גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"וינרוט הוא שמשך בחוטים והתווה את האסטרטגיה במשפטו"

מאז זיכויו הדרמטי שרוי וינרוט באופוריה ■ הוא מרעיף תשבחות על עורכי הדין הצעירים שליוו אותו, אך בסביבתו מספרים כי גם במהלך משפטו הוא התקשה להסיר את כובע הסנגור

עו"ד ד"ר יעקב וינרוט שרוי ביומיים האחרונים באופוריה. מרגע ששופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, גלעד נויטל, אמר את המילים "אני מזכה את נאשם 2 מעבירות של מתן שוחד והלבנת ההון", נישא וינרוט על כנפי ההקלה ומתרפק על ענן הברכות והאיחולים שעוטף אותו. צעדיו אינם כבדים עוד. גבו אינו שפוף, מבטו אינו מושפל. הוא אינו עוד נאשם 2 במשפט וינרוט-ויטה, כי אם עורך הדין הבכיר והמוערך בישראל.

שלשום (ב') היה משרדו של וינרוט מנוטרל מעבודה. איש לא עבד, לא עורכי הדין, לא המזכירות ולא צוות המנהלה. הטלפונים צלצלו ללא הפסקה, נושאים עמם ברכות מלקוחות, קולגות, שופטים בדימוס, בהם נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק, שהתקשר לברך את חברו, וגם משופטים מכהנים שחשבו שבית המשפט הגיע לתוצאה ראויה בעניינו של וינרוט.

בתום מסיבת העיתונאים שערך עם זיכויו, נדמה היה כי הוסרו כל המחסומים, גם של וינרוט וגם של מי שליוו אותו. וינרוט, אשתו ג'יזל, ילדיו (בהם בנו שמוליק שהגיע במיוחד מביתו בלונדון), אחיו, עורכי דינו וחבריו - כולם התחבקו והתנשקו עם כולם, מחליפים מילות תודה וברכות. תחושת פורקן מוחשית ריחפה במשרדו, והשמפניה זרמה.

כשהחגיגה התפזרה, בסביבות 13:00 בצהריים, אכלו בני משפחת וינרוט ועורכי הדין ממשרדו ארוחת צהריים משותפת. וינרוט, אשר מצוי עדיין בשנת אבל על פטירתו של אביו, הבטיח לכולם כי הם יערכו סעודה חגיגית-רצינית בתום האבל, בעוד כחודש.

להצלחה המסחררת הרבה אבות

לאורך כל היום דלת משרדו של וינרוט נותרה פתוחה. עשרות זרי פרחים ועציצים ממכריו ומלקוחותיו, וגם מנהג-מונית שמסיע את וינרוט, המשיכו לזרום אליו עד שעות הערב המאוחרות.

וינרוט עצמו היה מותש כבר בשעות אחר הצהריים המוקדמות. הוא לא ישן בלילה שלפני מרוב התרגשות לקראת הכרעת הדין, וכל הטלפונים, הברכות והשמחה העצומה שחש, שאבו ממנו את כל כוחותיו. וכך, את שעות הערב המוקדמות בילה בביתו, עטוף בחמימות משפחתית, נרגע מאירועי היום והשנתיים האחרונות. אך וינרוט כמו וינרוט התאושש מהר, ולאחר מנוחה קלה חזר לאיתנו, וגם לשגרה.

בשעות הערב המאוחרות כבר הלך לשיעורי ה"חברותא", שם הוא לומד תורה כל ערב, עם ראשי ישיבות ורבנים. אתמול (ג') הוא התייצב במשרדו בשעות הבוקר המוקדמות, מוכן ומזומן להיכנס לעובי הקורה בכל התיקים שמצדיקים את התערבותו.

וינרוט אף הבהיר לשותפיו כי הוא יופיע בעוד כחודש, יחד עם שותפו, עו"ד ירון קוסטליץ, בישיבת השימוע שתיערך לשר החוץ, אביגדור ליברמן, בחשד לעבירות שבוצעו לכאורה במהלך כהונתו כחבר-כנסת וכשר בממשלה.

ממצב שבו הוא " לא חי, לא נושם ולא אוכל" - כפי שהעיד במשפטו על מצבו מאז הגשת כתב האישום נגדו - חזר וינרוט לפעילות מלאה, טעון באנרגיות של סנגור צעיר. הוא אף העיד על עצמו כי הוא חוזר כוינרוט משופר, כזה שהיה בנעליו של הלקוח, ולכן יכול להבין אותו טוב יותר.

"אנחנו חוזרים למשרד מחושלים יותר, רגישים יותר", אמר שלשום במסיבת העיתונאים. "אני היום מבין, ולא רק מבין, אלא מבין ברמה החווייתית, מה עובר לקוח בדקות האלה. חשבתי שאני יודע, אבל אחרי מה שעבר עליי, אני באמת יודע. המשפט 'אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו' אינו סתם. ואני הגעתי למקומו".

"אני גם סנגור של עצמי"

להצלחה המסחררת הזאת אבות רבים. וינרוט הקיף את עצמו בסוללה מרשימה של סנגורים בתחום הצווארון הלבן, יחידת עילית מובחרת, שכללה את שר המשפטים לשעבר, פרופ' דוד ליבאי; עורכי הדין דן שינמן, נבות תל-צור, נוית נגב, איריס ניב-סבאג, ד"ר גרשון גונטובניק, וכן "ילדי וינרוט" - עורכי הדין ירון קוסטליץ ועודד גזית ממשרדו. אם הם - עורכי הדין שמתהדרים בזיכויים הגדולים של השנים האחרונות - לא היו מוציאים אותו זכאי, אף אחד אחר לא היה יכול.

אך עם כל הכבוד לצוות המשפטי, ויש כבוד - ללא ציניות - "גם ללקוח הייתה יד משמעותית בניצחון שלו", כך לפחות אומרים מקורבים לוינרוט. "בפועל הוא היה זה שמשך בחוטים והתווה את האסטרטגיה", אומר גורם המכיר את התיק, ומוסיף: "אין מה לעשות, מבחינת יכולת משפט פלילי הוא טופ-גאן".

וינרוט עצמו התבלבל לעיתים בין הכובעים שלו, כנאשם או כסנגור. באחד הדיונים במהלך עדותו אמר וינרוט לתובעת: "כשתחטפי ממני, אל תייללי". כששרון כהנא ביקשה מהשופט כי יביע עמדה לגבי הדברים הבוטים שהוטחו בה, אמר השופט נויטל לוינרוט כי "זו אמירה בוטה וגסה שאינה הולמת את מעמדך. ובכלל, מה כל העניינים האישיים האלה, הם הרי לא מזיזים מילימטר. אני מבקש לתת למשפט ללכת".

כשוינרוט השיב: "אני גם סנגור של עצמי"; נויטל העמיד אותו על טעותו ואמר: "לא, אתה נאשם שמעיד".

אולי משום כך, אומרים בצוות ההגנה של וינרוט, שהגם שוינרוט היה מאוד מעורב - הוא הבין שהוא צריך לתת לסנגורים את המושכות, והלכה למעשה הם היו אלה שהתוו את האסטרטגיה בתיק.

כך או כך, התוצאה הייתה מאוד מוצלחת, ולאיש לא באמת אכפת כרגע מחלוקת הקרדיטים.

יחידת העילית של וינרוט

מי שדרך כוכבם במשפט, נוסף לגווארדיה הוותיקה, היו עורכי הדין איריס ניב-סבאג (38), שותפה במשרד עורכי הדין שינמן-נגב-ניב, שהובילה את רוב חקירות העדים מטעם וינרוט, ועו"ד עודד גזית (31) ממשרדו של וינרוט, שהוביל את האסטרטגיה, עבודה ההכנה, עבודת השטח והחשיבה.

במסגרת התודות שהרעיף שלשום על סובביו, ציין וינרוט במיוחד את ניב-סבאג. סבאג, אשר הרתה וילדה במהלך ניהול התיק, הייתה כה משמעותית לו, עד כי המשרד כיוון את כתיבת הסיכומים והגשתם לפי מועד הלידה שלה. הסיכומים הוגשו 3 ימים לפני התאריך המיועד, אך סבאג ילדה בחלוף 10 ימים.

ניב-סבאג, שותפה במשרד עורכי הדין שינמן-נגב-ניב, כבר זכתה ללא מעט הצלחות בתחום הפלילי. ב-14 שנות עבודתה במשרד, מראשית הדרך כטרום-מתמחה ועד הקבלה לשותפות מלאה, הייתה שותפה במגוון תיקים מורכבים והספיקה לצבור רקורד מרשים של לקוחות, בהם עו"ד דורי קלגסבלד (בפרשת התאונה הקטלנית), שר המשפטים לשעבר חיים רמון (בפרשת הנשיקה), אלדד תמיר בפרשת תמיר-פישמן, דני קורן (בפרשת החניונים) ועוד.

סבאג חתומה גם על הכרעת הדין המזכה את איש העסקים גד זאבי מכל אשמה בפרשת חברת המחשוב מלם מערכות. כיום היא מייצגת גם את סמנכ"ל רכבת ישראל בפרשת אסון רבדים; ומלווה את דוד אדרי, לשעבר ראש מחלקת הנוסטרו בפסגות, בחקירת המשטרה בפרשת פסגות ועוד.

עם זאת, ניב-סבאג מגדירה את תיק וינרוט כ"תיק חייה". "זה אחד התיקים הכי גדולים שהיו לי, שבמסגרתו ייצגתי, יחד עם הצוות, עורך דין בכיר מאוד. זה תיק מרתק, מאתגר, עקרוני, שגם ההשלכות הציבוריות שיש לו משמעותיות, אבל במיוחד זה תיק אנושי מאוד שעסק בסוגיות אנושיות. כל הדברים האלה ביחד הפכו אותו לכה משמעותי מבחינתי. זה שילוב של עבודת צוות ולקוח מדהים, שהוביל לתחושת הישג עצומה".

עו"ד דן שינמן, מוותיקי ומבכירי הסנגורים בארץ בתחום הצווארון הלבן ואיש אמונם של אנשי שלטון וכלכלה רבים, לא יכול לומר שזה "תיק חייו" ממרום הוותק שלו. שינמן כונה בעבר "המזכה הלאומי", לאחר שהביא לזיכוים של אישי ציבור רבים - בהם רפי הוכמן, לשעבר ראש עיריית אילת, ואריה גוראל, לשעבר ראש עיריית חיפה - ושל אנשי עסקים ומנהלים בכירים במשק - בהם מיכאל אורון (לשעבר מבעלי גלי) ובתו רינת, במשפט הדיסקונטאים.

שינמן השתתף בייצוג בנק הפועלים והיה האחראי (יחד עם עו"ד חנן מלצר) על הגנתם של רו"ח דן בבלי (שזוכה) ושל אמנון שדה, ממנהלי בנק הפועלים (שזוכה) ב"משפט הבנקאים".

כתף ליד כתף

אף שרשימת הזיכויים שלו היא ארוכה ביותר, גם שינמן מתרגש מן ההישג. "באופן אישי, זאת הייתה בהחלט חוויה מרגשת לעזור לחבר שבמשך 30 שנה עבדנו צד לצד, כתף ליד כתף. מצד אחד, היינו מתחרים, אבל עם הרבה הערכה הדדית כל השנים, ובשלב הזה עצם החוויה הזאת, או הזכות הזאת לעזור לחבר כמוהו במצוקה, זאת הייתה משימה וחוויה מאוד משמעותית ומרגשת מבחינה אנושית".

גם עו"ד עודד גזית, הכוכב הנוסף בצוות ההגנה, כבר זכה להצלחות. כך למשל, הוא רשום על זיכויו של השר לשעבר, צחי הנגבי, יחד עם ד"ר גרשון גונטובניק, מהעבירות המרכזיות שבגינן הועמד לדין - מרמה, הפרת אמונים ושוחד בחירות - בפרשת המינויים הפוליטיים.

עם זאת, זיכוי "הבוס" וינרוט נרשם אצלו כמאורע משמעותי יותר מכל זיכוי אחר. לדברי גזית, "זה היה מאוד מרגש בשבילי. זו הייתה חוויה כוללנית שתפסה את כל שעות היממה במשך כשנתיים. וינרוט אינו לקוח או בוס בלבד, הוא גם אדם מאוד אהוב. התקופה הזו לא הייתה קלה, אבל תחושת המחויבות, כמו הסיפוק והשמחה על ההישג, היו בשיאן. אני שמח שניתנה לי הזדמנות להיות לידו בסיטואציה הזו ולעשות כל מה שאני יכול כדי לעזור לו".

כל עורכי הדין בתיק וינרוט ויטה / צלם: עינת לברון, אבשלום ששוני, רוני שיצר

עוד כתבות

מטה סמסונג בקוריאה הדרומית / צילום: Shutterstock, SUNG YOON JO

המשקיעים מסתערים על המניה: המצטרפת החדשה למועדון טריליון הדולר

יצרנית השבבים והאלקטרוניקה סמסונג זינקה ביותר מ־15% ביום אחד לאחר דוחות שיא ודיווח על מגעים אפשריים עם אפל לייצור שבבים בארה"ב ● העליות במניה סייעו גם למדד הקוספי הדרום־קוריאני, שחצה לראשונה את רף 7,000 הנקודות

מייסדי זיג אדג' / צילום: שי שחר

גם אסף רפפורט מצטרף: יוצאי איירון סורס מגייסים עוד 60 מיליון דולר לסטארט-אפ החדש

חברת הבינה המלאכותית של יוצאי איירון סורס עומר קפלן ותומר בר זאב, זיג, מגייסת 60 מיליון דולר נוספים לפי שווי של חצי מיליארד דולר, בהובלת קרן אקסל ובהשתתפות משקיעים חדשים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

תוכנית העבודה שמציג האוצר: רפורמות שכבר נפלו ובלי התחייבות ליעדים

בספר המפרט את תוכניות העבודה השנתיות של האוצר צוינו רפורמות שנגזו, בהן פתיחת משק החלב ● גם ביעדי המאקרו לא פורטו מדדים מדויקים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים בהובלת מניות השבבים, אינטל זינקה ב-13%

נאסד"ק עלה ב-1%, מדד השבבים זינק ב-5% ● מייקל ברי מכר את כל אחזקותיו בגיימסטופ ● אפל מנהלת מגעים ראשוניים עם אינטל וסמסונג לאפשרות לייצור של מוצריה בארה״ב ● תשואת האג"ח ל-30 שנה כבר מעל ל-5%, שיא של כמעט שנה ■ קוינבייס מפטרת 14% מעובדיה ● רשות ניירות הערך האמריקאית הציעה לאפשר לחברות לדווח תוצאות רק פעמיים בשנה

יהודה אליהו, מנכ''ל רמ''י החדש: / צילום: תמונה פרטית

האתגר הראשון של מנכ"ל רמ"י החדש: הקפאת שיווק קרקעות ל"מחיר מטרה"

בצל המחלוקת על מידת התאמתו לתפקיד, האתגר הראשון של מנכ"ל רמ"י יהודה אליהו יהיה המשך תוכנית "מחיר מטרה" שנתון בספק גדול ● ברקע: החלטת בג"ץ להתנות את המשך ההגרלות בהסדרת הגיוס לציבור החרדי

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

מבקר המדינה: ריבוי המשרדים עושה נזק אדיר ופוגע בעבודת הממשלה

דוח מבקר המדינה שהתפרסם היום מצביע על הנזק האדיר של ריבוי משרדי הממשלה בישראל ● לדבריו, קריעת תחומי הסמכויות בין המשרדים השונים יוצר חוסר סנכרון שמשפיע על החיים שלנו ● ואיך הוא מתייחס לראש הממשלה?

חדר האורחים באחוזה של קוגן בקיסריה / צילום: Shotheby's international Realty A

הווילה היקרה בישראל - עכשיו בהנחה של 50 מיליון דולר

מדובר בווילת הענק המפוארת בקיסריה של האוליגרך ואלרי קוגן, שמעמיד את הנכס למכירה בסכום של 210 מיליון דולר ● במקור, לפני כ-6 שנים, אותה וילה הוצעה למכירה בסכום של 260 מיליון דולר

מטוס תדלוק של בואינג / צילום: חברת בואינג

6 מטוסי תדלוק במיליארד דולר: עסקת הענק של תע"א בהודו

הודו סגרה עסקה להסבת שישה מטוסי בואינג 767 למטוסי תדלוק תמורת 900 מיליון-1.1 מיליארד דולר, עם התעשייה האווירית ועם חברת HAL המקומית ● באתר "אינדיאן דיפנס" ההודי ציינו כי זו עסקה מסוג שכמותו לא ביצעו בניו דלהי בשני העשורים האחרונים

אילוסטרציה: Shutterstock

אלה העובדים שנמצאים כיום בסכנה הגבוהה ביותר לפיטורים

גל הפיטורים האחרון בחברות הטכנולוגיה ונתוני הביקוש לעובדים מלמדים כי מנהלים בדרג הביניים הם בסיכון הגבוה ביותר לפיטורים ● מה הם צריכים לעשות כדי לשרוד?

דנה טוכנר, מנכ''לית בורגר קינג. ''השאיפה היא להיות מתחת לבית של אנשים'' / צילום: דנה טוכנר

ברגר קינג חזרה לישראל בפעם השלישית, והמנכ"לית מבטיחה: "נפתח 100 סניפים"

רשת ההמבורגרים האמריקאית כבר עברה מספר גלגולים בישראל, אך המנכ"לית דנה טוכנר מאמינה שהפעם, תחת קבוצת דלק, זה יצליח: "ברשת כושלת לא היו משקיעים מיליונים" ● בראיון היא מדברת על אסטרטגיית המיקומים של ברגר קינג, על המיקוד בדור ה־Z וגם על המתחרה מקדונלד'ס

מארק און / צילום: שוקה כהן

אחרי עשור של ניהול Gett ישראל: מארק און מונה למנכ"ל הגלובלי של החברה

מארק און מונה למנכ"ל הגלובלי של חברת Gett במקום מתיאו דה רנצי ● שיכון ובינוי תעלה בשבוע הבא בקמפיין ראשון עם הפרזנטורית החדשה, אניה בוקשטיין ● וזה המנכ"ל החדש של אשת טורס ● אירועים ומינויים

אוניית ZIM DIAMOND בנמל המפרץ / צילום: אריאל ורהפטיג

בלי לפרט מאיפה יגיע הכסף: הצעה מפתיעה שנשלחה ליו"ר צים הקפיצה את המניה

הצעת רכישה לצים, שעליה חתום חיים סקאל, נוקבת בתמורה של 4.5 מיליארד דולר - הגבוהה מבהצעת הפג-לויד וקרן פימי, שאושרה לאחרונה ע"י בעלי המניות בחברה ● סקאל, שעפ"י פרסומים הגיש הצעה גם לרכישת ארקיע, לא מגיב לפניות אליו ● דירקטוריון צים: "נחתם הסכם מחייב למיזוג עם חברת הספנות הפג-לויד"

אילוסטרציה: Shutterstock

ה־CTO שהחליט להנגיש את הדאטה ממשרדי הממשלה לציבור הרחב

צחי זילברשטיין, CTO בוויאנטיס (Voyantis), פיתח כלי חדש שמנתח כל מאגר ממשלתי והופך אותו לוויזואלי ונגיש ● השירות עשוי לסייע לאזרחים המבקשים להבין את פעילות הממשלה, לחוקרים וסטודנטים הזקוקים למידע מהימן ישירות מהמקור, וכן לעיתונאים המעוניינים להצליב ולאמת נתונים

מחירי המזון קפצו בכמעט פי שניים / איור: גיל ג'יבלי

19 חברות, 40 אלף מוצרים: הבדיקה שחושפת מי מובילות את העלאת מחירי המזון

מאז תחילת 2024, מחירי המזון בישראל קפצו ב־8% - פי 1.5 מאשר מדד המחירים לצרכן ● נתונים בלעדיים שנאספו ע"י לובי 99 והגיעו לידי גלובס מגלים מי היבואנים והיצרנים שעומדים מאחורי העלייה החדה ● למרות שעלויות היבוא נחתכות בגלל התחזקות השקל, המחירונים בשוק המזון מתעדכנים רק בכיוון אחד - כלפי מעלה

שדה הנפט של גבעות עולם ''מגד'' / צילום: ויקיפדיה – אהרון כהן

אחרי 6 שנים וסכסוך משפטי: "גבעות עולם" חוזרת לחפש נפט בישראל

חברת הנפט הישראלית הגישה בקשה רשמית לממונה על הנפט לחידוש הקידוחים, וכבר ביולי הקרוב היא צפויה להתחיל ● ע"פ החברה, "גבעות עולם" צפויה להפיק 14-27 מיליון חביות נפט לאורך 20 שנה - כמות קטנה יחסית, אך כזו שעשויה להפוך למשתלמת לאור מחירי הנפט

ניתוח חברה / צילום: תמר מצפי

תעלומה: המניה עם שיעורי הרווח הגבוהים בענף המזון נסחרת בתמחור הכי נמוך

לפני שלוש שנים יצאה זנלכל, יצרנית קופסאות השימורים "יכין", למהלך שהרים גבות בשוק: רכישת מחלבות רמת הגולן שהיו אז במשבר עמוק ● בתוך זמן קצר שני הבכירים בחברה הפכו מחלבות ששורפות מזומנים למכונת רווחים משומנת ● אז למה השוק לא מתגמל את המניה? ● ניתוח חברה, מדור חדש

שיא של מעל 3 שנים בקרנות הכספיות / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר באמצעות Adobe firefly)

החודש שהימם גם את ותיקי השוק: מה עומד מאחורי גיוסי הענק בקרנות הכספיות

מגמת החזרה לקרנות הכספיות נמשכה באפריל, עם גיוס של 6.5 מיליארד שקל - מעל מחצית הגיוסים בתעשייה כולה ● בשוק מודים שמדובר בנתון חריג, אך מעריכים ש"קצב הגיוסים בכספיות יימשך" ● וגם: אילו עוד קרנות עמדו מאחורי החודש הטוב ביותר בתעשייה מזה שנה?

מתקן לקידוח נפט בטקסס / צילום: Reuters, Eli Hartman

בזכות המשבר בהורמוז, ארה"ב מייצאת יותר נפט מאי־פעם

חסימת מצר הורמוז בשל המלחמה עם איראן הזניקה את יצוא הנפט האמריקאי לשיא של 5.2 מיליון חביות ביום - והפכה את נמל טקסס למסוף הגדול בעולם ● בעוד השווקים באסיה צמאים לתחליפים, הכלכלה האמריקאית נהנית ממעמד של מעצמת אנרגיה שלא נראה מאז 1943

מעבר על תיקים וסיכומם יארך שניות בלבד / צילום: עינת לברון

השופטים יקבלו כלי חדש שיסייע לעבודתם. האם הוא יפחית את העומס?

אחרי פיילוט שהוגדר כהצלחה מסחררת, מערכת הבינה המלאכותית החדשה תגיע ללשכותיהם של כלל השופטים והעוזרים המשפטיים ● המטרה: הקלה בעבודה השיפוטית וחיסכון בזמן ● מהו עתיד המתמחים בעידן "צ'אט המשפט", ואיך נמנעים מטעויות שעשויות לחרוץ גורלות?

מייסדי הסטארט-אפ קלע Kela / צילום: יוסי אלטרמן

ביל אקמן ואריק שמידט משקיעים בסטארט-אפ של יוצאי מערכת הביטחון

חברת קלע בת השנתיים השלימה גיוס של 200 מיליון דולר, לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר, שכולל את השמות החמים בוול סטריט ● עם מפעל תחמושת בדרום, שנודע לגלובס, ופריסה בעשרות נקודות, הסטארט־אפ של יוצאי מפא"ת ופלנטיר מאיים על ההגמוניה של החברות הביטחוניות הגדולות