גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לצמצם תוצאות לא צפויות

המנהלים הרוויחו פי 36 מהשכר הממוצע ותוך זמן קצר נופח שכרם לממדי ענק - פי 131 מהממוצע

כל מנהל שואף למקסימום שליטה במצב, אך אין מנהל שלא חווה על בשרו חוסר שליטה בעל כורחו - מצבים שבהם על אף המאמצים לפעול לתועלת הארגון, מתקבלת תוצאה לא מתוכננת, וגרועה בהרבה מהמצופה.

בניסיון לצמצם את הפערים הגרנדיוזיים בין שכר הבכירים לשכר הממוצע בסקטור הציבורי, הוחלט בשנת 93 בארצות הברית לחשוף שכרו של כל דרג ותפקיד במשק. המטרה הייתה חיובית והכוונה טובה, אך התוצאה הרבה פחות.

מנכ"לים שהתוודעו לשכרם הגבוה של מנהלים אחרים בשוק, דרשו העלאה בשכרם בהתאם. אם קודם הרוויחו המנהלים פי 36 מהשכר הממוצע, תוך זמן קצר נופח שכרם לממדי ענק, והיה גדול פי 131 מהשכר הממוצע. לא בדיוק מה שקיוו מי שהחליטו על שקיפות בשכר.

המטרה: מוטיבציה ותפוקה, התוצאה: עוינות והפסדים

מנהל צוות מכירות שפגשתי לא מזמן קיווה לשפר את התפוקה בצוות שלו. הוא ידע שתפוקה טובה היא, בין היתר, תוצאה של מוטיבציה גבוהה, ולכן החליט לטפל במוטיבציה בצוות. הוא קבע תמריץ חומרי, והכריז על "מבצע מכירה": בונוס כספי שמן יוענק לעובד שימכור את המוצר היקר ביותר של החברה.

הוא סיפר שההחלטה על הבונוס נעשתה ברגע, בימים שבהם חש שהצוות שלו זקוק ל"ניעור": "הרעיון היכה בי, ומיד התלהבתי - חשבתי שזה ישמח את החבר'ה והייתי משוכנע שזה ידרבן אותם. על הדרך, שמחתי שסוף סוף נצליח למכור את המוצר הכי יקר שלנו. מיד סיפרתי להם על ה'מבצע', ובאמת חשתי בהתרגשות גדולה מצידם. במהלך התקופה, חזרתי והדגשתי בפניהם את החשיבות הרבה של מכירת המוצר, ואת התועלת התדמיתית לחברה כולה".

אין ספק שכוונתו הייתה טובה, אך התוצאה הייתה הפוכה: המוצר נמכר והבונוס ניתן, אך בסיכום התקופה גילה שהצוות בהפסדים. בנוסף לכך, החל לקבל מעובדיו פידבקים קשים על האווירה העוינת והתחרותית ששררה בצוות באותם ימים, על רקע התנהגות דורסנית של העובד שבסופו של דבר זכה בבונוס, ותסכול של כל מי שלא זכה בו.

כך מפחיתים תוצאות בלתי צפויות

  1. 1. נמנעים מהחלטות אימפולסיביות: החלטתו של המנהל הייתה אימפולסיבית, ולא נעשתה אודותיה שום בדיקה מעמיקה. הוא הסתמך על תחושת בטן ועל התלהבותו הראשונית מרעיון שהומצא ברגע, בלי לתת לו לשקוע ולחקור אותו לעומק.

במקום זאת, כדאי לתת משקל רב יותר לשכל, ולא לרגש, ולחשוב בצורה מושכלת ומפורטת על ההחלטה לצעד משמעותי או לשינוי. הסטטיסטיקה כאן דווקא כן צפויה: ככל שההחלטה אימפולסיבית, כך גדלים הסיכויים לתוצאות שליליות ובלתי צפויות.

  1. 2. "לחשוב פולני": איזה רע יכול לצמוח מזה? המנהל דמיין את התוצאה החיובית של תכניתו - השמחה של עובדיו, המוטיבציה לפעולה, מכירת המוצר היקר. אולם הכרחי היה קודם כל לקחת בחשבון את התוצאות השליליות והבלתי מתוכננות שעשויות להתרחש. אם היה מדמיין את הרע שיכול לצמוח מהרעיון שלו, יתכן שהיה פועל אחרת - אולי לא היה מיישמו, או עורך בו שינויים לפי הצורך (למשל, מחלק את התמריצים לכמה סוגים במקביל, כך שיתגמלו יותר מאדם אחד, ויעוררו את הצוות כולו להשקעה גם באפיקים אחרים).

  1. 3. מינון מטרות ותתי-מטרה: מטרת-העל של המנהל הייתה להשיב את חדוות העבודה והיצירה לצוות שלו. כשעלה במוחו רעיון הבונוס, הוא היה כל כך נרגש מהמחשבה על האפשרות שהמוצר היקר באמת יימכר, ששכח לשם מה נולד הרעיון מלכתחילה. במהרה, המכירה עצמה - שהיא רק תת-מטרה (או אף אמצעי להשגת המטרה) - נגסה במטרת-העל, והמבצע נכשל.

חשוב להיות מודעים לנטייה לתת משקל רב מדי לתת-מטרות, ולעולם לא להינעל על מטרה ספציפית וצרה מדי, משום שכך מחמיצים את היעד הכולל. הדברים צריכים להיות נהירים ועקביים: יש לקבוע מטרה אחת רחבה אך ממוקדת וברורה, רצוי לטווח ארוך, ולחזור ולהזכירה לעובדים שוב ושוב כדי להחדירה לתודעה. בנוסף לכך, כדאי להימנע מחלוקה יתרה של כל מטרה לתתי-מטרה.

  1. 4. לאסוף פידבקים מהשטח: לו המנהל היה מתייעץ עם עובדיו, אולי היה יודע שההתרגשות בצוות שבה חש כשסיפר על המבצע, לא הייתה התרגשות מהסוג הרצוי. מספיק ששניים מעובדיו היו מקשים ("רגע, אבל מה עם כל מי שיתאמץ למכור ולא יצליח?") - כדי שישנה את פרטי המבצע. חד משמעית - לא כדאי להחליט החלטות משמעותיות לבד. תמיד יועיל להתייעץ בקולגות ובעובדים עצמם שעומדים לחוות את השינוי על בשרם, אם יתבצע.

- האם קרה לכם שמאמציכם לטובת הארגון הניבו תוצאות הפוכות ובלתי צפויות?

- איך כדאי למנהל לנהוג בעת השגת תוצאות הפוכות מהמצופה, בלי לגרום לעצמו נזק תדמיתי?

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. תוכן מאמריה מבוסס על הניסיון והידע שרכשה באינספור תהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני היי-טק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להסתמך עליהם ככאלה. יודגש כי פרטי הסיפורים האישיים במאמרים טושטשו לצורך שמירת פרטיות מושאיהם.

פניות ליעל מהודר לקבלת ייעוץ אישי יש לשלוח לדוא"ל: Yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר ליצור עמה קשר גם בפייסבוק.

עוד כתבות

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

המדינה שמבקרת את ישראל וגם מטמיעה מערכות נשק כחול־לבן

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל, לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאסיפת בעלי מניות

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה חיובית בוול סטריט; S&P 500 שבר שיא בפעם ה-39 השנה

S&P 500 עלה ב-0.3%, ונאסד"ק הוסיף ● מניית נייקי קפצה לאחר שמנכ"ל אפל רכש מניות בחברה ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה 8 שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט ננעל מוקדם

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת-ימי", צוין

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

מי המנכ"ל ששווה לאנבידיה 20 מיליארד דולר?

אמש פורסמה העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה - רכישת חברת השבבים גרוק בכ־20 מיליארד דולר ● אולם לא מדובר ברכישה מלאה, ובפועל זהו מהלך שמאפשר לאנבידיה לשים יד על הטאלנט של גרוק - המייסד והמנכ"ל ג'ונתן ריס ● כך, האיש שהציב את עצמו כחלופה רעיונית וטכנולוגית לאנבידיה, כעת מצטרף אליה ● למה זה כ"כ חשוב לענקית השבבים?

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● ב"וול סטריט ג'ורנל" ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בראיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

פרויקט ג'רוזלם אסטייט / צילום: אסף פינצ'וק

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות - ביום השביעי ברציפות; המדדים בשיא

הדולר נסחר סבהב כ-3.18 שקלים, שיא של כ-4 שנים ● חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי אירודרום ● שיכון ובינוי: טרם התקבלה החלטה למכירת מניות שוב אנרגיה ● איי.סי.אל חתמה על חוזים ארוכי-טווח עם לקוחות בסין ● בבנק מזרחי מסמנים את הסקטורים המומלצים בשוק ההון המקומי ב-2026

אילוסטרציה: איל יצהר

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

מרכז שיטור קהילתי חיפה / צילום: בר - אל

מאות שקלים בשנה: המס העירוני החדש שישלמו תושבי חיפה

לראשונה יתווסף לחשבונות הארנונה בחיפה "היטל שמירה", שנועד למימון כוח שיטור עירוני חדש ● התעריף עומד על 2.32 שקל למ"ר, בדומה למקובל ברשויות נוספות כמו תל אביב ורעננה, לצד התייקרות הארנונה הכללית ב־1.626%

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?