גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיגרנה החדשה של אופ"א

מאבק משפטי שמנהלת סיון השווייצרית מול אופ"א, עשוי להסתיים ברעידת אדמה בענף ■ סיפור מרתק, שמתחיל בהעברה תמימה של שוער מצרי לאירופה, ונגמר בבעלים קפריזי שמחליט ללמד את אופ"א לקח

"אדם שנוי במחלוקת". זוהי הדרך הכי עדינה להגדיר את השווייצרי כריסטיאן קונסטנטין. שוער העבר, שהפך לארכיטקט לאחר שפרש מכדורגל, ומאז 2003 משמש כבעלים של קבוצת אפ.סי סיון מהליגה השוויצרית, סובל מפיוז קצר: בפחות משמונה שנים במועדון הוא הספיק לשלם משכורות ל-21 מנג'רים שונים. הקפריזות התכופות של קונסטנטין כנראה היו גם אלו שהובילו אותו לעשות משהו שכמעט אף אחד בכדורגל האירופי לא העז לפניו: ללכת ראש בראש נגד אופ"א.

הקפריזה האחרונה של קונסטנטין שונה מכל הקודמות: היא עשויה להסתיים במהפכה משפטית-חוקתית שתייצר רעידת אדמה בכדורגל, בסגנון חוק בוסמן.

***

הכל מתחיל לפני שלוש שנים. קונסטנטין מחתים בקבוצתו את השוער המצרי הבינלאומי עיסאם אל-חדארי. אל-אהלי, קבוצתו של השוער, מתלוננת באופ"א כי אל-חדארי הוא שחקן תחת חוזה ועסקת העברתו אינה חוקית. אופ"א מקבלת את הטענה ומטילה על סיון אמברגו בשוק ההעברות (איסור לרכוש שחקנים). קונסטנטין לא מוטרד מהעונש. הוא מחתים שחקנים חדשים, ושישה מהם משותפים בשלב המוקדמות של הליגה האירופית העונה. סלטיק הסקוטית, שהפסידה בצמד מפגשי המוקדמות מול סיון, מתלוננת לאופ"א. לארגון אין יותר מדי סבלנות לקונסטנטין: הוא מעיף את סיון מהליגה האירופית.

כאן העניינים מתחילים להסתבך. קונסטנטין שוכר את שירותיו של ז'אן-לואי דופון, העו"ד ששינה את פני הכדורגל האירופי, כשעמד מאחורי המאבק שהסתיים עם חקיקת בוסמן. קונסטנטין פונה לערכאה משפטית נמוכה - בית משפט המייצג קנטון זעיר בשווייץ. משהו שבישראל מקביל בערך לבית משפט השלום בקצרין או בצפת. אותו קנטון פוסק נגד אופ"א ומוציא צו המורה להחזיר את סיון לליגה האירופית. הליגה השוויצרית, שבאופן טבעי מחויבת לחוק השווייצרי, מכבדת את הצו ומאפשרת את שיתוף "שחקני המריבה" במשחקי הליגה. פה בעצם קבור הכלב של הסיפור הזה: גם אופ"א היא גוף שיושב בשווייץ וכפופה לחוקי המדינה.

קבוצת הכדורגל השווייצרית סיון / צלם: רויטרס
שחקני סיון. מתגעגעים לליגה האירופית?

***

לפני שנתאר את התסבוכת אליה נכנסה אופ"א, כמה עניינים טכניים על האופן שבה עובדת מערכת המשפט בכדורגל העולמי. אופ"א מפעילה בית דין פנימי שמטפל בנושאים משפטיים ומשמעתיים בכדורגל, בדיוק כמו ארגון האם שלה - פיפ"א. במשך שנים ארוכות התלוננו לא מעט מועדונים ובעלי תפקידים בכדורגל העולמי, כי המשפט של אופ"א ופיפ"א הוא סוג של "משחק מכור" - אין למעשה שום יכולת להשפיע על החלטות בתי הדין של הגופים האלו, מבלי קשר לעוצמת טיעוני ההגנה שלהם. על מנת לרכך את תחושת ה"משחק מכור", החליטו ב-2002 אופ"א ופיפ"א לקבל את הטריבונל השווייצרי העצמאי והחיצוני, CAS, כסמכות ערעורים שיכולה להפוך כל החלטה שלהם (רק נציין כי 35%-40% מהבוררים ב-CAS נבחרים על-ידי פיפ"א, מה שלא ממש עוזר לתחושת ההגינות הכללית).

ההצטרפות של ה-CAS, שמקום מושבו הוא בלוזאן שבשוויץ, למערך המשפטי של הכדורגל - הפכה את השימוש בבתי משפט אזרחיים בתיקי כדורגל לדבר נדיר. לפני ה-CAS, נהגו בתי המשפט האזרחיים לדחות על-הסף תביעות הקשורות לכדורגל, נוכח העובדה שאין ברשותם מספיק זמן פנוי ומספיק הבנה של החומר, בניגוד לבתי הדין של אופ"א המתמחים בנושא ומסוגלים לייצר פסיקות בתוך זמן קצר. מרגע שה-CAS נכנס לעניינים, בתי המשפט נהיו עוד פחות סבלניים כשתיקים הקשורים לספורט הגיעו לפתחם. "זה בערך כמו שחייל פשוט בצה"ל יערער בבית משפט אזרחי בישראל על החלטה של בית דין צבאי", מסביר עו"ד טל לביא, המשמש כבורר ב-CAS. "הרי יש מערכת משפטית שלמה ומשומנת שעובדת בכדורגל, ובית משפט אזרחי לא רוצה, לא יכול וגם לא צריך להתחיל לייצר כאוס חוקתי אצל גופים כמו פיפ"א ואופ"א ולהפוך החלטות שלהם".

לא תמיד אלו הם פני הדברים. זכור למשל מקרה מקומי: לפני כשנה הפך שופט המחוזי, איתן אורנשטיין, פסיקה של ביה"ד של ההתאחדות לכדורגל (השקול לצורך העניין לביה"ד של אופ"א) נגד איל ברקוביץ', וחייב את ההתאחדות להחזיר את "הקוסם" לקורס מאמני הפרו ממנו הורחק. גם המאבק על הבעלות בהפועל ת"א בין מוני הראל לאלי טביב התנהל בביהמ"ש, ולא בבית הדין של ההתאחדות. "ברגע שסכסוך הופך לעסקי, או לעקרוני", מסביר לביא, "ביהמ"ש יכול למצוא עניין ויכולת להתערב בו".

על זה בדיוק בונה כריסטיאן קונסטנטין.

כריסטיאן קונסטנטין, הבעלים של קבוצת הכדורגל השווייצרית סיון / צלם: רויטרס
כריסטיאן קונסטנטין, הבעלים של סיון

***

את קונסטנטין, סביר להניח, היו זורקים מכל המדרגות אם היה מגיש את הקובלנה שלו לכל בימ"ש אזרחי שאינו יושב על אדמת שווייץ. לבימ"ש באנגליה, למשל, אין יכולת, משאבים ורצון להתערב בסמכות השיפוטית של אופ"א. אבל קונסטנטין "תפס את אופ"א קצת לא מוכנים", לדברי לביא. כי אופ"א, בתור גוף שבחר לשבת בשווייץ, בין היתר מתוך כוונה ליהנות מתנאים מופלגים עקב המטרייה שמעניקה המדינה (מיסוי, בנקאות, פוליטיקה וכו'), חייבת לעמוד בדרישות החוק של שווייץ.

בינתיים, אופ"א בחרה להתעלם מהפסיקה של הקנטון השווייצרי (בניגוד להחלטה של הליגה השווייצרית לכבד אותה) והיא מבחינתה ממתינה לדיון ב-CAS שייערך מחר (ה'). משפטנים המעורים בנושא מעריכים כי הסיכוי של ה-CAS לפסוק לטובת קונסטנטין, הוא זעיר עד לא קיים, כיוון שהמועדון נהג בחוסר תום לב מופגן כששיתף את ששת "שחקני המריבה" במשחק רשמי. העיתונאי גבריאל מארקוטי מעלה בעיתון ב"טיימס" הלונדוני את ההשערה כי "קונסטנטין ידע בדיוק מה הוא עושה - נדמה כאילו תכנן מראש לשתף שחקנים בצורה לא חוקית, לקבל עונש מאופ"א, ולאחר מכן לתקוף אותה בבית משפט אזרחי בשווייץ".

גם אם ה-CAS ידחה את "תיק סיון", עדיין נשארה לקונסטנטין ולעורך הדין המיומן שלו ערכאה אחרונה לעירעור: בית המשפט העליון בשווייץ. ושם יכול להתרחש הפיצוץ הגדול: במידה וביהמ"ש העליון יבטל את הפסיקה של אופ"א או של ה-CAS, יתחיל כאוס גדול בכדורגל. זו לא רק העובדה שהעונה הזאת של הליגה האירופית תצטרך פחות או יותר להתקיים מחדש (בלי סלטיק, ועם סיון). וזה לא רק פיצויים שמעורבים לכל הנוגעים בדבר, ועוד אלף ואחד דברים. זה בעיקר התקדים שייווצר, שבו בית משפט אזרחי הופך פסיקות של פיפ"א ואופ"א.

"כל שחקן בקבוצה, כל ליגה או גוף ספורטיבי שיהיו להם בעיות עם פיפ"א או אופ"א, ירגישו רשאים להגיע למערכת המשפט השוויצרית", מסביר לביא. "במצב כזה, אתה משנה סדרי עולם, משנה מציאות שבה 99% מהמחלוקות המשפטיות בכדורגל, נשארות בתוך המערכת של הכדורגל. בהיבט של אופ"א, מדובר בקטסטרופה: אם אין להם סמכות לאכוף עבירות בעסק שלהם, אז למה הם בכלל נמצאים כאן?"

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה