גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ח"כ רוני בר-און: "ניכר שרצו לרוצץ את ראשו של ערוץ 10"

בר-און, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, בדיון על הסכנה לחופש העיתונות בשל השתלטות בעלי ההון על התקשורת: "התנצלות ערוץ 10 בפני אדלסון היא השפלה"

"התנצלות ערוץ 10 בפני שלדון אדלסון היא השפלה, שניכר בה שלא רצו רק לכופף את הראש לערוץ - אלא ממש לרוצץ את הראש שלו" - כך אמר היום (ד') יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ רוני בר-און.

הדברים נאמרו במסגרת דיון על "הסכנה לחופש העיתונות כתוצאה מהשתלטות בעלי הון על כלי התקשורת בישראל", שנערך לבקשתה ח"כ מרינה סולודקין.

"אני מצדיע לאומץ של ראודור בנזימן והכתב אבנר הופשטיין שנטלו סיכון ועומדים בהופיעם בפני הוועדה על האמת המקצועית שלהם, ותוהה איך ערוץ 10 התנצל אם עדיין אנשיו טוענים כי התחקיר נכון", אמר בר-און.

בדברי הפתיחה לדיון הביע ח"כ בר-און חוסר נחת מהמשמעת הקואליציונית שהוטלה בשבוע שעבר בוועדת הכלכלה נגד ההחלטה לדחות את מועד התשלומים לערוץ 10, שנמצא בסכנת סגירה. "אני, כשר אוצר לשעבר, לא זוכר התגייסות כזאת בנושא כזה", אמר.

מיד לאחר מכן התייחס בר-און לנוסח ההתנצלות של ערוץ 10 בפני שלדון אדלסון ואמר כי "אני כעורך דין לא זוכר נוסח התנצלות מסוג זה. יש כאן מודל של התנצלות מאוד ברורה וקיצונית".

בתגובה לדברי סולודקין כי היא יודעת מה זה לחיות במדינה לא חופשית עם תקשורת לא חופשית, העיר בר-און כי לפי מצב הדבריםהנוכחי בכנסת הוא "מפחד שבעוד שנתיים הוא יאמר את אותם הדברים על ישראל".

לטענת סולודקין, "אנחנו לא מבקרים את כלי התקשרות, ובצדק, אבל יש גופים של המדינה כמו הרשות השנייה שחייבים להתערב, ואני ראיתי שיש כאן ניסיון של הרשות השנייה להתעלם ולמרוח את הפרשה. אני מאוד מקווה שאנחנו נוכל לעצור את השפעת בעלי ההון על התהליכים בתוך הארץ".

הכתב אבנר הופשטיין, שהכין את התחקיר על אדלסון, הבהיר בדיון כי הוא ועורכת התוכנית רותי יובל "עומדים מאחורי התחקיר באופן מלא". לדבריו, "כל אות ומילה ששודרו היו אמת ואף נבדקו מספר פעמים. בניגוד למה שנאמר בהתנצלות, אנחנו עומדים מאחורי הדברים.

"יש לנו 3 חוות-דעת של עורכי דין שאומרות שאם היה דיון משפטי היו לנו סיכויים גבוהים מאוד לנצח. אני יודע שהופעלו לחצים לרדת מהפנייה הזאת, ואנחנו רוצים שתהיה בדיקה של מבקר המדינה".

הופשטיין אמר עוד כי בתקופה האחרונה מאיימים על עיתונאים בגלוי שיבואו איתם חשבון. "עובדה שגם אנחנו הוזכרנו בכל מיני מכתבים משמיצים לפיהם אין להעסיק אותנו בשום מקום".

לדברי ראודור בנזימן, לשעבר מנכ"ל חברת חדשות ערוץ 10, הערוץ לא היה צריך להתנצל, ובוודאי לא בנוסח שפורסם. "התחקיר הוא פרי עבודת שטח של חצי שנה, עבר ייעוץ משפטי ונבדק היטב", אמבר בנזימן. "לא התייחסתי לאיומים של אדלסון ברצינות, אבל הערוץ הבין שהוא ייתבע בארץ ובחו"ל, וההליך המשפטי יעלה מיליוני דולרים. למען קיומו של הערוץ לא הייתה ברירה אלא להתנצל. ניסיתי לעשות הכול - אך בלי תמיכה של בעלי המניות הבנתי שלא נוכל ללכת למשפט".

ח"כ בר-און אמר כי על הרשות השנייה להעניק הגנה וביטוח לעיתונאים, עדי שלא יחששו בעתיד לפרסם תחקירים על בעלי ממון ושררה. "אם ערוץ הוא עני - זה ייפגע ביכולת שלו להעניק לציבור את האמת. תופעת השתלטות טייקונים מחו"ל על כלי תקשורת בישראל, כמו הפצת חינמונים יומיים בתפוצה ארצית ורכישת ערוצי טלוויזיה ורדיו, חייבת להדליק נורה אדומה לכל מי שחופש העיתונות בישראל חשוב לו".

מנכ"ל ערוץ 10, יוסי ורשבסקי, ציין בדיון כל ערוצי הטלוויזיה בישראל נוחלים כיום הפסדים כלכליים בגלל מבנה השוק, הפיקוח וההתחייבויות שהערוצים נטלו על עצמם.

גם ורשבסקי הדגיש כי התחקיר על אדלסון היה תחקיר רציני ומבוסס, ששודר אחרי מאמץ רב. "אתם לא יודעים כמה דברים לא משודרים בגלל לחצים, אך אחרי התחקיר התערערה התשתית הראייתית - ולכן ההתנצלות".

מנכ"ל הרשות השנייה, מנשה סמירה, הסביר לח"כ בר-און כי "בשעת השידור בערוץ 10 היו בטוחים שזו האמת לאמיתה, אך בשימוע לאחר מכן התגלו מסמכים שגרמו להם לחשוב שהם לא יוכלו לעמוד במשפט. אנו בודקים את האפשרות להעניק ביטוח לעיתונאים מפני תביעות דיבה. נכון שהייתה התנצלות קיצונית, אך זו הייתה הדרך - לאור התערערות הראיות אחרי השידור התחקיר".

ח"כ נחמן שי הוסיף כי "ריח רע עולה מהסודיות שאופפת את הפרשה. חומות ההגנה על הערוצים המסחריים קרסו, והכנסת חייבת לבדוק את החוקים של הרגולטור ברשות השנייה ולחזק את העצמאות של הערוצים המסחריים לשדר תחקירים שכאלר. כמו בחיסון, מה שנתנו בעבר כבר לא מספיק".

עוד כתבות

אוניית LNG של צים / צילום: Craig Cooper

הקשר הקטארי וההצעה של גליקמן: ועד עובדי צים מבקש ממירי רגב שתשתמש במניית הזהב

הוועד צפוי לפגוש השבוע את שרת התחבורה מירי רגב ולדרוש שהמדינה תפעיל את "מניית הזהב" שלה בחברת הספנות ● זאת בניסיון למנוע מכירה אפשרית של צים לחברת הפג לויד מגרמניה, שבין בעלי המניות הגדולים שלה גופים בשליטת קטאר וערב הסעודית

ערן וינטרוב, מנכ''ל ארגון לתת / צילום: שלומי מזרחי

האם דוח העוני של "לתת" מציג מציאות כלכלית מעוותת?

דוח העוני האלטרנטיבי של "לתת" מציג עליות חדות בעלויות המחיה - אך מאחורי המספרים מסתתרת מתודולוגיה שמבלבלת בין הוצאה לבין מחיר ● חלק מהרכיבים כלל לא מודדים יוקר מחיה, אלא צריכה בפועל של אוכלוסיות מסוימות, מה שמוביל לכשלים בולטים ולהצגת הנתונים בצורה מטעה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בעליות קלות; מדד הביטוח זינק בכ-3.5%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● השקל התחזק מול הדולר ● מנורה הופכת לבעלת עניין בקבוצת לוזון ● שתי מניות החלו להיסחר היום בבורסה: אוריון זינקה בכ-17% ביום המסחר הראשון שלה, סוגת עלתה בכ-2% ● מיטב: חוץ מישראל - כמעט בכל המדינות שהורידו ריבית, תשואות האג"ח זינקו ● לראשונה מזה עשור, אין מתאם בין שוק המניות לביטקוין ● בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

דמי ניהול בקרנות נאמנות יעלו. איך אפשר להיערך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לידיעת משקיעי קרנות הנאמנות: יכול להיות שדמי הניהול שלכם יעלו בקרוב. מה אפשר לעשות?

גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● אחרי שנה של תשואות פנומנליות, למנהלי הקרנות קל למכור התייקרות ● המשקיעים בפלונטר: אם יעבירו את הכסף, ישלמו 25% מס על הרווח, אבל אם יישארו מה ימנע העלאה נוספת בשנה הבאה?

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

סקר מיתוג המעסיק של גלובס: הצביעו והשפיעו

חווית הקליטה לעבודה, מיתוג גלובלי או פנייה לאוכלוסיות מגוונות: דרגו את הערכים והקריטריונים שחשובים לכם במיתוג המעסיק במקום העבודה שלכם ● תוצאות מדד "מיתוג המעסיק" של גלובס ופלייטיקה יפורסמו בשבוע הבא

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

בפה אחד: ועדת ה-FDA הצביעה נגד אישור המוצר של החברה הישראלית

ועדת ה-FDA הצביעה נגד אישור המוצר של V-Wave הישראלית, שרק לפני כשנה עשתה אקזיט ● רק לפני כחודש מונה ראש תחום תרופות ב-FDA אך הוא סיים את תפקידו לאחר חילוקי דעות עם בכירים בארגון ● החברה הישראלית שפיתחה מערכת לשיקום ממשיכה בגל הרכישות ● הפיתוח שיאפשר לנטר באופן לא פולשני צהבת יילודים ● וזו הזוכה בתחרות איתור טכנולוגיות להתמודדות עם סרטן השד ● השבוע בביומד

רו''ח חן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

השינוי בתקנון לשכת רואי החשבון שמעורר סערה בקרב החברים

נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, מבקש לבטל את ההגבלה הקיימת על מספר הקדנציות בהן מכהן נשיא לשכת רואי החשבון ● נכון להיום, על פי תקנון הלשכה, כהונת נשיא לשכת רואי החשבון מוגבלת לשתי קדנציות בלבד ● המתנגדים למהלך: "מה שנשיא לא עשה בשתי קדנציות הוא כבר לא יעשה. השלטון משחית"

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

שר התקשורת שלמה קרעי וח''כ גלית דיסטל אטרביאן הדיונים בהוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת התקשורת החדשה יצאה לדרך, השר קרעי הבטיח: "הרפורמה לא תיעצר"

לפתיחת דיוני הוועדה בהצעת חוק התקשורת (שידורים) החדש, בהובלת היו"ר ח"כ גלית דיסטל אטבריאן, הגיעו שר התקשורת עצמו וחברי הוועדה מטעם האופוזיציה - אך נוכחות חברי הקואליציה הייתה דלה במיוחד ● ח"כ שלי טל מירון מיש עתיד: "כל המטרה של החקיקה היא להשתלט על התקשורת החופשית"

תאונת דרכים / צילום: פביו טרופה

הכאוס יידחה: משרד התחבורה מאריך בשנה את הרישיון של שמאי הרכב

לאחר חשיפת גלובס, משרד התחבורה ממהר למנוע מצב שבו חברות הביטוח לא יכולות לשלם על תיקון רכבים, ולכן מוסכים לא יתקנו והציבור יתקע בלי כלי רכב לאחר תאונה ● עד כה, ניתנו לשמאים רישיונות רק לחמש שנים, וכעת אלו יהיו תקפים לשש שנים

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

אלקטרה זכתה במכרז להקמת מערך מס הגודש בגוש דן

הפרויקט נועד לעודד מעבר לתחבורה ציבורית ולצמצם את עומסי התנועה בכניסה לתל אביב ובצירים המרכזיים ● הטמעת מס הגודש בישראל צפויה להניב לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל מדי שנה, ומיועדת למימון פרויקטים של תחבורה ציבורית, כולל פרויקט המטרו

משטרת ישראל מפתחת מערכת אכיפה מתקדמת / צילום: Shutterstock, trekandshoot

המדינה מקצה עשרות מיליונים למערכות למדידת מהירות. איך זה יעבוד?

המשטרה יצאה במכרז למצלמות חדשות שמודדות מהירות לאורך מקטעי כביש שלמים, כך שלא יתאפשר להאט לפני שמגיעים אליהן ● כ–80% מהאכיפה בכבישי ישראל היא ידנית ורק כ־20% דיגיטלית, ההפך משאר מדינות ה–OECD ● עלות הפרויקט: 14.4 מיליון שקל

ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא / צילום: יחצ - רפי דלויה -

"רעננה אינה תפאורה לפריימריז בליכוד": פוצץ אירוע חתימת הסכם הגג בעיר

טקס החתימה הופסק לאחר שראש עיריית רעננה חיים ברוידא סירב שיו"ר הליכוד וסגנה בעיר ישתתפו, ואילו שר הבינוי והשיכון חיים כץ התעקש על נוכחותם ● לפי ההסכם, המדינה צפויה להשקיע 1.75 מיליארד שקל להקמת שכונה חדשה

בינה מלאכותית / צילום: צילום מסך מתוך הצ'אט

איפה מוצאת הבינה המלאכותית את התשובות לשאלות שלכם

מחקר בדק 150 אלף תשובות שסיפקו מערכות בינה מלאכותית, ומשרטט תמונה מפורטת של מקורות המידע שמהם שואבים הצ’אטים את התוכן שהם מציגים למשתמש ● למרבה ההפתעה, הממצאים מצביעים על כך שהמקורות הדומיננטיים אינם בהכרח מאגרי ידע מוסדיים או כלי תקשורת גדולים

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

לראשונה: הקרנות הזרות עוקפות את הקרנות הישראליות בהשקעות סייבר

נקודת מפנה בתעשיית הסייבר הישראלית: הקרנות הזרות דוחקות את הישראליות ומובילות את סבבי הסיד בסייבר המקומי ● במקביל, נרשמה האצה חדה בהשקעות באבטחת בינה מלאכותית, שזינקו ל-2.5 מיליארד דולר ומהוות כבר 64% מהשקעות הסייבר בישראל

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

עם ניסיון בארגון ידידי צה"ל: המנכ"לית המפתיעה בחברה החדשה של כצמן

חברת אוריון השלימה את הפיצול מג'י סיטי והחלה להיסחר בבורסה ● מנכ"לית החברה היא עו"ד ששימשה עד כה כמנהלת בארגון ידידי צה"ל בארה"ב והיו"ר הוא ערן יעקב, מנהל רשות המיסים לשעבר

דייוויד אליסון, מנכ''ל Paramount Skydance / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

פרמאונט במהלך נגדי לנטפליקס: מציעה לרכוש את וורנר ברדרס תמורת יותר מ־108 מיליארד דולר

בעקבות הצעת הרכישה של נטפליקס לוורנר ברדרס, פרמאונט מגישה מהלך נגד ומציעה לרכוש את כל וורנר ברדרס דיסקברי לפי שווי של יותר מ־108 מיליארד דולר ● ההצעה התומכת באיחוד כל נכסי החברה, בניגוד לפיצול שמציעה נטפליקס

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

נתוני רשות המסים חושפים: זו ההכנסה של העשירון העליון

ע"פ מחקר חדש של רשות המסים, הכנסה ממוצעת של משק בית בעשירון העליון עומדת על 94 אלף שקל בחודש - נתון שגבוה ב-42% מנתוני הלמ"ס ● הפער, בעיקרו, נובע מהטיות בסקרי הלמ"ס ומחוסר התחשבות בהכנסות מהון ● וגם: למה דווקא המאיון העליון משלם פחות מס מאלו שמתחתיו?

פערי שכר / אילוסטרציה: Shutterstock, Ink Drop

ישראל במקום הרביעי מהסוף: פערי השכר בין נשים לגברים לא הצטמצמו בשני העשורים האחרונים

הדוח, שנערך על ידי ד"ר אלינה רוזנפלד, מראה כי בקרב שכירים ושכירות בעלי תואר ראשון בגילאי 64-25 המועסקים במשרה מלאה, הפערים בשכר מגיעים ל-36% ● בעוד מדינות ה-OECD הצליחו לצמצם פערים והגיעו לממוצע של 11.4% בין השכר החציוני לגברים ונשים, ישראל דרכה במקום ונותרה עם פער של 20.8% לפי חישוב הארגון, לנתוני 2022