גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחצית מהאג"ח הקונצרניות ב"תשואת זבל" של עד 156%

מחקר של גיזה-זינגר-אבן על שוק האג"ח הקונצרניות מציג תמונה עגומה: "השוק סובל ממינוף יתר; הגיע הזמן להתעורר - זה משבר מבני בשוק החוב" ■ בין הטייקונים עם אג"ח "זבל": אילן בן דב, יצחק תשובה, מוטי זיסר, יוסי מימן ועוד

שוק האג"ח הקונצרניות מקרטע כבר מספר חודשים, לאחר נפילות חדות שספג במהלך המשבר בקיץ האחרון. על פני השטח נראה כאילו הצניחות פסקו, אך בחינה מעמיקה של הנתונים מלמדת כי מצב השוק רחוק מלהיות טוב.

בדיקה שביצעה פירמת הייעוץ הכלכלי גיזה-זינגר-אבן לכ-500 סדרות האג"ח הקונצרניות צמודות המדד בשוק המקומי (אלו של הבנקים וחברות ביטוח לא נבדקו), מעלה כי כמחציתן, שהונפקו על-ידי כ-130 חברות, נסחרות ב"תשואת זבל" של יותר מ-8%. כ-75 חברות נסחרות בתשואה של יותר מ-15% - מהן יותר מ-20 חברות נסחרות בתשואה של מעל 100%, המעידה על סיכוי קלוש לפירעון של מלוא החוב במועד. בגיזה מעריכים כי עד 30 חברות עשויות להיכנס להסדר חוב בתקופה הקרובה.

בסך-הכול בשוק האג"ח הקונרצניות יש כיום חוב בהיקף של 10 מיליארד שקל, אשר סימן שאלה עומד סביב יכולת הפירעון שלו. בגיזה מציינים, כי הנתון מקיף "מספר גדול מאוד של חברות, יותר מאשר בתקופת המשבר של 2008. הסיבה לכך היא שחלק מהחברות עוד היו בתקופת החסד שלהן באותו מועד, ועבור חלקן פתרונות שונים לא היוו מענה של ממש אלא מענה זמני".

בין החברות המרכזיות והמוכרות שבהן, שאינן יורדות מהכותרות, נכללות אלביט הדמיה ואמפל, שהסדרות שלהן נסחרות בתשואות המתקרבות ל-40%; ובפער ניכר, דלק נדל"ן של יצחק תשובה, שהתשואות על האג"ח שלה מגיעות ל-220% . שלוש אלו לבדן מחזיקות בהיקף התחייבויות אג"ח בסכום עתק מצטבר של כ-6 מיליארד שקל.

"מחיר על יתר ליברליות"

"הגיע הזמן להתעורר. זה לא משבר של חברה אחת או שתיים, אלא משבר מבני בשוק החוב המחייב פתרונות מבניים", אומר אייל ידווב, שותף במחלקת המימון בגיזה.

למרות שהמספרים שהוזכרו נראים מבהילים, לא מדובר בסכומים שעלולים לפגוע באופן משמעותי בחסכונות הציבור, שהיקפם עומד על מאות מיליארדי שקלים. לדברי ידווב, "אין צורך להיכנס לפאניקה ברמת המשק הישראלי. לרוב החברות הנמצאות על סף הסדר חוב, יתרת החוב אינה משמעותית בראיית תיק החיסכון של הציבור; ותקנות המשקיעים המוסדיים כבר שקללו את ההפסדים של חלק ניכר מהחברות".

ידווב מוסיף: "חלק משמעותי מאותן חברות פועלות בתחום הנדל"ן, ובדרך כלל הן בעלות בסיס פעילות צר. אני לא רואה עוד חברה בסדר גודל של דלק נדל"ן, שתיכנס להסדר חוב. רוב החברות הגדולות נמצאות במקום טוב. אבל גם לאווירה בשוק יש חשיבות, ואם בתקופה קצרה יחסית הרבה חברות תיכנסנה להסדרים, הדבר עלול להכניס לבעיה גם חברות במצב טוב יותר.

"יש הרבה חברות שהשוק נתן לתשואות שלהן להגיע לאיפה שהן, כי כללי המשחק השתנו. יש סוג של תיקון שמנקה חלק גדול מהחברות שלא היו אמורות להגיע לשוק החוב מלכתחילה, ונראה את שוק החוב מתכווץ אחרי שהיה מאוד פתוח. זה המחיר על יתר ליברליות שהיה בשוק".

בגיזה מציינים, כי "כמות כזו של חברות, שאפילו אם מקצתן תיכנס למהלך של הסדרים, תיצור שינוי דרמטי באופן שבו האשראי מועמד על-ידי משקיעים מוסדיים, ותגנוז את מודל הרגולטור של שנות האלפיים לזמן רב. ללא נגישות למקורות חוב יעבור השוק תיקון שיעלה למשק הון רב, ועלול לפגום בעקיפין בחוזקה של הכלכלה הישראלית".

לדברי ידווב, "יש מינוף יתר בשוק הישראלי, והורדת המינוף היא בריאה, אבל לא יכולה להתבצע בלי מחשבה". הוא מציין, כי צורך זה נכון לא רק לגבי החברות הנסחרות בתשואה גבוהה - עבור רובן זה אולי מאוחר מדי. זה נכון לפירמות פרטיות הממומנות בבנקים, שכן ההשלכות של המשבר יגיעו גם אליהן.

* אז מה ניתן לעשות?

"פרט להורדה של המינוף גם במחיר דילול בהון העצמי, יש צורך בעיון מחדש בהיקף המח"מ, במערך הביטחונות, באמות המידה וכדומה. כל פירמה החשופה לחוב בהיקף משמעותי, שאינה עושה בדיקה זו בימים אלה, פועלת על גבול הרשלנות.

"לגבי צד הביקוש שרוכש את האג"ח, יש לנקוט מספר צעדים וביניהם העמדת מימון לקרנות חדשות, שתנצלנה הזדמנויות בתחום ההון והחוב; איתור מקורות מימון זרים; וזיהוי והתערבות בפירמות שיכולות להשתנות. כל הצעדים הללו לוקחים זמן, ויש להתחיל בהם מיידית. במקומות שהחלו מהלכים כאלו, יש להאיץ אותם".

במבט להמשך אומר ידווב, כי "יש תחושה בשוק שחלק מהחברות יפעלו למחזר חוב בזמן הקרוב. מדובר בעיקר באלה הנסחרות בתשואות נמוכות, ויש כבר כמה דברים בצנרת".

לגבי החברות שהחוב שלהן נסחר בתשואות גבוהות יותר אומר ידווב: "אם הן יחזרו להנפיק, זה יוכל לקרות במחירי חוב שיהיה להן קשה מאוד לעמוד בהם".

מיהם הטייקונים שהשוק מסמן

הגל הבא של הסדרי החוב בשוק ההון המקומי, עשוי לכלול כמה מהשמות הבולטים בין בעלי ההון שצמחו בישראל בעשור החולף. אל לב לבייב ובני שטיינמץ, טייקונים שמחזיקי האג"ח שלהם חוו הסדרי חוב רחבי היקף, עשויים להצטרף - כך מלמדות "תשואות הזבל" (דו-ספרתיות ואף תלת-ספרתיות) - גם יצחק תשובה (דלק נדל"ן), מוטי זיסר (אלביט הדמיה), יוסי מימן (אמפל) ואילן בן דב (טאו תשואות).

בעלת החוב הגדולה בין הארבע הללו היא אלביט הדמיה, שבימים האחרונים סדרות האג"ח שלה נסחרות דווקא במגמה חיובית. זאת על רקע דיווחים שלפיהם בעל השליטה בחברה, מוטי זיסר, קיים סבב פגישות עם משקיעים מוסדיים, בניסיון להחזיר את אמונם בחברה, ובזכות רכישות אג"ח עצמיות שביצעה אלביט הדמיה.

קריסת ניירות הערך של החברה בחודשים האחרונים התרחשה בצל משבר החוב של זיסר, שמתקשה לעמוד בחוב פרטי של מיליארד שקל לבנק הפועלים (כנגדו משועבדות מניות אלביט הדמיה). רק באחרונה החליט הבנק לפתוח בהליכי כינוס נכסים נגדו.

מעבר לחוב הפרטי של זיסר, מחזיקי האג"ח של אלביט הדמיה ספקניים גם באשר ליכולת החברה להתמודד עם חובות אג"ח של כ-3 מיליארד שקל, והדבר משתקף בתשואות של עד 40%.

חברה ותיקה במועדון הלא אקסקלוסיבי הזה, היא דלק נדל"ן שבשליטת יצחק תשובה, אשר נראית קרובה מתמיד להסדר חוב בהיקף של יותר מ-2 מיליארד שקל. מוקדם יותר החודש נרשמה רגיעה זמנית בעצבים המתוחים של מחזיקי האג"ח, בעקבות הסכמות שגובשו עם הנהלת החברה, בנוגע לדחיית תשלום קרן של כ-300 מיליון שקל עד חודש ינואר; זאת במקביל לניסיונות של בעל השליטה לגבש הסדר חוב ללא "תספורת".

רוח חיובית שררה בשבוע שעבר גם בקרב משקיעי אמפל, שדיווחה על חידוש אספקת הגז ממצרים. למרות זאת, שווי הנכס המרכזי של אמפל - מניות בחברת שיווק הגז המצרי EMG - התערער בצורה משמעותית, לאחר מספר השבתות בהזרמה מאז תחילת השנה.

לאמפל מזומנים בהיקף של 134.3 מיליון דולר, והדבר מבטיח את תשלומי האג"ח בשנתיים הקרובות לפחות; אולם החששות לעתידה ולעתיד סך התחייבויות האג"ח שלה, המגיע לכ-1 מיליארד שקל, בא לידי ביטוי בתשואות, שגם לאחר התיקונים האחרונים נושקות בחלקן ל-40%.

חברה נוספת הנמצאת "על הכוונת" של המשקיעים, ואשר כבר הגישה הצעה להסדר חוב, היא חברת ההשקעות הכושלת טאו של אילן בן דב. לטאו התחייבויות אג"ח בהיקף של קרוב לחצי מיליארד שקל, הנסחרות בתשואה של עד 328%.

בן דב ניסה לגבש פתרון יצירתי לבעיית החובות של טאו - המרת מלוא חוב האג"ח לרבע ממניות "טאו החדשה", חברה שלתוכה יעביר את מניות השליטה בסאני, אשר באמצעותה הוא מחזיק בחברת הסלולר פרטנר. אלא שההצעה זכתה לביקורת נוקבת, וממילא, לנוכח הירידה בשווי מניית סאני, הפכה כנראה לבלתי רלוונטית.

התפלגות תשואות האגח בבורסה

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות