גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תצליחו למכור דירה במחיר גבוה יותר בלוחות המודעות

מחקר מצא שתמונות וסרט משפרים את מספר הפניות למודעות לוח למכירת דירות ואף מוסיפים למחיר הנכס ■ בעוד שבארה"ב ל-97% מהמודעות מצורפת תמונה ול-75% סרטון, בישראל זה כמעט ולא קורה ■ דברים שכדאי למוכרים להפנים, בשוק שבו הקונים נותנים את הטון

בעיתון, תמונה אחת שווה אלף מלים. בלוחות האינטרנטיים הומלס, יד 2 ו-Win Win, היא יכולה להיות שווה יותר. כך עולה ממחקר שעשה פרופ' פול קרילו (Paul Carrillo) מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון. כשהוא חמוש בבסיס נתונים ובו עשרות אלפי עסקאות נדל"ן מאזור וירג'יניה, יצא קרילו לחפש שיטתיות בדפוסי הוספת מידע חזותי למודעות מקוונות למכירת בתים - דבר שכיח בארה"ב שבה 97% מהמודעות מתפרסמות בצירוף תמונה ו-75% מלוות בסרטון.

משימתו הראשונה היתה לאפיין את המוכרים שהוסיפו למודעתם תמונה או תמונות של הבית, או סרטון קצר שמאפשר הצצה וירטואלית לחדריו. איכות התמונות לא נמדדה: בבדיקה התייחסו לתמונות וסרטונים שצילם בעל הנכס, במצלמת חובבים, לעתים זו שבטלפון הסלולרי - ולתמונות מקצועיות - כאל מקשה אחת.

במדגם שבדק קרילו, רק שיעור זעום מהמודעות לא כללו תמונה, בשליש היתה תמונה אחת בלבד ובחמישית לא פחות מ-14. כמו כן לשלוש מכל ארבע מודעות הוצמד סרטון.

כמות אופטימלית

התיאוריה הכלכלית מניחה שמי שרוצה למכור מוצר כלשהו (לאו דווקא נכס נדל"ן), ישאף לנדב לשוק כמות מידע אופטימלית (גם חזותי); לא פחות מדי, ולא יותר מדי. מהנחה זו עולה הניבוי שבעליו של נכס "טוב" יפרסם יותר תמונות, כי יש לו מה להציע וכך יבדל את עצמו מהיתר. אישוש לכך התקבל ממחקר אודות מכוניות משומשות שהוצעו למכירה ב-eBay. נמצא שבעלי מכוניות איכותיות חשפו יותר מידע - טקסט ותמונות - מאשר בעלי כלי הרכב הפחות טובים.

נחזור לנדל"ן: מודעות שיש בהן מידע חזותי רב, מתאפיינות במחירים גבוהים יותר שמבקשים המוכרים תמורת הנכסים. לפי הממצא במחקר מדובר בקשר חזק ומובהק סטטיסטית. במודעות של בתים שהיו יקרים ב-20% ממחיר השוק, הוצגו 1.3 תמונות יותר מאשר בתים אחרים.

במודעה לבית ריק או חדש, הוצגה בממוצע תמונה אחת פחות מהמקבילה המאוכלסת. ייתכן שבית "נטוש" פחות מושך קונים - כדי שימשוך צריך לרהט אותו, וכשיש יותר חדרים, צריך יותר רהיטים. לכן הבעלים עשוי להסתפק בצילום בודד של הסלון. זו דוגמא למחיר שגובה חשיפה גדולה מצד אחד ובתמריץ להסתרת מידע חזותי.

שלא במפתיע, ככל שהבית גדול יותר, גדל מספר התמונות. אבל כשמשווים בין בתים ששטחם זהה, דווקא בזה שיש יותר חדרים יציג פחות תמונות. השערה שמסבירה ממצא זה, היא שבבית שיש בו יותר חדרים, הם יותר צפופים ולכן פחות כדאי להציגם. לא נמצא קשר בין הרמה הכלכלית של השכונה למספר התמונות.

כל הממצאים לעיל, וההסברים להם, נכונים גם לגבי קיומו או היעדרו של סרטון. כך לדוגמא ההסתברות למצוא "סיור וירטואלי" במודעה נמוך ב-6% אם מדובר בבית ריק בהשוואה לבית שגרים בו. ומנגד, ההסתברות למודעה שכוללת קליפ קצר גבוהה יותר בבתים שיש בהם תוספות יחודיות כמו אח או מרתף.

המשימה השנייה הייתה לאמוד את ההשפעה של מידע חזותי על מחיר המכירה, ומהירות סגירת העסקה. נמצא שסרטון מוסיף בממוצע 2% למחיר הבית, וכל 10 תמונות עוד 1.7%. המחיר הממוצע של בית (במחקר) עמד על 527 אלף דולר, כך שמדובר בפער נאה בגובה 10,500 דולר, ו-9,000 דולר, בהתאמה, לבעלי נכסים שהשקיעו בהוספת תמונות וסרטים.

ירידה בשיעור 9%

למצרפי סרטונים ממתינה עוד הפתעה נעימה. סיור וירטואלי מקצר את משך הזמן שעובר בין פרסום המודעה ועד למכירה ב-20% ימים. כמו כן נמצא קשר שלילי, גם אם לא מובהק, בין מהירות המכירה לכמות התמונות שהועלו.

שיטות סטטיסטיות שונות ניסו להבטיח שהמחיר ומהירות המכירה יהיו קשורים מה שיותר לכמות המידע החזותי, ומה שפחות לנתונים אחרים, וכאלה לא חסרים - הזמן שעובר בין הפרסום למכירה הוא אחד מהם והוא חשוב במיוחד, כי בין העסקה הראשונה בבסיס הנתונים לאחרונה ירדו מחירי הבתים בלא פחות מ-9%. יש גם נתונים יותר טריוויאליים שקשורים לנכס - גודלו, מספר חדרי שירותים ועוד ועוד.

תמריץ המתווך

עתה עולה שאלה בלתי נמנעת - איך זה שלא כולם אצים רצים לפרסם תמונות ולא שוכחים להוסיף סרטון. הרי התוצאה תהיה יותר כסף ביד בתוך פחות זמן. אלא שכאן חשוב להגיד משהו על שוק הדיור האמריקני: יש אמנם מי שמוכרים את ביתם לבד, אבל הרוב הגדול נעזר בסוכנויות נדל"ן או מתווכים.

ההתאחדות הארצית של סוכני הנדל"ן בארה"ב (NAR) היא גוף דומיננטי מאוד בשוק. חבריה, ה-Realtors, מטפלים בחלק הארי של עסקאות הנדל"ן שם, לפי הערכות קרוב ל-80% מהן. אגב, האמריקניים גם מעוניינים שהמתווך שלהם יהיה קרוב לנכס, כדי שיכיר את השוק, כך שהמרחק החציוני בין השניים עומד על 7 ק"מ.

ההבחנה הזו חשובה בגלל שהתמריץ למוכר עצמאי שונה מזה של המתווך. נמשיך עם אותם 10,000 דולר נוספים שאפשר להשיג בזכות התמונות או הסרטון, ונסיק עמלה של 3% למתווך - זה מותיר לאחרון 300 דולר בלבד מתוך אותה תוספת שהוא השיג לבעל הנכס. התמריץ שלו, הגם שלא נעלם, הצטמצם פלאים.

קרילו אמנם נותר מופתע מאותם מתווכים שוויתרו על המידע חזותי. אבל סביר שכאשר הפיתוי מסתכם ב-300 דולר, מבחינת לא מעט סוכנים "העלות" - שבשפת הכלכלנים כוללת גם מאמץ פיזי ומנטלי - שכרוכה בלימוד הטכנולוגיה, לא שווה את התמורה. והאמת שרובנו לא נמצאים בחזית הטכנולוגיה בכל תחום.

האמצעי הפרימיטיבי עובד

"מודעות הכוללות תמונות וסרטון וידאו זוכות להרבה יותר צפיות", אומר רועי שגב, סמנכ"ל אתר יד 2. הוא מזכיר שמי שמחפש דירה, עושה את רוב המחקר בישיבה מול מחשב ומעיד שגולשים רבים מעדיפים לצפות במודעות בתצורת "גלריית תמונות", ואז מודעות בלי תמונות כלל לא עולות אצלם בחיפוש. ב'הומלס' מדווחים שממוצע הצפיות במודעות עם תמונות עומד על מאות ליום, לעומת עשרות בלבד במודעות בלי תמונה, ובסך הכל, תמונה תגדיל את ממוצע הצפיות בהומלס עד פי 4. ב-WINWIN טוענים שגולשים מקליקים קודם על מודעות שיש בהן תמונות, ואת המודעות שלא מצורפות להן תמונות, משאירים לסוף, דבר המסביר את העובדה שמודעה עם תמונה באתר זה מקבלת פי 5 צפיות ופניות.

לאור נתונים אלה מפתיע לגלות, שמתוך 42,732 מודעות למכירת דירה המופיעות בעת כתיבת שורות אלה באתר יד 2, רק ל-14 אלף בקירוב יש תמונה (32.8%); ב-WINWIN רק לרבע מכל המודעות וב'הומלס' ל-40%. צירוף סרטון וידאו, הוא בכלל מהלך נדיר בלוחות הישראליים: ב-WINWIN ב-8% מהמודעות יש סרטון, בהומלס ל-6% וביד 2 רק 0.7%.

טכנופוביה טהורה וסתם עצלנות

בלוחות משערים, שיש מי שחושש שתצלום לא מוצלח ירתיע ולא ימשוך, ובכך התמונה דווקא תפגע בסיכויי המכירה. בנוסף הם מזכירים שיש מוכרים שמתגוררים הרחק מהנכס, ומבחינה טכנית מסובך להם לצלם אותו, זאת לצד מחסומים בדמות טכנופוביה טהורה וסתם עצלנות. עם זאת טוענים שתמונה לא משפיעה על המחיר שבו נחתמות עסקאות או הזמן שעובר עד אז.

יהונתן פסנטין מפורסייל שיווק והשקעות נדל"ן בירושלים, אומר שווידיאו מגדיל את מספר הפניות אבל מודה שעד כה לא יצא שמכר בזכותו דירה. "בשלוש השנים החולפות, כל מי שפרסם מודעה מכר די מהר וקיבל את המחיר שרצה, עם תמונה או בלי. היום, כשהשוק קשה, צריך לצלם". ניסיונו מלמד אותו שלאנשים יותר נוח להוסיף תמונה למודעה באינטרנט, מאשר לתלות שלט בדירה. "האמצעי הכי פרימיטיבי הוא גם זה שהכי מוכר. אנשים שרואים שלט, כבר יודעים איפה הדירה, איך נראה הבניין ואיך האזור. הבעייה שלא תמיד המוכר רוצה שיידעו שהוא מוכר".

דבר המתווך: איזה חדרים לצלם ומתי להשתמש בווידאו?

המתווך יהונתן פסנטין מירושלים מציע מדיניות הוספת תמונות למוכרים: "למחפשי הדירות הכי חשוב לראות את המטבח והסלון. חדרי שינה פחות וכך גם אמבטיה ושירותים, אלא אם כן מדובר בחדרים מעוצבים או מיוחדים. אם יש נוף יפה מהמרפסת אז גם תמונה כזו יכולה בהחלט להוסיף. גם אם הדירה לא נראית טוב עדיין שווה להעלות תמונה של הבניין או אפילו של הסביבה. העיקר שתהיה תמונה".

"דירה שמפורסמת עם תמונה מקבלת מאות הקלקות יותר", אומר אלי בז'רנו מסוכנות הנדל"ן רי/מקס סקאי, המפרסמת בלוחות מקוונים. "אני יודע שאנשים שמחפשים דירה פשוט מדלגים על מודעה בלי תמונה. חבל שמוכרים לא מודעים לכך". מניסיונו, לסרטוני וידאו יש יתרון על תמונות, רק במקרה שמדובר בנכס יוקרתי או בעל אבזור או עיצוב בלתי רגיל. אבל אז, לדעתו, "כדאי שזה יהיה סרט שנעשה על ידי מקצוענים".

דבר החוקר: מה להוסיף למודעה כדי למכור מהר?

פרופ' קרילו מציע להוסיף כמה שיותר מידע חזותי למודעה. זה יגדיל את הסיכוי למצוא קונה שיעריך את מאפייניו הייחודיים (אח בסלון, מרתף) ויגביר את החשיפה, ומכאן יזרז את מכירת הנכס.

"לקונים יש מגוון העדפות ובתים הם מוצרים הטרוגניים. לכן בשוק הדיור לא קל 'לזווג' בין קונה למוכר. יהיו קונים שקיומה של אח בסלון 'תדליק אותם' ויהיו מי שממש לא יאהבו את הרעיון. בארה"ב רחבת הידיים חיפוש בית חדש - בעקבות עבודה חדשה למשל - עשוי להתבצע במקומות שמרוחקים מאות רבות של קילומטרים ממקום המגורים הנוכחי. מה רבה האכזבה, וכמובן הכעס על החור שנוצר בכיס, שאחרי נסיעה ארוכה מתגלה שנכס שבעליו הפליא לתאר אותו בשדה המלל מתגלה כחורבה עלובה. לפעמים זה דבר שהיה מתגלה בקלות לאחר צפייה בתמונה לא כל שכן מספר תמונות וקליפ קצר לא יזיק, אם הם לא מזויפים כמובן.

לוחות נדלן בישראל

עוד כתבות

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש