גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התקשורת צריכה להניף דגל שחור ולהגיד עד כאן"

כנס חירום ייחודי, שייערך ביום ראשון, יאחד עיתונאים מכלי תקשורת שונים במטרה להילחם במה שמכונה ע"י חלקם "מתקפה על התקשורת" ■ "גלובס" פנה לעיתונאים בכירים שייקחו חלק בכנס כדי להבין: האם אמנם זהו זמן חירום בעיתונות בישראל?

לפני מספר חודשים, כשהתקבלה החלטה לשנות את דרך התקצוב של גלי צה"ל, העיתונאי הוותיק רזי ברקאי השמיע את קולו. מגיש "מה בוער" הרגיש שמישהו מנסה להביא לסגירת התחנה הצבאית, ולכן טרח לערוך כינוסי חירום ואף התייצב בוועדת הכלכלה של הכנסת. אלא שהוא חש שלא כל הקולגות שלו מהתקשורת מצטרפים למאבקו. "הסתכלתי סביב וראיתי חלק מעמיתי מוחאים כף", הוא אומר.

אלא שברקאי, שחש יחד עם חבריו לתחנה כמעט לבד במאבק, המשיך להבחין כי הם כנראה היו רק הראשונים ברשימה. "הצטברו בחודשים האחרונים כמה וכמה מקרים שהתפרסו על פני כל מיני כלי תקשורת", מונה ברקאי בשיחה עם "גלובס": "מהניסיונות לסגור את הטלוויזיה החינוכית, דרך המינויים התמוהים ברשות השידור, הניסיונות לביית את גלי צה"ל, דרך ההתפטרויות שהיו בקול ישראל, כיפוף הידיים של הערוצים המסחריים בעניין הסדר החובות וכלה בשינוי בחוק לשון הרע בסעיף שיאפשר מתן פיצוי בלי הוכחת נזק של עד חצי מיליון שקל".

"כש'מעריב' נלחם על חייו זו מלחמה גם של 'ידיעות'"

כעת ברקאי יהיה אחד מהדוברים המרכזיים וממארגני כנס חירום ייחודי שיתקיים ביום ראשון הקרוב בצהריים בסינמטק בתל-אביב. המטרה: לכנס את כל העיתונאים בישראל לפעולה משותפת נגד מה שמתרחש סביב ומכונה על-ידי ברקאי "המתקפה על התקשורת".

לדבריו, "אני רוצה שנגיע לסולידריות, שכש'מעריב' נלחם על חייו, אני רוצה שב'ידיעות אחרונות' ירגישו שזו מלחמה גם שלהם".

- אבל מה קרה פתאום, לדעתך, שיש כזה צירוף של אירועים?

"אני חושב שיש פוליטיקאים בארץ וגם אישי ציבור שיש להם שיכרון-כוח, והם מכוונים את עיקר העבודה שלהם - הפוליטית והציבורית - נגד שני מוקדי כוח: בית המשפט העליון והתקשורת".

- ייתכן שזה ריקושט לכך שהתקשורת ובית המשפט בישראל הדירו את הימין עד היום ממוסדותיהם?

"זו התקרבנות של הימין, מה שאתה אומר. בוא נבדיל. יש אנשי ימין הגונים ובעלי תפיסה דמוקרטית, אבל יש ימין עמוק שמנסה לסגור חשבון, למרות שבעיניי התקשורת הישראלית היא הכול חוץ משמאלנית.

"זו טעות אופטית, כיוון שהאנשים האלה מימינם רק הקיר, כל מי שמשמאלם הוא שמאל. המרחק מנוער הגבעות עד השמאל הוא ענק. נו באמת, זה מצחיק".

בין הדוברים בכנס, יהיו עורך "מעריב" ניר חפץ, איש חדשות 2 יאיר לפיד, איש ערוץ 10 העיתונאי הוותיק מוטי קירשנבאום, אילנה דיין, איילה חסון, אבי וייס, דן מרגלית, אלוף בן, כרמלה מנשה - וגם העיתונאי חגי סגל, איש "מקור ראשון" שמזוהה יותר מכל הנואמים האחרים עם הימין.

גם התקשורת צריכה בדק-בית

- סגל, מה מביא אותך לכנס הזה?

"הצעת החוק בעניין לשון הרע מקוממת גם אותי. דברים כאלה מעסיקים אותי. אני מנחש מאיזה מקום באה הצעת החוק, זה בא ממקום של התמרמרות לא בלתי מוצדקת. אבל התוצאה הסופית תהיה מאוד אומללה, ואני חרד באשר לעניין".

עוד אומר סגל כי הוא חרד מהנעשה ברשות השידור. "אני לא מאושר סביב מה שקורה שם, המינוי של מנכ"ל רשות השידור לא נעשה מטעמים מקצועיים. יש רצון של לשכת ראש הממשלה לנהל את המקום הזה, ולא טובת רשות השידור עומדת לנגד עיניהם".

- ומה באשר לערוץ 10?

"כאן הנושא יותר מורכב לטעמי. אני חושב שערוץ 10 צריך לשלם את חובותיו, יכול להיות שיש פה ניצול הזדמנויות שלטוני, אבל האהדה הייתה נתונה לערוץ יותר אם הייתה לי תחושה שהיעלמותו תפגע בנוף הדעות.

"הוא לא התבדל דעתנית, מקצועית מערוצים אחרים. הוא יכול היה לבנות את עצמו כרשת פוקס ניוז, לכן בנקודה הזו אני לא שותף".

- אתה מביא את הדיון לנושא הפוליטי. האם באמת תרגיש שייך בכינוס כזה?

"התפקיד שלי הוא לקחת את המחאה למקום ענייני יותר. לא הייתי רוצה שזה ישמש עילה להסתערות על הימין, אני מוכן להגיד שמה שקורה עכשיו זה תוצאה של התמרמרות ימנית רב-דורית. ואם אתם רוצים למנוע את זה, תשדלו להיות יותר הגונים".

- במילים אחרות, התקשורת גם הביאה את זה על עצמה?

"לא הייתי משתמש במילים אלה, אבל כל אחד צריך לפשפש במעשיו. מה רע?"

- אחד מהדברים אותם מזכירים העיתונאים שהולכים לדבר בכנס הוא גם נושא בדק-הבית העצמי של התקשורת.

"אני לא רוצה שהכנס יהיה כנס בו אנחנו נתקוף את הפוליטיקאים", אומר ברקאי, "זה יהיה כנס של הסתכלות פנימה למה, בגלל יריבויות ושמחה לאיד, ציניות ואדישות, התקשורת לא עשתה עד היום דבר במשותף ונתנה לכל כלי תקשורת להילחם לבד בעצמו על חייו".

"הדבר היחיד שאפשר לעשות הוא להניף דגל שחור"

גם אילנה דיין, מובילת התוכנית "עובדה" בערוץ 2, תדבר על סטנדרטים ראויים של עיתונות בכנס. "אנחנו צריכים להיות הפרטיזן שבא מהיער אבל לא בשביל לשרוף את העצים", היא אומרת ל"גלובס" - ולמעשה מתכוונת לכך שעל התקשורת לשמור על אמות-המידה של אנשיה ופרסומיה, על מנת שלא לספק לכל המלעיזים והתוקפים תחמושת.

- למה חשוב לך להגיע לכנס?

"חשוב לי כי אני מרגישה שזה הדבר היחיד שכרגע אפשר לעשות בכדי להניף דגל שחור. אני לא בטוחה שכרגע אפשר לשנות את זרמי העומק שמתניעים את התהליכים הלא טובים שעוברים עלינו, או לשנות מגמות שהתחילו כנראה לפני הרבה זמן ומייצרות היום מגמות פוליטיות מפחידות.

"אני בטוחה שאפשר להרים את הקול ולומר שני דברים: האחד, עד כאן; והשני - מכאן זה גם האחריות שלנו לקחת על עצמנו לשפר דברים שמסוכן מאוד להשאיר אותם בידי המחוקק.

"אם אנחנו רוצים שמהלכי החקיקה ההזויים האלה ייבלמו, אנחנו צריכים לומר זאת ולהתחיל תהליך של תיקון עצמי, כי יש לאן".

הלחץ הרב, על פניו, קיים בעיתונות המשודרת. ברשות השידור מתקיימים פיטורים והעברות תפקיד, ובכירים בערוץ 10 נדרשים לסלק עיתונאים מתפקידם על מנת להציל את עור הערוץ.

אבל המתקפה מורגשת גם בעיתונות המודפסת, לעיתים מכיוונים אחרים לחלוטין. "אני חושב שיש בעיה שמשותפת לכלל העיתונות והתקשורת, והיא פעולות השלטון ורשויותיו להקשות עלינו להתבטא", אומר עורך עיתון "הארץ" אלוף בן. "אני חדש בתפקידי כעורך, אבל אני מרגיש כבר שנים שיש הכבדה בענייני ביטחון בצנזורה, וזה בגלל אווירה ציבורית ובגלל ציד מדליפים.

"אני גם חושב שיש מגמות חקיקה מרגיזות, החמרה של חוק לשון הרע שגם כיום בעייתי. עושים את זה לא כדי לעזור לאיש הקטן אלא בכדי לעזור לאנשי ציבור ולעסקים".

גם ניר חפץ, עורך עיתון "מעריב", מצטרף לדבריו של בן וטוען כי על הציבור להבין עד כמה חשובה חירותה של התקשורת.

"למעשה התקשורת הישראלית מהווה כמעט את המערכת היחידה בדמוקרטיה הישראלית היום שמספקת איזונים ובלמים לרשות המבצעת ולמחוקקת, שכוללת את הממשלה והקואליציה בכנסת", אומר חפץ.

לדברי חפץ, "לולא התקשורת לא היינו רואים את גלעד שליט חוזר הביתה, וכנראה שלא הייתה מוקמת ועדת וינוגרד, ולא היו מופקים הלקחים ממלחמת לבנון השנייה - מה שהציל חיים במבצע עופרת יצוקה. אנחנו חייבים לשמור על היכולת של התקשורת הישראלית לבצע את תפקידה - ובאותה נשימה להסתכל על עצמנו ולתקן הרבה תופעות שליליות בתקשורת".

מדוע התקשורת חשה במתקפה:

1. ניסיונות להעלות את העונשין על לשון הרע ל-300 אלף שקל ללא הוכחת נזק

2. איום הסגירה על ערוץ 10 - כביכול על רקע פוליטי

3. סדרה של מינויים פוליטיים ברשות השידור

4. פיטורים של עיתונאים ברשות השידור

5. ניסיונות סגירה והשפעה על הטלוויזיה החינוכית

6. העברת מפקד גלי צה"ל במפתיע מתפקידו

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?