גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרחים וקוצים

גדעון ביקל, יצואן הפרחים שרכש בשבוע שעבר את אגרקסקו, מתייחס לסכסוכים המשפטיים מעברו כאל "גרגרים קטנים לעומת עשייה מפוארת" ■ ובכל זאת, משהו על הגרגרים האלה

ורדה אלשיך נראתה קצרת-רוח במיוחד. "אני מפריעה לך אדוני?", פנתה מעל דוכנה בבית המשפט המהחוזי בתל-אביב לאחד הנוכחים. "לא, כי אם אני מפריעה לך אני אלך". הגבר לבן השיער הניד ראשו לשלילה במבוכה והקפיד מאותו הרגע על שתיקה. בכל זאת, כשאתה גדעון ביקל שבדיוק צריך את אישורה של השופטת להצעתך לרכוש את אגרקסקו - אתה לא רוצה להרגיז אותה.

ביקל, שיוצג על-ידי עורכי הדין איתן אפשטיין וורדה נבון, קיבל בסופו של דבר את האישור. עבור יצואן הפרחים שנודע כמי ששבר את המונופול של אגרקסקו בשנות ה-70, מדובר היה בסגירת מעגל ובהגשמת חלום.

תפקיד חשוב בהעדפת הצעת ביקל על החלופה מילאו הבנקים, ובראשם נציג בנק לאומי, שהסביר כי הבנק מצדד בו "במיוחד לאור העובדה שנראה כי קבוצת ביקל הינה בעלת חוסן פיננסי ויכולת ממשית לקיים את הפעילות העסקית לאחר הרכישה".

מה שהבנק לא פירט הוא הדרך המחמיאה הרבה פחות שבה תיאר את ביקל בהליך מקביל המתנהל בבבית המשפט המחוזי בתל-אביב, שבמסגרתו טען שביקל חייב לו למעלה מ-10 מיליון שקל, וכי הוא מתכחש להתחייבויות ולהסכמים חתומים. החוב, טען לאומי, צמח לאחר "תקופה ארוכה מאוד", שבמהלכה נמנעה חברה של ביקל - אותה חברה שבאמצעותה הוא רוכש כעת את אגרקסקו - "מלפרוע את חובותיה".

דרישות הבנק לפירעון "לא נענו", וב-2008 הוא הגיש תביעה. ביקל הגיש תביעה נגדית, שבה נטען כי הבנק ביצע בחשבונותיו חיובים פסולים וגרם נזקים רבים לעסקיו, בין השאר למגעים עם קבוצת עזריאלי.

לפי כתב ההגנה שהגיש הבנק, קבוצת ביקל לא הצליחה להעמיד כנגד האשראי שקיבלה בטוחות בשווי מתאים - כשבחלק מהזמן דובר בפער של מיליוני שקלים. חשבונה, נטען, התנהל תחת "דרישות חוזרות ונשנות של הבנק מהחברה, אשר לא נענו, להמציא בטחונות נוספים ולהקטין את חובות קבוצת ביקל לבנק... קבוצת ביקל, אשר נהנתה מהאשראי שהעניק לה הבנק, מסרבת היום לפרוע אותו, ומנסה להיאחז בכל טענה ותואנת שווא, על מנת להתחמק מתשלום חובה לבנק".

כמו כן, נטען כי קבוצת ביקל חרגה ממסגרות האשראי שנקבעו, "הציגה לבנק מצגים מטעים, והתנהלה מול הבנק בחוסר תום-לב ותוך הפרת יחסי האמון בינה לבינו".

תגובת קבוצת ביקל: "בין הבנק לביקל התנהלו תביעות הדדיות, שהסתיימו לאחרונה ברוח טובה בהליך גישור, בהסכמה שאמורה לקבל תוקף פורמלי בבית המשפט בקרוב. על ההערכה שרוכש הבנק לביקל ניתן ללמוד מתמיכתו במכירת אגרקסקו לביקל".

תגובת בנק לאומי: "מתנהל משא ומתן בנוגע לחוב שפרטיו חסויים".

ביקורת מהשופט מצא

לאחר שבג"ץ קיבל את עתירתו נגד מונופול אגרקסקו, ב-1976, הקים ביקל את "פרחי ביקל", מפעל שיועד לרכז את כל שלבי הטיפול בפרחים מיוצאים - בית אריזה וקירור שיספק למגדלים גם שירותי יצוא ושיווק. הוא ביקש ממרכז ההשקעות הכרה במפעל כ"מפעל מאושר", שמשמעותה הטבות מיסוי משמעותיות. הבקשה אושרה חלקית בלבד - רק לבית האריזה ללא שירותי הייצוא והשיווק. ביקל ערער בטענה כי מדובר בחבילת שירותים אחת, אולם ערעורו נדחה.

הפתרון של ביקל היה יצירתי: בדוחות שהגישה פרחי ביקל למס הכנסה נזקפו כל הכנסות החברה לשירותי הקירור והאריזה. כך ניסה בכל זאת לקבל הטבות מס על כל הכנסות החברה - אולם במס הכנסה טענו שהדוחות לא אמינים.

ביקל ערער לבית המשפט. השופט אליהו מצא קבע כי טענתו כאילו כל הכנסות החברה מגיעות מאריזה ומקירור "בלתי סבירה על פניה" וכן כי מס הכנסה הוכיח שעסקי היצוא והשיווק הם שהיוו את מקור ההכנסות העיקרי. מצא גם קיבל טענות אחרות של מס הכנסה, שלפיהן ביקל ואביו ניפחו הוצאות ונקטו שיטות בלתי לגיטימיות כדי להקטין את תשלומי המס, וקבע שהסבריהם של הביקלים "אינם מיישבים דבר".

לצד הביקורת, השופט שלל, בנימוקים משפטיים, את השומות שהוציא מס הכנסה לביקל וקבע שהוצאו בחוסר סמכות וכן שיש למסות את המפעל כ"מפעל מעורב".

ביקל טוען כי המשמעות של האמירה הזו הייתה מתן כל הטבות המיסוי שמהן נהנה "מפעל מאושר" רגיל. לדבריו, "לאחר מתן הפסיקה נציב מס הכנסה ביקר במפעל והורה על סגירת כל שומות החברה נשוא ההליך, וכך היה".

זו לא הייתה המחלוקת האחרונה בין ביקל לבין הרשויות בענייני מסים. שנים רבות לאחר מכן הוא נקלע לעימות דומה, הפעם מול המועצה האזורית דרום השרון, בנוגע לארנונה בגין בית האריזה והקירור בכפר מל"ל. ביקל טען שמדובר במבנה חקלאי, אולם המועצה קבעה שמתבצעת בו פעילות מסחרית, שבגינה משולמת ארנונה גבוהה בהרבה.

טענת המועצה התבססה על ממצאי חוקר פרטי, שתצפת על הפעילות במקום. עובד בבית האריזה סיפר לו שביקל רוכש את רוב הפרחים ממגדלים ברחבי הארץ, ומגדל בעצמו חלק קטן מהפרחים. ביקל טען שההפך הוא הנכון, ושרכישת הפרחים היא פעילות מזערית - אולם ועדת הערר קבעה שלא מדובר באמת, וציינה שביקל לא הציג מסמכים להוכחת טענותיו.

ביקל ערער למחוזי, שב-2005 דחה את הערעור וביקר את הסתירות בגירסאותיו: תחילה אמר שהמשק שלו אינו מעניק שירות לאחרים, אבל אחר כך הודה שחלק מהפרחים נקנים מאחרים. גם לגבי הפרחים בבית אריזה אחר שלו טען ביקל תחילה ש"כולם מתוצרת עצמית", ובהמשך אישר שמתקבלת שם סחורה מספקים חיצוניים.

לא רק שרכישת הפרחים אינה חלק מזערי מהפעילות של ביקל במקום - קבעה השופטת - נראה שמדובר בפעילותו העיקרית.

ביקל טוען גם היום כי במקום התבצעה פעילות חקלאית. בשל התעקשות המועצה למסות את בית האריזה כעסק מסחרי, נמסר מטעמו, ביקל העביר את כל פעילותו לבית אריזה בבית חנן. "התוצאה: 'ניצחונה' של המועצה התברר כהפסדה".

לאחרונה זכה ביקל דווקא לקורת רוח משפטית, כשבית המשפט דחה את עתירת עיריית ראשון-לציון נגד אישור המועצה הארצית לתוכנית שאותה הוא מוביל, לבניית שכונה חדשה בעיר בת 1,200 יחידות דיור.

העירייה טענה כי התוכנית פוגעת בסביבה ושההחלטה לאשרה אינה חוקית - אולם בית המשפט קיבל את עמדת ביקל במלואה, וקבע כי העירייה פעלה נגד התוכנית "תוך ניצול לרעה של ההליכים המשפטיים", וכי נראה שהניעו אותה "שיקולים זרים".

תגובת ביקל: "עשייה מפוארת"

בקבוצת ביקל לא מתרשמים מהמקרים המתוארים. "כל 'העימותים' המוצגים בכתבה הם גרגרים קטנים לעומת עשייה מפוארת בת כ-45 שנה", הם מסרו ל-G, והוסיפו כי "ביקל מתכונן להשיב את אגרקסקו למקום הראוי לה. לא ניתן להשמצות שמציירות בעיוות רב פינה קטנה בתמונה גדולה ומפוארת להסיט מהסך-הכול המרשים של ביקל ועשייתו".

itay@globes.co.il

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?