גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצדק החברתי נוסע על שני גלגלים

עד שיהיה רכב חשמלי שייתן פתרונות של ממש

נתחיל במתכון בנוסח "מאסטר שף": קחו כ-230 אלף כלי רכב חדשים באורך ממוצע של כ-4 מטרים (שעתידים לעלות עד סוף השנה על כבישי הארץ), פזרו מעליהם בנדיבות בנזין, שמחיריו בישראל הם מהגבוהים בעולם, והכניסו לבלנדר עם חופן נדיב של מצלמות מהירות אגרסיביות והרבה CO2. את כל זה הכניסו לתנור אפייה בחום ממוצע של 37 מעלות ולחות של 90% למשך שבעה חודשים. מה קיבלתם? את התבשיל המכביד והבלתי ניתן לעיכול הקרוי "לצאת מהבית עם אוטו בישראל".

ברקע אנחנו כבר שומעים את החכמולוגים שצועקים "ומה עם הרכב החשמלי?". ובכן, הרכב החשמלי היחיד, שניתן יהיה לרכוש בארץ בקרוב באופן סדרתי, אמנם יהיה פטור מעלויות הדלק ואולי גם יזהם פחות, אבל הוא מבוסס על מכונית סדאן גדולה לכשעצמה, שהוארכה לאורך של אאודי A6 כדי להכיל את הסוללה. במילים אחרות, זו מכונית שתופסת שטח כביש וחנייה של שתי מכוניות מיני עירוניות טיפוסיות. אם אין לכם חנייה צמודה, יהיו לכם אתגרים מעניינים בעיר, ועוד לא התחלנו לדבר על סוגיית הטעינה.

אז מה עושים? נכון להיום, הקטנוע הוא עדיין תעודת הביטוח היחידה להגעה בזמן מנקודה א' לנקודה ב' בעיר ומחוצה לה, שמוצעת בארץ במחיר סביר. רוב הקטנועים מספקים גם ביטוח יעיל למדי כנגד עליית מחירי הדלק. גם באירופה מכירים בבעיה ויצרני הקטנועים ממשיכים לפתח את הקונספט הדו-גלגלי לכיוונים חדשים: מפוארים יותר, חזקים יותר ולרוב גם חסכוניים ונקיים יותר. להלן כמה מהחידושים, שנמצאים בתנור.

האסקוורנה E-GO: חשמל מחשמל

ההנעה החשמלית הקומפקטית, שמפתחת ב.מ.וו, עתידה למצוא את דרכה גם לחברת הבת שלה האסקוורנה, שעיקר תהילתה והתמחותה על כלי שטח ספורטיביים. השילוב בין התדמית הקרבית לבין הקונספט של "אפס פליטה" הוליד את דגם התצוגה המרתק שכינויו "URBAN COMMUTER". לכלי, שמיועד לקהל עירוני צעיר, יש שלדה דקיקה עם מראה של "סופרמוטו" בשילוב עם מושב, כידון ונוחות ישיבה של אופנוע מוטוקרוס. העיצוב כולל מזלג קדמי כפול א-סימטרי (שנמצא רק בצד אחד של הגלגל), בולם זעזועים אחורי בעל מהלך ארוך מאוד כמקובל באופנועי שטח מקצועיים, חישוקים 17 אינץ' מרהיבים ואפילו פתח לחיבור כפל הטענת הסוללה החשמלית, שמעוצב כמו המכסה של "מיכל הדלק" הווירטואלי.

החברה לא מסרה הרבה פרטים על השימושיות ועל הטווח של הכלי בין טעינות, אולם משקלו הזעיר - 80 קילו בלבד - מעיד על כך שאפילו סוללה קטנה יחסית תעניק לו טווח שימושי של כמה עשרות קילומטרים. יש סבירות קטנה שהכלי המרהיב הזה, במתכונת התצוגה שלו, ייוצר באופן סדיר, אולם אם תתממש "המתקפה החשמלית" של ב.מ.וו לא מן הנמנע, שדו-גלגלי עירוני של האסקווארנה המיועד לצעירים (מבוססים) אכן ירד אל הכביש.

ב.מ.וו מקס 800: מוביליות עירונית

גם ב.מ.וו רואה בקטנועים יעד אסטרטגי ולאחרונה אף הקימה לכבודם חטיבה נפרדת בשם "URBAN MOBILITY", שתתחיל לפעול בסוף 2011. שני המוצרים הסדרתיים הראשונים של החברה יהיו קטנועים עם מנועי שני צילינדרים מתקדמים, שיושקו רשמית בתערוכה במילאנו בנובמבר. לפחות אחד מהם יהיה כלי ספורטיבי ויוקרתי עם מנוע בנפח 800 סמ"ק, שאמור לתת תשובה לאינטגרה של הונדה. הכלי יתבסס באופן כללי על "קונספט C" שהציגה ב.מ.וו לפני שנה ויכלול, כמקובל אצל ב.מ.וו, הרבה טכנולוגיות מתקדמות כמו פנסי LED קדמיים, מתלים חכמים, מערכת מולטימדיה ועוד.

אבל את התוכניות הגדולות ביותר, כך נראה, שומרת ב.מ.וו לעתיד הלא-רחוק. בראשן נמצא קטנוע חשמלי מהפכני, שבינתיים הוצג בתערוכת פרנקפורט בתור קונספט (בצילום). העיצוב של הכלי רזה ואטרקטיבי - וזה בהחלט חידוש מרענן בפלח החשמלי, שכלל עד כה עיצובים פונקציונליים גמלוניים - אבל החידוש המרכזי הוא שילוב של סוללה מתקדמת ומנוע חשמלי, שאמורים להעניק לכלי טווח נסיעה אפקטיבי רצוף של כ-100 ק"מ בין טעינות, שנמשכות כשלוש שעות. מדובר בטווח כמעט כפול מכלים דו-גלגליים חשמליים, שהוצגו עד כה בשוק.

כל זה מבלי לוותר על ביצועי תאוצה מקבילים לאלה של מנוע בנזין מקובל. את ההישג הזה אמור הכלי להשיג בסיוע מערכת ניהול מתקדמת ומערכת למחזור אנרגיה בעת בלימה. הקונספט מצויד בעוד כמה רעיונות מעניינים כמו צמד מצלמות וידיאו מאחור, שמחליפות את מראות הצד, אבל ספק אם אלה יופיעו בכלי הסדיר.

הונדה אינטגרה: כוח ירוק

הונדה, כך נראה, נחושה לאחרונה "להמציא את הגלגל מחדש" בכל קטגוריה דו-גלגלית שבה היא פועלת. לאחר שהציגה בשנתיים האחרונות שורה של אופנועי קונספט מהפכניים שהפכו למוצרים סדרתיים, הגיע גם תורו של הקטנוע הוותיק לעבור "חשיבה מחדש".

היצירה החדשה של הונדה, שתצא לשוק בחודשים הקרובים, קרויה אינטגרה, ומלבד עיצוב ספורט-טורינג אופנתי על-פי מיטב המסורת של היצרן, היא מביאה עמה כמה פריצות דרך טכנולוגיות באגף ההנעה. במרכזן עומד מנוע 700 סמ"ק חדש עם שני צילינדרים בתצורת V וארבע פעימות, שתוכנן לייצר הספק מכובד ומומנט בשפע (הנתונים המלאים טרם פורסמו) וגם - ואולי בעיקר - להציע ערכי חיסכון ופליטה חסרי תקדים בקטגוריה.

על-פי נתוני הונדה, האינטגרה 700 משיג צריכת דלק ממוצעת של 27 קילומטרים לליטר, שהיא הצריכה הנמוכה ביותר בפלח הקטנועים הגדולים עם יתרון של כמעט 40%. לצריכת הדלק מסייע משקל עצמי קל מאוד, שימוש נרחב באלקטרוניקה מהדור האחרון, יחס דחיסה גבוה וגם תיבת הילוכים אוטומטית עם מצמד כפול (נוסח ה-DSG של פולקסווגן), שמשלבת נוחות שימוש של תיבה אוטומטית לגמרי עם זמני תגובה זריזים וצריכת דלק של תיבה ידנית בת 6 מהירויות.

לטובת הקהל האירופי הירקרק, מצויד הקטנוע החדש גם במערכת סינון וטיהור גזי פליטה, שנכנסת לפעולה כבר מרגע ההתנעה ומסייעת לכלי להשיג רמת פליטה נמוכה בכ-50% מהנדרש בתקינה האירופית. כל העסק עדיין אמור לעלות פחות מאופנועי טורינג או ספורט בקטגוריית הנפח הזו.

פיאג'יו MP3 טורינג: מגן שקוף

הקטנוע התלת-גלגלי MP3 של פיאג'יו היה הימור טכנולוגי ושיווקי גדול מאוד בעת השקתו, אבל למעלה מ-100 אלף מכירות שלו בעולם עד כה מעידות, שההימור הצליח בגדול. יחד עם ההצלחה הרחיבה החברה את הדגם לכדי משפחה גדולה וכעת היא מרגישה בשלה מספיק כדי לפנות גם לקהל מבוסס, בוגר ואמיד יותר.

דגם ה-TOURING החדש של ה-MP3 מיועד לא רק לשימושים בין-עירוניים "מזדמנים", אלא גם ללקוחות שרוצים כלי-טיולים לנסיעות ארוכות יחסית. השינוי החיצוני המרכזי הוא מגן רוח שקוף גדול, שמגן על כל הגוף וניתן לכוון אותו לשלושה מצבים שונים. עוד חידושים כוללים תוספת של כיסי אכסון וחללי אכסון לחפצים שונים ומשונים ותפירה יוקרתית מיוחדת של המושב. כראוי לכלי הבכיר (והיקר) בסדרה, מצויד הטורינג במנוע הגדול והחזק ביותר שהוצג עד כה: נפחו 500 סמ"ק והוא מייצר 40 כ"ס מכובדים ושפע של מומנט, שמסייע לשיוט נינוח למרחקים ארוכים.

באיטליה, לפחות, ניתן להזמין את הכלי בשתי רמות גימור שונות - ספורט וביזנס. לגרסת הספורט יש צבע שחור-מאט קרבי שמכסה חלקי גוף רבים, רגליות מאלומיניום מוברש, מראות עם עיצוב זורם ועוד. לעומתו, דגם הביזנס מצויד במושב בצבע חום-אלגנטי, שצבעו תואם את צבע ידיות האחיזה של הנוסע, ובמפלט מצופה כרום נוצץ. והמחיר? באירופה עולה הכלי כ-7,500 אירו. אצלנו, יש להניח, הוא יעלה הרבה יותר אם וכאשר יגיע.

סוזוקי בורגמן FUEL-CELL: בדרך לשוק האירופי

הרעש סביב ההנעה החשמלית כמעט והשכיח את טכנולוגיית תאי הדלק (FUEL-CELL) שמשיגה אפס פליטה באמצעות המרת מימן דחוס לכוח חשמלי. אבל כמה יצרנים - יפנים, באופן לא מפתיע - ממשיכים לשמור אמונים לטכנולוגיה האקזוטית הזו ונחושים בדעתם להוריד אותה לכביש גם בייצור סדרתי. אם לא בארבעה גלגלים, אז לפחות בשניים. סוזוקי, למשל, הציגה כבר לפני ארבע שנים אב-טיפוס של קטנוע קומפקטי המבוסס על שיטת ההנעה הזו. בינתיים עבדו היפנים קשה ובתערוכת פרנקפורט בחודש שעבר כבר הוצג דגם מוכן לייצור על בסיס סדרת קטנועי ה"בורגמן" היוקרתיים. הקטנוע המונע על-ידי תאי דלק, גדול רק במקצת מקטנוע הבנזין הסדרתי: אורכו 2.05 מטרים ורוחבו בחלק העבה ביותר עומד על 72 סנטימטרים. בתוך הגוף הקומפקטי הצליחה החברה לדחוס את יחידת ההנעה, מיכל מימן דחוס וסוללת ליתיום איון, שמקבלת את הכוח החשמלי מההנעה המרכזית. היתרון הגדול ביותר של ההנעה הזו על פני ההנעה החשמלית הוא בטווח האוטונומי: על פי נתוני החברה, הדגם הכמעט-סדרתי שהוצג בפרנקפורט מסוגל להשיג טווח של 350 קילומטרים במהירות קבועה של כ-30 קמ"ש. הבעיה כרגע היא מיעוט נקודות התדלוק במימן.

אבל המכשול הזה, וכנראה גם מחיר רכישה מסובסד, כנראה שלא יפריעו לסוזוקי להתחיל לשווק את הקטנוע באירופה בכמויות מוגבלות. השנה החברה אף טרחה לבצע עבורו תקינה אירופית מלאה, מה שמעיד יותר מכל על התקרבותו לשוק.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם