גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שינוי הצוואה לא היה יוזמה של יולי עופר - אלא של אחר"

כך טוענים מקורבים למשפחה ■ שינוי הצוואה נעשה לא רק בנוכחות עורך הדין של יולי עופר, צבי אפרת, אלא גם בנוכחות רופא - ככל הנראה כדי להכין את הקרקע להתגוננות משפטית

כאשר נפתחה הצוואה של יולי עופר בחודש שעבר, דורון עופר לא היה מופתע. כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", לפני כמה חודשים, עוד בטרם נפטר יולי עופר, נודע לדורון עופר כי צוואת אביו שונתה. בנוסח החדש שלה הוא נושל מירושת אביו, והיורשת היחידה של מניות האב ב"עופר השקעות" היא האחות ליאורה.

"הוא קיבל מסר או שנתנו לו להבין שעומדים לפגוע בזכויותיו", אמר לנו אדם המכיר היטב את מהלך העניינים.

הבוקר (א') נודע כי דורון עופר מערער על הצוואה החדשה, ששונתה לפני כשנה לאחר שיולי עופר לקה באירוע בריאותי חמור, ודורש להכיר בצוואה שערך האב חודשים אחדים קודם לכן, המחלקת את הרכוש בינו ובין ליאורה.

הידיעה על השינוי בצוואה הייתה הסיבה שדורון עופר הערים קשיים וסירב לבצע את הסכם ההפרדה בין נכסי המשפחה הריאליים והפיננסיים אשר נדרש על-ידי בנק ישראל, כתנאי להמשך ההחזקה של משפחת עופר בבנק מזרחי-טפחות. זו הייתה דרכו להשיג הגנות על זכויותיו בעוד האב בחיים. זאת, מאחר שלפי תחושתו, כך מתארים אנשים המכירים את המשפחה, "שינוי הצוואה לא היה יוזמה של יולי עופר, אלא של הסובבים אותו. מישהו לחש על אוזנו".

ככל הנראה, דורון עופר גם חש - בצדק או שלא בצדק - כי בתקופה האחרונה לחייו של האב דאגו להרחיקו מסביבת אביו ובכך להעמיק את הקרע בינו ובין האב.

יש לציין כי שינוי הצוואה, כך פורסם, נעשה לא רק בנוכחות עורך הדין של יולי עופר, עו"ד צבי אפרת ממשרד גורניצקי, אלא גם בנוכחות רופא - ככל הנראה כדי להכין את הקרקע להתגוננות משפטית מפני טענות של אי-כשירות, בשל מצבו הבריאותי הקשה של יולי. העובדה הזאת תקשה על עופר הבן ועל עורך דינו, עו"ד אלקס הרטמן, בבואם לערער על הצוואה.

מקורבים בסביבתה של ליאורה טוענים כי יולי עופר ביקש לאזן בין הילדים ולתקן את העוול שגרם בעבר לליאורה, כאשר העביר נכסים שונים לדורון, ביניהם החזקה (33%) ב"עופר ספנות" שאותה מכר מאז דורון לדודו סמי עופר וגיסו (לשעבר) אודי אנג'ל.

כמו כן, ההון הראשוני שלו לפעילות הנדל"ן הפרטית שלו בבריטניה גם הוא הגיע מאביו, בעוד שליאורה לא קיבלה דבר. הצד של דורון עופר יטען כי "אילו יולי רצה לאזן, הוא היה עושה זאת בצוואה המקורית, כמה חודשים קודם לכן, לפני שעבר את האירוע הבריאותי שעבר. זה מעלה תהיות", כדברי מקורב לדורון עופר.

אין מחלוקת על כך שיולי עופר כעס על דורון במהלך השנים. דורון היה האופוזיציונר המשפחתי, מי שהתנגד למהלכים כמו קניית קניון רמת-אביב, ולאחר מכן רכישת חברת הקניונים בריטיש ישראל.

אולם "המתח לא התחיל אז", אומר אדם המכיר את המשפחה, "אלא הרבה שנים קודם לכן". כלומר, גם בעת ניסוחה של הצוואה הראשונה, זו שחילקה את מניותיו שווה בשווה בין הילדים, ראה יולי בבנו דורון "עושה צרות".

מה גרם לו לשנות את דעתו כמה חודשים לאחר מכן? הצד של דורון יטען להשפעה על איש שאינו במיטבו. הצד של ליאורה עשוי לטעון כי בנוסף לרצון לאזן ולעשות צדק עם ליאורה, שרק בשנים האחרונות קיבלה עמדות ניהוליות, וכן בנוסף לכעסים הישנים והחדשים שהצטברו אצל יולי כלפי בנו דורון, השפיעה גם מסירותה של הבת ליאורה בעת מחלתו והכריעה את הכף לטובת השינוי שנעשה.

מכתב זועם

קדימון למאבק הירושה שנפתח היום זכינו כאמור לראות באוגוסט, כאשר המפקח על הבנקים הוציא מכתב זועם למשפחה, המחזיקה בכ-26% מבנק מזרחי-טפחות, ובו הלין על כך שלמרות דרישותיו ולמרות התחייבותם, הם לא עמדו בדרישה שלו אליהם: הון עצמי מינימלי המתחייב למען יציבות הבנק, ואף הגדילו את המינוף והקטינו את ההון העצמי שלהם. זאת, כאשר מליסרון, חברת-הבת של עופר השקעות, רכשה במינוף גבוה את חברת הקניונים בריטיש ישראל. "יש לכם חודש לסדר את העניינים ביניכם", הודיע המפקח במכתב חסר תקדים בחריפותו.

הדרך ההגיונית ביותר לעמוד בדרישותיו של המפקח היא לפצל את ההחזקות הריאליות של עופר השקעות - הקניונים והמלונות - מההחזקה הריאלית, לשתי חברות שונות. מתווה כזה של הפרדה כבר קיים, אולם דורון עופר, אחד מבעלי ההיתר לבנק, סירב לחתום על ההיתר המתלווה אליו. במסגרת המאבק המשפחתי אז תואר דורון כמין לא-יוצלח המונע ממניעים אמוציונליים ש"עושה דווקא" לאביו הקשיש והחולה.

באותה עת הצוואה החדשה כבר נכתבה, וככל הנראה כל הצדדים ידעו עליה. קצת קודם לכן גם התנתק דורון עופר מעורך הדין של המשפחה, צבי אפרת, מתוך תחושה שהאינטרסים שלו אינם עולים בקנה אחד עם אלה של האב והאחות, וממילא אינם זוכים, כך הרגיש, לביטוי הולם.

במקביל, התנהלו בשנה האחרונה מגעים בין דורון לבין שאר השותפים בעופר השקעות - יולי (36.7%), ליאורה (15%) ואייל בן הדוד (33.3%) לרכישת חלקו (15%) של דורון.

לידי "גלובס" הגיע המתווה שלא פורסם מעולם, ושעל-פיו, כך אומרת השמועה, הצדדים היו קרובים להסכמה: בתמורה לחלקו של דורון תשלם עופר השקעות 200 מיליון דולר. חלק מהסכום יהיה במזומן וחלק בדמות העברת שני נכסים לידי דורון - בית מרכזים ביפו, המשמש כרגע לתעשייה זעירה ולמסחר. על-פי אותה שמועה דורון מתכנן להסב את בית מרכזים לבית דירות לופט; וקאנטרי קלאב הרצליה, שגם לגביו יש לדורון תוכניות אחרות, הקשורות בשינוי ייעוד. כמו כן דרש דורון החזר של 15 מיליון דולר שככל הנראה הלווה לאביו יולי במהלך השנים.

אולם המגעים הללו עלו על שרטון, ונראה כי היום, כאשר ליאורה מחזיקה - אם לא יצליחו מאמציו של דורון לבטל את הצוואה - מעל 51% מהמניות, עמדת המיעוט של דורון מכווצת מתמיד ויש להניח כי גם המאבק המשפטי הצפוי לא יוסיף רצון טוב לשולחן הדיונים.

תולדות הסכסוך

הקרע בפלג הזה של משפחת עופר - יולי עופר וילדיו דורון וליאורה - החל לפני לפחות 10 שנים. דורון עופר חזר מלימודיו (כלכלה באוניברסיטת לנקסטר באנגליה ותואר שני בתחבורה ימית בניו-יורק) ב-1982 והשתלב בעסקי הנדל"ן של אביו. עד סוף שנות ה-80 ניהל את תחום הנדל"ן של משפחת עופר בארץ.

לאחר מכן פרש והחליט לפרוש כנפיים במקום אחר, עצמאי, אם מפני שהיו לו חילוקי דעות עם אביו ואם מפני שרצה להוכיח את עצמו. כבר אז נזרע זרע מורת הרוח של אביו יולי. הוא ביצע השקעות בצפון אנגליה ובהמשך גם בלונדון, בתקופת שפל נדל"ן גדול בבריטניה, וקצר הצלחה רבה בעסקיו. גורם עסקי מעריך היום את נכסי הנדל"ן שלו בבריטניה סביב ה-300 מיליון דולר.

בסוף שנות ה-90 רכשו האחים עופר, בהובלת סמי, את החברה לישראל מידי משפחת אייזנברג. אז חזר דורון לארץ ומונה למנכ"ל עופר נכסים (היום עופר השקעות). הפרויקט הבולט מאותה תקופה היה הקמת קניון רננים ברעננה, היום אחד הקניונים המוצלחים בארץ. אולם כהונתו שם הסתיימה ב-2002, די בסמוך למועד שבו פיצלו האחים סמי ויולי חלקית את עסקיהם המשותפים.

עופר השקעות, שהייתה בבעלות יולי בשני שלישים וסמי בשליש, מכרה לסמי את חלקה בחברה לישראל (50%), בכמה מאות מיליוני דולרים. דורון עופר התנגד למכירה. הוא חשב שהחברה נמכרת "בנזיד עדשים".

אין ספק כי במבט לאחור, החברה לישראל שווה היום הרבה יותר מהשווי שבו הוערכה אז. אולם יהיה ההיגיון העסקי אשר יהיה, הקרע בין האב לבן, סביב האופוזיציונריות שהפגין דורון, העמיק.

מאז הלך ונדחק ממוקדי הכוח של המשפחה, בעוד ליאורה, אחותו הבכורה, ששנים הוחזקה בצל, הפכה לדמות הדומיננטית ולזו שנהנית מאמונו וכעת מירושתו של האב.

ממשפחת עופר נמסר: "כבודו של יולי עופר יקר ללבנו, ואנו לא נגיב ולא ניגרר לפרובוקציות וספקולציות, בשל כבוד זה".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון