גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שכטמן: מי המועמדים הישראלים הבולטים לפרס נובל?

פרופ' דן שכטמן הפך בשבוע שעבר לישראלי העשירי שזוכה בפרס היוקרתי ביותר בתבל ■ בקהילה האקדמית מנסים לשער מי יהיו הזוכים הבאים בנובל

פרופ' יקיר אהרונוב / אוני' תל אביב

העתיד מנבא את העבר

בשנת 2009 הודלף כי פרופ' יקיר אהרונוב הוא המועמד המוביל לזכייה בתחום הפיזיקה, אולם בסופו של דבר נבחר מועמד אחר ובישראל התנחמו בזכייתה המפתיעה של פרופ' עדה יונת בתחום הכימיה.

אהרונוב, המועמד הבולט בקהילה האקדמית, הוא אחד הישראלים הבודדים שמופיעים ברשימה של Thomson Reuters, שמתיימרת לנבא את הזוכים בפרס לפי כמות ואיכות הציטוטים של מדענים בכתבי עת מדעיים.

אהרונוב, בן 79, נחשב למועמד לפרס עבור שני גילויים בתחום הקוואנטים - אפקט אהרונוב-בוהם, בו ניבא כי ניתן להשפיע על חלקיק באמצעות שדה כוח, גם אם החלקיק אינו נמצא בתוך שדה הכוח. התרומה השנייה נוגעת לגישה לזמן. "ניבאתי ותכננתי ניסויים שמראים כי שני חלקיקים שנראים זהים, הם בעצם שונים זה מזה, אך את המידע על ההבדל ביניהם ניתן לקבל רק בעתיד, כלומר העתיד משפיע על העבר", אמר בעבר ל"גלובס".

אהרונוב טוען כי ההסבר הזה מאפשר להסביר התנהגויות בטבע שמכונות "אקראיות" - מדובר בשני מקרים שמתחילים בדיוק אותו דבר, אבל מסתיימים אחרת, מבלי שאנחנו יודעים להסביר מדוע. מדובר למשל בהבדלים הקטנים בין תאומים זהים או במקרה של אהרונוב - שני חלקיקים.

אהרונוב טוען שאין אקראיות - ישנו הבדל בין החלקיקים, שעדיין לא קיים ויתבטא רק בעתיד שלהם. אם תרצו, ההבדל 'מכתוב' בגורל שלהם. כשפיזיקאי אומר את זה, ומציג ניסויים שלא ניתן להסביר אותם אחרת, זה נשמע אחרת.

פרופ' אריאל רובינשטיין / אוני' תל אביב

הכלכלן דורש צדק חברתי

נבחרת המדענים של ישראל עשויה לסיים את הטורניר הנוכחי עם נובל נוסף - בתחום הכלכלה. ההכרזה על הזוכה צפויה מחר (ב') ולמרות שבאוניברסיטת תל אביב עדיין לא הכינו את העניבות, ניתן לדבר בהחלט על דריכות מסוימת במסדרונות החוג לכלכלה.

זכייה אפשרית של פרופ' אריאל רובינשטיין, בן 60, תתאים כמו כפפה ליד למחאה בשדרות רוטשילד. רובינשטיין הוא כלכלן סוציאל-דמוקרטי, שנואם וכותב כבר שנים רבות בזכות הצדק החברתי ובגנות הניסיון להעביר מודלים כלכליים לעולם המעשי כפי שהם.

"כשעוסקים בנושאים פוליטיים", אמר רובינשטיין בעבר, "ספק אם פנייה לתורה אקדמית עדיפה על חוכמת האיש ברחוב". רובינשטיין נחשב לכלכלן שמקטרג על הכלכלה. הוא ריכז חלק ניכר מהביקורת שלו בספר "אגדות הכלכלה". בעבר ניהל רובינשטיין מאבק נגד תנאי ההעסקה של עובדי הקבלן שעובדים באוניברסיטה.

בדומה לזוכה הישראלי הקודם בתחום הכלכלה, פרופ' רוברט ישראל אומן, גם רובינשטיין עוסק בתורת המשחקים. השופטים שהעניקו לרובינשטיין את פרס ישראל קבעו שהמחקר שלו מקורי ויצירתי מאוד. הפרס ניתן לו על הצגת השוק החופשי כמפגש של זוגות מתמקחים, ביניהם פועל שיווי משקל המוגדר על ידי תורת המשחקים.

רובינשטיין עסק בקשר שבין תיאוריות כלכליות לבין השפה המדוברת. לטענתו, אין מיקוח ללא שפה ולכן השפה היא חלק בלתי נפרד מן הכלכלה. כמו כן, השפה עצמה מותאמת ליסודות כלכליים, בכך שהיא שואפת להיות חסכונית.

פרופ' מאיר וילצ'ק / מכון ויצמן

"מפתח ומנעול" בתחום הביולוגי

ביולוגים אמנם חוקרים מחלות, אך בניגוד לרופאים, אשר פוגשים בבני אדם, ביולוגים פוגשים לרוב בחומרים. אותם החומרים מורכבים מחלקים כה קטנים, שכדי ללמוד על המבנה שלהם לא תמיד מספיק להביט בהם ישירות. יש לתקוף אותם בכל מיני שיטות ומכל מיני כיוונים, על-מנת לחשוף את סודותיהם.

כרומטוגרפיה היא אחת השיטות לבדיקת הרכבו של חומר בתוך תמיסה. התהליך כולל יצירה של תג צבעוני שמתחבר דווקא לחומר מסוים ולא לאחרים. אם התג הצבעוני דבק בתמיסה, מדובר בהוכחה להימצאות של חומר מסוים. רוב בדיקות המעבדה השגרתיות, גם כאלה שנחשבות למורכבות, מתבצעות בשיטה זו.

וילצ'ק מצא שיטה יעילה ומוצלחת לכרומטוגרפיה, כלומר לצביעה של חומרים, ובהמשך גם לבידוד של חומרים האחד מהשני. הוא ניצל את העובדה כי חומרים רבים בטבע מתחברים אחד לשני בשיטה של "מפתח ומנעול".

כך, אם יודעים מהו ה"מנעול" הטבעי בתוך הגוף של חומר מסוים, ומחזיקים פילטר אשר עשוי ממנעול זה, הרי שאפשר להשתמש בו כדי לצוד את "המפתח" ורק אותו.

בהמשך משנים את התנאים, מפרידים בין השניים ומוצאים את החומר שחיפשנו. בשיטה זו ניתן למצות חומרים מורכבים מתרכובת ולגלות כיצד נראים "המפתחות" של "מנעולים" שאנחנו מכירים.

וילצ'ק נחשב כמי שאינו מרבה לעשות לעצמו יחסי ציבו. למרות זאת, הוא הגיח לעולם הפוליטי ושמו הופיע ברשימות של המפד"ל ושל מימד לכנסת.

פרופ' חיים סידר / האוני' העברית

כשתאים הופכים לאיברים

רוב הקוראים מכירים את פרופ' סידר בתור אביו של יוסף סידר. הבן אחראי לסרט "הערת שוליים" שמציג אב ובן, שניהם חוקרי תלמוד, שמתמודדים זה מול זה בעולם הסוער של הפרסים האקדמיים. בעוד האב עוסק בחיפוש האמת, הבן משתמש במחקר לשם בידור ההמונים.

סרטו של סידר הבן זכה בפרס על התסריט הטוב ביותר בפסטיבל קאן. סידר האב כבר זכה בפרס ישראל, ובפרסים יוקרתיים רבים נוספים, והוא ממתין כעת לנובל.

המחקר של סידר עוסק באופן שבו גנים באים לידי ביטוי בגוף. מסתבר כי בחיות מורכבות, בניגוד לחיידקים למשל, ישנו מנגנון מורכב מאוד שמכריע אילו גנים יבואו לידי ביטוי באילו רקמות. כך למעשה נוצרים האיברים השונים של גופנו. סידר וקבוצתו, שכוללת בין השאר את פרופ' טהרון רזין שזכה איתו בפרס וולף, גילו גנים שכל תפקידם הוא לקודד חלבונים שבתורם מורים לגנים אחרים אילו חלבונים לקודד. באמצעותם, מאפשר הגוף לרקמות שונות להיווצר ולהתנהג באופן שונה בתנאים סביבתיים שונים. החומר באמצעותו נעשית ההשתקה נקרא מתיל, וסידר ורזין גילו את המתיליזציה של ה-DNA.

לגילוי יש השלכות פרקטיות רבות. שינוי המתיל יכול להפוך תא של רקמה אחת לרקמה אחרת. במחלת הסרטן, תהליך המתיליזציה מופרע. החוקרים מעריכים שבעובר אנושי ישנו תהליך של מחיקת כל המתילציה של הגנים שהגיעו מהזרע והביצית. כמו ריסטארט אנושי.

פרופ' אלכסנדר לויצקי / האוני' העברית

אסטרטגיה לפיתוח תרופות אנטי סרטניות

אימהות יהודיות רבות מקוות שהילדים שלהן ימצאו "תרופה לסרטן". בחלוף השנים מסתבר שלא תהיה כנראה תרופה אחת, אלא מאות ואולי אלפי תרופות. אחד החוקרים שתורמים לכך הוא פרופ' אלכסנדר לויצקי.

לויצקי חקר את מערכת מעכבי תיזורין קינאזות, ששותפה למערכת האיתות בתוך התא, אשר מסמלת לתא מתי לחיות, להתרבות ומתי למות. הוא פיתח מולקולות קטנות שמבצעות חלק מן התהליכים הללו, והן נמצאו יעילות בתרופה Gleevec המשמשת לטיפול במספר סוגי סרטן, ובעיקר לוקמיה.

התרופה, שמשווקת על ידי בונרטיס, הציגה מכירות שיא של 6 מיליארד דולר בשנה.

פרופ' יעקב בקנשטיין / האוני' העברית

מה אתה יודע על חור שחור?

הפיזיקאי פרופ' יעקב בקנשטיין עוסק בתחום של חורים שחורים. בקנשטיין פיתח גרסה משופרת של החוק השני של התרמודינמיקה, החוק אשר טוען כי הפרשים בפוטנציאל האנרגיה בתוך מערכת פיזיקלית סגורה, נוטים לשאוף לשיווי משקל. בקנשטיין הרחיב את החוק כך שיכלול גם מערכות הכוללות חורים שחורים. בתחילת הדרך היה לו מקטרג - הפיזיקאי המפורסם סטיבן הוקינג, אך תוך שנים מספר הוקינג שינה את דעתו, ואף תרם רעיונות שהשתלבו בתיאוריה של בקנשטיין.

האיש שלנו בהרווארד

פרופ' אלחנן הלפמן (לשעבר אוניברסיטת תל אביב)

פרופ' אלחנן הלפמן הוזכר ב-2004 כמועמד הישראלי המוביל לפרס נובל בכלכלה, והוא מופיע ברשימת תומפסון רויטרס כמועמד לפרס. ב-2007 הוא ניצב באחד המקומות הראשונים ברשימת הכלכלנים המצוטטים ביותר.

הלפמן, לשעבר באוניברסיטת תל אביב וכיום בהרווארד, פיתח מודלים כלכליים במגוון תחומים, וגיבש תפיסה לפיה ישימות וקלות העבודה עם המודל, חשובים לא פחות מדיוקו. הוא עוסק בתחומי סחר חוץ וכלכלה והגדיר את "תורת הצמיחה החדשה", אשר עסקה בממדים חדשים של הכלכלה הבינלאומית.

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית