גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקרים: פערי השכר בין יהודים לערבים בישראל - עד 67%

חוסר הסובלנות של שוק העבודה כלפי מיעוטים אינו תופעה חדשה, אך נתונים חדשים המתפרסמים ב"גלובס" מעוררים דאגה

חוסר הסובלנות של שוק העבודה הישראלי כלפי מיעוטים, אינו תופעה חדשה. ולמרות זאת, נתונים חדשים המתפרסמים בראשונה ב"גלובס", מעוררים דאגה.

שני מחקרים שערך המכון הישראלי לדמוקרטיה, מעלים כי פערי השכר בין יהודים לערבים - המועסקים באותו תחום, באותו משלח יד ובעלי אותה השכלה - נעים בין 40% ל-60%, לטובת היהודים. עוד עולה, כי בתקופות מיתון העובדים הערבים הם הראשונים להיות מפוטרים. את שני המחקרים הללו הוביל נביל חטאב, ד"ר לסוציולוגיה מהאוניברסיטה העברית ועמית המכון הישראלי לדמוקרטיה, יחד עם ד"ר סאמי מיעארי ועולא נבואני. ממצאיהם הוצגו היום (ד') בכנס "האתגרים והסיכויים בשילוב שוויוני של אזרחים ערבים בשוק העבודה הישראלי", שהתקיים במכון הישראלי לדמוקרטיה.

המחקר הראשון בחן את פערי השכר בין השנים 1997-2009. החוקרים השתמשו בסקרי הכנסות של הלמ"ס, שכללו נתונים על כ-6,400 גברים ישראלים שכירים. לדברי ד"ר חטאב, במקצועות ניהוליים נמצא הפער הקיצוני ביותר - 67%. לדבריו, הענפים בהם נרשמו הפערים הבולטים ביותר היו ענפי ההיי-טק והביטוח.

נתון מדאיג נוסף, מצביע על כך שבשנים 2008-2009 ההשכלה הגבוהה מתחילה להיות פחות אפקטיבית ככלי לצמצום פערי השכר. אך לא רק זאת. עוד עולה כי אפליה של עובדים מיומנים (משכילים), גבוהה יותר מאפליה של עובדים לא-מיומנים. לדברי ד"ר חטאב, מדובר בנתון מדאיג כיוון שהשכלה היא אחד הכלים המסייעים לצמצום הפערים, וכלי זה הולך ומאבד מכוחו בחברה הערבית הישראלית.

- האם זה מצביע על התגברות הגזענות בחברה הישראלית?

ד"ר חטאב: "זו סיבה אפשרית אחת. סיבה אפשרית נוספת היא, שסוג ההשכלה שהערבים רוכשים אינו מתאים לדרישות שוק העבודה".

הראשונים להיפלט

גם המחקר השני - שהתבסס על סקרי כוח אדם של הלמ"ס לשנים 1995-2009 - מעלה מציאות עגומה. מחקר זה מעלה כי בעתות של משבר כלכלי, הערבים הם הראשונים להיפלט משוק העבודה, ובעתות של גאות כלכלית הם מתקשים לשוב להשתלב. "אם משווים על-פי פרמטרים של הון אנושי, לא צריך להיות הבדל בין ערבים ליהודים. הם אמורים להיות חשופים לסיכוני אבטלה באותה מידה", אומר ד"ר חטאב. "אך מהמחקר עולה כי בתקופת שפל, ההסתברות של עובד ערבי להיפלט משוק העבודה הייתה 16%, לעומת 11% בקרב עובדים יהודים; ובתקופות של גאות כלכלית, לערבים יש הסתברות של 44% להיכנס חזרה לשוק העבודה, לעומת הסתברות של 56% לעובדים יהודים. לכן, הצמיחה במשק, שהחלה ב-2004, שיפרה את נתוני התעסוקה רק במגזר היהודי, בעוד שיעורי האבטלה במגזר הערבי נשארו קבועים עד 2007".

אבל ד"ר חטאב יודע שאין בנתונים הללו חדש. "הדברים הללו ידועים", הוא מסביר, "כולנו יודעים שיש אפליה, בהזדמנויות ובשכר שהערבים מקבלים, החידוש העיקרי הוא ההיקף והמגמות".

זאת ועוד. לדעת ד"ר חטאב, בעשור האחרון יש יותר מודעות לחשיבות קידום השוויון. "יש הבנה גדולה יותר שפערים לאורך זמן יכולים לייצר תופעות לוואי לא-רצויות. האינתיפאדה של 2000, למשל, יש המייחסים את פריצתה להדרה השיטתית של האוכלוסייה הערבית, שגרמה להרבה תסכול להתפרץ. גם המדינה מבינה שאי-אפשר להחזיק 20% מהאוכלוסייה בהדרה מתמשכת".

- מה צריך לעשות?

ד"ר חטאב: "אני לא מתיימר לדעת. יש גורמים במשרדי הממשלה שיודעים מה צריך לעשות, כדי לצמצם את רמת הפגיעות של האוכלוסייה הערבית. הם לא עושים את זה, כי כל פעולה כרוכה בהקצאת תקציבים".

המדינה לא החליטה

אמנון בארי-סוליציאנו, מנכ"ל משותף ביוזמות קרן אברהם, ארגון ללא כוונת רווח הפועל לקידום, לשילוב ולשוויון בין יהודים לערבים, משוכנע שלגזענות תפקיד משמעותי בהדרת ערבים משוק התעסוקה וביצירת פערי השכר: "אנו מדינה סכיזופרנית. מצד אחד מועבר מסר ממקבלי החלטות שהם מבינים את החשיבות בשילוב ערביי ישראל בכלכלה ובתעסוקה; ומצד שני מועבר מסר של 'לא רוצים אתכם', באמצעות חקיקה שפוגעת באוכלוסייה הערבית. בשירות המדינה, למשל, המדינה כל הזמן אומרת שערבים לא מגישים בקשות להשתלב בעבודה בשירות הציבורי. הם לא מגישים בקשות, כי הם מבינים שהם לא באמת יכולים להתחרות כשלאורך שנים הם מוגדרים כאזרחים סוג ב'".

בארי-סוליציאנו משוכנע שצריך להפוך את העניין הזה לחברתי-לאומי. "זה לא יכול להישאר רק עניין כלכלי", הוא מסביר, "ברגע שערביי ישראל ירגישו חלק מהמדינה, הם ירצו להשתלב בשוק העבודה והמעסיקים ירצו לקלוט אותם. יש אמנם יתרונות לגיוון שהם מביאים, כמו פתיחה של שווקים חדשים, פיתוח של מוצרים חדשים וגיוון מחשבתי; אבל כל היתרונות האלו לא מספיקים. הם לבדם לא ישנו את התמונה. חייבת להיות מחויבות של בעלים ומנהלים. במקומות שיש הבנה ומחויבות כזו - שם זה עובד".

לדבריו, אמנם יש עלייה במודעות בשנים האחרונות, אבל אין שינוי דרמטי באידיאולוגיה - וללא שינוי כזה, שיפור אמיתי לא ייתכן: "החברה הישראלית הופכת לגזענית וימנית יותר. מדינת ישראל לא החליטה מה היא רוצה מעצמה בקשר לערבים".

חשיבות התקשורת

יעל קאהן-שרון, המנכ"לית הנכנסת של "קו משווה", ארגון הפועל לשילוב אקדמאיים ערבים בשוק התעסוקה, דווקא מרגישה שיש יותר פתיחות. "כשאני משווה את מה שקורה היום לתחילת הפעילות שלנו, לפני ארבע שנים, אין ספק שיש עלייה בביקוש. אבל עדיין יש הרבה עבודה. לתקשורת יש מקום חשוב. חשוב לתת ווליום לעשייה. אסור להוריד את הנושא מסדר היום. עסקים שמשלבים ערבים צריכים לדבר, כי סיפורי הצלחה זה מדבק, ויש לא מעט עסקים כאלה, למשל, אינטל, HP, מטריקס. בנוסף, צריך לתת ביטוי לעבודה שנעשית במגזר הערבי. לעתים יש תחושה שרק באים בדרישות לעסקים היהודים, אבל זה לא נכון, באים בדרישות לשני הצדדים. יש הרבה עשייה בחברה הערבית".

גם לקאהן-שרון יש ביקורת כלפי מקבלי ההחלטות במדינה. "עד שגופים ממשלתיים לא יעשו קמפיינים מסיביים מאוד ויסבירו לאוכלוסייה הערבית שבאמת רוצים אותם, זה לא יקרה, כי הם לא מרגישים רצויים".

פערי השכר הריאלי לשעה בין יהודים לערבים

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק