גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבריה מתעוררת לחיים עם פסטיבל דונה גרציה השני

פסטיבל דונה גרציה השני הוא הזדמנות לנער את האבק גם מעל הדונה וגם מעל טבריה ■ בשנים האחרונות, תחת ראש העיר החדש, מפזזת בעיר רוח של אופטימיות ועשייה

"פוטנציאל" הייתה מילת הקסם של טבריה ב-3 העשורים האחרונים. העיר שמשכה צעירים למועדוניה, משפחות למלונותיה ותיירים לחופיה, לא השכילה לשמור על מעמדה ובמאבק מול אילת וים המלח נכנעה ואיבדה את הבכורה. בשנים האחרונות, תחת ראש העיר החדש, מפזזת בעיר רוח של אופטימיות ועשייה, שהביאה אותי לבדיקה חוזרת של הפוטנציאל ושברו.

הפעם אנחנו כאן בשביל פסטיבל דונה גרציה השני, שיתקיים בין 14 ל-17 בנובמבר. את המוזיאון לכבוד דונה גרציה הקים יעקב אמסלם, בן לאחת המשפחות הטברייניות הוותיקות, לפני כעשור. אמסלם, דור תשיעי בארץ והבעלים של אמסלם טורס, הוא המעסיק הפרטי הגדול בעיר, וגם שותף בפורום עסקים למען הקהילה, שלקח על עצמו את הנצחתה של דונה גרציה. השורשיות שלו מקבילה בעיניו לסיפור שלה.

במוזיאון יספרו לכם את סיפורה של אישה מלאת עוצמה בעולם פטריארכאלי וידברו במעלליה של טייקונית במונחי המאה ה-16, שבזכות קשרי הון ושלטון פעלה למען היהודי הנרדפים ורכשה בהון עתק את שטחי טבריה מהסולטן. המוזיאון מציג תחנות בחייה ופרקים מתולדותיה בסיפורים, בחדרים מעוצבים, בתלבושות מסוגננות (שאפשר ללבוש), בבובות, במסמכים ובפריטים אותנטיים מתקופתה. המוזיאון מספר גם על תוכניותיה ליישב את העיר ביהודים ועל מותה הפתאומי שקטע את רצף החלומות.

הפסטיבל לכבודה יעמוד בסימן העצמה נשית. בשעות הבוקר יתקיימו סיורים בעיר ובסביבתה, אחר הצהריים יהיו הרצאות ובערב מופעי מוזיקה - עם נוכחות בולטת של זמרות ושחקניות כמו יונה אליאן, ענת עצמון, מירי מסיקה, שירי מימון וקרן פלס. כמה מבתי המלון חברו למיזם וחבילות אירוח שונות יעמדו לרשות המבקרים (טל' 1-800-888858).

טבריה היא עיר מורכבת. עיר של קודש ושל חול, של מעלה ושל מטה, של אוכלוסייה שורשית ושל עולים חדשים. יש בה יפה ומכוער, ישן וחדש, חוזק וחולשה, שמתאחדים לפוטנציאל מרוכז המבקש לפרוץ, אם רק יאפשרו לו, כמו הר געש לחוץ וולקנית. לא הכול ורוד והמלאכה מרובה, אבל הפסטיבל הוא קרש קפיצה למי שהכיר אותה בימיה היפים ורוצה לחזות בשיבתם, ומוכן להניח בצד את התדמית השלילית. טבריה של היום משתמשת בעברה כדי להילחם על עתידה.

נתחיל בהיסטוריה: הורדוס האב הוריש לבנו הורדוס אנטיפס את השליטה בגליל, וזה ייסד בשנת 19 לספירה עיר על שם הקיסר הרומי טיבריוס. יהודים חיו כבר מתקופת בית ראשון בשוליה (ברקת שמצפון וחמת שמדרום), אבל נמנעו מלהתיישב בה בגלל שהוקמה על שטח ששימש כבית קברות. רק אחרי מרד בר כוכבא (135-132 לספירה), טיהר אותה שמעון בר יוחאי מטומאת מתים והעיר הוכשרה למגורי יהודים. בשנת 200 התנחל בטבריה הסנהדרין, וב-220 נחתמה בה התוספתא, וכך הפכה העיר לבירת העולם היהודי ולתחליף הרוחני לירושלים החרבה. השלמת התלמוד הירושלמי הייתה מהלך נוסף שביסס אותה כאחת מארבע ערי הקודש, לצד צפת, חברון וירושלים.

המבנים הארכיאולוגיים נחשפו בהדרגה במסגרת חפירות של רשות העתיקות בפארק הארכיאולוגי שבדרום העיר. הארכיאולוגיה, למדתי מהר, היא רק פיסה מפארק ברקו - מיזם רחב היקף של העירייה שהושלם בשנה האחרונה. המרחב כולל מתקני אקסטרים לילדים של חבלים וכושר, מדשאות, בימת מופעים ובית קפה שבלבו קטע חומה עתיק. אל הגבעה החולשת מעל טיפסתי עם מומי נמימי, מנהל הפארק. מול נוף טברייני יפהפה הוא מציג אומגה זוויתית הגולשת לאורך 200 מטרים ולגובה של 70 מטרים. בשכנות לה משתלשלים חבלי סנפלינג על המצוק התלול, המתנשא לגובה 35 מטרים. בימים אלה נחנך גם משטח החלקרח, ומהפארק יוצאים טיולי ג'יפים וטיולי אופניים למשפחות ולמקצוענים. בעתיד הפארק יארח גם מופעי מוזיקה, פעילות חינוכית לבתי ספר ועוד. השינוי במקום מרשים. רק שירותי קבע אין עדיין, אלא תחליף כימי פחות סימפטי (כניסה לפארק 30 שקלים לאדם, פעילויות האקסטרים בתוספת תשלום. טל' 04-6712950)

בתקופה הביזנטית נוספו לטבריה רצפות פסיפס וכנסיות, וגם בבית הכנסת בחמת העתיקה בנו היהודים רצפת פסיפס מרהיבה. הגן הלאומי, מול חמי טבריה, קטן אבל מרתק. לגלגל המזלות שבטבורו הליוס, אל השמש המיתולוגי, מצטרפים אלמנטים יהודיים וכתובות עבריות (טל' 04-6725287). בצמוד נובעים כמה מהמעיינות התרמו-מינרליים המזינים את חמי טבריה. המוסד הוותיק הזה החליף לאחרונה ידיים, וגם הוא פועל כבר כמה שנים לחדש ולהתחדש.

שרידים ביזנטיים נוספים נמצאים בפארק הארכיאולוגי שבמרכז העיר. שם חזיתי במהפך הלכה למעשה. משהו בחשיבה ובגישה בעיר השתנה, וזה משפיע על חזות העיר, על התיירות, על העסקים ועל האווירה. זוהר עובד, ראש העיר זה קדנציה וחצי, הוא דמות שנויה במחלוקת בתחומים שונים, אבל בקרב תיירנים יש תמימות דעים שהשפעתו מרחיקת לכת.

מקומות שהוזנחו קשות, עברו פיתוח וטיפוח: אזור התעשייה הישן הפך למשכנם של עסקים חדשים, מתחת לתחנה המרכזית הוחלפו פחוני הפלאפל במבני בזלת חדישים, ורחוב הגליל, הראשי בעיר (וחלק מכביש 90) עבר מייקאובר. אזור בתי המלון, הטיילת והסמטאות הגולשות אליה שודרגו, ובכלל, קול הלמות הפטישים נשמע מכל הכיוונים.

זה עבד. 2010 הוכרזה כשנת התיירות הטובה ביותר בעשור שקדם לה ו-2011 הולכת להיות אף טובה יותר, אומר עובד, עם עלייה, נכון לעכשיו, של כ-4% בתיירות פנים וחוץ. לראש העיר יש מנטרה חדשה: "הפיכת המרחב הציבורי של העיר ורחובותיה ללובי של בתי המלון באמצעות פעילויות ותוכני תרבות". זה מצליח, וברבים מבתי המלון בעיר חוזרים לחייך אחרי התפוסות הגבוהות בקיץ ובחגים. כמה מהם שדרגו ושיפצו, ואליהם הצטרפו גם מלונות בוטיק, אכסניות ברמת אירוח גבוהה ומלונות קטנים.

אזור טבריה של מטה עתיק ברובו. מבני הבזלת הקסומים נותרו מהצלבנים, מהממלוכים, מהעות'מאנים ומהבריטים, שבימיהם נוסד סגנון בנייה טברייני מקורי - בשחור ובלבן - בזלת וגיר. המבנים הללו מנקדים את טיילת אלון שעל קו החוף, שנולדה מתוך אסון השיטפון הגדול ב-1934. היום יש לאורכה מסעדות דגים, גלידריות, מלונות בוטיק, אכסניות לצליינים ועוד. בחלק הדרומי ניצב המדיד - דגם מתכת של הכינרת, שמעדכן בכל רגע את מפלס המים (ואת מפלס הדאגה של העם). לצדו מוקרן מדי ערב מופע הטיבריום, שמזכיר את מלון בלאג'יו בלאס וגאס, וכולל מופע המוקרן על מים - עם תאורה צבעונית, מזרקות, צלילים משירי הכנרת וסיפורים על תולדותיה (מדי ערב ב-19:00, 20:00, 21:00).

משם יצאנו לסיור לילי בסביבה. בקצה הצפוני של הטיילת נפתח חוף ציבורי מפתיע, גן פסלים פתוח, שמארח עבודות של אמנים ידועים (אילנה גור, אריק כלפון, ז'אק ז'ורנו ועוד). ברצפתו מונצח הניקוד הטברייני שהומצא כאן במאה ה-10 והפך לניקוד הרשמי של השפה העברית. ברחוב מקביל הוקמו דוכני ממכר אחידים, שמציעים מרכולת לתיירים. לא הכול תספיקו, אבל תהיה לכם סיבה לחזור.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון