גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שי ניבהסולידריות המזויפת של הרופאים הבכירים

1. מי שסבור כי 100 הרופאים הבכירים, שהגישו אתמול מכתבי התפטרות, עשו זאת כאות סולידריות עם "מאבק המתמחים", מומלץ שיעבור על הכותרות של יוני האחרון. באותם ימים נדמה היה כאילו עומד להיחתם ההסכם הקיבוצי בין ההסתדרות הרפואית למדינה, ואילו רק סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, בעקשנותו הבלתי נסבלת כפי שפורסם אז, טרפד את ההסכם. למה? כי הוא דרש לקצר את משך התורנות של מתמחים ל-18-20 שעות, במקום 26 שעות כיום.

חיפוש פשוט בגוגל יביא אתכם לכותרות כמו "הרופאים והאוצר מאוחדים - נתנגד לתוכנית של ליצמן", או "ליצמן מתעקש: נעמוד על קיצור תורנויות המתמחים". רופאים בכירים ומנהלי בתי חולים, שפתאום מתחבקים עם המתמחים בדרך למשרד, הסבירו אז למה זה לא יעבוד, למה ההכשרה של המתמחים תיפגע ולמה ההתמחות היא בכלל תקופה זמנית ולכן מוטב למקד את המו"מ בנושאים חשובים יותר.

אז מה בכל זאת הביא את הבכירים באיכילוב, רמב"ם ותל השומר לפרץ הסולידריות עם המתמחים? תקופת ההסכם, תשע שנים של "שקט תעשייתי", אינה העניין - אף שהנושא חוזר על עצמו בדף המסרים של הרופאים. הרי גם בהסכם האחרון משנת 2000 הסכימו הרופאים לא לשבות במשך עשור שלם. התשובה, חברות וחברים, אינה נעימה לאוזן: שעון נוכחות. שתי מילים שלא יופיעו בשום הודעה לעיתונות. עם התקשורת מדברים על "משמרות של 26 שעות ברצף כמו פועלים שחורים", אך בשיחות מסדרון מדברים על הדבר הנורא מכל.

זה לא רק העובדה שעכשיו יהיה פחות נעים לעזוב את המחלקה ב-14:00 או ב-15:00 לטובת הקליניקה הפרטית. זו גם תחושת ההשפלה. מה פתאום רופא צריך להחתים שעון נוכחות. מדוע זה היה כל כך חשוב למדינה, ויותר חשוב - מה לעזאזל הביא את ההסתדרות הרפואית, הגוף שאמור לדאוג לאינטרסים של הרופאים ובעיקר לבכירים, להסכים לכך. המעשה הזה נתפס כבגידה - לא פחות ולא יותר.

עד לימים שבהם נפוצה השמועה כי ההסתדרות הרפואית מסכימה לשעון הנוכחות, איש לא שמע על המתמחים. הם החלו לצאת לחצרות בתי החולים, מתוסכלים כפי שמעולם לא היו, לאחר שמנהלי המחלקות שלהם טפטפו ארס באזניהם. לחצר של איכילוב יצא אז גם מנכ"ל בית החולים, פרופ' גבי ברבש, חמוש במגאפון וקול נרגש, ואמר לרופאיו: "אף אחד לא יכול לחייב אתכם בשעון נוכחות".

נסו לדמיין רגע את מקום העבודה שלכם. עכשיו נסו לדמיין שהמנכ"ל לוחש על אוזניכם שתנאי ההעסקה שלכם גרועים, שבעל הבית אטום, אולי אפילו קמצן. שהוא כמנכ"ל לא יכול לשבות רעב או להתפטר, אבל אם אתם תעשו את זה - תיחשבו לגיבורי המערכת. וכך התייצבו המתמחים בחזית, נלחמים את המלחמה של המנהלים שלהם. רובם אפילו אינם יודעים שהיועצים המשפטיים ויועצי התקשורת שלהם מועסקים על ידי אותם מנהלים ורופאים בכירים, שאף הקימו בינתיים ארגון מתחרה (ארב"ל) להסתדרות הרפואית. וכך שעון הנוכחות, שאמור היה לעשות סדר, הביא לאנרכיה.

2.

היום נחשף הבלוף של הבכירים המתפטרים. משרד הבריאות החליט לקבל את התפטרותם של עשרה מהם, וראו זה פלא, המהלך הזה הוציא אותם מדעתם. מיד הם איימו להשבית את בתי החולים הגדולים. למה? כי כל כוחם וגבורתם בעצם האיום להתפטר, בעצם הטלת האימה על המערכת. הם הרי לא מתכוונים לעזוב את העבודה בבתי החולים הציבוריים, שבזכותם הם נהנים ממוניטין ששווה עשרות ולעתים מאות אלפי שקלים בחודש מכסף ציבורי של ביטוחים משלימים ומפרקטיקה פרטית.

היום נחשף גם עד כמה ההנהלות של בתי החולים הממשלתיים הגדולים מעורבות עד הצוואר באנרכיה שהשתלטה על המערכת, כל זאת משום שהן מבקשות להעניש את המדינה ואת ההסתדרות הרפואית על שלא הכניסו שירותי רפואה פרטיים (שר"פ) לבתי החולים הציבוריים במסגרת ההסכם. הנהלת רמב"ם סירבה לקבל את ההנחיה של משרד הבריאות בדבר כניסת מכתבי ההתפטרות לתוקף, ובכך הוכיחה שעשתה יד אחת עם הרופאים הבכירים: שההתפטרות הזו היא הצגה אחת גדולה - עד שמשרד הבריאות החליט לשים לה סוף.

3.

הרופאים במרכז, שאינם נמנים עם מה שמכונה "מקצועות במחסור", קיבלו הסכם בינוני. אולי אפילו לא משהו. תוספת של 2.8% לשנה, שעון נוכחות והתחייבות שלא לשבות תשע שנים. גולת הכותרת של ההסכם היא תוספות גבוהות למי שאינו יכול ליהנות מפרקטיקה פרטית ענפה: רופאים בפריפריה ורופאים במקצועות שבמחסור, כמו מומחים לטיפול נמרץ או לפגיות. רופאים צעירים שיסכימו להתמחות בפריפריה או באחד מהמקצועות שבמחסור, יקבלו מענקים של 300-500 אלף שקל. מהבחינה הזאת, זהו הסכם היסטורי, אפילו ציוני.

למרות העיקרון, שלפיו "לא פותחים הסכם קיבוצי", עיקרון שהתקבל גם על ידי בית הדין הארצי לעבודה, הסכימה המדינה לתת לרופאים תמורות שונות "בצד ההסכם". למשל: תשלום נוסף של כ-4,500 שקל בחודש לרופאים שיעבדו מעבר לשעה 16:00 בבית החולים הציבורי. המתמחים, שבאופן טבעי רוצים לראות אופק מעבר לתקופת ההתמחות, היו צריכים לחבק את ההצעה הזאת. אבל בגלל שהם נלחמים את המלחמות של המנהלים שלהם, הם חוזרים על המנטרה הקבועה: לקצר את תקופת ההסכם. מה זה ייתן להם בסופו של דבר? כלום.

4.

למרות שמדובר במקרה המורכב ביותר שידעה מערכת יחסי העבודה בישראל, למרות שהאינטרסים השונים זועקים לשמיים, סיפור הרופאים מסוקר במרבית אמצעי התקשורת כמו סיפור צבע על אנשים נפלאים שהמדינה מבקשת לדכא. העולם, על פי אותה עיתונות, מתחלק לטובים ולרעים, ובאופן טבעי הרופאים בצד של הטובים. כל השאר זה זוטות.

כך, על גבי השער של אחד העיתונים הגדולים, הופיע השבוע סיפורם של זוג רופאים מתמחים, תוך אזכור העובדה שלפני שנתיים הם חילצו תינוקת מבית בוער וקיבלו על כך "אות מהנשיא על גבורתם". במקרה אחר, שעסק בדיון של ביה"ד הארצי לעבודה בעניין התפטרותם הקולקטיבית של המתמחים, צוינה העובדה כי אחד המתמחים הגיע לדיון באמצע המילואים לבוש במדים "הישר מהשטח". האם מישהו היה מעלה על הדעת לציין פרט שולי כזה אם היה זה מאבק של עובדים אחרים?

התקשורת, לפחות הצהובה, הוכיחה שהיא מתגייסת למען העובדים רק בשני מקרים: כשמדובר במפעל לקופסאות שימורים אי שם בעיירה רחוקה בגליל העליון, או כשמדובר בעובדי צווארון לבן שנמנים עם המעגל החברתי והתרבותי של הכתבים ועורכיהם. ובמקרים כאלה, העובדות בכלל לא חשובות.

עוד כתבות

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי חוזרת רשמית לכס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך