גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אתם לא רוצים שמחירי הדירות יירדו בחדות כי יהיה מיתון"

ריצ'רד קווסט מ-CNN מסביר בראיון ל"גלובס" כי המשבר באירופה עשוי לגרור אותה אל "עשור אבוד" ■ "לפעמים התקשורת מעודדת היסטריה בשווקים" ■ להרשמה לוועידת ישראל לעסקים

לכלכלה העולמית אין הרבה כוכבים שיודעים למשוך אחריהם גם את ההמון שלא ממש מבין את כל המספרים הקטנים. ריצ'רד קווסט, המגיש של CNN, הוא יוצא דופן מבחינה זו, והוא מעיד על עצמו כי המעמד שלו בערוץ ואצל הצופים בנוי על היכולת שלו להפוך גם נושאים יבשים לאטרקטיביים. בחודש הבא יגיע קווסט לישראל כדי להשתתף בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס".

ללו"ז ועידת ישראל לעסקים והרשמה - לחצו כאן

"לפי סקר שביצענו, 70% מהישראלים שדוברים אנגלית מאמינים כי CNN היא רשת החדשות הבינלאומית הטובה ביותר", אומר קווסט בראיון ל"גלובס". "מדובר באנשים שמראש מתעניינים באקטואליה. לא קשה לשכנע אותם שהכלכלה יכולה להיות גם מעניינת וכיפית", הוא אומר.

- איך אפשר להפוך את סכנת המיתון החוזר למשהו כייפי?

קווסט: "אולי לא תמיד כייפי, אבל לא הכול חייב להיות רק מספרים ועסקים. אתה לא חייב להיות משעמם כשאתה מדבר על ביזנס. אתה צריך לזכור כל הזמן שזו הסיבה שאנשים צופים בתוכנית - כדי שיעניינו אותם ויעבירו להם את המידע בצורה מרתקת".

- התקשורת רוצה לרתק, אבל לפעמים כותרות יכולות להעצים מגמות זניחות ולעודד היסטריה בשווקים. כל ידיעה על חשש לחדלות פירעון של יוון מיתרגמת לביטוי היסטרי בבורסות.

"אין פה היסטריה. אלה בעיות רציניות. אני מסכים שלא תמיד התגובה של השווקים תואמת את המצב, ולפעמים התגובה של המשקיעים חמורה יותר מהאירועים שהם מתייחסים אליהם, אבל אסור לזלזל בבעיות האלה. יש בעיות מבניות שמסכנות את הפנסיות של אנשים רבים".

- אתה צופה סכנה? שמשבר החובות האירופי יהפוך למיתון עולמי בנוסח 2008?

"בוודאי, ללא ספק. אם תשים לב לקלישאות שאנחנו שומעים באחרונה בנושא, מדברים על כך שעכשיו הזמן לפתור את הבעיות, כי אחרת נתחיל לראות פרגמנטציה. מה זה אומר? שהמצב יחמיר, ושהמדינות המרכיבות את גוש האירו עלולות לשאת בתוצאות הקשות של מה שמתרחש עכשיו במשך שנים רבות בעתיד.

"המנהיגים של מדינות גוש האירו לא יכולים להרשות לעצמם לדפוק את העניין הזה. אנחנו מגיעים פה לרגעים המכריעים, וזה קורה ממש עכשיו. הזמן שלהם נגמר". לפי קווסט סכנת המיתון קיימת, אבל לא התפרקות של הגוש.

קווסט משיק בימים אלה תוכנית חדשה בשם "כיכר השוק של אירופה". התוכנית, רבע שעה אורכה, תהיה מורכבת מכתבות ופרשנויות על הזירה הסוערת של השווקים באירופה. במקביל, תוכנית הדגל של קווסט ב-CNN אירופה, "Quest Means Business", תמשיך להיות משודרת.

קווסט מאמין כי עולם התקשורת עובר טלטלה גדולה בזכות הסמארטפונים שהופכים למתחרים בולטים של הטלוויזיה. לדבריו, בסוף השנה יהיו בעולם יותר טלפונים סלולריים מאשר מברשות שיניים. המשמעות, לדעתו, היא ש"לא חשוב אם מדובר בקהיר, בסוריה או בתימן - הסלולר מצליח להביא לכל מקום את המציאות של העולם. יש שינוי בדרך שבה אנשים כמוני עושים את העבודה שלהם".

הוא אפילו מזכיר ששרת החוץ האמריקנית, הילארי קלינטון, קיבלה את הידיעה על מותו של קדאפי דרך הסלולרי שלה. "מצלמות הטלוויזיה ממש קלטו אותה ברגע הזה", הוא אומר.

"האירו לא יתמוטט"

עם כל הטון הדרמטי והמאיים של קווסט כשהוא מתאר את המצב הרעוע של כלכלת אירופה, הוא לא פחות נחרץ כשהוא דוחה בבוז את כל מי שחושב כי המצב ביוון או במדינות אחרות שסובלות מנטל חובות אדיר, עלול להפוך את איחוד המטבע האירופי להיסטוריה. "הרבה שטויות נאמרו על המשך דרכו של האירו ועל הסיכוי של הגוש להתפורר. זה קשקוש. האירו לא יתמוטט. יש יותר מ-300 מיליון בני אדם שמשתמשים במטבע הזה בכל יום".

- ולפני זה הם השתמשו במטבעות אחרים.

"מאחורי גוש האירו עומדים הסכמים בין-מדינתיים מחייבים, בנק מרכזי, והכלכלות החזקות של גרמניה, צרפת ואוסטריה. האירו לא ייעלם מחיינו רק כי יש מדינה קטנה אחת, יוון, שלא מצליחה להחזיר את חובותיה. מה שעלול לקרות הוא שאירופה תידרדר לתקופה ארוכה של שנים רבות עם צמיחה זוחלת ונמוכה. זו הבעיה הגדולה האמיתית".

הוא מעריך כי יוון תפשוט רגל בוודאות גדולה, אבל שהדבר לא יפגע בגוש לטווח ארוך, בעיקר כי יותר מדי כלכלות חזקות תלויות בהמשך האיחוד המוניטרי. כלומר מבחינתו, סכנת המיתון אמיתית ולא היסטריה.

להערכתו, ללא תיקון מערכתי עמוק, הגורל של אירופה יהיה זהה לזה של יפן: "אנחנו בסכנה של עשור אבוד, כי אנחנו כבר 3 שנים בתוך המשבר הזה". לדבריו, בניגוד למיתון מהסוג המוכר, שנוטה להופיע בתום מחזור של צמיחה כלכלית, הפעם המיתון שהחל עם משבר הסאב-פריים ונפילת ליהמן ברדרס הוא תוצאה של בעיות עמוקות.

"כשמדובר במיתון מחזורי, השיטה הידועה להיחלץ היא מדיניות פיסקלית מרחיבה. ואז, תוך שנה המצב צריך להתייצב. הבעיה היא שהמשבר הזה לא מחזורי. הוא נוצר מדוחות כספיים מוטים", הוא סבור.

קווסט מזכיר למי שכבר שכח כי הצמיחה המרשימה שנקטעה ב-2008 הייתה למעשה תמונה מעוותת של המציאות, שנוצרה כשגופים פיננסיים הוציאו את הסיכונים אל מחוץ לדוחות שלהם באמצעות איגוח. תאגידי ענק התנהגו ושידרו תחושה של עסקים כרגיל כשהם מסתירים מינוף מסוכן.

"יש צורך להתנקות מהמינוף, ומכיוון שמקור המינוף הוא הבנקים - משם צריך לראות את השינוי. כל עוד יש מינוף בבנקים, וכל עוד ההשפעה של הבנקים היא כזאת שיכולה לגרור את הכלכלה הריאלית למטה - הסכנה עדיין קיימת".

- זה בעצם מה שהוציא המונים לרחובות נגד וול סטריט, שלא לדבר על המחאה בישראל ובעוד מקומות בעולם.

"אלה ביטויים של זעם עצום. המחאה מבטאת תחושה של ציבור גדול שמרגיש שמשהו לא מתנהל נכון, שמשהו השתבש. אין הרבה משותף בין מה שקורה בישראל נגד יוקר המחיה לבין המחאה נגד וול סטריט או במקומות אחרים. אבל בכל מקרה, הפוליטיקאים לא יכולים להתעלם מזה".

המשקיעים מחכים על הגדר

- אז ייתכן שהשיטה הכלכלית הקפיטליסטית תעבור שינוי?

"לא יהיה שינוי בשיטה הקפיטליסטית, בשום אופן. הרגולציה קצת תשתנה, יהיו תיקונים קלים, אבל הליבה של כלכלת השוק כמו שאנחנו מכירים אותה לא תעבור שינוי גדול".

ובכל זאת, באזור שלנו ראינו באחרונה שמחאה וזעם הם חומר בעירה מסוכן, שאפילו ממשלים שאין בהם דמוקרטיה או חופש ביטוי יכולים להתמוטט.

"איש לא יודע מה צפוי", אומר קווסט, "אפילו במדינה גדולה כמו מצרים, שנראה שהמצב הפוליטי בה מתחיל להירגע. חוסר הוודאות הזה הוא בדיוק מה שגרם לראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, להסכים לשחרר אסירים רבים כדי לשחרר את החייל השבוי גלעד שליט. גם נתניהו מבין שלא ניתן לחזות מה יהיה המצב באזור בעוד 6 חודשים".

- אי-ודאות כזו מבריחה את המשקיעים הזרים?

"כל השקעה זרה באזור מתעכבת, כי צריך להיות הרבה יותר זהירים בכל החלטה. זה לא אומר שהמשקיעים הזרים יברחו, אבל זה כן אומר שהם עשויים לשבת יותר זמן על הגדר. חברות יגידו 'בואו ניתן לעניינים להתקרר לפני שנקבל החלטות שיש להן השלכות עצומות'. זה הסיכון של מדינות האזור שעוברות כעת טלטלות. אם הן לא ימצאו בהקדם דרך להרגיע את התסיסה ולהביא לרגיעה הן יאבדו משקיעים".

"בועה? לא בישראל"

בביקור הקודם של קווסט בישראל הוא התרשם שלמרות הזינוק במחירי הנדל"ן, אין בארץ בועה. מאז, אפילו שר האוצר ונגיד בנק ישראל דיברו על אפשרות של בועה, ואחרים אפילו השתכנעו שהיא קיימת בוודאות.

קווסט עדיין בשלו. "עבור רוב האנשים, רכישת דירה היא ההוצאה היקרה ביותר בחיים. במקרים כמו בועת הסאב-פריים בארה"ב, המחירים נעשו כה גבוהים, עד שאנשים היו מוכנים ללוות כל סכום כדי לרכוש לעצמם בית, עד שזה הפך לבועה. בישראל המצב מאוד קשה, אבל לא ניפחתם בועה כמו שהייתה בבריטניה או בארה"ב".

- אפילו הממשלה כבר הכריזה על צעדים לטיפול במחירי הדיור.

"המחירים גבוהים, אבל הם לא נמצאים במצב קיצוני שנראה שהם נופחו. ואולי עדיף לכם כך, כי לצאת מהמצב של בועה זה קשה. אולי רבים היו רוצים שמחירי הדיור יירדו, אבל אתה יכול להיות בטוח שאם הם יירדו בצורה חדה, זה יפגע בכל הפעילות במשק עד שלא יהיה מנוס מגלישה למיתון - ואת זה אף אחד הרי לא רוצה".

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי