גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

פרופ' אסא כשר: "המלצות ועדת שמגר - רק בסיום פרשת שליט"

חרף הפרסומים שמחירה הגבוה של עסקת שליט עומד בניגוד להמלצות ועדת שמגר - פרופ' כשר מתעקש כי הוועדה טרם גיבשה המלצות סופיות, וכי היא תכלול בהן את הידע שיילמד מהעסקה

גלעד שליט / צלם: רויטרס
גלעד שליט / צלם: רויטרס

פרופ' אסא כשר, החבר בוועדה להתוויית העקרונות והשיקולים בעסקאות שבויים, עוקב בדריכות רבה אחר מהלכי הימים האחרונים בנוגע לעסקה להחזרתו לישראל של החייל החטוף גלעד שליט.

מעבר להיבטים האנושיים, החברתיים והמוסריים של החזרתו לחיק משפחתו, מתקיימים בימים אלה מהלכים שאותם יהיה צורך לנתח וללמוד בהמשך, ולהסיק מהם מסקנות.

כשר, ולצידו אלוף במיל' עמוס ירון, חברים בוועדת שמגר, שבראשה עומד נשיא בית המשפט העליון בדימוס, מאיר שמגר, שתפקידה לקבוע עקרונות לניהול משא-ומתן להחזרת שבויים וחטופים.

בימים האחרונים פורסם כי ועדת שמגר, שאותה מינה שר הביטחון אהוד ברק כבר בשנת 2008, סיימה למעשה את עבודתה, אולם ביקשה שמסקנותיה יפורסמו רק לאחר השלמת עסקת שליט.

מחיר העסקה, נרמז, יותר מ-1,000 אסירים בתמורה לחייל אחד, עומד בניגוד חריף להמלצות המסתמנות של הוועדה, הקרובות יותר ליחס של אחד לאחד. אך כשר מתעקש כי אין עדיין המלצות סופיות, והוועדה טרם סיימה את עבודתה, מהטעם שבכוונתה לכלול במסקנותיה גם את הידע שיילמד בעקבות שלביה האחרונים של עסקת שליט.

"הוועדה צריכה ללמוד מהניסיון של כל מי שעסק בישראל בשאלות האלה, גם ממי שעסק בפרשת גלעד שליט", אומר פרופ' כשר ל"גלובס". "עסקנו בכל פרשה של חילופי שבויים או חטיפה שקרתה בישראל מאז ומעולם. עכשיו יש פרשה שמתרחשת בזמן הזה, וצריך ללמוד אותה ולהפיק לקחים".

לא שבויים אלא אסירים ביטחוניים

לפני יותר משנה הגישה ועדה שמגר לשר ברק את חלקו הראשון של הדוח שלה, שעסק בתהליכי קבלת ההחלטות. דהיינו, כיצד צריכה הממשלה לעסוק בשאלות העולות במשא-ומתן לעריכת הסכם חילופי שבויים או אסירים. מי האחראי, מי הגוף הממנה וכו'.

ברק הודיע כי הוא מקבל את המלצות הוועדה; אולם חלקו השני של הדוח, שאמור לעסוק בעקרונות ובשיקולים עצמם, טרם הושלם. "תסתכל איך זה התנהל עד היום", אומר כשר. "היו לא מעט מקרים כאלה ובכל פעם זה התנהל אד-הוק, כהחלטה מקומית. ראש הממשלה או שר הביטחון ממנה מתאם, והוא פועל בצורה שאותה הוא יוצר. לכן הצענו תהליכים שראוי שיתקיימו במדינה".

- אנחנו מדברים על עסקאות שבויים. אלא שבמקרה של שליט אין שבויים - שליט הוא "חטוף", ומהצד השני יש אסירים הכלואים בישראל. זה רק עניין של סמנטיקה?

"זה עניין של משפט בינלאומי ושל משמעות המילה 'שבוי'. שבוי זה חייל שנמצא בידי צבא מדינת אויב. חייל שנמצא בידי צבא סוריה הוא שבוי. כאשר מדובר על ארגוני טרור, הם לא מדינה ולא צבא, הם לא מוכרים, ולכן הוא בחזקת חטוף. להבדל הזה אין משמעות מבחינת חובות ההתנהגות של הצד השני.

"הצד השני מחזיק באדם, שלפי כל העקרונות היה צריך לאפשר לצלב האדום להתקרב אליו, לאפשר לו לקיים קשר עם משפחתו. אבל החמאס לא נתן לצלב האדום דריסת רגל. ישראל הראתה בעבר, כמו במקרה של אלחנן טננבוים ואחרים, שהיא מתייחסת ברצינות גם למצב שבו לא חייל אלא אזרח נמצא בידי אויב, ואזרח הוא לעולם לא בגדר שבוי אלא תמיד חטוף או מוחזק".

אחת הבעיות שעמן הוועדה מתמודדת, היא הקשר שבין שחרור אסירים שנשפטו והורשעו בישראל, לבין מערכת המשפט הישראלית. ישראל אינה מחזיקה בשבויים, אלא באסירים פליליים וביטחוניים, שחלקם הורשעו ברצח, בבית משפט אזרחי או צבאי, ונשפטו למאסרי עולם. באה הממשלה ומודיעה על שחרורם, תוך שימוש במסלול מתן חנינה על-ידי נשיא המדינה. האם המהלך איננו הופך את הנשיא למעין חותמת גומי, ואת בתי המשפט ששמעו ראיות וגזרו דין למיותרים?

ושאלה נוספת: מה מעמדן של המשפחות השכולות, שיקיריהן נרצחו בפיגועים על-ידי מי שעתידים להשתחרר במסגרת עסקת שבויים? האם הן זכאיות להשמיע את עמדתן או להטיל וטו על שחרור הרוצחים?

ב-1979 רצח המחבל הלבנוני סמיר קונטאר את בני משפחת הרן בנהריה, ונידון בישראל ל-5 מאסרי עולם, ועוד 47 שנות מאסר. ביולי 2008 שוחרר המחבל הבכיר בעסקה עם חיזבאללה, שבמסגרתה הוחזרו לישראל גופותיהם של אלדד רגב ואהוד גולדווסר. "קונטאר הוא לא האסיר הפרטי שלי", אמרה סמדר הרן על ההחלטה לשחררו, "תפקידה של המדינה לשקלל את מכלול האינטרסים".

"אלה עקרונות ושיקולים שהוועדה צריכה לחשוב עליהם", אומר כשר לקונית, "אני לא יכול להגיד לך על זה כלום".

החובה להבטיח את שלום הציבור

סמדר הרן, שלא התנגדה לשחרור הרוצח של בני משפחתה, היא יוצאת הדופן. בדרך-כלל מביעות המשפחות השכולות שיקיריהן נהרגו מפגיעת טרוריסטים, התנגדות נחרצת לעסקאות חילופי שבויים. ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", וארגון "משל"ט - מכון משפטי לחקר הטרור וסיוע לנפגעיו" עותרים פעם אחר פעם לבג"ץ, בחלון הזמנים שבין פרסום רשימת האסירים באתר השב"ס לבין ביצוע העיסקה. שופטי העליון שומעים את הכאב, נותנים לו ביטוי בפסק הדין, אך דוחים את העתירות.

וכך כותבים שופטי בג"ץ באחד מפסקי הדין האלה (בג"ץ 9446/09): "למרבה הכאב והצער, מעמיד מצבה וגורלה של מדינת ישראל את אזרחיה וקברניטיה בפני החובה להתמודד עם ההכרעות הקשות והמכאיבות ביותר הנוגעות לחיי אדם. שאלות של פדיון שבויים, אחריות לגורל החיילים הפועלים בשליחות המדינה ולמענה, ומנגד החובה לאבטח את חייהם ושלומם של תושבי המדינה מפני הסיכונים האורבים במציאות חיינו בכל מקום ובכל עת. הכרעות אלה נתונות בידי הגופים הנבחרים של המדינה והאחריות להן הינה על כתפי ממשלת ישראל".

במקרה אחר נטען בבג"ץ כי החוק אינו מסמיך את הממשלה לחתום על הסכם בינלאומי להחזרת שבויים ולשחרור אסירים או לקבוע קריטריונים לשחרור כזה, שכן סמכות החנינה אינה מסורה לממשלה אלא לנשיא המדינה, במקרה של משפט בבתי משפט אזרחיים, או למפקד כוחות צה"ל בשטחים, אם האסיר נשפט בבית משפט צבאי.

שופטי העליון, אהרן ברק, מישאל חשין ודורית ביניש, שדחו את העתירה, כתבו: "אכן, בסמכות הממשלה להביא את רשימת האסירים המיועדים לשחרור בפני הגורמים המוסמכים. הם, ולא היא, ישקלו אם ראוי לשחרר את האסיר הניצב בפניהם. כך היה בעבר וכך יהיה גם במקרה שלפנינו" (בג"ץ 1539/05).

גם אם המחבלים הכלואים בישראל אינם האסירים הפרטיים של המשפחות השכולות, פעמים רבות משמיעים בני המשפחה את הנימוק הביטחוני: אסור לשחרר את המחבלים כי הם ישובו ויעסקו בפעולות טרור ובפיגועים וירחיבו את מעגל המוות.

ראשי מערכות הביטחון השוקלים את השלכות עסקת השבויים אינם זקוקים לעצות ביטחוניות דווקא מבני המשפחות, אולם בג"ץ הורה לממשלה, במסגרת אחת העתירות של נפגעי הטרור, כי בעת שהיא מחליטה על עסקת שבויים, צריך להיות בפניה כל המידע בדבר הסיכונים הצפויים מהשחרור.

"שאלת מסוכנותו של אסיר והאפשרות שישוב לבצע עבירות הינן נתונים רלוונטיים בכל החלטה על שחרורו של אסיר בטרם ריצה את מלוא העונש שנגזר עליו", כתבה אז השופטת עדנה ארבל.

"כלל ריצוי מלוא תקופת העונש חל גם על האסירים הפלסטינים שהורשעו בביצוע עבירות ביטחון או עבירות על רקע לאומני-אידיאולוגי. יחד עם זאת, התכליות המדיניות שמבקשת הממשלה לקדם באמצעות השחרור אינן עומדות לבדן ולצידן ניצבת גם החובה להבטיח את שלום הציבור וביטחונו. מכאן, דווקא כאשר בעבירות ביטחון או עבירות אחרות על רקע לאומני-אידיאולוגי עסקינן, שאלת מסוכנותו של האסיר והערכת הסיכוי שישוב למעגל הטרור הן רלבנטיות ביותר" (בג"ץ 10578/08).

את כל אלה אמורה להסדיר ועדת שמגר. בשלהי 2009, כשהסתמן סיכוי לעסקה בין ישראל לחמאס שתביא להחזרתו של גלעד שליט, עתר ח"כ יעקב כץ (האיחוד הלאומי) לבג"ץ בדרישה לפרסם את המלצות הוועדה - הוא סבר אז כי זו השלימה את כתיבת הדוח - בטרם תתקבל החלטה על העסקה (בג"ץ 9554/09). בתשובה לעתירה כתבה המדינה לבג"ץ, כי המלצות ועדת שמגר, שמלכתחילה לא יועדו להתייחס למשא-ומתן בעניין שליט, טרם גובשו, וכץ הסכים למחיקת העתירה.

מדהים לגלות כמה מעט השתנה בין התנאים להחזרתו של שליט ב-2009, שלא הבשילו לעסקה, לבין אלה שסוכמו ונחתמו בשבוע שעבר בין ישראל לחמאס. המדינה הודיעה אז לבג"ץ כי "מספרם של המועמדים לשחרור הוא 450 אסירים, ששמותיהם מועברים על-ידי חמאס, ואפשרות שחרורם נבחנת על בסיס רציונל ביטחוני-ערכי". עוד הודיעה המדינה על כוונה "לשחרור מאוחר יותר 530 מחבלים נוספים כמחווה לרשות הפלסטינית".

כמה עשרות אסירים לכאן או לכאן - וניתן היה אולי לחסוך כשנתיים שבהן ישב גלעד שליט בכלאו.

עוד כתבות

''רצח לעת ערב''. הכומר חוקר / צילום: באדיבות yes

"רצח לעת ערב": הבריטים נשארים מנומסים בזמן שהגופות נערמות לרגליהם

כפר אנגלי מנומנם, תעלומת רצח וסודות שנקברו במשך עשרות שנים עומדים במרכז סדרת המתח החדשה שעלתה ב־yes ● מת’יו לואיס, הזכור כנוויל מסרטי "הארי פוטר", נכנס לנעלי הכומר המקומי ומגלה שרצח מהעבר ממשיך לגבות קורבנות גם בהווה ● מאחורי הנימוסים והשלווה הכפרית מסתתרת קהילה שתעשה לא מעט כדי שהאמת תישאר קבורה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

באפט פורש סופית: המספרים שכדאי להכיר והתקווה למשקיעים מעל גיל 50

וורן באפט, 96, הודיע על פרישה גם מתפקיד יו"ר ברקשייר הת'וואיי ● ב־CNBC ציינו שהתשואה הממוצעת שהניב למשקיעי החברה הייתה כמעט כפולה מזו של ה־S&P 500

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם האישה חייבת במחצית מהחוב של בעלה? ביהמ"ש הכריע

בעלי שתי דירות ביקשו להקים ממ"ד למרות התנגדות של שלושה משכניהם, אך המפקח קבע כי לא ניתן לעקוף את הרוב הדרוש כשההתנגדות נובעת מפגיעה בדיירים אחרים • חייבת שקיבלה ירושה של 320 אלף שקל תעביר כ־95 אלף שקל לבנק, אף שקיבלה הפטר מחובותיה • אישה לא תחויב במחצית מהחוב העסקי של בעלה, לאחר שלא הוכח שהייתה מעורבת בעסק ● 3 פסקי דין בשבוע 

מימין: תמר בר־אילן ויותם שגב, מייסדי סייארה / צילום: מנש כהן

גולדמן זאקס בהשקעת ענק בחברת הסייבר הישראלית סייארה

ההשקעה מרחיבה את הסבב שבו הוערכה חברת אבטחת המידע ב־12 מיליארד דולר ביוני האחרון ● לפי "וול סטריט ג'ורנל", החברה גייסה 1.94 מיליארד דולר בתוך 15 חודשים ● המנכ"ל יותם שגב: החברה נערכת להנפקה, אך אינה ממהרת לצאת לבורסה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט: הנאסד"ק קבע שיא תוך-יומי חדש; מחירי הנפט בשפל של שבועיים

מדד הנאסד"ק ננעל בעלייה לאחר שרשם במהלך היום שיא תוך-יומי לראשונה מזה כארבעה חודשים; הדאו ג'ונס נפל בלחץ מניות הפיננסים • מחירי הנפט רשמו יום ירידות חמישי ברציפות ● באופנהיימר העלו את מחיר היעד למיקרוסופט בעקבות ביקושי שיא לשירותי הענן ו-AI ● מדד ה-SOX רושם יום עליות שישי ברציפות ● דריכות בוול סטריט לקראת פסגת טראמפ-שי, שעשויה להכתיב את כיוון השוק בנושאי מכסים, סחר ו-AI

איך מנהלים מלחמה כלכלית: המדריך לעולם מפולג / אילוסטרציה: Shutterstock

איך מנהלים מלחמה כלכלית: המדריך לעולם מפולג

מכסים, הגבלות, מחצבים ונקודות אסטרטגיות: המלחמה בין המעצמות מזמן לא מתנהלת רק בשדה הקרב ● הן הופכות את התלות הכלכלית לכלי נשק, ומגלות שגם הוא יכול להתהפך עליהן ● ד"ר אדוארד פישמן, שהיה שותף לעיצוב הסנקציות על רוסיה ואיראן בעבר, משרטט את העידן שאחרי הגלובליזציה

שמעון בן צבי 38, גבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

מחיר שיא לפרויקט בן 20 בגבעתיים: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים?

דירת 5 חדרים, בשטח של 123 מ"ר בקומה שביעית, שאוכלסה ב־2003, נמכרה תמורת 5.85 מיליון שקל ● הדירה צופה לפארק, והפרויקט נמצא במרחק הליכה מהקאנטרי ומהקניון

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

כל הנורות האדומות נדלקות - אבל וול סטריט עדיין לא נבהלת

הנפט מעל 100 דולר, תשואת האג״ח האמריקאית ל-10 שנים חצתה 5%, הפד חזר להעלות ריבית והסיכונים הגיאופוליטיים מתגברים ● ובכל זאת, מדד הפחד נשאר נמוך יחסית ● האם המשקיעים פשוט התרגלו לזעזועים - או שהשוק מפספס משהו?

סניף של אורבניקה / צילום: ענת גרוס

אורבניקה נכנסת לקוסמטיקה קוריאנית: חתמה על הסכם עם Silicon2

רשת אורבניקה מקבוצת קסטרו-הודיס חתמה על הסכם עקרונות עם Silicon2 הדרום-קוריאנית להקמת פעילות משותפת בישראל תחת המותג Moida K-Beauty ● ההשקעה הראשונית במיזם תסתכם בכ-60 מיליון שקל, מתוכם כ-42 מיליון שקל מצד אורבניקה ● הפעילות צפויה להתחיל במהלך 2027 ולכלול חנויות פיזיות לצד אתר מסחר מקוון

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

דירקטוריון נת"ע מתרחב: המינויים החדשים, ואלו שעזבו

נת"ע מרעננת את הדירקטוריון לקראת המשך קידום פרויקט המטרו: ארבעה דירקטורים חדשים אושרו לכהונה של שלוש שנים, לאחר שיורם כהן וטל בסכס עזבו בעקבות מינוייהם למנכ"ל בנק ישראל וליו"ר נגה ● יו"ר הדירקטוריון יודפת אפק-ארזי:"ההרכב המקצועי המחוזק ילווה אותנו בעבודה הנחושה להפוך את הפרויקט משנה המציאות לעובדה מוגמרת"

אליף ארלאפ, מועמדת מפלגת השמאל די לינקה לראשות ברלין / צילום: Reuters

משפחות פשע ותומכי טרור פלסטיני בחגיגות הניצחון של מפלגת השמאל בברלין

"דאגה גדולה" בקרב ראשי הקהילה היהודית בגרמניה ● מפלגת השמאל "די לינקה", שהגדירה את הנעשה בעזה כ"רצח עם", ניצחה מעבר לתחזיות בבחירות בבירת גרמניה, וגרפה 25.7% מהקולות, תוצאה חסרת-תקדים בעבור המפלגה ● התוצאות משקפות תבוסה של המרכז הפוליטי בגרמניה, ובמיוחד של מפלגת השלטון השמרנית

אפי נוה, לשעבר יו''ר לשכת עורכי הדין / צילום: שלומי יוסף

למי קראת "בוגד": תביעה חדשה נגד האיש שהציף את הארץ בשלטים

אפי נוה, אחיו של צביקה נוה ומי שהיה יו"ר לשכת עורכי הדין, מצטרף למאבק המשפטי מול המיליארדר אלכס סקלר • בתביעה נטען כי סקלר עומד מאחורי קמפיין פרסומי נגדו, אף שלדברי נוה מעולם לא היה ביניהם קשר אישי, עסקי או מקצועי • לתביעה, על סך 10 מיליון שקל, צורפו גם היועץ האסטרטגי רונן צור, חברות הפרסום וחברות התחבורה שעל גביהן פורסמו השלטים

סניף של רשת סיטי מרקט / צילום: יח''צ

סיטי מרקט מוכרת 11 סניפים לרשת החדשה "100 ומעבר" בכ-35 מיליון שקל

בתוך כך, סיטי מרקט תפתח שישה סניפים חדשים בהשקעה של כ-20 מיליון שקל ● עבור רשת "100 ומעבר", שהוקמה רק בתחילת השנה, מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית בפריסה, לאחר שעד כה התמקדה בעיקר בסניף גדול באשדוד

צוות RealSense, מימין לשמאל: רועי כהן, גיא הלפרין, נדב אורבך,  מאט מושנר, ויורג קוכן / צילום: באדיבות RealSense

מיליון שקל לכל עובד: הלקח שלמדנו מהחברה שאינטל ניסתה לסגור

עובדים שסירבו להיכנע לאיום הקיצוצים של אינטל ולקחו סיכון על הטכנולוגיה שלהם - הפכו למיליונרים תוך 14 חודשים ● מנגד, אקזיט חצי המיליארד של רילסנס מוכיח שוב כיצד התנהלות קצרת-רואי של ענקית השבבים גרמה לה לפספס מנוע צמיחה אדיר שמבוסס על מהפכת הרובוטיקה

ערן גולן, מנכ''ל מימון ישיר / צילום: עופר חג'יוב

תמורת 38 מיליון שקל: האקזיט הפיננסי של נבחרת כוכבי השוק

עזרא עטר, מאיר אוזן, עליזה כהן ושמואל מסנברג מוכרים למימון ישיר את השליטה בחברת מימון הנדל"ן סיגמא סיטי

צוות RealSense, מימין לשמאל: רועי כהן, גיא הלפרין, נדב אורבך,  מאט מושנר, ויורג קוכן / צילום: באדיבות RealSense

העובדים הצילו את החברה וקנו אותה ב-50 מיליון דולר. כעת היא נמכרת ב-600 מיליון

רילסנס, חטיבת הראייה התלת-ממדית של אינטל, ניצלה מסגירה והפכה בתוך כשנה וחצי לחברה צומחת ורווחית בתחום הרובוטיקה ● קוגנקס רוכשת אותה ביותר מ-600 מיליון דולר, לאחר שבעלי המניות השקיעו בה כ-50 מיליון דולר בלבד 14 חודשים קודם לכן ● העסקה צפויה להעניק לעובדי רילסנס בישראל, שרבים מהם יוצאי אינטל, מענקים משמעותיים, ולהשאיר את פעילות הפיתוח בארץ

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: "יש תנופה משמעותית לקראת הסכם עם איראן"

בפגישה עם נציגיי מדינות מזרח תיכון, טראמפ התייחס לפגישה של וויטקוף וג'ארד: "קיימו היום פגישה פרודוקטיבית מאוד עם המתווכים מטעם איראן. נראה מה יקרה בעקבותיה" ● נתניהו יגיע ביום חמישי לניו יורק לביקור בזק, שבמרכזו נאומו בעצרת האו"ם; נכון לעכשיו, לא נקבעה לו פגישה משמעותית במהלך הביקור ● טראמפ בנאומו באו"ם: "יש לי החלטה גדולה לקבל - האם עסקה תושג עם איראן, או שאני אשמיד את הרפובליקה האיסלאמית" ● במקביל, הודיע הנשיא שגורם אמריקאי רשמי נפגש עם המשלחת האיראנית בניו יורק למשך שלוש שעות

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: אביגיל פפרינו-באר

רשות התחרות מטרפדת את עסקת כאל: דורשת מיוניון למכור מניותיה בסופר-פארם נגד רצונה

רשות התחרות הודיעה כי היא דורשת מיוניון השקעות של משפחת חורש למכור את מניותיה ברשת סופר-פארם כדי שתוכל לרכוש את כאל • המשמעות היא שעסקת המכירה בפועל קרסה ● לאחרונה התריע בנק דיסקונט בפני המפקח על הבנקים כי העסקה על סף פיצוץ וביקש הקלות שיאפשרו לו להוציא אותה לפועל, או לסגת מהליך המכירה

קים ג'ונג־און בוחן את המל''טים החדשים / צילום: קוריאה הצפונית

מישראל לצפון קוריאה: קים ג'ונג און בוחן העתקת מל"טים

קים ג'ונג און ביקר במפעלי תעשייה ביטחונית בצפון קוריאה, ובהם מפעל שמייצר מל"טים הדומים מאוד ל"הארופ" הישראלי ● הדמיון מעלה חשד להנדסה הפוכה של המל"ט, לצד חיקויים צפון־קוריאניים של מערכות ישראליות ואמריקאיות נוספות ● קים הורה להרחיב את ייצור המל"טים ולשלב בהם בינה מלאכותית

אליף ארלפ / צילום: Reuters, Sebastian Gollnow

בת המהגרים שסחפה את ברלין בצל סקנדלים אנטישמיים במפלגתה

הבטחות הקמפיין של מפלגת "די לינקה" הביאו לה ניצחון היסטורי בברלין וסוללות את דרכה של אליף ארלפ ללשכת ראש העיר ● עם זאת, שותפות אפשריות בשמאל מהססות לחבור אליה, בכירים ותיקים עוזבים - וגוברת הביקורת על התעלמות המפלגה מתקריות אנטישמיות