גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": שכר הדירה זינק בכ-10% בשנתיים האחרונות

שיעור הישראלים ששוכרים דירה עלה מרבע לשליש בתוך עשור ■ העלייה התלולה ביותר נרשמה באריאל - 30%; בת"א עלתה השכירות ב-11% ■ על מה מוכנים לשלם ישראלים יותר (חניה וריהוט), ובכמה עלתה השכירות בירושלים וחיפה?

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור השוכרים, שהיה 27% מהאוכלוסייה ב-1995, הגיע ל-34% ב-2008. מחירי הדירות הגבוהים והעובדה שרוב הישראלים, מה לעשות, מעדיפים להתגורר באזור המרכז, גורמים לכך שאלטרנטיבת הדיור בשכירות רק הולכת ונהפכת ליותר דומיננטית.

היצע הדירות בישראל נמוך גם כך, וכמוהו גם היצע הדירות המוצעות לשכירות, דבר שמאיץ מעצמו את עליית המחירים. אם לא די בכך, "תוכנית הפטישים" של שר האוצר יובל שטייניץ (פטור ממס שבח במכירת דירה שנייה) שבאה לסייע למצוקת הדיור על ידי הגדלת ההיצע הדירות בשוק, עלולה להגביר, בלי להתכוון, את מצוקת השוכרים, משום שהיא תצמצם את מלאי "הדירות הנוספות" של אנשים, שאותן הם מציעים להשכרה. גם האלטרנטיבה למחוסרי הדירות בבעלות, דיור ציבורי, הלכה והצטמצמה עם השנים, בעיקר בשל מבצע מכירת הדירות על ידי המדינה בזמן שלא נבנו דירות חדשות בסקטור זה.

הנתונים על שוק השכירות מעטים שכן רובו פרטי - נשלט ומנוהל על ידי בעלי הדירות ולכן אין רישום מסודר של העסקאות שנחתמות בו. אנה וסרמן, מנכ"ל אתר 'MNA מחקרי נדל"ן' ניתחה עבור גלובס את מבנה ומצב שוק השכירות ארץ. בסיס הנתונים עליו הסתמכה הם 113 לוחות שונים, בהם המובילים - יד 2, winwin, הומלס, מדס, לגור ואחרים.

הסקירה מתייחסת ל-25 ערים ברחבי ישראל: תל אביב-יפו, רמת גן, רעננה, גבעתיים, הרצליה, הוד השרון, כפר סבא, ראשון לציון, חולון, בת ים, פתח תקווה, נתניה, חדרה, אריאל, ירושלים, אשדוד, אשקלון, באר שבע, נתיבות, שדרות, אילת, קרית אתא, חיפה, קרית שמונה וקצרין. ההשוואה נעשתה בחודשי הקיץ (יוני-יולי-אוגוסט-ספטמבר) בשנים 2009, 2010 ו-2011.

השוכרים ששילמו את דמי השכירות הגבוהים ביותר בשלוש השנים האחרונות, בכל סוגי הדירות באופן גורף, היו, כצפוי, התל אביבים. מחיר ממוצע לדירת 3 חדרים בקיץ 2009 היה 4,358 שקל לחודש, ב-2010 עלה המחיר ל-4,483 ובקיץ 2011 כבר עלה המחיר ל-4,835 שקל לחודש, מה שיכול להסביר אולי את מעשה דפני ליף, באותו קיץ ממש. שכר הדירה הממוצע עבור דירת 4 חדרים בקיץ 2010ה היה 5,569 שקל לחודש, בקיץ 2010 עלה ל-5,620 ובקיץ 2011 כבר חצו את רף ששת אלפים השקלים. דמי השכירות הממוצעים לדירת 4 חדרים היו 6,082 שקל לחודש. תמונה דומה גם בדירות הגדולות יותר של 5 חדרים - מחיר ממוצע של 6,981 שקל לחודש בקיץ 2009, 7,112 שקל לחודש בקיץ 2010 ולא פחות מ-7,634 שקל לחודש בקיץ האחרון. מעניין לראות שכמעט בכל חודש נתון גבוהים דמי השכירות בתל אביב באופן משמעותי מבכל עיר אחרת, כולל שכנותיה הצמודות לה גאוגרפית.

מחירים צוננים בדרום

השוכרים ששילמו את דמי השכירות הנמוכים ביותר לדירת 3 חדרים היו בשדרות. בעיר זו עמדו דמי השכירות החודשיים הממוצעים על 1,459 שקל בקיץ 2009, על 1,593 שקל בקיץ 2010 ועל 1,728 שקל בקיץ 2011. כפי שניתן לראות, אומנם מחירי הדירות הקטנות הן הנמוכות ביותר אבל במקביל מעניין לראות ששיגורי הקאסמים לא הפריעו בשום שלב למשכירים להמשיך ולהעלות את שכר הדירה. את המחיר הממוצע הנמוך ביותר בדירות 4 חדרים שילמו השוכרים דווקא בצפון, בעיר אחרת שנמצאת גם היא בקו העימות - קריית שמונה. בקיץ 2009 שימו השוכרים 1,900 שקל לחודש בממוצע, ב-2010 עמד הסכום על 1,915 שקל לחודש ובקיץ האחרון עדיין היה הכי זול לשכור דירת 4 חדרים בעיר הצפונית אבל המחיר כבר עלה ל-2,025 שקל לחודש. כאשר מוסיפים חדר לדירה, ועולים לדירות ה-5 חדרים, מתקרבים דווקא למרכז ומקריית שמונה עוברים דווקא לקריות - לקרית אתא. מחיר שכירות ממוצע לדירת 5 חדרים בעיר עמד בקיץ 2009 על 2,678 שקל לחודש, הנמוך ביותר בטבלה. בקיץ 2010 עלה המחיר ל-2,770 שקל חודש ובקיץ שרק נגמר שכרו בקרית אתא דירות 5 חדרים בעבור 2,863 שקל לחודש בממוצע.

אחד הדברים המדגישים את העלייה בדמי השכירות ברמה הארצית מתבטא במינימום השכירות אותה נדרשו השוכרים לשלם. אם ב-2009 ו-2010 עוד היה ניתן למצוא דירות בגודל 3 ו-4 חדרים בדמי שכירות של פחות מ-2000 שקל, ב-2011 הוצאה דירת 4 חדרים ממשוואה זו על ידי המשכירים כאשר הסכום הנמוך ביותר הנדרש כדי לשכור דירה בגודל זה כבר עמד על ממוצע של 2,025 שקל לחודש.

הפרש גדול בגדולות

בניתוח ההפרשים במחירי השכירות בין התקופות בולטים שני דברים: רוב העליות הגדולות התרחשו בין 2010 ל-2011 והן באו לידי ביטוי דווקא בדירות הגדולות בנות ה-5 חדרים. כך למשל, בערים רמת גן, רעננה, גבעתיים, הוד השרון, חדרה, אילת ואשדוד עלו המחירים בשיעור 10% ויותר. בדירות הקטנות בנות ה-3 חדרים נרשמו עליות משמעותיות למעלה מ-10% רק באשדוד ובאריאל. בדירות ה-4 חדרים ההפרש הגבוה ביותר עמד על 9% והוא נרשם בעיר שדרות בין 2009 ל-2010 ובעיר גבעתיים בין 2010 ל-2011. לצד ההפרשים הגבוהים, ניתן למצוא גם ערים בודדות שבהן לא נרשם כל שינוי בין התקופות. כך למשל בדירות בנות 4 חדרים בירושלים לא נרשם כל שינוי בין קיץ 2010 לקיץ 2011, כך גם בבת ים ובקצרין. בדירות 5 חדרים לא היה שינוי במחירי השכירות באותה התקופה רק באריאל. המקומות היחידים בהן לא נרשם כל שינוי מאז 2009 הן קצרין בכל הנוגע לדירות 4 חדרים ואריאל בדירות בנות ה-5 חדרים.

המחאה לא עזרה

כאמור, בהשוואה שנעשתה בחודשי הקיץ, ניסינו גם לראות האם המחאה החברתית הצליחה להשפיע על בעלי הדירות ולגרום להקפאה או הפחתה במחירים.

ובכן, למרות יוזמות נקודתיות עליהן שמענו בתקשורת להורדת שכר הדירה, לא נרשמו ירידות בשום מקום בארץ. נהפוך, הוא, ההפרשים בין קיץ 2010 לקיץ 2011 גבוהים באופן משמעותי מהפרשי דמי השכירות בין קיץ 2009 לקיץ 2010. "באופן כללי ניתן לראות מגמת עליה בין השנים" מנתחת וסרמן את הנתונים, "למרות שציפינו לראות ירידה במחירי השכירויות בקיץ 2011 בעקבות המחאה החברתית, הופתענו לגלות שהמחירים לא רק שלא ירדו, אלא אף עלו.

הסיבה אולי נעוצה בכך שלעומת חברות המוכרות לנו מוצרים, על אנשים פרטיים המשכירים את דירתם לא ניתן לעשות "חרם".

כמו כן, שוק השכירויות הוא שוק קשיח - כמות הדירות בטווח הקצר והבינוני נשארת אותה כמות פחות או יותר, ומכיוון שהביקוש רק הולך וגדל (מכיוון שהאוכלוסייה הולכת וגדלה) , המחירים ממשיכים לעלות".

אריאל: 30% עליה במחיר שכ"ד תוך שנתיים

על רקע העלייה בשכר הדירה שנעה סביב 10%, בולטת אריאל שבה דירות 3 חדרים זינקו ב-30% בתוך שלוש שנים. קפיצה זו בולטת בהשוואה משווים לשינוי הזעיר בגובה שכר הדירה בדירות 4 חדרים שעלה ב-2% ושלא השתנה בכלל ב-5 חדרים. המתווך שמעון בניון מסוכנות מפתח העיר מסביר: "באריאל, בדומה לערים רבות, לא בונים 3 חדרים, המבוקשות מאוד בקרב סטודנטים. ההיצע הנמוך, בשילוב עם צמיחת המרכז המרכז האוניברסיטאי באריאל, שבו לומדים 12 אלף סטודנטים גרם שמלאי דירות זה אזל, הביקוש נסק - ואתו המחיר. מתווך אחר בעיר, רותם פריזנט מתיווך מגה בית טוען שלפני עשר שנים אפשר היה למצוא דירת 3 חדרים באריאל במחיר 400 אלף שקל, לפני שנתיים זה הגיע ל-550 אלף שקל והיום הדירות עומדות למכירה ב-870 אלף". פריזנט הוסיף שלסטודנטים אין אלטרנטיבה לשכירות באריאל, "בישובים הבודדים אין היצע, ואין בהם השירותים שהם צריכים - מקניית מצרכים ועד תרבות".

שוכרי דירה שיש בבעלותם דירה משלהם
התפלגות צורת מגורים בישראל 2011
שיעור עליית שכר דירת שלושה חדרים
בעלי הכנסה גבוהה שבבעלותם דירה נוספת

גורמים המשפיעים על מחיר הדירות

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"