גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יובל שטייניץ: "אני לא מרגיש שהכעס של המחאה מופנה אליי; לא מצטער לרגע שאני שר האוצר"

פורטפוליו / מגזין G; והפעם: יובל שטייניץ ■ על הילדות: "עוד מגיל הגן הייתה לי נטייה פילוסופית" ■ על התפטרות זהבית כהן: "אני מתנגד להתלהמות. כולנו צריכים להיות יותר רגישים" ■ על העלאת גיל הפרישה לנשים ל-64: "זה לטובת הנשים"

אני: פילוסוף יכול להיות בן-אדם. אני יכול לעסוק בשאלות כלליות כמו קיום ה', קיום יחסי, מהם חוקי הטבע, גוף ונפש. אלה שאלות שנותנות יכולת עצומה לנתח ולחשוב מחוץ לקופסה. זה כלי נשק אדיר. יש קונפליקט בין צורת החשיבה הרציונלית בפילוסופיה, שבה צריך לקבוע דברים על-פי חשיבה לוגית והטלת ספק, לבין ניהול המדינה, שלא תמיד נעשה על-פי הדבר הנכון אלא תוך התחשבות באינטרסים, ביצרים ובכוחות. אני משתדל ליישב בין שניהם.

משפחה: אבי, דן, עלה לארץ מוינה עם הוריו בשנת 1933 כשהיה בן שנתיים. הם הגיעו לרמות השבים, מושבה שנוסדה על-ידי רופאים מגרמניה שהתבקשו לעשות הסבה לחקלאות וגידלו תרנגולות. אחרי עשר שנים הם חזרו למקצוע המקורי: סבתא הייתה רופאת ילדים וסבא התמסר לתחביבו הישן, נגינה בפסנתר, הופיע והרצה על מוזיקה.

הורים: את אימא, שהייתה סטודנטית לפילוסופיה ואחר כך מורה לספרות ולפילוסופיה, אבא הכיר כשלמד הנדסה בטכניון ובא לביקור בירושלים. הם התחתנו והתיישבו בבית שבנו בחלקה של הוריו.

רמות השבים: הייתה לנו גינת ירק גדולה וגידלתי שם עגבניות ופרחים. הייתי נוסע על האופניים ומוכר אותם מבית לבית עבור חצי שקל לשקית עגבניות או לזר. אני זוכר שהייתי קוטף קלמנטינות מהעץ דרך חלון הבית.

ילדות: לא הייתי תלמיד טוב. אפשר אפילו לומר שהייתי פרא אדם. הייתה לי נטייה תמידית לוויכוחים פילוסופיים שהיו מוציאים מדעתם את המורים של המגמה הריאלית בתיכון בצלאל בכפר סבא. כל שיעור, אם זה כימיה, מתמטיקה או תנ"ך, הפך לדיון על מהות החומר, תקפות המסקנות והקיום האנושי.

מחאה 1: בתחילת י"ב הושעיתי לשבוע והתנו את חזרתי בהפסקת הוויכוחים שהפריעו, לטענת המורים, להכנת הכיתה לבגרות. סירבתי. לא הייתי מוכן להיכנע ללחץ הזה. ההורים לא כעסו. להפך. הם אמרו 'עמדת על שלך, רק כדאי שתעשה את בחינות הבגרות כדי שתוכל לעשות מזה מקצוע'.

כשאהיה גדול: עוד מגיל הגן הייתה לי נטייה פילוסופית. כשהייתי בן 5 קראו לי "פלסף" ולא הבנתי את המשמעות של המילה. הבית שלנו היה בית של דיונים וויכוחים סביב השולחן, אבל לא ידעתי שאפשר לעבוד בזה.

גולני: היה ברור שאהיה קרבי. כשכל החבר'ה הלכו לסיירות ולטיס, אני החלטתי ללכת לגולני. היפכא מסתברא. כשהייתי יו"ר ועדת החוץ והביטחון, גבי אשכנזי, שהיה אז סגן הרמטכ"ל, הגיע לדבר ומישהו אמר שהיושב ראש היה בגולני ושאל אם הוא זוכר. בטח, הוא אמר, הוא היה הבלונדיני היחיד.

פילוסופיה: למדתי באוניברסיטה העברית, כי אמי למדה שם, כי למחלקה היה שם וכי לימד בה פרופ' ליבוביץ' ז"ל. חוץ מזה, היו לי הרבה קרובים בירושלים. הרגשתי באקדמיה כמו דג במים. במהלך התואר השני התחלתי ללמד בתיכון שליד האוניברסיטה. במהלך התואר הראשון כתבתי מבוא משלי לפילוסופיה, "הזמנה לפילוסופיה", ופרסמתי אותו בתואר השני. זאת הייתה חוצפה לחשוב שהספר יוכל להחליף את המבואות הקיימים והמתורגמים, אבל הספר הודפס כבר בלמעלה מחמישים מהדורות והפך לספר הפילוסופיה הנמכר ביותר בישראל. בהמשך הוצאתי עוד כמה.

גילה: אשתי, שופטת בבית המשפט המחוזי. הכרנו אי-שם בסוף התואר הראשון, כשהייתה סטודנטית למשפטים ועבדה. יש לי אישה נהדרת, חכמה וטובה. להיות שופט מחוזי ושופט בכלל, זו עבדות. היום, גם כשאני שר אוצר, היא עובדת קשה ממני. יש לנו שלושה ילדים. אחד שסיים שירות כצוללן בחיל הים, השני משרת במודיעין והצעירה בתיכון.

דוקטורט: עשיתי באוניברסיטת תל אביב. יום אחד קראתי מאמר של פרופ' זאב בלכר על הפילוסופיה של המדע, החלטתי שהוא יהיה המדריך שלי בדוקטורט, וכך היה.

התקדמות: באקדמיה בכלל ובחוג לפילוסופיה בפרט לא נמדדת באיזה תפקיד אתה ואיזה כוח יש לו. ההיררכיה היא חסרת חשיבות. מה שחשוב זה החידוש - לכתוב ספרים, מאמרים. מכיוון שבחיי פילוסוף גם אין הכנסה צדדית, בניגוד לעורך דין או לפסיכולוג, כסף ומעמד הם לא בראש מעייניהם של העוסקים בתחום. בפוליטיקה זה שונה. כוח, מעמד ותקשורת הם אלה שחשובים.

אמיל גרינצווייג: במהלך הלימודים באוניברסיטה, כחייל מילואים שחזר ממלחמת לבנון הראשונה, הייתי פעיל בשלום עכשיו והשתתפתי בהפגנה שבה הוא נהרג. אני זוכר את הצעדה, את מפגיני הנגד מהימין הקיצוני שניסו לפגוע בנו, ואת הקטע האחרון שלה, שבו נזרק הרימון. נפצעתי ברגל, נלקחתי לשערי צדק ועברתי ניתוח קטן להוצאת הרסיסים.

פוליטיקה: הפרת הסכמי אוסלו גרמה לי לשנות את עמדותיי הפוליטיות. מהרגע להרגע החלטתי לא לשבת יותר במגדל השן ולעסוק בהגות פילוסופית, אלא לתרום למדינה, שמניהולה הייתי מוטרד.

מחאה 2: אני לא מרגיש שהכעס של המחאה החברתית מופנה אליי. הוא מופנה לממשלות ישראל לדורותיהן. אני לא מצטער לרגע שאני נמצא בתפקיד הזה, כי יש לי הזכות לנהל את כלכלת ישראל בשעת משבר. זאת אחריות עצומה, אבל הסיפוק כשיש הישגים הוא גדול. חזרתי עכשיו מכינוס קרן המטבע הבינלאומית וכולם ציינו לשבח את ההתנהלות של מדינת ישראל.

זהבית כהן: במקומות רבים במחאה הייתה התלהמות, ואני מתנגד להתלהמות ולאלימות. אין לי מושג מה הביא להתפטרות, אבל אנחנו כולנו, גם התקשורת, צריכים להיות יותר רגישים. אני חושב שאין מקום לאלמנטים של התלהמות מול אנשי עסקים ומנכ"לים. האם אני לוקח את ההתפטרות שלה על מצפוני? לא.

העלאת גיל הפנסיה לנשים: בכל העולם יש מגמה של השוואת גיל הפרישה בין גברים לנשים. החלטתי בינתיים להעלות אותו ל-64 ולא ל-67. זו החלטה נכונה לטובת הנשים.

חיים פרטיים: יש. ויש משפחה. יש רגעים קשים ויש הצלחות שמחפות עליהם. אני מצליח לקרוא איזה ספר, בעיקר בנסיעות לחו"ל, אבל גם בבית, ואני מנצל את הנסיעה במכונית כדי לשמוע מוזיקה קלאסית, בעיקר באך. היועצים כבר מכירים את הרקע ההיסטורי של היצירות ומזמזמים אותן.

תפיסת עתיד: יש פוליטיקאים שמקבלים תפקיד ומיד חושבים מה יהיה השלב הבא ויש כאלה שיעשו אותו בחרדת קודש ולא יחשבו על העתיד. אני כזה. אף פעם לא אהיה הפוליטיקאי הקלאסי. בנפשי ובנשמתי אני יותר פילוסוף ואיש אקדמיה. אני לא אגיד שאני לא חושב על מעמדי, אבל אני לא רואה באוצר מקפצה לתפקיד הבא.

עוד כתבות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים