גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שי ניבהסולידריות המזויפת של הרופאים הבכירים

1. מי שסבור כי 100 הרופאים הבכירים, שהגישו אתמול מכתבי התפטרות, עשו זאת כאות סולידריות עם "מאבק המתמחים", מומלץ שיעבור על הכותרות של יוני האחרון. באותם ימים נדמה היה כאילו עומד להיחתם ההסכם הקיבוצי בין ההסתדרות הרפואית למדינה, ואילו רק סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, בעקשנותו הבלתי נסבלת כפי שפורסם אז, טרפד את ההסכם. למה? כי הוא דרש לקצר את משך התורנות של מתמחים ל-18-20 שעות, במקום 26 שעות כיום.

חיפוש פשוט בגוגל יביא אתכם לכותרות כמו "הרופאים והאוצר מאוחדים - נתנגד לתוכנית של ליצמן", או "ליצמן מתעקש: נעמוד על קיצור תורנויות המתמחים". רופאים בכירים ומנהלי בתי חולים, שפתאום מתחבקים עם המתמחים בדרך למשרד, הסבירו אז למה זה לא יעבוד, למה ההכשרה של המתמחים תיפגע ולמה ההתמחות היא בכלל תקופה זמנית ולכן מוטב למקד את המו"מ בנושאים חשובים יותר.

אז מה בכל זאת הביא את הבכירים באיכילוב, רמב"ם ותל השומר לפרץ הסולידריות עם המתמחים? תקופת ההסכם, תשע שנים של "שקט תעשייתי", אינה העניין - אף שהנושא חוזר על עצמו בדף המסרים של הרופאים. הרי גם בהסכם האחרון משנת 2000 הסכימו הרופאים לא לשבות במשך עשור שלם. התשובה, חברות וחברים, אינה נעימה לאוזן: שעון נוכחות. שתי מילים שלא יופיעו בשום הודעה לעיתונות. עם התקשורת מדברים על "משמרות של 26 שעות ברצף כמו פועלים שחורים", אך בשיחות מסדרון מדברים על הדבר הנורא מכל.

זה לא רק העובדה שעכשיו יהיה פחות נעים לעזוב את המחלקה ב-14:00 או ב-15:00 לטובת הקליניקה הפרטית. זו גם תחושת ההשפלה. מה פתאום רופא צריך להחתים שעון נוכחות. מדוע זה היה כל כך חשוב למדינה, ויותר חשוב - מה לעזאזל הביא את ההסתדרות הרפואית, הגוף שאמור לדאוג לאינטרסים של הרופאים ובעיקר לבכירים, להסכים לכך. המעשה הזה נתפס כבגידה - לא פחות ולא יותר.

עד לימים שבהם נפוצה השמועה כי ההסתדרות הרפואית מסכימה לשעון הנוכחות, איש לא שמע על המתמחים. הם החלו לצאת לחצרות בתי החולים, מתוסכלים כפי שמעולם לא היו, לאחר שמנהלי המחלקות שלהם טפטפו ארס באזניהם. לחצר של איכילוב יצא אז גם מנכ"ל בית החולים, פרופ' גבי ברבש, חמוש במגאפון וקול נרגש, ואמר לרופאיו: "אף אחד לא יכול לחייב אתכם בשעון נוכחות".

נסו לדמיין רגע את מקום העבודה שלכם. עכשיו נסו לדמיין שהמנכ"ל לוחש על אוזניכם שתנאי ההעסקה שלכם גרועים, שבעל הבית אטום, אולי אפילו קמצן. שהוא כמנכ"ל לא יכול לשבות רעב או להתפטר, אבל אם אתם תעשו את זה - תיחשבו לגיבורי המערכת. וכך התייצבו המתמחים בחזית, נלחמים את המלחמה של המנהלים שלהם. רובם אפילו אינם יודעים שהיועצים המשפטיים ויועצי התקשורת שלהם מועסקים על ידי אותם מנהלים ורופאים בכירים, שאף הקימו בינתיים ארגון מתחרה (ארב"ל) להסתדרות הרפואית. וכך שעון הנוכחות, שאמור היה לעשות סדר, הביא לאנרכיה.

2.

היום נחשף הבלוף של הבכירים המתפטרים. משרד הבריאות החליט לקבל את התפטרותם של עשרה מהם, וראו זה פלא, המהלך הזה הוציא אותם מדעתם. מיד הם איימו להשבית את בתי החולים הגדולים. למה? כי כל כוחם וגבורתם בעצם האיום להתפטר, בעצם הטלת האימה על המערכת. הם הרי לא מתכוונים לעזוב את העבודה בבתי החולים הציבוריים, שבזכותם הם נהנים ממוניטין ששווה עשרות ולעתים מאות אלפי שקלים בחודש מכסף ציבורי של ביטוחים משלימים ומפרקטיקה פרטית.

היום נחשף גם עד כמה ההנהלות של בתי החולים הממשלתיים הגדולים מעורבות עד הצוואר באנרכיה שהשתלטה על המערכת, כל זאת משום שהן מבקשות להעניש את המדינה ואת ההסתדרות הרפואית על שלא הכניסו שירותי רפואה פרטיים (שר"פ) לבתי החולים הציבוריים במסגרת ההסכם. הנהלת רמב"ם סירבה לקבל את ההנחיה של משרד הבריאות בדבר כניסת מכתבי ההתפטרות לתוקף, ובכך הוכיחה שעשתה יד אחת עם הרופאים הבכירים: שההתפטרות הזו היא הצגה אחת גדולה - עד שמשרד הבריאות החליט לשים לה סוף.

3.

הרופאים במרכז, שאינם נמנים עם מה שמכונה "מקצועות במחסור", קיבלו הסכם בינוני. אולי אפילו לא משהו. תוספת של 2.8% לשנה, שעון נוכחות והתחייבות שלא לשבות תשע שנים. גולת הכותרת של ההסכם היא תוספות גבוהות למי שאינו יכול ליהנות מפרקטיקה פרטית ענפה: רופאים בפריפריה ורופאים במקצועות שבמחסור, כמו מומחים לטיפול נמרץ או לפגיות. רופאים צעירים שיסכימו להתמחות בפריפריה או באחד מהמקצועות שבמחסור, יקבלו מענקים של 300-500 אלף שקל. מהבחינה הזאת, זהו הסכם היסטורי, אפילו ציוני.

למרות העיקרון, שלפיו "לא פותחים הסכם קיבוצי", עיקרון שהתקבל גם על ידי בית הדין הארצי לעבודה, הסכימה המדינה לתת לרופאים תמורות שונות "בצד ההסכם". למשל: תשלום נוסף של כ-4,500 שקל בחודש לרופאים שיעבדו מעבר לשעה 16:00 בבית החולים הציבורי. המתמחים, שבאופן טבעי רוצים לראות אופק מעבר לתקופת ההתמחות, היו צריכים לחבק את ההצעה הזאת. אבל בגלל שהם נלחמים את המלחמות של המנהלים שלהם, הם חוזרים על המנטרה הקבועה: לקצר את תקופת ההסכם. מה זה ייתן להם בסופו של דבר? כלום.

4.

למרות שמדובר במקרה המורכב ביותר שידעה מערכת יחסי העבודה בישראל, למרות שהאינטרסים השונים זועקים לשמיים, סיפור הרופאים מסוקר במרבית אמצעי התקשורת כמו סיפור צבע על אנשים נפלאים שהמדינה מבקשת לדכא. העולם, על פי אותה עיתונות, מתחלק לטובים ולרעים, ובאופן טבעי הרופאים בצד של הטובים. כל השאר זה זוטות.

כך, על גבי השער של אחד העיתונים הגדולים, הופיע השבוע סיפורם של זוג רופאים מתמחים, תוך אזכור העובדה שלפני שנתיים הם חילצו תינוקת מבית בוער וקיבלו על כך "אות מהנשיא על גבורתם". במקרה אחר, שעסק בדיון של ביה"ד הארצי לעבודה בעניין התפטרותם הקולקטיבית של המתמחים, צוינה העובדה כי אחד המתמחים הגיע לדיון באמצע המילואים לבוש במדים "הישר מהשטח". האם מישהו היה מעלה על הדעת לציין פרט שולי כזה אם היה זה מאבק של עובדים אחרים?

התקשורת, לפחות הצהובה, הוכיחה שהיא מתגייסת למען העובדים רק בשני מקרים: כשמדובר במפעל לקופסאות שימורים אי שם בעיירה רחוקה בגליל העליון, או כשמדובר בעובדי צווארון לבן שנמנים עם המעגל החברתי והתרבותי של הכתבים ועורכיהם. ובמקרים כאלה, העובדות בכלל לא חשובות.

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

זו משימת חייה של שי-לי עטרי וינר, וזה מה שנותן לה כוח

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח