גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפו בתמונות: קדחת בניית קוטג'ים - עד 21 מיליון שקל לבית

(עדכון) - שיחת היום הנדל"נית, בכנסת ובכיכרות המחאה, נסובה בעיקר על דירות בבתים משותפים ■ אלא שהחלום הישראלי הוא בית פרטי וגינה ■ בדיקת "גלובס" מגלה: בענף הזה, השוק לא נרגע ■ "אנשים רוצים הרבה מעבר ליכולות שלהם"

בעודנו עסוקים בשיח ציבורי חשוב בתחום הנדל"ן, זה הנסוב על הצורך לבנות מאסת דירות קטנות וזולות על מנת לפתור את מצוקת הדיור, נבנים בישראל אלפי וילות וקוטג'ים. מתוך כ-22 אלף יחידות דיור שנבנו בישראל במחצית הראשונה של 2011, כ-6,800 היו צמודי קרקע, כך על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

תחשבו על זה: בימים של מצוקת קרקעות, מתוך כל 100 יחידות דיור שנבנות כאן - 31 הן יחידות דיור צמודות-קרקע.

אז נכון, זה ש-31% מהתחלות הבנייה הן בצמודי קרקע מהווה שיפור ביחס למה שהיה כאן בעשור החולף - בשנת 2007, 42% מהתחלות הבנייה היו צמודי-קרקע, ב-2009, שיעורן עמד על 41%, וב-2010 ירד הנתון ל-36%. אבל מרוב התמקדות בבנייה רוויה, הנחוצה כל כך והשכיחה כל כך, כמעט ושכחנו שיש מי שבונה ויש מי שקונה בארץ הזו וילות, והעסקאות הללו מהוות כמעט שליש משוק הנדל"ן למגורים.

מה, אם כן, קונים הישראלים שיכולים להרשות לעצמם צמודי-קרקע, ובאילו מחירים?

לצורך הכנת הסקירה, בחנו באמצעות מערכת המידע המקוונת של רשות המסים את עסקאות הנדל"ן למגורים שנסגרו בחודש ספטמבר 2011. בחנו את ארבע הקטגוריות של צמודי-קרקע: בית בודד, קוטג' דו-משפחתי, קוטג' חד-משפחתי וקוטג' טורי. לא כללנו בסקירתנו עסקאות בקרקעות, לרבות בנחלות.

זירת היוקרה: מ-7 ועד 21 מיליון שקל

מבדיקתנו עולה, כי בחודש ספטמבר נמכרו יותר מ-200 יחידות דיור צמודות-קרקע, אשר היקרה ביותר בהן היתה קוטג' חד-משפחתי ברחוב מיכ"ל בהרצליה פיתוח, שנמכר ב-21.5 מיליון שקל. שטחו הבנוי של הקוטג', שהוקם בשנת 2008, הוא 314 מ"ר והוא כולל 10 חדרים, כך על פי מסד נתוני רשות המסים. אבל למעט הנכס הזה, לא נרכשו צמודי-קרקע ביותר מ-7 מיליון שקל.

אחרי הנכס בהרצליה פיתוח, צמודי-הקרקע היקרים ביותר שנרכשו בספטמבר הם: קוטג' חד-משפחתי בן שבעה חדרים בקיסריה, שנמכר ב-6.6 מיליון שקל; קוטג' בגדול דומה בקיסריה שנמכר ב-5.55 מיליון שקל; בית פרטי בן 6 חדרים בזכרון יעקב, שנמכר ב-4.95 מיליון שקל; וקוטג' דו-משפחתי בן 6 חדרים בהוד השרון, שנמכר ב-4.5 מיליון שקל.

אבל חשוב להדגיש כי עשרות צמודי-קרקע נרכשו במחירים של עד מיליון שקל, ואף מצאנו כמה בתים בפחות מחצי מיליון שקל. גילינו כמה קוטג'ים בני 3 חדרים בישובי הפריפריה - ערד, אופקים, שדרות וקצרין - שעלו 380 אלף שקל עד 480 אלף שקל. ב-600 אלף שקל כבר אפשר לרכוש צמודי-קרקע בני 3 חדרים בשטח בנוי של כ-80 מ"ר בבאר שבע.

העם עם הקוטג' - מיליון עד מיליון וחצי

במיליון עד מיליון וחצי שקל כבר ניתן בהחלט להתקרב למרכז, אפילו בתחום חדרה-גדרה: קוטג' דו-משפחתי בן 4 חדרים בשטח בנוי של 120 מ"ר בנתניה נמכר לאחרונה במיליון שקל; קוטג' דומה בפרדס חנה-כרכור נמכר ב-1.1 מיליון שקל; ובעבור 1.5 מיליון שקל ניתן לרכוש קוטג' בן 5 חדרים בשטח של 130 מ"ר נטו בפרדס חנה-כרכור. לכולם חצר של כ-300 מ"ר.

המחירים, לפיכך, נעים ברובם בטווח הרחב יחסית שבין כ-400 אלף שקל לכ-7 מיליון שקל (למעט עסקה בודדת). אבל נשאלת השאלה כמה גדולים הבתים שקונים הישראלים?

לשם כך, התמקדנו בקטגוריית הקוטג'ים הדו-משפחתיים, הקטגוריה הפופולרית והגדולה מכולן, עם למעלה מ-120 עסקאות שנסגרו בחודש ספטמבר. בקטגוריה זו היו רק נכסים בודדים בשטח 250 מ"ר נטו ומעלה, ועוד כ-20 בתים בשטח 200 מ"ר ומעלה. הרוב המכריע של הנכסים - יותר מ-60 - הם בשטח בנוי שבין 100 עד 200 מ"ר. השאר, 35 נכסים, הם בשטח 50-100 מ"ר. ההתפלגות, באחוזים, דומה גם בקטגוריות הקוטג'ים החד-משפחתיים, הקטגוריה השנייה בגודלה, עם קרוב ל-60 נכסים שנמכרו בספטמבר.

בקטגוריות הבתים הבודדים, נמכרו 20 יחידות דיור בספטמבר, חציין בשטחים שבין 150 ל-325 מ"ר, וחציין בשטח 150 מ"ר ומטה.

מעניין לציין שקרוב לשליש מיחידות הדיור צמודות-הקרקע שנרכשו בחודש ספטמבר נבנו בעשור האחרון, על פי נתוני שנת הבנייה המתועדים במערכת המידע האינטרנטית של רשות המסים.

חובבות צמודים: באר שבע ופרדס חנה-כרכור

אילו ישובים הם הפופולריים ביותר לרכישת צמודי-קרקע? מכל ארבע הקטגוריות של בתים צמודי-קרקע שבחנו, עולה כי מירב העסקאות מתבצעות, שלא במפתיע, בפריפריה, אם כי לא רק בפריפריה הרחוקה כמו רמת הגולן או הנגב. בראש הרשימה ניצבת באר שבע, העיר בה נרכשו מירב צמודי הקרקע. בצמוד אליה, ובמקום השני, ממוקם הישוב פרדס חנה-כרכור הסמוך לחדרה; ערד, נתניה, ורחובות פופולריות גם הן בתחום צמודי-הקרקע.

לדברי ישראל פסטרנק, מנכ"ל מרכז הבנייה הישראלי, יש נהירה של משפחות צעירות לצפון ולדרום הארץ, בעיקר בהרחבות של קיבוצים ומושבים, אזורים בהם מגרשים של חצי דונם עולים 350-500 אלף שקל. קיים גם ביקוש למגרשים באזורי יהודה ושומרון הקרובים למרכז הארץ, למשל בישוב עץ אפרים, מזרחית לאורנית. "זה מעבר לקו הירוק, אבל 'בקטנה'", הוא אומר.

"מה אנשים רוצים? הם רוצים הרבה מעבר ליכולות שלהם"

בחלוקה גסה, לצמודי-קרקע בפריפריה מגיעים זוגות בשנות ה-30 לחייהם (משפחות צעירות), אומר פסטרנק, שמלווה משפחות בדרכן להגשים את חלום הבית הפרטי. במרכז, היקר יותר, בונים זוגות בשנות ה-40. "באזור המרכז צריך 3 מיליון שקל לקניית מגרש ולמימון הבנייה", אומר פסטרנק. "מתחת לסכום הזה, אי אפשר להיכנס להרפתקה הזו".

לדבריו, משפחות רבות המעוניינות להגשים את חלום הבית עם החצר והגדר הלבנה מוצאות את עצמן בפריפריה. "מה אנשים רוצים? הם רוצים הרבה מעבר ליכולות שלהם", אומר פסטרנק. "הם רוצים ראשון לציון, בית עובד. אבל האם הם יכולים לקנות מגרש במיליון וחצי שקל ולשלם עוד כ-1.2 מיליון שקל על הבנייה? אחרי שאני מאזן להם את התקציב, אני שולח אותם להיכן שהם יכולים לקנות. אדם קונה בבאר שבע כי שם הוא יכול לבנות".

למרות מחאת הדיור, אומר פסטרנק, קיים ביקוש רב לצמודי-קרקע, ולראייה: 1,400 משפחות הגיעו למרכז הבנייה השנה, בהשוואה ל-1,200 ב-2010. "אנחנו באחת התקופות הטובות בתחום הזה - ההרחבות בקיבוצים מתמלאות בקצב מהיר", הוא אומר.

ואיך מסביר פסטרנק את הנהירה לצמודי-קרקע בתקופה של מחאה על יוקר המחיה והדיור? "זועקים? אז זועקים. לא מעט משפחות הולכות דרומה וצפונה, אלפי צמודי-קרקע נבנים בצפון ובדרום, מתחמים שלמים".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי