גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

פרופ' אסא כשר: "המלצות ועדת שמגר - רק בסיום פרשת שליט"

חרף הפרסומים שמחירה הגבוה של עסקת שליט עומד בניגוד להמלצות ועדת שמגר - פרופ' כשר מתעקש כי הוועדה טרם גיבשה המלצות סופיות, וכי היא תכלול בהן את הידע שיילמד מהעסקה

גלעד שליט / צלם: רויטרס
גלעד שליט / צלם: רויטרס

פרופ' אסא כשר, החבר בוועדה להתוויית העקרונות והשיקולים בעסקאות שבויים, עוקב בדריכות רבה אחר מהלכי הימים האחרונים בנוגע לעסקה להחזרתו לישראל של החייל החטוף גלעד שליט.

מעבר להיבטים האנושיים, החברתיים והמוסריים של החזרתו לחיק משפחתו, מתקיימים בימים אלה מהלכים שאותם יהיה צורך לנתח וללמוד בהמשך, ולהסיק מהם מסקנות.

כשר, ולצידו אלוף במיל' עמוס ירון, חברים בוועדת שמגר, שבראשה עומד נשיא בית המשפט העליון בדימוס, מאיר שמגר, שתפקידה לקבוע עקרונות לניהול משא-ומתן להחזרת שבויים וחטופים.

בימים האחרונים פורסם כי ועדת שמגר, שאותה מינה שר הביטחון אהוד ברק כבר בשנת 2008, סיימה למעשה את עבודתה, אולם ביקשה שמסקנותיה יפורסמו רק לאחר השלמת עסקת שליט.

מחיר העסקה, נרמז, יותר מ-1,000 אסירים בתמורה לחייל אחד, עומד בניגוד חריף להמלצות המסתמנות של הוועדה, הקרובות יותר ליחס של אחד לאחד. אך כשר מתעקש כי אין עדיין המלצות סופיות, והוועדה טרם סיימה את עבודתה, מהטעם שבכוונתה לכלול במסקנותיה גם את הידע שיילמד בעקבות שלביה האחרונים של עסקת שליט.

"הוועדה צריכה ללמוד מהניסיון של כל מי שעסק בישראל בשאלות האלה, גם ממי שעסק בפרשת גלעד שליט", אומר פרופ' כשר ל"גלובס". "עסקנו בכל פרשה של חילופי שבויים או חטיפה שקרתה בישראל מאז ומעולם. עכשיו יש פרשה שמתרחשת בזמן הזה, וצריך ללמוד אותה ולהפיק לקחים".

לא שבויים אלא אסירים ביטחוניים

לפני יותר משנה הגישה ועדה שמגר לשר ברק את חלקו הראשון של הדוח שלה, שעסק בתהליכי קבלת ההחלטות. דהיינו, כיצד צריכה הממשלה לעסוק בשאלות העולות במשא-ומתן לעריכת הסכם חילופי שבויים או אסירים. מי האחראי, מי הגוף הממנה וכו'.

ברק הודיע כי הוא מקבל את המלצות הוועדה; אולם חלקו השני של הדוח, שאמור לעסוק בעקרונות ובשיקולים עצמם, טרם הושלם. "תסתכל איך זה התנהל עד היום", אומר כשר. "היו לא מעט מקרים כאלה ובכל פעם זה התנהל אד-הוק, כהחלטה מקומית. ראש הממשלה או שר הביטחון ממנה מתאם, והוא פועל בצורה שאותה הוא יוצר. לכן הצענו תהליכים שראוי שיתקיימו במדינה".

- אנחנו מדברים על עסקאות שבויים. אלא שבמקרה של שליט אין שבויים - שליט הוא "חטוף", ומהצד השני יש אסירים הכלואים בישראל. זה רק עניין של סמנטיקה?

"זה עניין של משפט בינלאומי ושל משמעות המילה 'שבוי'. שבוי זה חייל שנמצא בידי צבא מדינת אויב. חייל שנמצא בידי צבא סוריה הוא שבוי. כאשר מדובר על ארגוני טרור, הם לא מדינה ולא צבא, הם לא מוכרים, ולכן הוא בחזקת חטוף. להבדל הזה אין משמעות מבחינת חובות ההתנהגות של הצד השני.

"הצד השני מחזיק באדם, שלפי כל העקרונות היה צריך לאפשר לצלב האדום להתקרב אליו, לאפשר לו לקיים קשר עם משפחתו. אבל החמאס לא נתן לצלב האדום דריסת רגל. ישראל הראתה בעבר, כמו במקרה של אלחנן טננבוים ואחרים, שהיא מתייחסת ברצינות גם למצב שבו לא חייל אלא אזרח נמצא בידי אויב, ואזרח הוא לעולם לא בגדר שבוי אלא תמיד חטוף או מוחזק".

אחת הבעיות שעמן הוועדה מתמודדת, היא הקשר שבין שחרור אסירים שנשפטו והורשעו בישראל, לבין מערכת המשפט הישראלית. ישראל אינה מחזיקה בשבויים, אלא באסירים פליליים וביטחוניים, שחלקם הורשעו ברצח, בבית משפט אזרחי או צבאי, ונשפטו למאסרי עולם. באה הממשלה ומודיעה על שחרורם, תוך שימוש במסלול מתן חנינה על-ידי נשיא המדינה. האם המהלך איננו הופך את הנשיא למעין חותמת גומי, ואת בתי המשפט ששמעו ראיות וגזרו דין למיותרים?

ושאלה נוספת: מה מעמדן של המשפחות השכולות, שיקיריהן נרצחו בפיגועים על-ידי מי שעתידים להשתחרר במסגרת עסקת שבויים? האם הן זכאיות להשמיע את עמדתן או להטיל וטו על שחרור הרוצחים?

ב-1979 רצח המחבל הלבנוני סמיר קונטאר את בני משפחת הרן בנהריה, ונידון בישראל ל-5 מאסרי עולם, ועוד 47 שנות מאסר. ביולי 2008 שוחרר המחבל הבכיר בעסקה עם חיזבאללה, שבמסגרתה הוחזרו לישראל גופותיהם של אלדד רגב ואהוד גולדווסר. "קונטאר הוא לא האסיר הפרטי שלי", אמרה סמדר הרן על ההחלטה לשחררו, "תפקידה של המדינה לשקלל את מכלול האינטרסים".

"אלה עקרונות ושיקולים שהוועדה צריכה לחשוב עליהם", אומר כשר לקונית, "אני לא יכול להגיד לך על זה כלום".

החובה להבטיח את שלום הציבור

סמדר הרן, שלא התנגדה לשחרור הרוצח של בני משפחתה, היא יוצאת הדופן. בדרך-כלל מביעות המשפחות השכולות שיקיריהן נהרגו מפגיעת טרוריסטים, התנגדות נחרצת לעסקאות חילופי שבויים. ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", וארגון "משל"ט - מכון משפטי לחקר הטרור וסיוע לנפגעיו" עותרים פעם אחר פעם לבג"ץ, בחלון הזמנים שבין פרסום רשימת האסירים באתר השב"ס לבין ביצוע העיסקה. שופטי העליון שומעים את הכאב, נותנים לו ביטוי בפסק הדין, אך דוחים את העתירות.

וכך כותבים שופטי בג"ץ באחד מפסקי הדין האלה (בג"ץ 9446/09): "למרבה הכאב והצער, מעמיד מצבה וגורלה של מדינת ישראל את אזרחיה וקברניטיה בפני החובה להתמודד עם ההכרעות הקשות והמכאיבות ביותר הנוגעות לחיי אדם. שאלות של פדיון שבויים, אחריות לגורל החיילים הפועלים בשליחות המדינה ולמענה, ומנגד החובה לאבטח את חייהם ושלומם של תושבי המדינה מפני הסיכונים האורבים במציאות חיינו בכל מקום ובכל עת. הכרעות אלה נתונות בידי הגופים הנבחרים של המדינה והאחריות להן הינה על כתפי ממשלת ישראל".

במקרה אחר נטען בבג"ץ כי החוק אינו מסמיך את הממשלה לחתום על הסכם בינלאומי להחזרת שבויים ולשחרור אסירים או לקבוע קריטריונים לשחרור כזה, שכן סמכות החנינה אינה מסורה לממשלה אלא לנשיא המדינה, במקרה של משפט בבתי משפט אזרחיים, או למפקד כוחות צה"ל בשטחים, אם האסיר נשפט בבית משפט צבאי.

שופטי העליון, אהרן ברק, מישאל חשין ודורית ביניש, שדחו את העתירה, כתבו: "אכן, בסמכות הממשלה להביא את רשימת האסירים המיועדים לשחרור בפני הגורמים המוסמכים. הם, ולא היא, ישקלו אם ראוי לשחרר את האסיר הניצב בפניהם. כך היה בעבר וכך יהיה גם במקרה שלפנינו" (בג"ץ 1539/05).

גם אם המחבלים הכלואים בישראל אינם האסירים הפרטיים של המשפחות השכולות, פעמים רבות משמיעים בני המשפחה את הנימוק הביטחוני: אסור לשחרר את המחבלים כי הם ישובו ויעסקו בפעולות טרור ובפיגועים וירחיבו את מעגל המוות.

ראשי מערכות הביטחון השוקלים את השלכות עסקת השבויים אינם זקוקים לעצות ביטחוניות דווקא מבני המשפחות, אולם בג"ץ הורה לממשלה, במסגרת אחת העתירות של נפגעי הטרור, כי בעת שהיא מחליטה על עסקת שבויים, צריך להיות בפניה כל המידע בדבר הסיכונים הצפויים מהשחרור.

"שאלת מסוכנותו של אסיר והאפשרות שישוב לבצע עבירות הינן נתונים רלוונטיים בכל החלטה על שחרורו של אסיר בטרם ריצה את מלוא העונש שנגזר עליו", כתבה אז השופטת עדנה ארבל.

"כלל ריצוי מלוא תקופת העונש חל גם על האסירים הפלסטינים שהורשעו בביצוע עבירות ביטחון או עבירות על רקע לאומני-אידיאולוגי. יחד עם זאת, התכליות המדיניות שמבקשת הממשלה לקדם באמצעות השחרור אינן עומדות לבדן ולצידן ניצבת גם החובה להבטיח את שלום הציבור וביטחונו. מכאן, דווקא כאשר בעבירות ביטחון או עבירות אחרות על רקע לאומני-אידיאולוגי עסקינן, שאלת מסוכנותו של האסיר והערכת הסיכוי שישוב למעגל הטרור הן רלבנטיות ביותר" (בג"ץ 10578/08).

את כל אלה אמורה להסדיר ועדת שמגר. בשלהי 2009, כשהסתמן סיכוי לעסקה בין ישראל לחמאס שתביא להחזרתו של גלעד שליט, עתר ח"כ יעקב כץ (האיחוד הלאומי) לבג"ץ בדרישה לפרסם את המלצות הוועדה - הוא סבר אז כי זו השלימה את כתיבת הדוח - בטרם תתקבל החלטה על העסקה (בג"ץ 9554/09). בתשובה לעתירה כתבה המדינה לבג"ץ, כי המלצות ועדת שמגר, שמלכתחילה לא יועדו להתייחס למשא-ומתן בעניין שליט, טרם גובשו, וכץ הסכים למחיקת העתירה.

מדהים לגלות כמה מעט השתנה בין התנאים להחזרתו של שליט ב-2009, שלא הבשילו לעסקה, לבין אלה שסוכמו ונחתמו בשבוע שעבר בין ישראל לחמאס. המדינה הודיעה אז לבג"ץ כי "מספרם של המועמדים לשחרור הוא 450 אסירים, ששמותיהם מועברים על-ידי חמאס, ואפשרות שחרורם נבחנת על בסיס רציונל ביטחוני-ערכי". עוד הודיעה המדינה על כוונה "לשחרור מאוחר יותר 530 מחבלים נוספים כמחווה לרשות הפלסטינית".

כמה עשרות אסירים לכאן או לכאן - וניתן היה אולי לחסוך כשנתיים שבהן ישב גלעד שליט בכלאו.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; אלפאבית מחקה היום כחצי טריליון דולר משוויה

נאסד"ק ירד ב-1.4% ● רוטציה של המשקיעים ממניות הטכנולוגיה למגזרים אחרים בשוק ● מיקרוסופט תנפיק אג"ח בהיקף של 25 מיליארד דולר ● דרמה באירופה: לאגארד תפרוש מוקדם מה-ECB ● עסקת ענק לדורדאש ואינסטקארט ● ענקית התרופות אלי לילי הכתה את התחזיות בזכות זינוק במכירות התרופה להרזיה

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

בעקבות הניסיון לרסק את טיסת פליי דובאי: חובת דיווח 48 שעות מראש על הצוות במטוס

בעקבות המחדל שנחשף בניסיון הפיגוע בטיסת פליי דובאי, בישראל מחמירים את נהלי הדיווח ● חברות התעופה יחויבו להעביר את פרטי אנשי הצוות 48 שעות לפני ההמראה לישראל, כדי לאפשר לגופי הביטחון זמן לאיתור איומים חריגים

שיעור המצביעים ביישוב הוכפל. קלפי באום אל־פחם / צילום: ap, Mahmoud Illean

מאז שנות ה־90 לא נראתה הצבעה כזאת בחברה הערבית. איך זה קרה?

הסיפור של בחירות 2026 הוא שיעורי הצבעה חסרי תקדים בחברה הערבית ● מה שהתחיל כסנסציה התגלגל לחקירה מתוקשרת בחשד למימון זר של קטאר ● גלובס צלל למספרים ולעדויות על מנגנון בחירות אפקטיבי ומוטיבציה גדולה לשינוי ● איך הגיעה רהט כבר בשעה 16:00 לשיעור ההצבעה שלה בכל יום הבחירות 2022?

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

סטטיק ופרטנר לוקחים את הדאבל של הפרסומות הזכורות והאהובות

חברת התקשורת שבשבוע שעבר כיכבה "רק" בפסגת הזכירות, מובילה השבוע גם באהדה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המאבק על טיסות הישראלים ממשיך לככב, והפעם פליי קארד ופלייאול מתברגות עם רמת אהדה דומה

ביל אקמן / צילום: Reuters

ביל אקמן: "יהיו חברות שיתרסקו, גם מקצועות מסוימים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המיליארדר היהודי-אמריקאי ביל אקמן מספר בראיון מיוחד לגלובס על החשש מהתגברות האנטישמיות בארה"ב, מסביר מדוע הוא מאמין שבישראל תקום חברה בשווי טריליון דולר בתוך עשור, וחושף השקעה בחברת AI ישראלית ● בעקבות הפגיעה המוחית הקשה של בתו, הוא מקים מכון מחקר בהשקעה של לפחות 400 מיליון דולר ומחפש בישראל טכנולוגיות רפואיות חדשות

בחינות להסמכת רואי חשבון בבנייני האומה בירושלים / צילום: ליאור מזרחי

55% בלבד מהנבחנים עברו את בחינות מועצת רואי החשבון במועד אביב 2026

בקרב הנבחנים שניגשו לראשונה לבחינה אחוזי המעבר היו גבוהים יותר ● בוגרי הקריה האקדמית אונו הובילו את דירוג מוסדות הלימוד עם 93% הצלחה ● המכללה למינהל דורגה בתחתית עם 22% בלבד ● הבחינה נערכה במתכונת החדשה בעקבות הרפורמה בלימודי החשבונאות

פרופ' אמנון שעשוע, מייסד מובילאיי / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עקפה את התחזיות לרבעון, אך המניה נפלה במסחר

חברת הטכנולוגיה לרכב אוטונומי רשמה הכנסות של 492 מיליון דולר ברבעון השלישי ורווח מתואם של 11 סנט למניה • מעדכנת את תחזית ההכנסות השנתית ל 1.995-2.02 מיליארד דולר • הרווח התפעולי המתואם בשנה כולה צפוי להסתכם ב-380-420 מיליון דולר • למרות הידוק התחזית כלפי מעלה, המשקיעים מגיבים בשליליות והמניה איבדה

אליף ארלפ, מנהיגת מפלגת די לינקה מהשמאל בברלין / צילום: ap, Markus Schreiber

לא ראויה לכהן? הפדיחה של ראשת העיר החדשה של ברלין

כותרות העיתונים בעולם: אליף ארלפ, מנהיגת מפלגת די לינקה מהשמאל בברלין, חשפה בטעות לעיתון גרמני שהיא חוששת מפעילי חמאס במפלגתה; באירופה חוששים מתקיפה ישראלית באיראן; והמדינה שרוצה לרכוש כיפת ברזל • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ: על הממשלה להסביר מדוע לא יבוטל חוק התקשורת למרות הפגמים לכאורה בחקיקה

בג"ץ הוציא צו על-תנאי המורה לשר התקשורת שלמה קרעי ולממשלה להסביר מדוע אין לבטל את חוק התקשורת, בשל טענות שהחקיקה נעשתה בהליך לא תקין ● בשלב הראשון יכריע בית המשפט אם הפגמים בהליך לבדם מצדיקים את ביטול החוק

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

הסתיימה ספירת הקולות: זו מפת הגושים

ועדת הבחירות: הסתיימה ספירת המעטפות הכפולות, טרם פורסמו התוצאות המלאות ● תמונת הגושים עד כה: גוש נתניהו עם 53 מנדטים, גוש השינוי עם 48, המפלגות הערביות עם 19 מנדטים ● קטאר בהודעה רשמית: "מכחישים את הטענות שלפיהן התערבנו בבחירות בישראל" ● ועדת הבחירות המרכזית: "הבחירות התנהלו כדין. אין שחר לפגיעה שיטתית" ● ליברמן הבהיר: לא נשב עם נתניהו, טיבי והמפלגות החרדיות ● יו"ר יהדות התורה: "נתניהו העביר מסר שבכוונתו לשמור על מפלגות הקואליציה" ● עדכונים שוטפים

רכבת ישראל / צילום: Shutterstock, YKD

אחרי שנתיים של מחלוקות: ההחלטה שתאיץ את הרחבת מסילת החוף

הוועדה לתיאום תשתיות קבעה כי רכבת ישראל תוכל להתחיל בהעתקת קווי הדלק של קצא״א ותש״א גם לפני השלמת הסדרת הזכויות בקרקע החלופית ● החברות יידרשו לחתום על הסכמי הביצוע בתוך 30 יום, אך המחלוקות על עלויות נוספות ועל קרקע מזוהמת טרם הוכרעו

סמארטפון iphone duo שבור / צילום: רדיט

"הייתי בפאניקה": הם פתחו את האייפון המתקפל החדש שלהם, שמחירו 2,000 דולר, והוא נשבר

אפל מכירה בתקלה המשפיעה על המסך הפנימי המתקפל ב"מספר קטן של מכשירי אייפון דואו"

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את הציפיות ברבעון, אך התחזית מאכזבת, המניה מתרסקת

אינטל עקפה בהרבה את תחזית הרווח, 52 סנט למניה לעומת צפי של 40 סנט בלבד ● החברה צופה שהפיצוץ במפעל בקריית גת יגרע 300 מיליון דולר מההכנסות הצפויות ● המניה מתרסקת בכ-20% בעקבות תחזית מאכזבת

כריסטין לגארד, נשיאת הבנק המרכזי האירופי / צילום: ap, Michael Probst

מוקדם מהצפוי: נשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד פורשת מתפקידה

לגארד, שפורשת תשעה חודשים לפני המועד המתוכנן, צפויה להתמנות ליו"ר הפורום הכלכלי העולמי ● לפי ההערכות, היא פורשת מוקדם מהצפוי כדי להעניק לנשיא צרפת עד מאי, עמנואל מקרון, את היכולת להחליט על זהות המחליף שלה

ירון זליכה, יועז הנדל ועופר וינטר / צילום: נועם מושקוביץ, איל יצהר, ויקיפדיה / נדב מרגלית

איזה פרס ניחומים יקבלו ירון זליכה, יועז הנדל ועופר וינטר מהמדינה?

כמה שילמה השבוע אינטל על רכישת חברת קלאסיק הישראלית? ● בית המשפט פרסם פסיקה שמסכנת את אזור הבילויים בנחלת בנימין בת"א. מה הוא פסק? • וגם: מה הייתה ההסתברות ביום שלישי בשוק ההימורים פולימרקט שגדי איזנקוט יהיה ראש הממשלה הבא? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

אהוד שניאורסון / צילום: רועי פלדה

אהוד שניאורסון עוזב את פאראגון ומצטרף לחברת החלום החדשה של בכירי מערכת הביטחון

לאחר השלמת מכירת פאראגון, אהוד שניאורסון חובר מחדש למייסד השותף עידן נוריק במיזם סייבר חדש שגייס התחייבויות השקעה גבוהות עוד טרם הקמתו

מטה אלפאבית בקליפורניה / צילום: ap, Paul Sakuma

אובדן של חצי טריליון דולר: מה עומד מאחורי היום הכי גרוע של גוגל?

למרות זינוק של 25% בהכנסות וצמיחה חזקה בענן, המשקיעים מתמקדים בהוצאות העתק על תשתיות ה-AI, בתזרים המזומנים השלילי ובשחיקת הרווחיות ● כעת גוגל ניצבת בפני מבחן אמון חסר תקדים שכבר מחק מאות מיליארדי דולרים משוויה

KFC / צילום: Shutterstock

זכיינית KFC בישראל פנתה להליך חדלות פירעון

רשת KFC, שמפעילה 12 סניפים בישראל, מדווחת על חובות בסך 50 מיליון שקל, מתוכם 37 מיליון שקל לבעלים ● הזכיינית מתארת כי משנת 2023 נאלצה להתמודד עם שלל בעיות בעקבות המלחמה והאירועים הביטחוניים שהביאו לירידה ברווחיות

קלפי בחירות 2026 / צילום: ארן הרשלג

על רקע פניית סולברג לזיני: האם אפשר לבטל את תוצאות הבחירות?

מה קורה כשמתגלה התנהלות לא חוקית, האם זה יכול לעצור את השבעת הכנסת, ומתי זה קרה בעבר? ● בדקנו את הוראות החוק ואת התקדימים ההיסטוריים ● המשרוקית של גלובס

שוק הדיור. הגרלות הדירות לא הביאו ירידות מחירים / צילום: Shutterstock

תשע משימות חירום: סדר היום של הממשלה הבאה בשוק הדיור

מהכשלים בהגרלות הדיור והתחבורה המקרטעת, דרך עודף התכנון ועד המינויים התקועים ברמ"י ובמוסדות התכנון ● אלו האתגרים שדורשים שידוד מערכות עמוק ומדיניות חדשה, ולא עוד פתרונות מדף