אחרת (טעם וניל, חלב של פעם, חלב מיוחד לקפה) מעניק ליצרנית את החופש לקבוע את מחירו, שהוא לרוב גבוה מהמחיר שבפיקוח.

למשל: חלב תנובה בקרטון 3% שומן מועשר בברזל או חלב יטבתה 1% מועשר בסידן שמחירם כ-9 שקלים, לעומת המחיר למוצר זהה "רגיל" שבפיקוח ושמחירו 6.22 שקלים.

האם התוספת במחיר היא ריאלית ביחס לתוספת שבמוצר? לא בטוח.

גם חמאה רגילה (100 גרם) נתונה תחת פיקוח, ומחירה 3.70 שקלים. חמאה "לא רגילה" אינה בפיקוח: למשל חמאה הולנדית של תנובה (כ-5 שקל ליח').

הסוגייה חוזרת על עצמה גם במלח שולחן: מלח עדין ומלח גס 1 ק"ג הנתונים תחת פיקוח עולים 1.95 שקלים כל אחד; ואילו מוצר שסוטה מההגדרה הזו אינו נתון לפיקוח ולפיכך יקר יותר, למשל מלח הארץ עדין, שמחירו כ-7 שקלים.

גם בקטגוריית הביצים, מוצר שחורג מהרגיל אינו נתון תחת פיקוח: המחיר לביצים שבפיקוח נקבע בהתאם לגודל הביצה - גודל מדיום: 11 שקל, גודל לארג': 12.15 שקל, וגודל אקסטרה לארג' ב-13.25 שקל.

הפיקוח מתייחס רק למארזי תריסר ואינו כולל מארזים של 6, 10 או 18 ביצים, ובנוסף, הפיקוח אינו מתייחס לביצים משודרגות, בהן למשל ביצי חופש (כ-25 שקל לתריסר) או ביצים אורגניות (כ-28 שקל לתריסר).

לחם: פער של 10 שקלים

פיקוח המחירים על לחם מתייחס ללחם אחיד כהה או בהיר (גם פרוס) ולחלה. יתר הלחמים שעל המדף אינם בפיקוח מעצם היותם מועשרים בדגנים או בתוספות אחרות המתורגמות למחירים היקרים בהרבה מהלחם האחיד, למשל, כ-17 שקל ללחם דגנים פרוס, לעומת 7.38 שקלים ללחם כהה פרוס שבפיקוח.

בכל מקרה, ראוי לזכור כי לחם המגיע פרוס במארז הוא יקר יותר לעומת לחם זהה המגיע לא פרוס, כך שאם בנקודת המכירה יש מכונת פריסה בה תוכלו לפרוס את הלחם עצמאית - ניתן בקלות לחסוך כמה שקלים.

רמי לוי זול יותר

בולטת העובדה כי רבים מהמוצרים שבפיקוח נמכרים במחיר הנמוך מזה שקבעה הממשלה בסניפי רמי לוי: חמאה 100 גרם ב-2.6 שקלים (במקום ב-3.7 שקלים), שמנת חמוצה ב-1.6 שקלים במקום ב-2.35 שקלים, 1 ק"ג מלח ב-1.20 שקלים לעומת 1.95 שקלים ועוד.

מצדו השני של המתרס, חנויות ורשתות עלולות להיקנס על הפקעות מחירים של מוצרים בפיקוח - רק לאחרונה נקנס בעל מכולת בראשון-לציון ב-5,000 שקל על הפקעת מחירים. לשם כך קורא משרד התמ"ת לדווח על מקרים כאלה.

2. חלק גדול מהפיקוח - על תנובה; למה לא להכניס גם חברות אחרות לפיקוח?

הצצה על רשימת מוצרי החלב שבפיקוח מעלה כי בחלק מהקטגוריות הפיקוח מתייחס למוצרי תנובה בלבד. כפועל יוצא, צרכן המבקש לבחור מוצרים מקבילים של חברה אחרת משלם בדרך כלל יותר, משום שמוצרים אלה אינם מצויים תחת פיקוח.

מדובר למשל על גבינה צהובה. בפנייה שהגיעה ל"גלובס" מציין צרכן כי ביקש לרכוש גבינה צהובה מסוג "כתר" של טרה. המחיר של הגבינה במשקל עמד על 55 שקל, לעומת 44 שקל לגבינה צהובה "עמק" או "גלבוע" ב-41 שקל לק"ג - שתיהן של תנובה.

הפיקוח על הגבינות הצהובות מתייחס רק לגבינות במשקל ולא כשהן ארוזות. בנוסף, הפיקוח אינו מתייחס לגבינת עמק "לייט" (שעולה כ-68 שקל לק"ג לעומת כ-44 שקל לגבינה הרגילה שתחת פיקוח), או לסוגים אחרים של גבינות צהובות במשקל, שהן כצפוי יקרות יותר מאלה שבפיקוח.

עמק של תנובה - כן, כתר של טרה - לא

שתי הגבינות, "עמק" ו"גלבוע", נכללות ברשימת המוצרים שבפיקוח, כאשר אזכור שמן למעשה קובע כי הפיקוח מתייחס לגבינות של תנובה בלבד. הדבר חוזר על עצמו גם במוצרים "גיל" ו"אשל" של תנובה המצויים בפיקוח, בעוד שמוצרים מקבילים של יצרניות אחרות אינם תחת פיקוח מחירים.

הדבר שונה בכל הנוגע לחלב ניגר, משום שברשימת המוצרים מצוין "חלב בשקית" או "חלב בקרטון" ללא ציון שם, ומכאן שנכללים בפיקוח כל המוצרים העונים על ההגדרה בהתאם לשיעורי השומן והכמות.

בפנייתו ל"גלובס" ציין הצרכן כך: "מדוע המדינה מכריחה את הצרכנים שרוצים לרכוש מוצרים שבפיקוח לקנות רק מתוצרת תנובה? מדוע לא נכללת גבינה צהובה גם מתוצרת אחרת?"

מי שקובע אילו מוצרים יכללו ברשימה הוא משרד החקלאות, וזו תגובתו: "צו הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים קובע מחירים מרביים למספר מוצרים, בהם גבינות קשות מסוג 'עמק' ו'גלבוע' (רגילות במשקל), וכן על מוצרי החלב הניגר 'גיל' ו'אשל'.

"בתחום הגבינות הקשות וכן במוצרי החלב הניגר ('גיל' ו'אשל') מהווה תנובה מונופול השולט על נתח השוק העיקרי, שהוא גדול משמעותי מנתח השוק של טרה ויצרנים אחרים גם יחד. מסיבה זו ישנו פיקוח לא רק על מחירי גבינות אלה (פיקוח מחירים), אלא גם פיקוח על הרווחיות של תנובה על מוצרים אלה.

"במצב זה אין צורך להטיל פיקוח על כל הקטגוריה אלא רק על מוצרים שתופסים את מרבית נתח השוק, שכן לצרכן ישנה אלטרנטיבה מפוקחת והדבר מעודד את שאר היצרניות להתחרות עם המחיר המפוקח במוצריהן המקבילים, ללא צורך בהתערבות רגולטורית.

"הדבר שונה בעניין חלב לשתייה, שכן זהו מוצר יסוד, ולכן מוטל בו פיקוח על כל הגורמים בשוק ללא התחשבות בנתח השוק".

3. אין סימון: צריך לחפש היטב

מתבקש היה שהצרכן יוכל לזהות בקלות את המוצרים שבפיקוח - בעיקר לאור ריבוי המוצרים והמגוון הגדל על המדפים. אפשר היה לצפות שמוצרים מפוקחים יונחו בנפרד על המדף או יסומנו במדבקות.

אבל המצב כרגע הפוך - המוצרים המפוקחים טובעים במוצרים היקרים יותר, ולצרכן אין יכולת לזהותם, אלא על סמך ידע מוקדם.

בוועדת קדמי הוסכם על-ידי משרדי החקלאות, התמ"ת והאוצר כי יש לסמן ולהבליט על המדף את המוצרים שבפיקוח, אך לא ברור עדיין כיצד תבוצע הדגשה זו.

תגובה משרד התמ"ת: "בכוונת המשרד לחייב את הרשתות לסמן במקום בולט וברור את המוצרים שבפיקוח".

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי