גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צריך ללוות את התחרות בפיקוח אפקטיבי"

ד"ר זאב רותם, מנכ"ל חברת הייעוץ רותם אסטרטגיה: "תפיסת האוצר, ששינוי מבנה השוק יביא לתחרות, שגויה - אם אתה רוצה לטפל בכשלי שוק אתה חייב לפקח על עלות המוצר"

"הממשלה הורידה מעצמה בעשור האחרון, מסיבות אידיאולוגיות, את האחריות לחוסן הכלכלי ולרווחת האזרח. מדיניות זו הביאה את הכלכלה והחברה למצב הנוכחי שבו חלק גדול מהאזרחים במצוקה כלכלית ובתחושת אי צדק גדולה. לכן החשיבות הגדולה של ועדת טרכטנברג - לראשונה וועדה ממשלתית מבקרת את התנהגות הממשלה בתחום הכלכלי והחברתי", אומר ד"ר זאב רותם, מנכ"ל חברת הייעוץ רותם אסטרטגיה.

בניגוד לרבים שמדברים על המלצות ועדת טרכטנברג, רותם יודע על מה הוא מדבר. מלבד חברות עסקיות רבות, חלקן בשוק ההון והביטוח, ליווה רותם בעשור האחרון משרדי ממשלה שונים כיועץ אסטרטגי. מאז 2003 הוא עבד עם האוצר לאגפיו השונים, עם משרד הבריאות ועם עוד גופים ממשלתיים. לקראת יישום מסקנות ועדת טרכטנברג ומתוך פרספקטיבה ארוכת טווח על תהליכי קבלת החלטות בממשלה, מציג רותם בראיון ל"גלובס" מסקנה ברורה: "קפיטליזם חייב להיות מלווה ברגולציה אפקטיבית".

- למה אתה מתכוון?

"התהליך ארוך הטווח של פירוק והפרטת הממשלה ושבירת השירות הציבורי יצר מצב שבו המערכת הממשלתית לא מסוגלת לתפקד כרגולטור מול השוק הפרטי. טרכטנברג מצביע על הצורך במהפכה בשירות המדינה וברגולציה. אני מסכים ולדעתי זהו תנאי הכרחי למימוש כל ההמלצות האחרות בדוח".

אחד הגופים אותם ליווה רותם באופן צמוד היה אגף שוק ההון באוצר. "באוצר עושים כל הזמן רפורמות. בפרספקטיבה ארוכת זמן, אפשר לראות מה עובד ומה לא. שלוש רפורמות גדולות הוביל האוצר בשוק ההון בשנים האחרונות - רפורמת 2003 במוצרי ביטוח חיים, ועדת בכר ותיקון 3".

- רפורמת 2003 הצליחה, האחרות נכשלו. למה?

"כי תנאי לכל רגולציה הוא פיקוח על עלות המוצר ולא להסתפק רק בהסדרת מבנה השוק. אבל לאוצר יש תפיסה מוטעית. מנטרה של תחרות, תחרות, תחרות. תחרות בכל מחיר".

- תחרות סותרת את רווחת הצרכן?

"תחרות זה טוב אבל צריך ללוות אותה בפיקוח אפקטיבי. באוצר הייתה ועדיין יש תפיסה, מוטעית לדעתי, ששינוי מבנה שוק יביא לתחרות ולתועלת הצרכן. זו שגיאה. אם אתה רוצה לטפל בכשלי שוק אתה חייב לפקח על עלות המוצר ולא לסדר את מבנה השוק ולצפות שהכול יסתדר. לכן ועדת בכר נכשלה".

- ועדת בכר נכשלה?

"בוודאי. עשו שינוי במבנה השוק, העבירו את קופות הגמל מהבנקים לגופים המוסדיים. חשבו שזה שינוי נכון והתחרות תעשה את העבודה. אבל לצד זה לא הייתה שום רגולציה אפקטיבית על איכות המוצר ומחיר המוצר. מה קיבלנו? דמי ניהול גבוהים והשקעות מסוכנות. יותר מכך, אלה היו השקעות שאינן מיועדות לצמיחת המשק אלא למימון נדל"ן ברומניה או מלון בווגאס. בסוף לצרכן זה עולה יותר, החוסכים מקבלים פחות תשואה ופחות ביטחון וכל זה כי השינוי לא לווה ברגולציה אפקטיבית".

- מדוע זה קורה? הרי אי אפשר לטעון שהרגולטורים אינם רוצים את טובת הצרכן.

"הרגולטורים, היסטורית, עסקו קודם כל ביציבות. גם המפקח על הבנקים וגם הממונה על שוק ההון באוצר הפעילו רגולציה שהשיקול המרכזי שלה הוא היציבות. אף אחד מהם לא התמקד ברווחת הצרכן. לכן צריך להגדיר באופן ברור, ואם צריך בחקיקה ראשית בתוך מטרות הרגולציה, את רווחת הצרכן".

- זה אופייני רק לרגולציה בשוק ההון?

"לא, בדיוק אותו דבר קרה בסלולר. הכנסנו עוד חברה ועוד חברה ומה קרה? השוק עבר מדואופול לאוליגופול. שינוי מבני בשוק לבדו לא יעבוד בלי פיקוח אפקטיבי רגולטורי, אחרת לא יושג שיפור ברווחת הצרכן".

אין יעדים מוסכמים

רותם רואה קשר ברור בין אי שוויון להיעדר צמיחה כלכלית. "ישראל במקום ה-29 בעולם בתמ"ג לנפש ובמקום ה-69 במדד ג'יני. מתוך 28 מדינות שנמצאות מעלינו בתמ"ג לנפש, ב-25 מדינות, אי השוויון, כלומר מיקומן במדד ג'יני, טוב משלנו. רק בשלוש מדינות המצב הפוך - ארה"ב, סינגפור והונג קונג. המסקנה - אם אתה רוצה לצמוח תשפר את אי השוויון בחברה. כשבמחצית מהמשפחות ההוצאה נמוכה מההכנסה ואין להם כסף, אין צריכה ואין צמיחה. לכן מחולל הצמיחה הכי גדול זה פתרון בעיית אי השוויון.

"היום אין לממשלה מטרות ויעדים מוסכמים בתחום החברתי כלכלי. חייבים להגדיר שני דגלים. יעד תמ"ג לנפש ויעד אי שוויון. מבלי להגיע לשני לא נגיע לראשון. היום, בישראל גם מי שעובד נשאר עני בגלל עובדי קבלן ועובדים במשרות חלקיות, מצב שגורם למאות אלפי אנשים לא לקבל תגמול נאות על עבודתם וכך הם נשארים במעגל העוני. רק הממשלה יכולה לשנות זאת. טרכטנברג לשמחתי, מצביע על זה בצורה ברורה: הממשלה כשלה בתפקידה".

- זו לא אמירה חריפה מדי?

"שירות המדינה והרגולציה פשוט לא מתפקדים וכך הגענו למצב הקיים, מצב של *מדינת הטייקונים*. ניתן לצאת ממנו אם נפעל נכון. למשל נבין שלממשלה יש תפקיד בביטחון הכלכלי של האזרח כמו בביטחון הפיזי, אלא שהממשלה ויתרה עליו".

- למשל?

"הפרטה ומיקור חוץ. המדינה הפריטה את השירותים לאזרח. אבל תנאי הכרחי למיקור חוץ הוא רגולציה אפקטיבית. כלומר, קביעת מדיניות, הצבת סטנדרטים, יעדים ומדדים, בניית כלים לפיקוח ובקרה ויצירת מנגנוני אכיפה אפקטיביים. כך, נחזק את הפיקוח והבקרה על השירותים שהועברו למיקור חוץ. היום הממשלה לא מצליחה לעשות את זה ואנחנו רואים למשל שהפרטת אחיות בתי ספר נכשלה. מיקור החוץ גרם לכך שיש ילדים בבי"ס שלא מחוסנים".

- טרכטנברג סבור שאפשר להמשיך עם מיקור חוץ.

"עד שלא תבנה רגולציה אפקטיבית יש לעצור מיקור חוץ והפרטות ובעניין זה אני חלוק על טרכטנברג. אחרת אנחנו קופצים ממטוס בלי מצנח, ורגולציה היא המצנח של הקפיטליזם. רגולציה מאפשרת לממשלה לבקר שכוחות השוק לא משתוללים".

"בנק הדואר יכול להיות מקור לשירותים פיננסיים לעניים"

להערכת רותם הפיכת בנק הדואר לבנק אמיתי שיהיה בנק חברתי תשרת באופן הטוב ביותר את פתרון בעיית אי השוויון. "בנק הדואר יכול להיות מקור לאשראי ולנגישות לשירותים פיננסיים לשכבות החלשות. יש לו לקוחות וסניפים, בטיפול נכון הוא יהיה בנק הפועלים של העניים", הוא אומר.

- ובכן למה זה לא קורה?

"רשות החברות והפיקוח על הבנקים מטרפדים את זה. רשות החברות כי היא רוצה להפריט את הדואר בגלל אידיאולוגיה. בנק ישראל מתנגד כי הוא רוצה להעביר את בנק הדואר תחת פיקוחו. המפקח על הבנקים מאמין שאחרת לא תהיה יציבות. אותו הרי לא מעניינת רווחת הצרכן. אם יישמו את המלצות טרכטנברג ההתנגדות תצטרך להיעלם".

- יש משהו בטיעון של בנק ישראל. אם בנק הדואר הוא בנק, תפקידו של בנק ישראל לפקח עליו.

"לא חשוב מי שולט בפיקוח על בנק הדואר. חשוב שהממשלה צריכה לקחת אחוז אחד מהאשראי הבנקאי, 7 מיליארד שקל, ולהעביר אותו דרך בנק הדואר. זה יאפשר להעמיד אנשים ועסקים קטנים על הרגליים".

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים