גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הימים של תוכנה שמותקנת במחשב האישי הם ספורים"

ג'ים וייטהרסט, מנכ"ל רד-האט, שמבקר בישראל: "החידושים בתחום המחשוב מגיעים היום מהפיתוחים של ענקיות ה-Web 2.0 שמסתמכות כמעט לגמרי על קוד פתוח"

מערכת ההפעלה לינוקס, שהגיחה לאוויר העולם לפני שני עשורים, איימה - לפחות תדמיתית - על Windows של מיקרוסופט, שמנהל סטיב באלמר. לצד המאבק המסחרי, התנהל קרב אידיאולוגי. לינוקס הייתה המערכת הפתוחה שכל אחד יכול לעשות בה כרצונו ואילו חלונות הייתה המערכת הסגורה והיקרה, שאחראית במידה רבה למהפכת המחשוב האישי.

ברבות השנים לינוקס לא הצליחה לנגוס בנתח השוק של מערכות ה-Windows במחשב האישי. אבל כיום, מרכזי העניין והרווח בשוק עברו למרחבים אחרים, חלקם מבוססי חומרה - טלפונים חכמים ומחשבי לוח - וחלקם וירטואליים, כגון תוכנה שניתנת לגישה מרחוק, מענן המחשוב.

במצב הנוכחי שבו נמצא עולם המחשוב, השחקניות המובילות הן אלה שעושות שימוש במערכות שמבוססות על גישת הקוד הפתוח. מדובר בתוכנות שמאפשרות לכל אחד לשנות אותן, בהתאם לצרכיו. הדוגמה הבולטת היא האנדרואיד של גוגל, שמשמש בהתקני תקשורת ניידים, וכן בתשתיות התוכנה שמריצות מרכזי נתונים בארגוניים הגדולים.

השינויים האלה משפיעים באופן ניכר על הביצועים והחשיבה של חברת רד-האט (Red Hat), שנחשבת לחברה הגדולה ביותר שמספקת פתרונות קוד הפתוח. החברה כבר לא מתעניינת להתחרות במיקרוסופט על המחשב האישי. היעד הלא פחות שאפתני של החברה הוא להוביל את מהפכת המחשוב הבאה, מה שעשוי להתגשם.

"אומרים שאנחנו מתחרים במיקרוסופט, אבל אני לא רואה את זה כך", אומר ג'ים וייטהרסט, מנכ"ל החברה, שהגיע היום לביקור קצר בישראל בראיון בלעדי לגלובס, "אנחנו רואים שינוי בארכיטקטורת המחשוב, ויש כמה מנצחים שיגדירו את הדור הבא. בארכיטקטורה הקודמת מיקרוסופט ואינטל היו המנצחות, אבל כעת יש שינוי. אני לא אגיד שרד-האט תהיה המנצחת אבל הקוד הפתוח בהחלט יהווה את הארכיטקטורה המנצחת בדור הבא של המחשוב".

לא פונים למשתמש הסופי

רד-האט, שנסחרת בנאסד"ק לפי 9.8 מיליארד דולר, מספקת גרסת מערכת הפעלה לינוקס ומגוון כלי תוכנה אירגוניים ושירותים סביבה המבוססים על קוד פתוח, כלומר מפותחים על-ידי קהילת משתמשים.

הפורמט הזה הציב סימן שאלה תמידי לגבי המודל העסקי של החברה. איך אפשר למקסם את ההכנסות ממכירת תוכנה שמופצת באופן עקרוני בחינם? מעבר לכך, איך אפשר למכור תוכנה שפותחה על-ידי קהילת משתמשים שדוגלת בתוכנה חינמית ובפתיחות? הדילמות האלה חידדו מאוד את האסטרטגיה של החברה.

"המודל שלנו לא עובד על המשתמש הסופי", טוען וייטהרסט. רד האט מספקת אחריות על הפתרונות שהיא מוכרת, מה שעשוי להוות מניע מרכזי עבור ארגון עתיר דרישות בתחום המחשוב לרכישת תוכנות שלא פותחו על-ידי חברה מוגדרת, אלא על-ידי קהילה.

"המשתמשים הסופיים", הוא מוסיף, "הרבה פחות רגישים לקריסה של מחשב או מערכת הפעלה, מה שיכול להיות קטסטרופה במערכת מחשוב ארגונית. מעבר לכך, הימים שבהם מותקנת תוכנה על המחשב האישי הם ספורים. היום חלק גדול מהיישומים שרלוונטיים למשתמש הסופי נמצאים על שרת בענן מחשוב שמריץ גרסת רד-האט של לינוקס".

- כשאתה מסתכל על ההצלחה של אנדרואיד, אתה לא מרגיש שטעיתם כשלא פיתחתם מערכת מתאימה לנייד?

"השאלה היא לגבי המודל העסקי. האם סמסונג, מוטורולה או HTC יסכימו לשלם מיליוני דולרים על התוכנה אם הם יכולים לפתח את זה בעצמם? כנראה שלא. אנחנו כל הזמן בוחנים מה לעשות בתחום המובייל, אבל קשה לנו לראות את ההזדמנויות באספקת תוכנה ללקוח הקצה".

זינוק של 21% במכירות

וייטהרסט מאמין שההזדמנויות הגדולות נמצאות במרכזי הנתונים הגדולים, בעיקר של ענקיות האינטרנט דוגמת פייסבוק, גוגל ואמזון, שמתמודדות עם ניתוח וניטור מידע בכמות בלתי נתפסת. "כל ספקי ה-Web 2.0 הגדולים רצים על לינוקס", הוא אומר, "לפני עשור רוב החידושים בתחום המחשוב הגיעו מהמעבדות של זירוקס, היום החידושים בתחום המחשוב מגיעים מהפיתוחים של ענקיות ה-Web 2.0 שמסתמכות כמעט לגמרי על קוד פתוח".

עד כמה גדולות ההזדמנויות שעומדות בפני החברה? על פי IDC כ-9 מיליון מערכות הפעלה יירכשו או יותקנו על שרתים ארגוניים ב-2011. נתח השוק של לינוקס הוא כשליש, Windows תופסת כ-60% נוספים, והשאר מתחלק בין יוניקס, מיינפריים ומערכות נוספות. הגידול עד 2014 צפוי להיות בעיקר של מערכות הלינוקס, כך שיהיו יותר מ-40% ממערכות ההפעלה שמיועדות לשרתים ב-2014. במילים אחרות, כמעט שתי מיליון מערכות הפעלה נוספות יתבססו על לינוקס. רובן, סביר להניח, יפנו לרד-האט.

החברה מצפה כי תמכור השנה בכ-1.1 מיליארד דולר, גידול של 21% לעומת 2010. הצמיחה של החברה מבוססת בעיקר על חדירה לתחומי פעילות שמעבר למערכת ההפעלה לינוקס בלבד, כגון מחשוב ענן ותשתיות תוכנה ארגוניות. רד-האט מעריכה שהשוק שאליו היא פונה יתסכם ב-2013 ב-53 מיליארד דולר, לעומת שוק פוטנציאלי של 18 מיליארד דולר "בלבד" ב-2005.

"בהינתן גודל ההזדמנויות", מצהיר וייטהרסט, "אני לא מופתע מכך שהגענו למכירות של יותר ממיליארד דולר". חלק מהצמיחה מיוחס לרכישות של רד-האט, שרכשה בשנים האחרונות חברה בכל שנה בממוצע.

הרכישה האחרונה בוצעה לפני כחודש, תמורת 137 מיליון דולר. הנרכשת היא Gluster, שאמורה לספק לרד-האט יכולות בתחום האחסון עם תוכנה לניהול קבצים. בעבר ביצעה רד-האט קפיצות מדרגה בעקבות רכישת JBoss, שסיפקה סביבת פיתוח ליישומים ארגוניים, קומראנט הישראלית ואחרות. רד-האט רכשה את קומראנט בספטמבר 2008 תמורת 107 מיליון דולר. קומראנט, כיום רד-האט ישראל מפתחת טכנולוגיה לווירטואליזציה של מאגרי מידע.

כיום מחזיקה החברה ביתרת מזומן של כ-800 מיליון דולר, לא הרבה בהתחשב בתוכניות של וייטהרסט: "יש עדיין חורים בפורטפוליו המוצרים שלנו ואני חושב שתראה אותנו יותר אגרסיביים מבחינת רכישות בשנה-שנה וחצי הקרובות", הוא מציין.

רד-האט מציע חבילת תמיכה לסטארט-אפים בישראל

במהלך הביקור ישראל ישיק ג'ים וייטהרסט את תוכנית התמיכה הגלובלית של רד-האט בחברות סטארט-אפ.

החברה תציע לחברות בתחילת דרכן להצטרף אליה ולקבל בתמורה חבילת הטבות. הפיילוט של התוכנית ייצא לדרך בישראל, בעזרת מטריקס, השותפה והמפיצה של רד-האט בישראל.

בימים אלה נערכת ההשקה הרשמית של המיזם, אולם שלוש חברת תוכנה ישראליות כבר נהנות מרוח גבית של רד-האט - קלאודאין (cloudyn) שמפתחת תוכנה למוסדות פיננסיים, טוטאנגו (Totango) שמפתחת תוכנה לתמיכת לקוחות ופרוטיקור שמפתחת אבטחת תשתית למחשוב ענן.

"אנחנו נותנים לתוכנית חשיבות גדולה", אומר וייטהרסט, " בנינו אותה במשך חודשים רבים כדי שתוכל לתת את המענה הטוב ביותר לצרכים של החברות בשלבים המוקדמים".

וייטהרסט הוסיף כי "היום אפשר לפתח תוכנה, ולהביא אותה אל השוק באלפי דולרים, שלא כמו בעבר. אנחנו מאמינים ש-SAP הבאה תהיה חברת סטארט אפ שתקום כך. כדי להבטיח שרד-האט ומטריקס, השותפה שלה בישראל יהיו שותפות של חברות התוכנה האלה בראשית ימיהן, אנחנו מציעים להם את תוכנית העידוד והתמיכה שלנו".

- מה אתם מציעים?

"שימוש ללא תשלום בפלטפורמת הפיתוח של רד-האט, עד שיגיעו להיקף מכירות של 1.5 מיליון דולר, אז נגבה מהם דמי שימוש מופחתים. אנחנו מאפשרים לחברות לפתח בפלטפורמה שמשתמשים בה ארגוני ענק כמו בורסת ניו-יורק או בזק בישראל".

- למה לא לפתח בקוד פתוח ללא תשלום?

וייטהרסט: "כי לא פעם בשלב מאוחר יותר, כשהחברה גדלה, היא צריכה פלטפורמה קצת יותר יציבה.

"כשהחברות מתחילות למכור את המוצר הן צריכות לספק יציבות והמערכת הפתוחה לא תמיד מאפשרת את זה, עדיף להתחיל לפתח בסביבה אמינה ולא להידרש להמרות מאוחר יותר".

אליעזר אורן, נשיא מטריקס מוסיף: "אנחנו מכירים את חברות הסטארט-אפ שנאבקות על כל דולר. אנחנו נסייע לא רק בשימוש בפלטפורמה אלא בתמיכה כוללת. אנחנו מציעים להם את הידע הגדול שלנו בהסכמי שיתוף פעולה ונוכל להפיץ את התוכנה שלהם בישראל ובעולם. אנחנו יכולים לחבר אליהם לקוחות פוטנציאלים שהם חברות גדולות. בנוסף, נעניק סיוע משפטי בכל מה שנוגע לשימוש בקוד פתוח".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"