גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

גם הבכירים זמניים

מה לא נאמר על הבכירים בחברות הגדולות בישראל: שהם מרכזים בידיהם עוצמה רבה מדי, שהם מרוויחים ללא גבול, שלבם גס במשקיעים, בעובדים ובצרכנים. אנחנו אוהבים להאדיר את שמם של ברוני הכלכלה שלנו, לעקוב אחריהם מקרוב ולקנא בהם.

אבל איש מאתנו לא היה רוצה להיות במקומה של זהבית כהן אתמול (א'), כשהודיעה על התפטרותה מתפקידיה כיו"ר תנובה וכיו"ר פסגות (היא תמשיך לכהן כדירקטורית בתנובה). הכול התחיל במחאת הצרכנים על מחיר הקוטג', שהתמקדה בתנובה כסמל והתפתחה במהירות למחאה כוללת על יוקר המחיה בישראל.

אחר כך הגיע תורן של שתי ועדות מומחים, שהתבקשו להציע מה לתקן והגישו לממשלה המלצות לרפורמות משמעותיות. לכך התווספה בדיקה של ענף מוצרי החלב על ידי רשות ההגבלים העסקיים, אשר תמלא תפקיד מרכזי ביישום הרפורמות.

כל אותה עת ראתה תנובה את רווחיה נשחקים בעקבות חרם צרכני, אשר כמו המחאה, התמקד בה. אם בזאת אין די, בשבוע שעבר הצטרפה לצרותיה של תנובה חקירה גלויה של רשות ההגבלים העסקיים בחשד להעלמת מידע.

למנהלי אייפקס שביקרו בישראל בשבוע שעבר זה הספיק. הם אמנם הוציאו לעיתונות הודעה שבה הביעו תמיכה בכהן ובהנהלת תנובה, אבל מיד לאחר הודעת כהן על התפטרותה הם הודיעו כי הם מבינים את החלטתה, ותומכים בה. הם "גאים", כך לשון ההודעה, "בכך שהיא עומדת בראש המשרד הישראלי של אייפקס, מאמינים לחלוטין ביכולתה להמשיך לאתר ולהשקיע בחברות ישראליות ולהצמיחן, ומקווים שתשוב במהרה כחברת דירקטוריון לפסגות".

כלומר, מההודעה של אייפקס עולה שאם יופרך החשד להסתרת מידע מרשות ההגבלים העסקיים, תחזור כהן לדירקטוריון פסגות, אבל לא בהכרח לכהונה כיו"ר דירקטוריון תנובה. כי בתנובה הבעיה היא לא רק עם רגולטורים, אלא בעיקר עם צרכנים. אם היה למישהו ספק בדבר, הוא נעלם למקרא הודעת תנובה על הורדה ניכרת של מחירים שנמסרה זמן קצר לאחר הודעת ההתפטרות. המסר הוא של שינוי בגישה העסקית של החברה, שקשור בהחלפת ההנהגה.

היגיון דומה

בשוק כמו בשוק, שמורים כבוד ויקר למנצחים, וסבלנות מוגבלת למפסידים. לאיש מנושאי המשרה ומחברי הדירקטוריון אין חסינות מהחלפה, ולא משנה אם היא נכפית עליהם מגבוה או מתקבלת בהבנה - שוב מגבוה.

כהן יודעת זאת כמי שהחליפה אחרים. בדיוק לפני שנה, כשייצגה את קרן אייפקס ברכישת פסגות, היא הסכימה לדרישת רשות ניירות ערך ופרקליט המדינה לפטר את מנכ"ל פסגות רועי ורמוס, כדי להסיר מעל בית ההשקעות את אימת החקירה הפלילית על הרצת מניות.

ורמוס עתר לבית המשפט נגד הדחתו, בטענה שהרשויות נעדרו סמכות להכתיב את פיטוריו. בתשובת אייפקס לעתירה נכתב שהחלטת הפיטורים הייתה "החלטה עסקית עצמאית, אמנם מצערת אך מחויבת המציאות לנוכח נסיבות העניין, שנועדה להבטיח את טובתה של פסגות כגוף עסקי. ההחלטה לא נכפתה על אייפקס, אלא זו החלטה עסקית מושכלת, תולדה של הנסיבות שנוצרו עקב החקירה הפלילית נגד ורמוס". בהמלצת בית המשפט ורמוס משך את העתירה. הרקע להתפטרות כהן כעבור שנה אחר, אבל ההיגיון העסקי שלה דומה.

עניין פשוט

בעצם, לא כולם חשופים לפיטורים. בעלי שליטה חשופים רק אם הם מסתבכים עם רגולטורים ומסכנים את החברה באובדן רישיון כל עוד הם מכהנים. חוק האכיפה המנהלית החדש מאפשר גם לפסול אותם אישית מכהונה כנושאי משרה בכירה בחברה בורסאית. במקרים של אכזבה עסקית, לעומת זאת, בעלי מניות המיעוט תקועים עם בעל השליטה, לפחות עד שמישהו מוכן לרכוש ממנו את השליטה במחיר ראוי.

חילופי בכירים שעובדים בעבור בעל השליטה, לעומת זאת, הם עניין פשוט. אולי פשוט מחילופי בכירים בחברה בלי בעל שליטה, שבה היוזמה צריכה לבוא מהדירקטוריון. בישראל כבר למדנו שבעלי שליטה לא תמיד עושים לרגולטורים חיים קלים כשאלה דורשים חילופים בחברה. אבל כששורת הרווח דורשת חילופים, בעלי השליטה הם הראשונים לפעול לביצועם.

הכותב הוא מנהל-משותף של מרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון באוניברסיטת תל אביב

עוד כתבות

אלונה בר און מו''ל גלובס, כנס משקיעות הדור הבא / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "חלקן של נשים בשליטה בהון הפיננסי נמצא בקפיצה"

"חלק מהנשים פה הן יחידות בתעשייה שלהן. הן נלחמות בתוך תעשיות גבריות, וצריכות לקבל המון ביטחון בקבלת החלטות", אמרה אלונה בראון בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס ● "אנחנו לא מספיק בהרבה מקומות, אבל כן רואים שינוי"

הקהל באולם / צילום: כדיה לוי

השקעה עצמית מוצלחת: התמונות והרגעים מכנס משקיעות הדור הבא

כנס גלובס שהתקיים לראשונה אירח כ־300 נשים ועסק בבניית הון פיננסי ומקצועי וקבלת החלטות בעולם השקעות משתנה ● הכנס שם דגש על כלים מעשיים וזיהוי מגמות שוק וכן על מסלולי קריירה וניהול סיכונים

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

רכישה עשירית בישראל: סיילספורס רוכשת את חברת הבינה המלאכותית Loops

ענקית התוכנה האמריקאית הודיעה על רכישת החברה הישראלית, שגייסה מאז הקמתה כ-14 מיליון דולר • סכום העסקה לא פורסם, אך לפי הערכות הוא עומד על עשרות מיליוני דולרים

המשרוקית / אילוסטרציה: צילום מסך מסרטון של הדמוקרטים בטיקטוק

לאן המפלגות מכוונות את הקמפיינים ב־AI?

פונים לצעירים בטיקטוק? תכני ה-AI של הפוליטיקאים מכוונים דווקא למקומות אחרים ● 
ה־AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

משה בר סימן טוב, מנכ''ל משרד הבריאות / צילום: כדיה לוי

רפורמת משרד הבריאות לשיפור השירות לילדים וההודאה: ההמתנה לא תתקצר

שמונה חודשים מאז שרפורמת התפתחות הילד של משרד הבריאות נכנסה לתוקף, לגלובס נודע כי בשיחות סגורות המנכ"ל משה בר סימן טוב אמר כי זמני ההמתנה אינם רלוונטיים ֽ● במקביל, כבר חצי שנה שהמשרד לא מפרסם את זמני ההמתנה, בניגוד להתחייבות

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

לטובת מערכת הביטחון: משרד האוצר עומד לבצע קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה

לאחר דרישת האופוזיציה שהגדלת תקציב הביטחון תבוא על חשבון הכספים הקואליציונים, כעת נראה שמתגבש פתרון אחר ● גורמים במערכת הביטחון אמרו כי מדובר בספין נוסף של האוצר

כנס משקיעות הדור הבא: כלים מעשיים ואסטרטגיה פיננסית

הכנס, בשיתוף הפניקס ובנק לאומי, עוסק בבניית הון פיננסי ומקצועי וקבלת החלטות בעולם השקעות משתנה ● הכנס יתמקד בסיפורי קריירה מעוררי השראה, במצב השוק וכמובן בסוגיות עומק שונות הקשורות בהשקעות

נשיא לשכת רואי החשבון, רו''ח חן שרייבר / צילום: פרטי

בעקבות חשיפת גלובס: נשיא לשכת רואי החשבון נגד רשמת השותפויות

השבוע נחשף בגלובס כי רשמת השותפויות פנתה לעשרות שותפויות לא רשומות בדרישה להסדיר את הרישום או לעמוד בפני סנקציות ● לשכת רואי החשבון דורשת להקפיא את ההתראות שנשלחו לשותפויות: "לא ניתן לקבל מצב שבו אלפי עסקים נדרשים לפעול בתוך 45 ימים, תחת איום בנקיטת הליכים, ללא שיח מקדים"

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע מכרה כרטיסים ליעד הפופולרי. כעת מתברר שאין לה אישור לטוס אליו

ארקיע הודיעה על השקת טיסות ישירות לטוקיו ומכרה כרטיסים, אך לא קיבלה את כל האישורים הנדרשים להפעלתן ● הרשויות ביפן אינן מאשרות את הפעלת הטיסות באמצעות מטוס וצוות בחכירה רטובה ● החברה מבטלת ארבע טיסות שתוכננו לאוקטובר ולינואר

רפאל מציגה בסלון האווירי של מרקש / צילום: דוברות רפאל

תקציב הביטחון השני בגודלו באפריקה: המדינה שמסתערת על נשק ישראלי

המו"מ שמנהלת מרוקו לרכישת מערכת "קלע דוד" מרפאל מצטרף לשורה של שת"פים בין המדינות ● מאז הסכמי אברהם, ישראל מספקת יותר נשק למרוקו מאשר צרפת עם כרבע מהעסקאות ● בכיר באלביט: "במרוקו רוצים להעמיק את השותפות"

יפעת אורון, מנכ''לית בלקסטון ישראל, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

יפעת אורון, מנכ"לית בלקסטון ישראל: "אנחנו לא בבועת AI"

"אם מסתכלים על הדאטה סנטרים בעולם, שיעור השטחים הפנויים בהם הוא פחות מ־1% - ויש צורך בהשקעות הון אדירות", כך אמרה יפעת אורון, שותפה בכירה בבלקסטון ומנהלת הפעילות של החברה בישראל, בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס ● "אנחנו לא רק משקיעים, אלא עובדים קשה מאוד ומנסים לייצר סינרגיה בין כל החברות שאנחנו משקיעים בהן"

רות אליאס, הפניקס פיננסים, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

רות אליאס, הפניקס: "חברה מוצלחת מאפשרת שיח גם על הסיכונים"

רות אליאס, משנה למנכ"ל וסגנית היועץ המשפטי של הפניקס פיננסים, תיארה בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס את תחנות הקריירה שהובילו אותה לשילוב בין משפט, עסקים והשקעות ● היא הדגישה את חשיבותם של חישוב מסלול מחדש, חשיבה יצירתית ובניית מערכות יחסים, לצד התאמת אסטרטגיית ההשקעות לשינויים בשוק ומגוון אופני חשיבה ● "בארגון שיש בו ייצוג הולם של נשים וגברים, הרווח הוא לגמרי של הארגון"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

דיווח: אמזון במגעים לרכישת דקארט הישראלית בכ-7 מיליארד דולר

ענקית הטכנולוגיה אמזון מנהלת מגעים לרכישת סטארט-אפ הבינה המלאכותית דקארט - כך לפי הוול סטריט ג'ורנל ● דקארט, שגייסה יותר מ-400 מיליון דולר, הוערכה במאי האחרון בשווי של כ-4 מיליארד דולר וניהלה עד לאחרונה מגעים לרכישה עם אנתרופיק שכשלו

ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר / צילום: ap, Ng Han Guan

לא רק אזהרה חריפה: לריי דליו יש גם כמה עצות פרקטיות לתיק ההשקעות

ריי דליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם הזהיר השבוע בסינגפור כי עליית הריבית עלולה להתחיל לפוצץ את בועת הבינה המלאכותית ● ואיך הוא מציע להיערך לתקופה המסוכנת?

משקיעות חדשות בשוק ההון / איור: Shutterstock

מאמינות בשוק הישראלי ומעדיפות פיזור: התיק של המשקיעה הצעירה

סקר מיוחד שנערך לכבוד כנס משקיעות הדור הבא של גלובס מעניק הצצה לתיק של המשקיעות החדשות בישראל ● לאיזו תשואה הן מצפות, וכמה פעמים הן בודקות את תיק ההשקעות שלהן?

מימין: מייקל וודפורד ורוברט הול. הזוכים בנובל בכלכלה / צילום: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

הזוכים בנובל בכלכלה: חוקרים אמריקאים שבחנו גורמים לאי יציבות כלכלית

רוברט הול מאוניברסיטת סטנפורד ומייקל וודפורד מאוניברסיטת קולומביה זכו בנובל בעקבות מחקריהם בתחום היסודות המיקרו-כלכליים של יציבות מקרו-כלכלית

גיל שויד / צילום: שלומי יוסף

1.2 מיליון דולר בחודש אחד: התרומה של גיל שויד

לפי דיווח ל-SEC, היו"ר הפעיל ואחד ממייסדי צ'ק פוינט תרם באוגוסט 9,000 מניות של החברה לעמותות ששמותיהן לא פורסמו ● דלק ישראל משקיעה כ-3 מיליון שקל בקמפיין לציון 75 שנות פעילותה ● וחברת הדירוג S&P מעלות אישרה את הדירוג של הפניקס ברוקרס ● אירועים ומינויים

צילום: מד''א

אסון ברכס רמים: נער בן 14 נהרג ו-24 נפצעו מפיצוץ נפל במהלך טיול בצפון

במהלך טיול שנתי של הישיבה התיכונית אורט מעלות ממעלות תרשיחא באזור גבול הצפון נפגעו תלמידים ואנשי צוות ● מנכ"ל מד"א אלי בין: "אנחנו מזהים פציעות קשות אצל מספר אנשים, כולל ילדים" ● איראן באיום חדש: "ערוכים להכניס לשימוש יכולות חדשות" ● לוחם צה"ל נפצע אתמול קל כתוצאה מתאונה מבצעית בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

בתי הזיקוק של בז''ן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

הזיהום החריג עלה לבזן כמעט חצי מיליארד שקל ביום

המדידה החריגה של פי 3 מהרף המותר בסביבת בתי הזיקוק בחיפה הובילה לפינוי בתי ספר והרחקת תושבים מהאזור ● מה העלה התחקור עד כה וכיצד ישפיע על התוכנית לפינוי המתחם עד 2030?

תמר יסעור, יו''ר ישראכרט, בכנס משקיעות גלובס / צילום: כדיה לוי

יו"ר ישראכרט על המעבר של מועדון הנוסע המתמיד: "יש אל על אחת. הבנו שאסור לנו למצמץ"

בשיחה עם הילה ויסברג בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס, התייחסה יו"ר ישרכארט תמר יסעור לשנים הסוערות שעברו על חברת כרטיסי האשראי, לרכישתה בידי קבוצת דלק ולמאבק על מועדון הנוסע המתמיד של אל על ● "כשנפתחת הזדמנות כזו בשוק, מצופה מאיתנו להילחם עליה עד הסוף"