גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקיץ צדק חברתי, בסתיו תג מחיר

למעט בודדים, בימין איש לא באמת מזדעזע, אני שומע גינויים ורואה קריצה בסופם

א. הו, כמה זועק וכואב הפער בין הקיץ לבין הסתיו של החברה הישראלית. בקיץ צדק חברתי, בסתיו תג מחיר. בקיץ סולידריות ותקווה, בסתיו שנאה והרס. בקיץ אוהלים, בסתיו אלימות. בקיץ כיכרות, בסתיו בתי-קברות.

הפער הזה, האיום והנורא, לא משאיר לך ברירה. אתה חייב לבחור באיזה צד אתה. בני האור או בני החושך. זה עד כדי כך פשוט.

יותר משצריך להזדעזע מתג המחיר, צריך להבין שזה כל מה שיש לצד האפל להציע. גוונים שונים של שחור. אולי טוב ששככה מעט המחאה החברתית, ככה כולם יכולים לראות את הפער הזה ולהפנים אותו; ככה כולם יכולים לראות מה יש לימין להציע. זעם עיוור ואלימות.

תג המחיר - כן, אני יודע, מדובר במיעוט קיצוני וכל זה, ואולי זו בכלל פרובוקציה - עזר לזקק את ההבדלים האלה.

ותסלחו לי על שאני לא קונה את כל הגינויים החריפים. אתם ודאי זוכרים מה קדם למחאה החברתית בשיח הציבורי בישראל: חקיקה גזענית קיצונית ואנטי-דמוקרטית. מין גירסה מעונבת ומכובסת של אותו תג מחיר בדיוק. חודשיים וחצי עשינו את עצמנו כאילו שכחנו את מסע הרדיפה הימני והושטנו את היד, אבל הימין והדתיים לא הצטרפו. עכשיו קצת יותר ברור למה: הם כנראה מעדיפים תג מחיר על צדק חברתי.

ותסלחו לי, שוב, על שאני לא קונה את הגינויים. ממה שאני רואה, העיסוק בתג המחיר הוא לגמרי נינוח. אף אחד שם בימין, למעט בודדים, לא באמת מזדעזע, אתה שומע את הגינויים ופשוט יכול לראות את הקריצה בסופם.

תג המחיר, כמו העיסוק הביטחוני והמדיני בכלל, נכללים בגבולות האזורים הנוחים של השיח הציבורי. מי שהולך לישון עם דב ליאור ועם בנו של עובדיה יוסף, שלא יתפלא שהוא מתעורר עם תג מחיר. הדבר היחיד שמסביר את ההמולה היחסית סביב תג המחיר הוא העובדה שמדובר במקרים שקרו בתוך ישראל. בשטחים זה עניין של יום ביומו.

בואו נראה אם מדינת ישראל תהיה תקיפה, נחושה, אלימה וחסרת פשרות במלחמתה בתג המחיר כמו שהיא נוהגת במלחמתה במחאה החברתית. המדינה הייתה גיבורה גדולה מול המאהלים, בואו נראה אותה גם הפעם, אפילו שאין מה לעצור את הנשימה. מקסימום ימגרו את תג המחיר בחזרה לשטחים, עד הפעם הבאה.

הפער הזה, האיום והנורא, בין הקיץ לסתיו, חייב להעיר מחדש את המחאה החברתית. הרוב הדומם הזה חייב לקום, ומהר, ובעוצמה גדולה בהרבה מהפעם הקודמת. עכשיו זה הרבה יותר ברור על מה אנחנו נלחמים. עכשיו, כשראינו את האלטרנטיבה, אנחנו מוכרחים לאחד את הכוחות ולחזור לעניינים.

הסתיו אסור לו שינצח את הקיץ, אף שהוא בהחלט עושה עבודה טובה. עכשיו הזמן לראות אם הדיבורים על מהפכה תודעתית שווים משהו. כי מהי מהפכה תודעתית אם היא יושבת בשקט בעוד השנאה והגזענות חוגגות.

חייבים לחזור לזירה. זה לא יהיה קל כמו בפעם הקודמת, אבל חייבים. חייבים לחזור, כי אם לא - הלך עלינו.

ב. וברור שלא רק בגלל תג המחיר המחאה החברתית צריכה להתעורר מחדש. חייבים להבהיר שמבחינתנו שום דבר לא השתנה. לא נסתפק בוועדות רפות, מסמוסים, לחצים; לא נבלע שוב את האילוצים הקואליציוניים ואת מאבקי הכוחות.

גם אם יאומץ דוח טרכטנברג במלואו, לא צריך להפסיק. המחאה חייבת להתעורר - כלומר, כולנו חייבים להתעורר - כדי להוכיח להם שאי-אפשר עוד להמשיך ולסובב אותנו בכחש. הזעם הרי לא הלך לשום מקום, הוא עדיין נמצא שם, מבעבע. נכון שבקיץ הוא בעבע חזק יותר, בזכות החום ושלוש ומאות אחוזי הלחות, אבל אל תטעו בו.

כשאני אומר להתעורר אני לא מדבר על הפעילים, אלה גם אחרי 3 חודשים עוד רחוקים מלהתעייף. אני מדבר על הציבור הרחב. הציבור הוכיח שהוא יכול להוריד תאגיד ענק על ברכיו, אפילו בלי להתאמץ יותר מדי, עכשיו הוא צריך להוכיח שיש לו גם יכולת עמידה מול הממשלה.

ג. ואפרופו רבנים (ראו סעיף א'), באחד ממוספי החג קראתי ראיון (נדיר ובלעדי, כמובן) עם הרב אהרון ליכטנשטיין, הסמכות התורנית הגדולה של הציונות הדתית. היה כתוב שם שהוא הומניסט ונאור, והוא אכן כזה. אבל כשנשאל הרב מדוע לא תמך במחאה החברתית, אמר הרב כי חסר שם ריבונו של עולם.

קטונתי מלהתווכח עם הרב, ולפי מה שאני יודע, קלוש מאוד עד לא קיים הסיכוי שמפגעי תג מחיר יצאו מהישיבה שלו, וגדול המרחק בינו לדב ליאור. מה גם שאני בכלל אתיאיסט, ולשיטתי אין ריבונו של עולם בעולם.

ובכל זאת. לא ממש בטוח שהבנתי את העניין עם המחסור בריבונו של עולם. הוא לא היה במחאה החברתית, הוא לא היה בשואה, אז איפה הוא מסתובב כל הזמן, ולמה הוא לא בסביבה כשצריך אותו.

המקום היחיד שבו אפשר למצוא את ריבונו של עולם, כך נדמה, הוא במגרשי הכדורגל. אבל כשמסתכלים על רמתו של הכדורגל הישראלי, אי-אפשר להשתחרר מהעובדה שזה אומר משהו, לא?

לזכותו של הרב ליכטנשטיין ייאמר שהוא כבר יצא במתקפה גלויה ותקיפה נגד תג מחיר, ואף קרא לתושבי יהודה ושומרון להסגיר את האחראים ולמסור לרשויות "כל מידע שעשוי לסכל פעולות תג מחיר".

קראתי את מכתבו של הרב. את תג מחיר הוא מגדיר "הפקרות נפשעת החותרת תחת בסיס קיומנו כאן", וקובע כי "מעשים אלה פסולים לחלוטין מבחינה מוסרית ומבחינה לאומית ומסכנים את כלל ההתיישבות".

קראתי את מכתבו של הרב (שנכתב בשיתוף רבנים נוספים) והתרשמתי לטובה. אפילו שקצת התאכזבתי מהיעדרו של ריבונו של עולם ומכך שהרבנים לא מצאו לנכון לציין שגם בפעולות תג מחיר הורגש מחסור חמור בנוכחותו.

מבלי לדבר על הגוון התועלתני משהו בגינוי (סיכון ההתיישבות בשטחים), יודעים מה בדיוק מפריע לי: בדבריו על המחאה החברתית הסכים הרב - כמו רבנים רבים נוספים - שהמטרות ראויות והזעקה צודקת, אבל למרות זאת מיהר, כמו רבים נוספים, לפסול אותה על רקע דתי של מחסור באלוהים.

לעומת זאת, בדבריו על תג המחיר מסכים הרב, כמו אחרים, שהמעשים נפשעים ופסולים אבל לומר על המבצעים (המתנחלים הקיצוניים) שאין להם אלוהים? עד כאן. שם, כנראה, עוד מסתובב לו ריבונו של עולם. במאחזים הוא כן ובמאהלים הוא לא.

זו עוד דוגמה לאזורי הנוחות של השיח. אם זה לא יוצא מהמחנה הקדוש של הדתיים ושל המתנחלים, כנראה אין בזה אלוהים. בסדר. שיהיה. אנחנו לא צריכים את ריבונו של עולם בצד שלנו. הטיעונים שלנו עומדים מספיק חזק בזכות עצמם, תודה.

ד. השבוע הסתובבתי בשדרות רוטשילד, היה ריק מאוהלים, סטרילי למדי וקצת מדכדך. לרגע נתקפתי נוסטלגיה - פה היה המטבח, פה שמעתי את אביב גפן - אבל יצאתי מזה מיד.

זה לא זמן טוב לנוסטלגיה. עוד מוקדם לזה. הרי דבר עדיין לא הושג, מלבד כמה מילים יפות. הפערים אותם פערים, העוני אותו עוני, חוסר הצדק לא הלך לשום מקום.

אסור, פשוט אסור להרשות שההישג הכי גדול של המחאה יישאר עצם קיומה והקמת כמה ועדות שיחליקו כמה מהזיזים המשוננים, אבל ישאירו את החרב על הצוואר. אסור להיעצר. זה המינימום, נקודת ההתחלה. אסור להישאר שם.

אכן, גדול ועמוק וכואב הוא הפער בין הקיץ לסתיו. זו לא אותה ישראל. השאלה היחידה שאפשר לשאול את עצמנו ביושבנו בסוכה היא באיזו ישראל אנחנו מעדיפים לחיות. צדק חברתי או תג מחיר, נראה שזו השאלה.

דרור פויר

הרהור

בואו נראה אם מדינת ישראל תהיה חסרת פשרות במלחמתה בתג המחיר כמו שהיא נוהגת במלחמתה במחאה החברתית

עוד כתבות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד