גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מחסלים דמי הניהול את הפנסיה שלכם: עמית בקופת גמל שחוסך מגיל 25 ומשתכר 10,000 שקל בחודש - ישלם עד הפרישה 577 אלף שקל דמי ניהול

חיסכון לפנסיה הוא המוצר הכי יקר אחרי דירה שהישראלי ירכוש בחייו ■ למשרד האוצר יש תוכנית להפחתת דמי הניהול, אבל היא מתעכבת

בנובמבר 2009 פתחנו ב"גלובס" בסדרת תחקירים שהעלתה תמונה עגומה בשוק החיסכון הפנסיוני: מחיר החיסכון של הישראלי הממוצע, בעיקר בקופות הגמל ובביטוחי המנהלים, נסק לאחר רפורמת בכר בעשרות רבות של אחוזים ובמיליארדי שקלים מדי שנה. הסיבה: מנהלי החיסכון הפנסיוני העלו את דמי הניהול באופן ציני וכמעט ללא בקרה, במיוחד בחסכונות של ישראלים שאינם משתייכים לאחד הארגונים הגדולים במשק.

בעקבות אותם תחקירים הודיע אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, בסוף 2010, על תוכנית להפחתה דה-פקטו בדמי הניהול. השאיפה של התוכנית הייתה שממוצע דמי הניהול הנגבים היום יהיה המקסימום המותר. בינתיים, התוכנית טרם הפכה למחייבת. הטיפול בה, שדורש כניסה למסדרונות הפוליטיים ולעתים פופוליסטיים של הכנסת, מתעכב.

עם זאת, נדמה היה שהשחקניות בשוק הפנסיוני המקומי הפנימו את המסר שהגזימו, שהציבור החל אט-אט להפנים את יכולתו לדרוש ולקבל דמי ניהול מופחתים ושדמי הניהול הממוצעים אכן החלו לרדת מעט, ואולם בדיקת "גלובס" מגלה שהשינוי נעשה, במקרה הטוב, רק בקצוות והוא תקף רק ללקוחות מודעים או ללקוחות הנעזרים בסוכני ביטוח ויועצים פנסיוניים. התשלום הכולל שמשלם הציבור הישראלי למנהלי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלו ישמור על היקפו השקלי גם ב-2011.

התעתוע של הממוצע: החוסך הפרטי משלם יותר

תשאלו אם הסכומים אינם אלא נגזרת של הגידול בהיקף הנכסים המנוהלים בשוק הגמל וההשתלמות, והתשובה תהיה לא. נתוני גמל-נט (מערכת להשוואת קופות גמל) מלמדים שנכון לסוף יוני 2011 הסתכמו הנכסים המנוהלים בשוק הגמל בכ-300.4 מיליארד שקל - ירידה של 1.8% ביחס לסוף 2010. אז הסתכמו הנכסים המנוהלים בכ-306 מיליארד שקל. לא רק זאת, היקף הנכסים המנוהלים בקופות לתגמולים ובקרנות ההשתלמות הצטמצם בששת החודשים הראשונים של השנה בכ-2.5%, בעוד שנכסי קרנות ההשתלמות איבדו 0.4% מהיקפם הכולל.

המשמעות של המספרים: הנכסים המנוהלים אמנם פחתו, אבל דמי הניהול בכלל השוק לא פחתו בהתאם (בגופי החיסכון עצמם יש שונות, בחלקם גדל היקף הנכסים שהם מנהלים, על חשבון גופים אחרים). שוק הגמל רחוק עדיין מאוד מרמת המחירים שהייתה נהוגה בו עד לפני שלוש שנים, ועלות החיסכון לחוסך הממוצע מסתכמת לאורך השנים בסכום עתק של מאות אלפי שקלים. למעשה, חיסכון לפנסיה הוא כנראה המוצר הכי יקר אחרי דירה שהישראלי ירכוש במהלך חייו. למשל, עמית בקופת גמל שהחל לחסוך בגיל 25 ומשתכר עשרת אלפים שקל בחודש, ישלם עד גיל הפרישה 577 אלף שקל דמי ניהול, ללא התשלום על הוצאות ישירות. עמית עם נתונים זהים, שהחל לחסוך בגיל 35, ישלם עד גיל הפרישה כ-262 אלף שקל דמי ניהול.

דמי הניהול המרביים המותרים היום בקופות הגמל עומדים על 2% מהצבירה. בביטוחי המנהלים - עד 2% מהצבירה או במבנה אחר: עד 2% מהצבירה ועד 13% מהפרמיה ביחס יורד הפוך. בפנסיה דמי הניהול המרביים הם 0.5% מהצבירה ו-6% מהפרמיה. תוכנית האוצר היא להוריד את דמי הניהול המרביים בגמל ובביטוחי המנהלים לשיעור מרבי של 1.2% מהצבירה ו-5% מהפרמיה לשנה. דמי הניהול המרביים בפנסיה ייוותרו ללא שינוי.

הרוב משלמים פחות מהמקסימום המותר: ב-2010 עמדו דמי הניהול הממוצעים ששילמו עמיתי קופות הגמל בקופות הפתוחות לציבור על 1.08% - ירידה קלה לעומת 2009, שבה הממוצע היה 1.11%. לשם השוואה, ב-2006, לפני רפורמת בכר, עמד הממוצע על 0.64%. מבחינת הלקוח הפרטי הממוצע, העלייה בדמי הניהול גדולה מכפי שמספרים הנתונים של דמי הניהול הממוצעים. הסיבה להטיה כלפי מטה ברורה: מי שחזק ומשתייך לקבוצה גדולה משלם הרבה פחות. החוסך הפרטי למעשה מסבסד לא אחת את הארגונים החזקים. בעוד האחרונים משלמים דמי ניהול בשיעור של 0.5%-0.7%, שאר הציבור משלם 1.4%-1.99% מהצבירה שלו מדי שנה.

התעתוע של הגבייה: ירידה לצורך עלייה בביטוחים

דמי הניהול כשיעור מהנכסים אינם כל הסיפור - הם רק כלי לחישוב התשלום השקלי בפועל, וזה, כך עולה מבדיקת "גלובס", לא חדל לעלות גם במחצית 2011.

במחצית הראשונה של 2011 גבו גופי חיסכון פנסיוני מובילים בשוק (ראו גרפים) דמי ניהול בביטוח חיים, פנסיה, גמל והשתלמות בהיקף כולל של כ-2.1 מיליארד שקל, כלומר כ-4.2 מיליארד שקל בכל השנה. לכאורה מדובר בהאטה ובירידה משמעותית ביחס ל-2010 - אז נגבו באותם גופים כ-4.89 מיליארד שקל. ב-2009 וב-2008, לעומת זאת, נגבו באותם גופים דמי ניהול בהיקף כולל של כ-3.49 מיליארד שקל ו-2.74 מיליארד שקל בהתאמה.

מבט מעמיק יותר בנתונים מגלה שהתמונה הכוללת מבלבלת ומטעה. מדוע? דמי הניהול בביטוחי החיים תנודתיים מאוד משום שהם תלויים בתשואות שהגופים המנהלים משיגים עבור המבוטחים - חברות הביטוח גובות דמי ניהול משתנים, הנחשבים רווחיים מאוד לחברות, כאשר התשואות חיוביות. כך, ב-2010 נגבו דמי ניהול משתנים, בעוד שעד כה ב-2011 לא נגבו דמי הניהול הללו. לכן רואים ירידה חדה בדמי הניהול בביטוחי החיים. עם ההתאוששות בשוקי ההון, הם ישובו להיות היקרים ביותר בשוק.

בשוק הגמל ובשוק הפנסיה, דמי הניהול קבועים ואינם תלויים במצב שוקי ההון. הגופים גובים שיעור קבוע מהנכסים המנוהלים, שאינו קשור בתשואות, ושם רואים דווקא עלייה בגבייה. במחצית הראשונה של 2011, גבו 13 הגופים המובילים בניהול הגמל וההשתלמות העסקיים דמי ניהול בהיקף כולל של כ-1.13 מיליארד שקל, כלומר קצב של כ-2.25 מיליארד שקל בשנה. מדובר בכ-3% יותר מדמי הניהול שנגבו ב-2010. אם נשווה לשנים קודמות, מדובר בעלייה של כ-13% מסך דמי הניהול שנגבו ב-2009 ובעלייה של כ-50% (!) מסך דמי הניהול שנגבו בפועל ב-2008.

התעתוע של האחוזים: השיעור קבוע, התשלום גדל

לכאורה, במשרד האוצר מנסים לטפל בעלות הגבוהה של החיסכון הפנסיוני, אך בהקשר של דמי הניהול, ההתייחסות היא בעיקר לשיעור הנגבה מהחיסכון. הבעיה מורכבת יותר. בפועל, גם בשיעור גבייה קבוע, הסכום השקלי שנגבה משתנה ואינו שקוף לצרכן - צרכנים בעלי צבירה גבוהה, של כמה מאות אלפי שקלים ויותר, ישלמו הרבה יותר מבעלי צבירה נמוכה על אותו מוצר, בעוד שמבחינת החברה אין הבדל משמעותי בעלויות בין ניהול חשבון שהצבירה בו גבוהה לחשבון שהצבירה בו נמוכה.

הנה דוגמה להמחשה: לקוח המשתכר כ-7,000 שקל בחודש ישלם דמי ניהול של כ-75-80 שקל בחודש בשנה הראשונה לחיסכון (דמי ניהול של 5% מהפרמיה השוטפת בשקלול דמי ניהול של 1.2% מהצבירה). חוסך שכבר צבר 500 אלף שקל בחיסכון ישלם מעבר לדמי הניהול מהפרמיה השוטפת גם דמי ניהול בשיעור של 1.2% מהצבירה, כלומר כ-6,000 שקל בשנה (500 שקל בחודש). חוסך שצבר מיליון שקל, גם אם ייהנה לכאורה מדמי ניהול נמוכים למדי מהצבירה, בשיעור של 0.7%, ישלם מדי שנה כ-7,000 שקל, עוד לפני דמי הניהול מהפרמיה השוטפת שנגבים ממנו.

התשלום השקלי ממחיש את הבעיה של חוסכים רבים: אין מגבלה שקלית, וכך לאורך השנים גם דמי ניהול לכאורה נמוכים הופכים לבוננזה של ממש. מדוע על לקוחות לשלם סכומים גבוהים כל כך עבור שירות ניהול חשבון עמית - שירות המצדיק תשלום של כמה מאות שקלים בשנה ואולי אפילו קצת יותר מאלף שקל בשנה?

אז מה עושים? דרוש מחסום שקלי

ללקוח הפרטי יש מה לעשות כדי לנסות להפחית את התשלום, ודאי אם מדובר באדם ששכרו גבוה יחסית וצבר ותק חיסכון של כמה שנים:

מומלץ לבדוק בכמה גופי חיסכון מוכנים להציע לו, ולאחר מכן ליצור קשר עם הגוף המנהל את החיסכון שלו ולהתחיל במשא ומתן, כולל איום בעזיבה. עם זאת, חשוב לדעת כי חיסכון פנסיוני כולל לעתים זכויות שלא ניתן לשחזר ועזיבה תהיה טעות, גם עבור דמי ניהול נמוכים יותר. לכן יש לבצע בדיקה מעמיקה לפני שעוברים.

כדאי לבדוק אם ניתן להצטרף לקבוצה באמצעות מקום העבודה, ארגון מקצועי, כולל של בני הזוג, וכך ליהנות מההטבות.

גם במישור הרגולטורי יש מה לעשות. מוצדק שלקוח בעל צבירות גבוהות ישלם יותר - מדובר בסבסוד מינימלי המאפשר לכולם לחסוך - אבל תשלום של אלפי שקלים מדי שנה עבור ניהול כסף העשוי כולו מקשה אחת, ניהול חשבון וכמה מכתבים ברבעון? זה כבר יותר מדי. לכן על האוצר, מלבד הורדת שיעור דמי הניהול המרביים, לקבוע גם רף עליון לתשלום שקלי.

גידול טבעי בקרנות הפנסיה

על פניו, נראה שבעוד קופות הגמל לפחות האטו באופן משמעותי את המרוץ לשחיקת החיסכון והגדלת שורת ההכנסות, קרנות הפנסיה אינן נחות. ואולם, הצמיחה בדמי הניהול מפעילויות הפנסיה של חמש קבוצות הביטוח והפנסיה הגדולות בשוק נובעת מגורמים טבעיים - גידול בסך הנכסים המנוהלים בשוק.

בששת החודשים הראשונים של 2011, צמח היקף הנכסים בשוק קרנות הפנסיה החדשות בכ-7.1%, לכ-95 מיליארד שקל, כך שדמי הניהול שנגבו בשוק זה במחצית הראשונה הם כ-1.06% מסך הנכסים המנוהלים, לעומת 1.1% ב-2010. הצמיחה בשוק קרנות הפנסיה ממחישה את חשיבותו הגדלה והולכת בשוק החיסכון לטווח ארוך. היקף התשלומים הכולל של החוסכים בגופים המובילים הסתכם במחצית הראשונה של השנה בכ-486 מיליון שקל - קצב שנתי של כ-973 מיליון שקל, לעומת כ-876 מיליון שקל ב-2010, ו-728 מיליון שקל ו-647 מיליון שקל, ב-2009 ו-2008, בהתאמה.

כמה נפסיד בדרך לפנסיה

הכנסות מדמי ניהול פנסיה

הרכב דמי ניהול

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר