גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קו-אופ: חשד לאי-סדרים הוביל לפיטורי מאות עובדים

לפני מספר חודשים סירב סמנכ"ל הכספים לחתום על הדוח ל-2010, לאחר שבאגף הסחר ביקשו "לתקן" מספרים כדי להראות פעילות רווחית ■ לחברה מונה מנהל-מלווה

חשדות לאי-סדרים ופיטורים של מאות עובדים ברשת קו-אופ ישראל. הפרשה החלה לפני מספר חודשים, כאשר סמנכ"ל הכספים סירב לחתום על הדוחות הכספיים, לאחר שבאגף הסחר ביקשו לרשום בדוחות שנת 2010 את הבונוסים ואת ההשתתפות של הספקים בפרסום ששולמו לבינואר 2011, וזאת מבלי לבצע הפחתה נדרשת בשווי המלאי.

צעד זה נעשה על מנת להראות רווחיות בפעילות הרשת, בעוד שדיווח נאות היה צריך להצביע על איזון או הפסד קטן. סמנכ"ל הכספים מיהר לפנות ליועץ המשפטי של הרשת, ובעקבות זאת בכיר ברשת סיים את תפקידו.

לדברי אותו בכיר, "הייתה טענה שמישהו מאנשיי שינה מחירי קנייה של פריטים בהנחיה שלי, וזאת כדי להשפיע על שווי המלאי. הטענות על רישום הבונוס לא היו אליי. עברתי בדיקת פוליגרף ונמצאתי דובר אמת. היועמ"ש דרש שאתפטר, ועשיתי זאת".

הבכיר הוסיף כי "החברה בדקה שמועות מהסוג האמור, ולאחר בדיקה ממצה חזרה בה מטענות אלה והצהירה כי אין לה כל טענה כלפיי".

תלונה אנונימית

אלא שבכך לא תם הסיפור. קו-אופ ישראל היא אגודה שיתופית, וביולי 2011 קיבל רשם האגודות תלונה אנונימית המפרטת לכאורה חשד לאי-סדרים באגודה. בעקבות המכתב נקראה הנהלת הרשת בדחיפות לבירורים אצל רשם האגודות, המחזיק בסמכויות של שופט.

מנכ"ל הרשת, רמי מנדל, היועץ המשפטי, עו"ד עופר פיינשטיין, וסמנכ"ל הכספים, אבי שני, זומנו למספר פגישות אצל הרשם, שלאחריהן החליט הרשם לקיים בדיקה יסודית ומעמיקה של המתרחש בקו-אופ ישראל.

בסופו של דבר סוכם כי היועץ המשפטי פיינשטיין ימונה למנהל-מלווה של הרשת, כי ראש אגף ביקורת ברשם האגודות יבדוק את מצבה הכספי של הרשת, וכי הרשת תפתח בתהליכי התייעלות נרחבים.

פיינשטיין אכן מונה כ"מנהל מיוחד", ועם כניסתו לתפקיד הוא החל במהלכי התייעלות. אחת ההחלטות הראשונות שקיבל פיינשטיין היא למכור את תת-הרשת מ.מ.ן. מדובר ברשת הבי דיסקאונט שקו-אופ ישראל רכשה ביוני 2007 תמורת 53 מיליון שקל. מאז הרכישה הלכו מכירות ורשת וירדו. לדברי ספקים, הצניחה במכירות הגיעה לשיעורים של 40%-50%.

"המכירות במ.מ.ן צנחו כי הרשת ריסקה את המותג. זגזגו במחירים. חשבו שיכולים להעלות מחיר, ואז הרשת הפסיקה להיתפס כהבי דיסקאונט. כשכבר החליטו לחזור לפעול בהבי דיסקאונט, המרווחים היו שליליים, וזה כבר היה מאוחר מדי. מונו 3 מנהלים לרשת, ושלושתם נכשלו. אפילו ממן שייסד את הרשת נקרא לשוב ולנהל אותה, אבל גם זה נכשל", מספר מקורב.

רשת מ.מ.ן צברה הפסדים של 20 מיליון שקל בשנה וגררה את הרשת כולה כלפי מטה. בספטמבר השנה רכשה רשת מגה של קבוצת אלון 4 סניפים של מ.מ.ן תמורת סכום כולל של 35 מיליון שקל. רשת מחסני להב, שבבעלות חברת האוטובוסים דן, רכשה את הסניף החזק של מ.מ.ן בנתניה תמורת 10.5 מיליון שקל; ואילו ויקטורי רכשה את הסניף השני בנתניה תמורת 4 מיליון שקל.

התמורה הכספית הכוללת מהמכירה עומדת על 49.5 מיליון שקל, ובתוספת מלאי מגיעה התמורה ל-60 מיליון שקל. כיוון שהממונה על ההגבלים העסקיים טרם אישר את מכירת הסניפים לרבוע כחול, התקבולים מרבוע כחול בגין המכירה טרם התקבלו, ולפי שעה קו-אופ ישראל ממשיכה להפעיל אותם.

לפני מספר חודשים סגרה הרשת את סניף מ.מ.ן באשדוד כיוון שלא נמצא לו קונה. מכירת מ.מ.ן הביאה את קו-אופ ישראל ליתרות של כ-13 מיליון שקל, באופן שמחזק את היציבות הפיננסית ומאפשר לחברה להמשיך לפעול. ברשת מצפים שעם קבלת התקבולים מרבוע כחול, יגדלו היתרות ל-30-40 מיליון שקל.

רה-ארגון מקיף

הצעד הבא עליו החליט פיינשטיין הוא רה-ארגון מקיף בחברה וצמצום כוח-האדם. במסגרת זו פוטרו בחודשים האחרונים 250 עובדים בחברה, ו-100 עובדים נוספים יעברו להיות מועסקים ברשת ויקטורי, במסגרת הסכם מכירת הסניפים.

כיום מונה מצבת העובדים 1,500 איש, ומהלך ההתייעלות הביא לקיצוץ של 10% בהוצאות השכר. עם העברת סניפי מ.מ.ן לרבוע כחול, יסיימו עוד כ-150 עובדים את עבודתם ברשת.

לבד מפיטורי העובדים, לרשת מונה סמנכ"ל פיתוח עסקי ומנהל מדף, שני תפקידים חדשים. כמו כן, מנהל המבצעים של שופרסל, מוטי סלע, גויס לתפקיד סמנכ"ל הסחר. שינויים מהותיים נעשו גם בכל מערכות התפעול ובאגף משאבי אנוש.

לאחרונה הוחלט ברשת להתמקד בפעילות בשכונות ולא להיכנס למחדש לפעילות בהבי דיסקאונט שנעשתה באמצעות רשת מ.מ.ן. לרשת יש מותג חזק בשכונות, "מיסטר זול", המונה 50 סניפים, והכוונה היא להמשיך ולחזק אותו.

אסטרטגיה חדשה

ברשת סבורים כי ניתן יהיה לייצר אסטרטגיה חדשה שתתבסס על פעילות בשכונות ומעורבות קהילתית, גם דגש פחות חזק על המחיר. בינתיים המהלכים החלו לשאת פרי, והסניפים עברו לאחרונה לרווחיות תפעולית.

באגודה נערכו לאחרונה בחירות חדשות, ונקבעו יעדים, באישור רשם האגודות. היעדים שנקבעו הם רווח תפעולי של 3%, קופת מזומנים של 35-30 מיליון שקל, מבנה ארגוני ותרבות ארגונית יציבים, שיאפשרו לרשת להמשיך לפעול בביטחון.

בשנים האחרונות מחזור הרשת הגיע ל-1.2 מיליארד שקל בשנה, אבל הרשת נעה מאיזון להפסד של 1-2 מיליון שקל. עם השלמת המכירה של מ.מ.ן צפוי המחזור של הרשת לעמוד על 850 מיליון שקל בשנה.

המנהל המלווה: "ההתייעלות - בזכות האיתנות הפיננסית של החברה"

עו"ד פיינשטיין מסר בתגובה כי "קו-אופ ישראל מצוי בעיצומו של תהליך התייעלות פנימית עמוק הנובע מדרישת רשם האגודות השיתופיות, באמצעות ניהול מיוחד שלי".

הוא הוסיף כי "איתנותה הפיננסית של החברה הינה גבוהה - דבר המאפשר לחברה לבצע תהליכי התייעלות יסודיים. במסגרת ההתייעלות הוחלף סמנכ"ל הסחר במר מוטי סלע, מנהל המבצעים של שופרסל, וכן מתקיים משא-ומתן לקליטת סמנכ"ל פיתוח עסקי מהמובילים בשוק".

רשם האגודות אישר כי הוא פתח בבדיקה לאחר קבלת מכתב אנונימי, והוסיף כי "לאור החשדות שהתעוררו, נעתר משרד רשם האגודות לבקשת האגודה לבצע תהליכי התייעלות פנימיים עמוקים, המתבצעים בסיוע עו"ד עופר פיינשטיין, אשר מונה כמנהל מיוחד באישורנו.

"משרד הרשם עוקב מקרוב אחר תהליכי ההתייעלות הפנימיים באגודה ומלווה אותם, לצורך הבטחת האינטרסים של כלל חבריה. בין היתר מוודא משרד הרשם כי האגודה מקיימת הליכים דמוקרטים של בחירות למוסדותיה, וחבריה מיוצגים על-ידי מוסדות אלה".

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת ת"א; רב בריח מזנקת ב-10%, אמות משילה 4%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש