גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 חוקרים בפקולטה למשפטים באונ' ת"א זכו במענקי מחקר

ד"ר דויד שור, פרופ' רון חריס, פרופ' ליאורה בילסקי, ד"ר איסי רוזן-צבי וד"ר טליה פישר זכו באחרונה במענקי מחקר של הקרן הלאומית למדע ■ "גלובס" מציג את החוקרים ואת מחקריהם

אנשי הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב מסתובבים באחרונה בראש מורם. 5 חוקרים של הפקולטה זכו במענקי מחקר בסך 300 אלף שקל כל-אחד של הקרן הלאומית למדע (ISF) - הגוף המרכזי התומך במחקר הבסיסי במדינת ישראל, על בסיס של מצוינות מדעית.

החמישה הם: ד"ר דויד שור, פרופ' רון חריס, פרופ' ליאורה בילסקי, ד"ר איסי רוזן-צבי וד"ר טליה פישר. המענקים שקיבלו החוקרים יאפשרו להם לממן בשנים הקרובות את מחקריהם, שנמצאים כעת בשלב התחלתי.

לדברי פרופסור דפנה ברק-ארז, שנכנסה לפני חודשים מספר לתפקיד דיקנית הפקולטה למשפטים, חברי הסגל שזכו במענקי המחקר של הקרן הישראלית למדע הם דוגמה למצוינות אישית, אך משקפים גם את המצוינות המחקרית של הפקולטה כקבוצה.

לדבריה, "לא פחות חשוב הוא הגיוון של נושאי המחקר המשתקפים בזכיות - זכיות בתחום המים, תביעות להשבת רכוש של ניצולי שואה, המשפט המסחרי והמשפט הדיוני. עושר זה מאפשר לנו לחשוף את התלמידים בפקולטה גם לאתגרים החדשים של עולם המשפט".

הקרן הלאומית למדע היא הגוף המרכזי התומך כיום במחקר הבסיסי בישראל. מענקי המחקר של הקרן ניתנים על בסיס תחרותי, על-פי מדדי מצוינות מדעית. הקרן מפעילה מערכי שיפוט והערכה בינלאומיים הייחודיים לה, הכוללים יותר מ-10,000 מדענים מובילים בארץ ובעולם.

פעילות הקרן מקיפה תחומים רבים: מדעים מדויקים וטכנולוגיה, מדעי החיים והרפואה, מדעי הרוח והחברה. מקבלי המענקים הם חוקרים באוניברסיטאות, במכוני מחקר, במוסדות להשכלה גבוהה אחרים ובבתי-החולים. תמיכת הקרן מהווה כשני-שלישים מסך מענקי הקרנות למחקר בסיסי העומדים לרשות החוקרים בישראל.

פרופ' רון חריס: פתרון בעיות משפטיות של מימון וניהול סחר

פרופ' רון חריס, מנהל מכון ברג למשפט והיסטוריה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב. בן 50, אב לארבעה, מתגורר במושב בעמק חפר, בוגר אוניברסיטת תל-אביב במשפטים ובהיסטוריה.

המחקר שעבורו קיבל פרופ' חריס את המענק עוסק בהיסטוריה של ארגון הסחר בין אירופה לאסיה, תוך התייחסות לשאלה מדוע התאגיד העסקי פותח רק באירופה, באנגליה ובהולנד; ומדוע, למרות הצלחתו העצומה בהשתלטות על הסחר ובפתרון בעיות משפטיות של מימון וניהול הסחר, המוסד הזה לא אומץ על-ידי תרבויות אחרות, כגון סין, הודו והמזרח-התיכון.

ד"ר דויד שור: היסטוריה של דיני המים

ד"ר דויד שור, מנהל התוכנית למשפט וסביבה בפקולטה. עשה דוקטורט באוניברסיטת ייל. בן 40, נשוי 7, גדל בארה"ב ועלה לארץ ב-1998.

המחקר שעליו קיבל שור את המענק עוסק בהיסטוריה של דיני המים, הן בהקשר המקומי והן בהקשר השוואתי ובזיקה להיסטוריה של הנושא באימפריה הבריטית.

ד"ר איסי רוזן-צבי וד"ר טליה פישר: פסיקת הוצאות משפט ושכר-טרחת עורכי דין

ד"ר איסי רוזן-צבי, 42, הוא מומחה למשפט מינהלי ולדיני איכות הסביבה. רוזן-צבי מתגורר בתל-אביב, הוא בוגר אוניברסיטת בר-אילן ואוניברסיטת תל-אביב, בעל דוקטורט במשפטים מאוניברסיטת סטנפורד.

ד"ר טליה פישר, בת 40 ואם לשלוש, מנהלת מכון טאובנשלאג למשפט פלילי באוניברסיטת תל-אביב, למדה לכל התארים באוניברסיטה העברית בירושלים.

ד"ר רוזן-צבי וד"ר פישר קיבלו את המענק במשותף, בזכות מחקרם בנושא פסיקת הוצאות משפט ושכר-טרחת עורכי דין. המחקר יתמקד בשיקולים ששוקלים השופטים בפועל, כאשר הם באים לפסוק הוצאות בהליכים משפטיים.האם הם מתחשבים ביכולות הכלכליות של הצדדים, בהיותם יחידים או חברות, במינם, בלאומיותם, בהתנהגותם לאורך הדיון ועוד.

פרופ' ליאורה בילסקי: תביעות קבוצתיות להשבת רכוש של קורבנות השואה

פרופ' ליאורה בילסקי היא מומחית למשפט פלילי, תיאוריות פמיניסטיות ומשפט והיסטוריה, ועוסקת במחקריה הרבה בשואה. בוגרת האוניברסיטה העברית, בעלת תואר מאסטר ודוקטורט מאוניברסיטת ייל, מתגוררת בתל-אביב.

המחקר שעליו קיבלה את המענק עוסק בתחום המתחדש של תביעות קבוצתיות להשבת רכוש של קורבנות השואה. המעבר מן המשפט הפלילי למשפט האזרחי, ומתביעת היחיד לתביעות קבוצתיות, יצר כלי משפטי רב-עוצמה להתמודדות עם חסינות רבת-שנים שממנה נהנו מוסדות פיננסיים ותאגידים מסחריים ביחס למעורבותם בשואה.

מחקר פסיקת ההוצאות: "אין קשר בין סכומי ההוצאות שנפסקים למציאות"

מחקרם המשותף של ד"ר רוזן-צבי וד"ר פישר, אשר נמנה עם המחקרים שזכו במענקי מחקר של הקרן הלאומית למדע (ISF), עוסק בנושא פסיקת הוצאות המשפט על-ידי בתי המשפט בישראל.

לדברי ד"ר רוזן-צבי, השאלה מי צריך לשאת בעלויות המשפט בסופו של הליך משפטי אינה מובנת מאליה ויש לה משמעות רבה. "כאשר אדם, או חברה, שוקלים אם להגיש תביעה לבית-משפט, או לא, הם משקללים מראש את סיכויי התביעה, ומביאים בחשבון בהחלטתם מה תהיה עלות ניהול המשפט, מה הם סיכוייהם לקבל בחזרה את הכסף שיוציאו, ובאיזה שיעור. לכן, סוגיית פסיקת הוצאות המשפט קשורה ישירות לזכות של הגישה לערכאות משפטיות".

רוזן-צבי מציין כי קיימים מנגנונים כמו תביעות ייצוגיות, או בית משפט לתביעות קטנות, שמסייעים לתבוע ללא סיכון כלכלי רב, אך אלה מקרים חריגים.

- מה מקובל בעולם הרחב לגבי פסיקת הוצאות?

רוזן-צבי: "בגדול, יש שתי שיטות בעולם ביחס לפסיקת הוצאות. בשיטה האמריקנית, כל צד נושא בהוצאות שכר-טרחת עורך הדין ששכר, ללא קשר לתוצאת המשפט. בשיטה האנגלית, הצד המפסיד משלם לזוכה את הוצאות המשפט.

"לכל אחד מהכללים יש יתרונות וחסרונות. מצד אחד, בכלל האמריקני, הצד שזוכה יוצא בחסרון כיס, ולאנשים מעוטי יכולת קשה להגיש תביעות. מצד שני, יש ודאות, ולשופטים אין דילמה ביחס להוצאות.

"הכלל האנגלי פותר את הבעיות של השיטה האמריקנית, אך יוצר בעיות אחרות, כמו הרתעת-יתר מפני הגשת תביעה - כשאתה יודע שלא בטוח כי תזכה בתביעה, ואתה תובע חברה גדולה למשל, אתה עלול לשאת בהוצאות משפט גדולות, ולכן תעדיף להתפשר או לא להגיש את התביעה.

"בנוסף, השאלה מי הצד שזכה במשפט היא לא תמיד פשוטה. לדוגמה, אם פלוני תובע מיליון שקל וזוכה במשפט ב-1,000 שקל - האם הוא זכה במשפט וזכאי שהצד המפסיד ישלם לו הוצאות? זה לא ברור".

- מה השיטה הנהוגה בישראל?

רוזן-צבי: "השיטה בישראל היא שאין שיטה. לבתי המשפט יש שיקול-דעת מוחלט באשר לפסיקת ההוצאות, ולפחות לכאורה אין קשר בין סכומי ההוצאות שנפסקים למציאות. הפסיקה על הוצאות היא דלה, הולכת לכל מיני כיוונים ולא נותנת הנחיה ברורה. בפועל, המצב הוא ששיקול-הדעת של השופטים הוא מוחלט, והשופטים לא תמיד יודעים מה קרה בפועל ומה כל צד הוציא כדי לממן את ניהול המשפט.

"במצב כזה, של שיקול-דעת מוחלט, נוצרת סיטואציה של אי-ודאות, ולכן בישראל אין שום יכולת להכווין התנהגות של הצדדים, או של השופטים. אנחנו רוצים לבדוק, מבחינה אמפירית - מה משפיע על שופטים כאשר הם פוסקים הוצאות. למשל, האם שופטים מושפעים ממיהות הצדדים להליך, ויטילו הוצאות שונות על אזרח בודד לעומת חברה עתירת ממון.

"או, האם יש הבדל בפסיקת הוצאות בין בתי משפט שונים ברחבי הארץ, האם לזהות האתנית של הצדדים, או של השופטים, תהיה השפעה על פסיקת ההוצאות, האם בסוגים שונים של תביעות ייפסקו הוצאות באופן שונה וכדומה".

- מה אתם מבקשים להשיג באמצעות המחקר?

רוזן-צבי: "יכול להיות שבסופו של דבר נגלה שהשיטה הישראלית היא מצד אחד הטובה ביותר. מצד שני, אם יתגלו דברים אחרים, על בסיס תוצאות המחקר, נוכל להציע רפורמה בתחום. בכל מקרה, תוצאות המחקר שלנו יוכלו לתת לשופטים אינפורמציה רבה וכלי שיאפשר להם ליצור אחידות בפסיקותיהם. הם יוכלו לראות מה עושים רוב השופטים, וכך תוכל להיווצר נורמה אחידה.

"המענק שקיבלנו מקרן ISF יאפשר לנו לממן את המחקר, כי הוא יקר וידרוש קידוד של הרבה מאוד פסקי דין שניתנו לאורך השנים בבתי משפט השלום והמחוזי".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"