גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינוי סדרי העדיפות העסקיים

שינויים אדירים מחייבים: הצעדים שסטארט-אפים צריכים לנקוט כדי להפוך לחברה גדולה

לא מעט מנהלים של חברות סטארט-אפ מוטרדים בימים אלה בשאלה כיצד על החברה להתאים את עצמה לתנודתיות הגבוהה בשוקי ההון ובשווקים הכלכליים. התשובה היא שהתנאים הסביבתיים הנוכחיים מעניקים יתרון כלכלי מובהק לחברות גדולות, ולכן על חברות סטארט-אפ לשאוף לשם.

לכאורה, אין חדש באמירה הזו. אולם, להערכתי, תנאי השוק בשנים הקרובות יקשו על חברות קטנות לשרוד יותר מאי-פעם, והצורך שלהן לגדול יהפוך לאסטרטגי יותר ויותר.

להערכתי, אנו עדים לשינויים אדירים במבנה הכלכלה העולמית, כאלה שישליכו במשך שנים על סדרי העדיפויות העסקיים שלנו.

המערב המפותח נאנק תחת עומס חובות אדיר, גם של משקי-הבית וגם של הממשלות, מה שמקטין את יכולת הצריכה המשקית ומאט את הצמיחה.

כמו-כן, משבר החוב פוקד את העולם בתקופה שבה הון ואמצעי ייצור עוברים למדינות מתפתחות, כגון סין והודו, ומעבר זה מקטין את יכולת ההשתכרות במערב ומגדיל את כוח הקנייה בשווקים המתעוררים.

בסביבה משתנה זו של חוסר יציבות כלכלית ומשבר חובות, מתחזק היתרון של חברות גדולות. אלה נהנות ממגוון רחב של מוצרים, שירותים, לקוחות ושווקים גיאוגרפיים, שמקנים להן ביזור רחב של מקורות הכנסה, המייצר יציבות רבה יותר בתוצאות הכספיות, ויציבות היא כיום מושא נפשם של המשקיעים - פרטיים ומוסדיים כאחד.

אם כן, השאלה היא מהם הצעדים שעל חברת סטארט-אפ לנקוט על מנת להפוך לחברה גדולה?

בראש ובראשונה, חברה צריכה לצמוח באמצעות גידול אורגני. כלומר, להרחיב את הפעילות העסקית הקיימת על-ידי הגדלת שוקי המטרה, הוספת מוצרים ושירותים, השקעה בפיתוח שווקים גיאוגרפיים חדשים, גיבוש אסטרטגיות צמיחה ובניית צוותים ניהוליים בעלי יכולת ביצוע גלובלית.

חברות ישראליות מוטות ייצוא בתחום הטכנולוגי, שיפתחו יכולת פעילות גלובלית, יזכו לגישה לשוקי ההון, שיהפכו ליותר סלקטיביים בעתיד. כל זה נכון גם היום, ויהיה נכון ביתר שאת בשנים הקרובות.

במקביל, יגדל הצורך של חברות אלה לצמוח באופן לא אורגני, באמצעות רכישה של עסקים משלימים. אסטרטגיות מקובלות לצמיחה לא אורגנית באמצעות רכישות כוללות הן למשל הוספת מוצרים או טכנולוגיות ללקוחות קיימים; גישה לשווקים חדשים עם מוצרים קיימים; קניית נתחי שוק בשווקים קיימים או חדשים.

כפי שראינו בכמה דוגמאות מוצלחות בהיסטוריה הישראלית, בניית חברות גדולות מחייבת סבלנות, נחישות, מקצועיות, התמדה, ולא פחות חשוב - דורשת מקורות מימון. בעולם שבו השווקים הפיננסיים הציבוריים בארץ ובעולם סגורים בפני חברות בינוניות וקטנות, מקור המימון העיקרי לצמיחה - אורגנית או לא אורגנית - הוא פרייבט אקוויטי.

קרנות פרייבט אקוויטי מקנות לחברות שבהן הן משקיעות הרבה מעבר לכסף: הן פועלות נמרצות ליצירת ערך עבור החברה, צוות ההנהלה שלה ומשקיעיה האחרים.

ישנן כמה קרנות פרייבט אקוויטי שפועלות בישראל בשנים האחרונות, ולרובן היסטוריה מוצלחת של יצירת ערך בחברות. קרנות אלה עשויות לתרום להתפתחות החברה בכמה מישורים: גיבוש אסטרטגיה עסקית, חיזוק הצוות הניהולי במקומות הנדרשים, בניית שיתופי פעולה אסטרטגיים עם גורמים גלובליים, ניסיון בביצוע רכישות והטמעתן בפעילות החברה וגישה להון נדרש.

זה הזמן לבנות חברות גדולות, לפנות לשווקים מתפתחים ולרכוש מוצרים משלימים. מקורות המימון כבר קיימים - קרנות פרייבט אקוויטי ישראליות.

למשקיעים הקיימים בחברות, עדיף להידלל ולהיות חלק מחברה גדולה ומשמעותית שתציף את מלוא ערכה, מאשר להחזיק בחלק גדול בחברה קטנה ומוגבלת.

הכותב הוא מייסד ושותף בקבוצת ויולה ובקרן ויולה פרייבט אקוויטי.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות