גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סרוגו: "דיור בר השגה הוא ענף נפרד בנדל"ן ואפשר לעשות בו הרבה כסף"

ראול סרוגו מנכ"ל סרוגו חברה לבנייה: "גם שר השיכון לצערי לא מבין מהו דיור בר-השגה" ■ "למה לא לבנות פרויקטים יוקרתיים שיימשכו את מעמד הבניים באזורים כמו ג'סי כהן בחולון ושכונת התקווה?"

המחאה החברתית של קיץ 2011 הביאה לדיון ציבורי רחב יותר מאי פעם בכל הקשור לדיור בר השגה. בעוד הציבור דורש צדק חברתי ורואה בדיור בר השגה חלק בלתי נפרד מכך, גם היום אין עדיין קריטריונים ברורים בתחום זה. משתתפי פאנל שעסק בדיור בר השגה ודיור להשכרה בהנחייתו של משה ליכטמן 'גלובס' בכנס ארגון הקבלנים תל אביב יפו בת ים שמתקיים היום באילת נדרשו לסוגיה זו.

בפאנל השתתפו ארנון גלעדי, המשנה לראש עיריית תל אביב יפו ויו"ר הועדה לדיור בר השגה, ד"ר אפשרת טולוקובסקי מנכ"לית גזית גלוב לחקר נדל"ן, ראול סרוגו מנכ"ל סרוגו חברה לבנייה בע"מ ושרון גמבשו מנכ"ל חברת השתתפויות בנכסים לשעבר משנה לממונה על התקציבים באוצר.

"דיור בר השגה מבחינתי אינו קשור למחירים הגבוהים או למחאה החברתית. בכל העולם זה תחום נפרד בנדל"ן" פתח ואמר סרוגו, "גם שר השיכון לצערי לא מבין מהו דיור בר השגה. בכל עיר גדולה יש הרבה אנשים שמשרתים את העיר הגדולה, אם הם ילכו לפריפריה זה חוסר יעילות משווע, הם צריכים להישאר במרכזי הערים. דבר נוסף שגורר דיור בר השגה - אינטרגרצייה חברתית. להחיות אזורים שלמים. אפשר לקחת לדוגמא את ג'סי כהן בחולון, את שכונת התקווה. למה לא לבנות שם פרויקטים אפילו יוקרתיים שימשכו את מעמד הבניים. לעשות שילוב בין האוגלוסיות".

גמבושו: "אני לא מכיר הגדרה שיש סביבה קונצנזיוס לדיור בר השגה. צריך להגיע להגדרה מאוד ברורה ועד אז יש רק פרשנות. לצערי כל עוד אין הגדרה ברורה - כולם צודקים. צריך קודם להגדיר אז לשאוף לפיתרון. המחאה סייעה בהגדרת הבעיה. אנחנו צריכים להגיע למצב של הגדלת ההיצע אבל איפה שצריך לא רק איפה שאפשר. צריך לעשות מינון נכון בין דירות גדולות וקטנות ובין הפריפרייה למרכז".

טולוקובסקי: "צריך להבין שדיור בר השגה יכול להתייחס גם למי שיש לו דירה אבל דירה ישנה ומתפוררת שאיננה ראויה למגורים. הדיון בדיור בר השגה כולל תחומים רבים וצריך להתייחס גם להתחדשות עירונית כמו שעושים בכל העולם כחלק מדיור בר השגה".

ארנון גלעדי: "נכון להיום רבים מתושבי העיר תל אביב לא יכולים להגיע לרכישת דירה גם באזורים החלשים. המחירים האמירו מאוד. צריך להגיע לפיתרון סביר והוגן גם במרכזי הערים. פתרונות בפריפרייה בעייתיים בגלל מצוקת התחבורה והתעסוקה. בתל אביב בדקנו את זה מכל הזוויות היה גם וויכוח אם צריך לתת עדיפות למי ששירת בצבא.בסופו של דבר הוחלט שנושא זה יישאר בחוץ. מה שבטוח זה שיכולת השתכרות היא קריטריון חשוב ומשמפיע"".

טולוקובסקי: "הקריטריונים הם בעיה. הנה, גלעדי דיבר על זכאות לתושבי העיר. ומי שלא נולד בעיר? צריך להתרכז לדעתי ביכולת ההשתכרות. לעשירונים. רק אחר כך להתיחס לפרמטרים אחרים".

סרוגו: "השתתפנו בעבר בסיור בנושא בארה"ב ולמדנו על דיור בר השגה ולכן אני אומר שזה ענף שעומד בפני עצמו. וזה נוגע לנו הקבלנים. יש כאן רווח. ראינו קבלנים בארה"ב שעוסקים רק בדיור בר השגה ועושים מזה הרבה כסף. צריף אבל שיהיו קריטריונים שיקבעו בחקיקה וגם המשמעות של דיור בר השגה. הרגולציה צריכה לקבוע את משך ההחזקה בדירה, מתי אפשר להעביר הדירה, כדי למנוע מכירת דירות לרווח. ההשתכרות הוא קריטריון מרכזי, אין ספק".

גמבושו: "צריך מבחן הכנסה אוביקטיבי. מי שיגיע לרף מיצוי כושר השתכרות יהיה זכאי. מדובר על כל הכנסה, גם על ירושה למשל. ויהיה ויכוח גדול מאוד על קביעת הרף הזה".

גלעדי: "צריך לזכור שבסופו של דבר המדינה מעניקה זכויות עודפות וזה חייב להיות לאזרח שתורם למדינה. דיור בר השגה מיועד לאוכלוסייה מייצגת ומייצרת.לאוכלוסיו אחרות צריך למצוא פתרונות אחרים. אבל צריך להיות חסם אחד חד משמעי - רק למי שאין בידיו דירה".

בהמשך הדיון נשאלו המשתתפים האם הקריטריונים צריכים להיקבע על ידי הממשלה והאם לעיריות צריכה להיות גם השפעה?

סרוגו: "הקריטרינים צריכים להיקבע על ידי הממשלה חד משמעית. ברגע שזה יקרה, אין צורך במעגל נוסף של רשויות שיפקחו. תנו לשוק החופשי לעבוד. יזמים שלא עונים בדרישות - הוא יוצא מהמעגל. בארה"ב מי שלא עומד בתנאים יוצא מהתוכנית. צריך לדאוג גם לאכיפה מוגברת על כל הנושא. תהיה מלחמה סביב קביעת קריטריונים אבל מרגע שיקבעו צריך לפקח על זה".

גמבושו: "הבעיה הייתה קיימת עוד לפני המחאה. והיא הציפה את מה שכולם יודעים. היום זה על שולחן הניתוחים ובעורף נושף הציבור שממתין לפיתרון שנוגע לו - וזה מיצוי כח השתכרות. הממשלה יודעת את זה ומבינה. בסופן של דבר יכריעו בצורה הטובה ביותר".

- איזו תשואה צריך דיור להשכרה להניב כדי שהוסדיים ייכנסו לתחום?

גמבושו: "היום בשוק השכירות מדברים על 3-4 אחוז. וזה לא מספק. מדובר בנדל"ן מניב וצריך להגיע לשיעור דומה כמו שם 7-8 אחוז".

סרוגו: "המספר צריך להיות 7-8 אחוז. זה יאפשר תחרות מול כלים אחרים בשוק ההון שקיימים. מוסדיים יכנסו רק אם תהיה להם הבטחת תשואה. אם על ידי הממשלה או על ידי הלקוחות. אפשר למצוא הסדר. אין ספק שאם זה יקרה המוסדיים לא ישארו בחוץ".

טולוקובסקי: "זה יותר 7% או אפילו 6% וזה יכול להיות יפה והמוסדיים ייכנסו לתחום".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים