גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנחנו בחרנו להיות עבדים

אנחנו, שמקטרים, שמתבכיינים, שרוצים עוד - קפיטליסטים, תאוותנים ומכורים לריגושים

קרן מור קיבלה צ'ק שמן מבנק לאומי עבור השתתפותה בקמפיין לכרטיס האשראי ויזה לאומי. שי אביבי, לעומתה, גויס לתפקיד הפרזנטור של ויזה כ.א.ל. מנשה נוי כיכב בשורת תשדירים של מחלבות טרה. דב נבון נשכר להסביר עבור משרד התחבורה את הקטסטרופה בגוש דן. ורמי הויברגר פרסם לא מזמן את הוט.

במוצאי שבת ניצבו חברי החמישייה הקאמרית על הבמה בכיכר רבין ומחו נגד אותם גופים ששימנו את חשבונות הבנק שלהם במאות אלפי שקלים. תקראו לזה "להתפרנס". אולי תכנו זאת "פרדוקס". או שמא תקבעו בנחרצות "צביעות".

כך או כך, "המחאה החברתית" היא אכן פרדוקס. הקהל שהשתתף הקיץ בהפגנות הורכב מבני ומבנות המעמד הבינוני, מצרכני הקפיטליזם הנלהבים ומתומכיו העיקשים ביותר. הם, לכאורה, הפגינו נגד עצמם. הם, שרכשו השכלה כדי להשיג משכורת גבוהה יותר, בית מרווח יותר, מכונית חדישה יותר, פרנסה טובה וביטחון כלכלי, הניפו שלטים בעד "צדק חברתי". הם אינם רדיקלים, הם לא יתייגו את עצמם כשמאלנים, הם שואפים להיות בקונסנזוס, הם מאד אהבו לראות שם, למעלה על הבמה, את המלך, האחד והיחיד, שלמה ארצי, זה שלוקח 200 שקל לכרטיס.

אה, נכון, צריך להתפרנס. כי הפרנסה היא הרי לב-ליבה של המחאה. הכסף הוא הסיפור. אנחנו רוצים יותר כסף. יותר כסף נקרא אצלנו "צדק חברתי". רגע, זו לא המהות האמיתית של הקפיטליזם שנגדו יצאנו? עוד כסף, עוד קניות, עוד צריכה.

ראשי המחאה החברתית טענו שהם רוצים לשנות את השיטה. אבל למעשה הם חלק מהשיטה. הם השיטה עצמה. שיר נוסצקי השתתפה בחפץ-לב ב"מחוברות", סדרת הריאליטי של הוט. חברה לחיים, רגב קונטס, אף הוא כיכב שם, במקביל לכתיבתו ל"עכבר העיר" של רשת שוקן.

גם סתיו שפיר עבדה בתקשורת הנשלטת על-ידי בעלי ההון (אתר xnet שב-ynet). כולם עשו ימים כלילות, עבדו ללא לאות, כדי שיהיה כאן צדק חברתי. ובינתיים נטשו את האוהלים.

דפני ליף הקימה אוהל ב-14 ביולי. היא כבר לא גרה בו. זה לא נוח לגור באוהל באמצע העיר. זה לא נוח להפגין. זה לא נוח לצאת נגד חייך. זה לא נוח להמציא את עצמך מחדש ולנסות ולעשות משהו אחר. אבל אין משהו אחר. במחאה החברתית יש רק הגהות רפות ותיקונים קלים לקפיטליזם שהשתלט על מדינת ישראל והפך אותנו לעבדיו הנרצעים.

סליחה, אנחנו אלה שבחרנו להיות עבדים. אנחנו, שמקטרים, שמתבכיינים, שרוצים עוד. אנחנו, הקפיטליסטים, התאוותנים, המכורים לריגושים. אנחנו נטשנו את המחאה וחזרנו להיות עצמנו.

כן, "המחאה החברתית", שובר הקופות של הקיץ, היתה חתיכת ריגוש. כמה מסעיר להידחק בין עשרות אלפי אנשים סמוקי פנים שצועקים סיסמאות. שמוחאים כפיים. שמרגישים ערכיים. אותם אנשים בדיוק שנצמדו לאייפונים ששידרו את שחרור גלעד שליט.

בתקשורת אין ריק: את המחאה החברתית של הקיץ החליף בסתיו הריגוש האולטימטיבי. עם דמעות. וחיבוקים. והתרגשות. ואותה תחושת ביחד מזויפת, זמנית, מתעתעת. ואנחנו התמכרנו. שוב.

בחורף 1995, אחרי שראש הממשלה יצחק רבין נרצח סמוך לאותה כיכר שאירחה אמש (מוצ"ש) את ההפגנה התורנית, הוקם ארגון "דור שלום". סטיקרים ירוקים זעקו "דור שלם דורש שלום". אלפי צעירים התגייסו. הפעילות היתה קדחתנית. השלום לא ממש הגיע, אבל טל זילברשטיין התפרנס מזה יפה. יפה מאד אפילו. כי זו הרי המטרה: להתפרנס. לעשות עוד כסף. בתחילת 1996 נסעתי באוטובוס לירושלים.

המדבקה הירוקה התנוססה סמוך לראשו של הנהג. מתחתיה היתה מדבקה נוספת, "מולדת יש רק אחת". כי כולם דורשים שלום, אפילו מצביעי "מולדת". וכולם גם רוצים "צדק חברתי", השר גלעד ארדן כבר הודיע שהוא בעד.

ואיש לא רוצה מהפכה. מהפכה אמיתית. כי מהפכה זה לא נוח. בשביל מהפכה צריך לגור באוהל, צריך לצאת להפגין ברחובות, צריך לחטוף מכות משוטרים, צריך להיעצר, צריך להיות נחוש ועקבי, צריך לצעוק נגד הממשלה, צריך לנסות ולהפיל אותה. צריך לרצות שינוי.

רוצים שינוי? לא ממש.

עוד כתבות

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; מדד הקלינטק נופל ב-3.5%, הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדותיה": הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; למונייד מזנקת ב-9%, נייס ב-6%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

גם מחיר כלכלי ואישי: הדילמה של טראמפ בדרך למלחמה רחבה

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם