גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שינוי הצוואה לא היה יוזמה של יולי עופר - אלא של אחר"

כך טוענים מקורבים למשפחה ■ שינוי הצוואה נעשה לא רק בנוכחות עורך הדין של יולי עופר, צבי אפרת, אלא גם בנוכחות רופא - ככל הנראה כדי להכין את הקרקע להתגוננות משפטית

כאשר נפתחה הצוואה של יולי עופר בחודש שעבר, דורון עופר לא היה מופתע. כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", לפני כמה חודשים, עוד בטרם נפטר יולי עופר, נודע לדורון עופר כי צוואת אביו שונתה. בנוסח החדש שלה הוא נושל מירושת אביו, והיורשת היחידה של מניות האב ב"עופר השקעות" היא האחות ליאורה.

"הוא קיבל מסר או שנתנו לו להבין שעומדים לפגוע בזכויותיו", אמר לנו אדם המכיר היטב את מהלך העניינים.

הבוקר (א') נודע כי דורון עופר מערער על הצוואה החדשה, ששונתה לפני כשנה לאחר שיולי עופר לקה באירוע בריאותי חמור, ודורש להכיר בצוואה שערך האב חודשים אחדים קודם לכן, המחלקת את הרכוש בינו ובין ליאורה.

הידיעה על השינוי בצוואה הייתה הסיבה שדורון עופר הערים קשיים וסירב לבצע את הסכם ההפרדה בין נכסי המשפחה הריאליים והפיננסיים אשר נדרש על-ידי בנק ישראל, כתנאי להמשך ההחזקה של משפחת עופר בבנק מזרחי-טפחות. זו הייתה דרכו להשיג הגנות על זכויותיו בעוד האב בחיים. זאת, מאחר שלפי תחושתו, כך מתארים אנשים המכירים את המשפחה, "שינוי הצוואה לא היה יוזמה של יולי עופר, אלא של הסובבים אותו. מישהו לחש על אוזנו".

ככל הנראה, דורון עופר גם חש - בצדק או שלא בצדק - כי בתקופה האחרונה לחייו של האב דאגו להרחיקו מסביבת אביו ובכך להעמיק את הקרע בינו ובין האב.

יש לציין כי שינוי הצוואה, כך פורסם, נעשה לא רק בנוכחות עורך הדין של יולי עופר, עו"ד צבי אפרת ממשרד גורניצקי, אלא גם בנוכחות רופא - ככל הנראה כדי להכין את הקרקע להתגוננות משפטית מפני טענות של אי-כשירות, בשל מצבו הבריאותי הקשה של יולי. העובדה הזאת תקשה על עופר הבן ועל עורך דינו, עו"ד אלקס הרטמן, בבואם לערער על הצוואה.

מקורבים בסביבתה של ליאורה טוענים כי יולי עופר ביקש לאזן בין הילדים ולתקן את העוול שגרם בעבר לליאורה, כאשר העביר נכסים שונים לדורון, ביניהם החזקה (33%) ב"עופר ספנות" שאותה מכר מאז דורון לדודו סמי עופר וגיסו (לשעבר) אודי אנג'ל.

כמו כן, ההון הראשוני שלו לפעילות הנדל"ן הפרטית שלו בבריטניה גם הוא הגיע מאביו, בעוד שליאורה לא קיבלה דבר. הצד של דורון עופר יטען כי "אילו יולי רצה לאזן, הוא היה עושה זאת בצוואה המקורית, כמה חודשים קודם לכן, לפני שעבר את האירוע הבריאותי שעבר. זה מעלה תהיות", כדברי מקורב לדורון עופר.

אין מחלוקת על כך שיולי עופר כעס על דורון במהלך השנים. דורון היה האופוזיציונר המשפחתי, מי שהתנגד למהלכים כמו קניית קניון רמת-אביב, ולאחר מכן רכישת חברת הקניונים בריטיש ישראל.

אולם "המתח לא התחיל אז", אומר אדם המכיר את המשפחה, "אלא הרבה שנים קודם לכן". כלומר, גם בעת ניסוחה של הצוואה הראשונה, זו שחילקה את מניותיו שווה בשווה בין הילדים, ראה יולי בבנו דורון "עושה צרות".

מה גרם לו לשנות את דעתו כמה חודשים לאחר מכן? הצד של דורון יטען להשפעה על איש שאינו במיטבו. הצד של ליאורה עשוי לטעון כי בנוסף לרצון לאזן ולעשות צדק עם ליאורה, שרק בשנים האחרונות קיבלה עמדות ניהוליות, וכן בנוסף לכעסים הישנים והחדשים שהצטברו אצל יולי כלפי בנו דורון, השפיעה גם מסירותה של הבת ליאורה בעת מחלתו והכריעה את הכף לטובת השינוי שנעשה.

מכתב זועם

קדימון למאבק הירושה שנפתח היום זכינו כאמור לראות באוגוסט, כאשר המפקח על הבנקים הוציא מכתב זועם למשפחה, המחזיקה בכ-26% מבנק מזרחי-טפחות, ובו הלין על כך שלמרות דרישותיו ולמרות התחייבותם, הם לא עמדו בדרישה שלו אליהם: הון עצמי מינימלי המתחייב למען יציבות הבנק, ואף הגדילו את המינוף והקטינו את ההון העצמי שלהם. זאת, כאשר מליסרון, חברת-הבת של עופר השקעות, רכשה במינוף גבוה את חברת הקניונים בריטיש ישראל. "יש לכם חודש לסדר את העניינים ביניכם", הודיע המפקח במכתב חסר תקדים בחריפותו.

