גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד וינרוט זוכה משוחד והלבנת הון; שוקי ויטה הורשע

(עדכון) - הזיכוי נחשב לכישלון גדול של הפרקליטות ■ השופט גלעד נויטל: "אופן התנהלות וינרוט לא היה חריג או מיטיב; לא ניתן לשלול אפשרות שוינרוט נהג בויטה כמנהגו עם לקוחות אחרים"

‎‎‏"התמונה הראייתית הכוללת, המורכבת משילוב, איחוד והצלבת כל הראיות, מצביעות על האפשרות הסבירה והחלופית, לפיה הנאשמים לא ביצעו את עבירת השוחד" - כך קבע היום (ב') השופט גלעד נויטל, בהחלטתו הדרמטית לזכות מחמת הספק את עו"ד יעקב וינרוט מכל האישומים נגדו - הן מתן שוחד והן הלבנת הון - בפרשת וינרוט-ויטה; וכן לזכות מחמת הספק את שוקי ויטה, לשעבר פקיד שומה דן, מעבירה של לקיחת שוחד. עם זאת, בית המשפט הרשיע את ויטה ב-3 עבירות של מירמה והפרת אמונים.

הפרקליטות טענה בכתב האישום כי בין וינרוט לויטה נוצרה מערכת יחסים מושחתת, במסגרתה גבה עו"ד וינרוט שכר-טרחה מופחת מויטה, כשהעניק לו ייצוג משפטי בנוגע לעיכוב קידומו ברשות המסים, ובתמורה אישר ויטה, בתפקידו כפקיד שומה דן, הסדרי מס מקלים ללקוחותיו של וינרוט, בהם מיכאל צ'רנוי וארקדי גאידמק - מהם קיבל וינרוט שכר-טרחה של כ-30 מיליון שקל.

השופט גלעד נויטל קבע כי גירסת התביעה לא הוכחה מעל לספק סביר, וכי קיימת אפשרות חלופית סבירה, שיש לה אחיזה בראיות, לפיה וינרוט לא נתן שוחד, ו-ויטה לא לקח שוחד. לדבריו, בניגוד לטענות התביעה, אופן התנהגותו של וינרוט כלפי ויטה לא היה בהכרח חריג או מיטיב, בהשוואה להתנהגותו של וינרוט מול לקוחות אחרים של משרדו.

"שכר-טרחה נהוג"

השופט נויטל התייחס לכל מקרה שבו העניק וינרוט ייצוג משפטי לויוטה. באשר לבקשת החנינה שניסח וינרוט עבור ויטה, לאחר שויטה הורשע בשלהי שנות ה-90 בתקיפת מבקרת הפנים של נציבות מס הכנסה, כתב השופט: "וינרוט לא גבה שכר-טרחה בגין בקשת חנינה גם מלקוחות אחרים, וייתכן כי הדבר היה חלק מהנהוג במשרדו של וינרוט לתת שירות משפטי בחינם, כפעילות פרו-בונו".

לגבי פגישתו של וינרוט עם היועץ המשפטי לממשלה ב-2003 בעניינו של ויטה, קבע השופט: "לא ניתן לשלול אפשרות שהיה זה שירות משפטי מצומצם, ושוינרוט נהג בויטה כמנהגו עם לקוחות אחרים".

לגבי הייצוג שהעניק וינרוט לויטה בכך שייצג אותו בבית הדין לעבודה, שבעבורו גבה ממנו 20 אלף שקל ב-20 תשלומים, כתב השופט: "גובה שכר-הטרחה שגבה וינרוט ותנאי תשלומו בגין הטיפול המשפטי לא היה חריג או מופחת, הן לגופו - 'שווי אובייקטיבי', והן בכך שדמה לשכר-הטרחה שגבה וינרוט מלקוחות אחרים, ברי-השוואה".

‏השופט גם ציין כי עדותו של עד התביעה המרכזי, רו"ח זאב פלדמן, שפעל מול ויטה כשליחו של וינרוט, בכל הנוגע לענייני המס של לקוחות וינרוט, היוותה חיזוק ראייתי ממשי לגירסת הנאשמים בהתייחס לרכיבים המרכזיים של עבירת השוחד.

הפרקליטות טענה כי כדי לטשטש את הקשר המושחת עם ויטה, הציב וינרוט את פלדמן כ"פרונט מן" מול ויטה. ואולם, בית המשפט קבע כי "פלדמן ניהל את המשא-ומתן הישיר מול ויטה ללא מעורבות וינרוט בעניין הסכמי המס של לקוחותיו, צ'רנוי וגאידמק, וסיכם את עקרונות הסכמי המס באופן עצמאי מול ויטה. גם ההחלטות האם לעשות הסדרי מס ולפנות בעניין זה לויטה דווקא היו של פלדמן, ללא הכוונה של וינרוט או ויטה", קבע השופט.

לפיכך, נויטל קבע כי בניגוד לטענת התביעה, מאפיין עבירת השוחד של פעולה "במחשכים" לא התמלא אצל וינרוט וויטה.

וינרוט הואשם גם בעבירה על סעיף 3 (ב) לחוק איסור הלבנת הון. לטענת הפרקליטות, וינרוט עבר את העבירה בכך שבמטרה למנוע את תפיסת כספיו של גאידמק או חילוטם, פתח וינרוט חשבון בנק, רשם את עצמו כבעל החשבון ואת פלדמן כנהנה בחשבון - וזאת ללא ציון שמו של גאידמק כנהנה האמיתי בו.

על החלטתו לזכות את וינרוט גם מעבירה זו אמר השופט: "היסוד הנפשי בעבירה לא הוכח מעבר לכל ספק סביר. היסוד הנפשי דורש כוונה מיוחדת, שלא עלתה מראיות התביעה".

"ויטה עצם את עיניו"

בית המשפט דחה, מחמת הספק, גם את טענות התביעה כי ויטה העניק יחס מיטיב ומפלה לטובה ללקוחותיו העשירים של וינרוט. "לא ניתן לשלול את גירסת ההגנה, לפיה אין בהסכמי המס של צ'רנוי וגאידמק הטבות מס, ושהסכמי צ'רנוי וגאידמק אינם בהכרח בעייתיים למדינה. כפועל יוצא, עצם נכונותו של ויטה לכרות הסכמים אלה, אין לפרשה בהכרח כפעולה 'בעד' שוחד", פסק.

‏בנוסף, השופט נויטל ציין כי וינרוט ופלדמן פנו לרשויות המדינה (בין היתר לראש היאחב"ל דאז ומפכ"ל המשטרה כיום, יוחנן דנינו) כדי לקבל "אורי ירוק", בטרם ייחתמו הסכמי המס עם גאידמק וצ'רנוי.

עם זאת, כאמור, בית המשפט הרשיע את ויטה ב-3 עבירות של מירמה והפרת אמונים, כיוון שהיה נתון בניגוד עניינים בעת שטיפל בלקוחותיו של עו"ד וינרוט, למרות שזה ייצגו בענייניו האישיים.

"אף שניגוד העניינים עמד לנגד עיניו, עצם אותן, לא הרחיק את עצמו מטיפול בנישומים של וינרוט, ולא הטיל על עובדיו לבדוק נתונים", נקבע. "ויטה פגע באינטרסים מוגנים בעצם פעולותיו כפקיד שומה גוש דן, ופגע פגיעה בפעילות התקינה של המינהל הציבורי, לא כל שכן התנהגות חוזרת ונשנית. הן היסוד העובדתי והן היסוד הנפשי הוכחו מעבר לספק סביר". ‏‎‎‏

לכתבות נוספות בנושא:

הפרקליטות: "בית המשפט זיכה את וינרוט למרות ניגוד עניינים מושחת"

עו"ד יעקב וינרוט: "נאשמים, בסוף הגיהנום מגיע שחר חדש"

עוד כתבות

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

אילוסטרציה: Shutterstock

הבית נרשם על שם האישה משיקולי מס, הגרוש דרש לקבל את הזכויות. מה קבע בית המשפט?

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם אישה בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאמה שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

לוגו נתג''ז

דירקטוריון נתג"ז מינה מנכ"ל ללא ניסיון בתפקיד או בתחום תשתיות ואנרגיה

דירקטוריון נתג"ז דיווח לבורסה על בחירתו במנכ"ל חדש: קובי נודלמן, עד לאחרונה סמנכ"ל כוח-האדם של דואר ישראל ● לנודלמן אין ניסיון כמנכ"ל חברה ולא ניסיון בשום חברה בתחום התשתיות והאנרגיה; אם ייפסל, ימונה מ"מ המנכ"ל, סמנכ"ל ההנדסה שלמה קרסנר

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; מטא ואפל קפצו לקראת הדוחות, מחירי המתכות היקרות זינקו לשיאים חדשים

ה-S&P 500 עלה בכ-0.5% ● קורוויב קפצה במעל 5%, לאחר שאנבידיה הודיעה כי השקיעה בה 2 מיליארד דולר ● הכסף רשם את הזינוק התוך־יומי הגדול ביותר שלו מאז 2008, ואז נסוג מהשיא ● וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● הדולר נחלש בעולם, הין היפני התחזק במעל 1%

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

שמחון לבלומברג: משלחת יוצאת לוושינגטון לסגור הסכם סחר. על אזהרות סוכנויות הדירוג: "תירוצים"

לדברי יועצו הכלכלי הוותיק של ראש הממשלה, ישראל וארה"ב סיכמו מסגרת להסכם סחר הדדי, ומשלחת ישראלית תיסע לוושינגטון השבוע לסגירת הפרטים ● שמחון דחה את האזהרות של סוכנויות הדירוג לפיהן צעדים להחלשת מערכת המשפט עלולים להשפיע על הדירוג

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

במקום הפקעה: המתווה שיאפשר לבעלי דירות בתוואי המטרו למכור אותן למדינה

אלפי יח"ד ותשלומים בשווי מיליארדים: משרד המשפטים מגבש פתרון ל"מלכוד" הפיצויים של פרויקט התשתית הגדול בישראל ● איך יחושבו המחירים, למה רשות המסים צפויה להעניק פטור, ומהם התנאים שבהם ניתן לדלג על הבירוקרטיה המנדטורית ולראות את הכסף מיידית

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

ראש האופוזיציה יאיר לפיד (נאום במליאת הכנסת, 05.01.26) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025 – כמה מהם ילידי הארץ?

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025, והנתון עורר סערה במערכת הפוליטית ● יאיר לפיד קבע שאי־אפשר לתרץ את זה באוקראינים שחזרו לארצם - האם הוא צודק? ● המשרוקית של גלובס

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים שזרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?