הדרך ההגיונית ביותר לעמוד בדרישותיו של המפקח היא לפצל את ההחזקות הריאליות של עופר השקעות - הקניונים והמלונות - מההחזקה הריאלית, לשתי חברות שונות. מתווה כזה של הפרדה כבר קיים, אולם דורון עופר, אחד מבעלי ההיתר לבנק, סירב לחתום על ההיתר המתלווה אליו. במסגרת המאבק המשפחתי אז תואר דורון כמין לא-יוצלח המונע ממניעים אמוציונליים ש"עושה דווקא" לאביו הקשיש והחולה.

באותה עת הצוואה החדשה כבר נכתבה, וככל הנראה כל הצדדים ידעו עליה. קצת קודם לכן גם התנתק דורון עופר מעורך הדין של המשפחה, צבי אפרת, מתוך תחושה שהאינטרסים שלו אינם עולים בקנה אחד עם אלה של האב והאחות, וממילא אינם זוכים, כך הרגיש, לביטוי הולם.

במקביל, התנהלו בשנה האחרונה מגעים בין דורון לבין שאר השותפים בעופר השקעות - יולי (36.7%), ליאורה (15%) ואייל בן הדוד (33.3%) לרכישת חלקו (15%) של דורון.

לידי "גלובס" הגיע המתווה שלא פורסם מעולם, ושעל-פיו, כך אומרת השמועה, הצדדים היו קרובים להסכמה: בתמורה לחלקו של דורון תשלם עופר השקעות 200 מיליון דולר. חלק מהסכום יהיה במזומן וחלק בדמות העברת שני נכסים לידי דורון - בית מרכזים ביפו, המשמש כרגע לתעשייה זעירה ולמסחר. על-פי אותה שמועה דורון מתכנן להסב את בית מרכזים לבית דירות לופט; וקאנטרי קלאב הרצליה, שגם לגביו יש לדורון תוכניות אחרות, הקשורות בשינוי ייעוד. כמו כן דרש דורון החזר של 15 מיליון דולר שככל הנראה הלווה לאביו יולי במהלך השנים.

אולם המגעים הללו עלו על שרטון, ונראה כי היום, כאשר ליאורה מחזיקה - אם לא יצליחו מאמציו של דורון לבטל את הצוואה - מעל 51% מהמניות, עמדת המיעוט של דורון מכווצת מתמיד ויש להניח כי גם המאבק המשפטי הצפוי לא יוסיף רצון טוב לשולחן הדיונים.

תולדות הסכסוך

הקרע בפלג הזה של משפחת עופר - יולי עופר וילדיו דורון וליאורה - החל לפני לפחות 10 שנים. דורון עופר חזר מלימודיו (כלכלה באוניברסיטת לנקסטר באנגליה ותואר שני בתחבורה ימית בניו-יורק) ב-1982 והשתלב בעסקי הנדל"ן של אביו. עד סוף שנות ה-80 ניהל את תחום הנדל"ן של משפחת עופר בארץ.

לאחר מכן פרש והחליט לפרוש כנפיים במקום אחר, עצמאי, אם מפני שהיו לו חילוקי דעות עם אביו ואם מפני שרצה להוכיח את עצמו. כבר אז נזרע זרע מורת הרוח של אביו יולי. הוא ביצע השקעות בצפון אנגליה ובהמשך גם בלונדון, בתקופת שפל נדל"ן גדול בבריטניה, וקצר הצלחה רבה בעסקיו. גורם עסקי מעריך היום את נכסי הנדל"ן שלו בבריטניה סביב ה-300 מיליון דולר.

בסוף שנות ה-90 רכשו האחים עופר, בהובלת סמי, את החברה לישראל מידי משפחת אייזנברג. אז חזר דורון לארץ ומונה למנכ"ל עופר נכסים (היום עופר השקעות). הפרויקט הבולט מאותה תקופה היה הקמת קניון רננים ברעננה, היום אחד הקניונים המוצלחים בארץ. אולם כהונתו שם הסתיימה ב-2002, די בסמוך למועד שבו פיצלו האחים סמי ויולי חלקית את עסקיהם המשותפים.

עופר השקעות, שהייתה בבעלות יולי בשני שלישים וסמי בשליש, מכרה לסמי את חלקה בחברה לישראל (50%), בכמה מאות מיליוני דולרים. דורון עופר התנגד למכירה. הוא חשב שהחברה נמכרת "בנזיד עדשים".

אין ספק כי במבט לאחור, החברה לישראל שווה היום הרבה יותר מהשווי שבו הוערכה אז. אולם יהיה ההיגיון העסקי אשר יהיה, הקרע בין האב לבן, סביב האופוזיציונריות שהפגין דורון, העמיק.

מאז הלך ונדחק ממוקדי הכוח של המשפחה, בעוד ליאורה, אחותו הבכורה, ששנים הוחזקה בצל, הפכה לדמות הדומיננטית ולזו שנהנית מאמונו וכעת מירושתו של האב.

ממשפחת עופר נמסר: "כבודו של יולי עופר יקר ללבנו, ואנו לא נגיב ולא ניגרר לפרובוקציות וספקולציות, בשל כבוד זה".

עוד כתבות

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נותנים ברקס למנכ"לית אל על הפורשת: לא תקבל פיצויי פיטורים בגובה מיליון שקל

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורין מלאים על 18 שנות עבודתה בחברה בהיקף של מיליון שקל ● המוסדיים מתנגדים, ובכל זאת היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תנודתיות בת"א; הבנקים עולים ב-1%, מניית משק אנרגיה מזנקת ב-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● איי.בי.איי: אפסייד של 56% למניית הכשרת היישוב ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה