גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בבניין הבימה ננוחם

כמה טוב שתיאטרון לאומי אינו קניון שישא יזם - לפריז יש מגדל אייפל ולנו תהיה הבימה

הוא יפה. הוא מכוער. הוא שוכב פה כמו פיל לבן. הוא מפנה עורף לרחוב. הוא יוצף בשמש כחממה ויזדקק לוילונות, ומה כבר יישאר מהיופי השקוף הזה. הוא כבד מדי. הוא קטן מדי. הוא מבלבל מדי. הוא נראה כמו חייזר. כמו גוף זר. הוא מנוכר. הוא מפנה רק חלון אחד אל הכיכר.

בשבוע שעבר נחנך בניין הבימה המחודש, בתכנון רם כרמי שהושק בנתז צוננים מטעם מומחים ומומחים מטעם, ולפניו צלבה הביקורת (גם במוסף זה) את האגף החדש של מוזיאון תל-אביב, שתיכנן האדריכל האמריקני פרסטון סקוט כהן.

בין שני המבנים הללו, השוכנים במרחק הליכה קצר, וחולשים על שתי כיכרות התרבות העירוניות, עובר קו ישר של ביקורת אדריכלות פופולרית.

מבני ציבור בסדר גודל של הבימה ומוזיאון תל-אביב הם פרויקט של פעם בדור. לא מקימים אחד כזה בכל עשור או שניים ואין תחילת פרויקט כאחריתו: 10 שנים ויותר עוברות מיום שמתקבלת ההחלטה ועד לחנוכת הבית. 5 שנים ארך שיפוץ המבנה של הבימה והכיכר שבחזיתו. תקופה דומה המתינה תל-אביב להשלמת המוזיאון וכיכר התרבות הצמודה אליו.

מנכ"ל המוזיאון מוטי עומר הלך לעולמו חודשים ספורים לפני חנוכת הבניין והיה כמשה שראה את הארץ המובטחת מנגד. וכמותו, מנכ"ל הבימה, יעקב אגמון, פרש זה מכבר והוחלף באודליה פרידמן, שגזרה את הסרט עם ראש העיר, רון חולדאי.

זכינו ושני המונומנטים הללו נחנכו כמעט בו-זמנית, בדורנו. זה לא נס, זו כוונת מכוון, השקעה עירונית במראה נכסיה, בהאדרת בנייניה, בסמליות איקוניה. ושני המבנים הללו בהחלט ראויים למעמד.

הפגנת גובה

לפריז יש מגדל אייפל, לניו-יורק יש בניין האמפייר סטייט וללונדון יש "עין", צעצוע אורבני בדמות גלגל ענק, שתפס את מקומם של הביג בן וארמון בקינגהם והפך לפריט הנוף המצולם והמזוהה ביותר מאז נחנך, ערב המילניום. לא כל בית צריך מרפסת, אבל כל עיר צריכה איקונים, סמלים ומונומנטים, שיזוהו איתה ויזהו אותה למרחוק.

ולא מדובר רק במפגני גובה. עם הגלגל הענק הפכה גם תחנת כוח ויקטוריאנית לאחד מסמלי העיר לונדון בשנות האלפיים.

מוזיאון הטייט מודרן הוא מופת למחזור בניינים ושינוי ייעודם, ברוח ההכרה המחודשת בערכם של מבנים שיצאו משימוש.

המוזיאון התקבל אף הוא באופן מיידי למעגל המצומצם של סמלי העיר, באדיבות האדריכלים ז'אק הרצוג ופייר דה מרון. וזאת למרות שאינו בולט למרחוק, אלא אם אתם עומדים מולו, על גדת התמזה, מעבר לגשר הזכוכית הנאה שחיבר לו נורמן פוסטר - עוד פיסת אדריכלות שהעשירה את הפסיפס העירוני.

כמו מוזיאון הגוגנהיים שתכנן פרנק גרי בבילבאו, גם ה"מוזיאון החדש" בניו-יורק שתיכנן משרד האדריכלים סנאא היפני, גם הוא יהיה לאיקון עירוני.

הקו האסוציאטיבי נמתח אל החולות של העיר חולון ואל מיזמי בנייה העירונית אדירים - ומגיע אל בנין מוזיאון העיצוב בחולון, שתכנן רון ארד.

המוזיאון הקטן הוא מבנה פיסולי זכה לתשומת לב עולמית עוד בטרם הוצגה בו התערוכה הראשונה. כך ענה ארד על בקשת פרנסי העיר "תעשה לנו בילבאו", ויצר בניין שאפשר להדפיס את צדודית על בול דואר ועל סיכת דש.

כי זוהי מתנת האדריכלות לעיר. כשהיא במיטבה היא מעניקה לערים את אופיין ואת נופן. המבנים הללו, ראויים לביקורת אדריכלית וחברתית. ועם זאת הם הופכים לנקודות אחיזה במפה העירונית, והסביבה האורבנית החובקת אותם מתמלאת אדם וזוכה לחיים חדשים.

ללא הצדקה כלכלית

מבני תרבות ומבני ציבור, אותן קתדרלות חילוניות של העידן החדש, הן הפרויקטים האדריכליים היחידים שיכולים לטעון לצורך קיומי, ללא שיצטרכו מייד לפרוע את שטר ההצדקה הכלכלית-מסחרית.

הבימה אינה קניון ואף טייקון אינו רשאי לחתום עליה את שמו. זאת למדנו, למשל, כשסמי עופר ביקש בשעתו לנגוס מהעוגה העירונית יותר ממה שסובלת דעת הציבור.

ולא שהם נבנים ללא מטרות רווח. הסטאר-כיטקטים גוזרים קופון, ראשי הערים טופחים על האגו, התורמים מתגאים והמנכ"לים טופחים לעצמם על השכ, כולם כולם לוקחים חלק בחגיגת אדריכלות הראווה.

התיאטרון הלאומי הוא בית התרבות ובית העם. זו הבמה שעליה נכתבת ההיסטוריה התרבותית שלנו. מוזיאון תל-אביב לאמנות הוא מוסד הראוי למעמדו בעיר עולם.

ערי עולם, בהגדרתן, הן אלה שיש להן זיקה קוסמופוליטית, שהן מעוררות עניין אוניברסאלי, משמשות יעד לתיירות ומציעות מגוון תרבותי, חווייתי, אדריכלי והיסטורי. אם לירושלים שמור מקום בנצח בזכות עברה המפואר, הרי שתל-אביב היא העיר העברית הצעירה והבועטת, השואפת להגדרת עיר עולם יותר מכל עיר אחרת, וככזו היא "זכאית" לאיקונים משלה, שיסייעו לה למתג את עצמה ולהיחרט בתודעת העולם.

המבקרים אוהבים לדבר על כסף. הרבה כסף - הרבה ביקורת וסכומים עגולים הרי זה משובח. 50 מיליון דולר (במוזיאון), 100 מיליון שקל (בהבימה). 105 - עוד יותר טוב, יש חריגה לדון בה, חוסר פרופורציה זועקת למרחוק (נכתב שאותם 5 מיליון שקלים הם הם שאיפשרו את שיפוץ האולמות הקטנים. ובלעדיהם, לא נשאר עודף?).

העיר מחכה לכם

הרי בכל פרויקט בנייה, קטן כגדול, אפשר לדבר על חריגות ותוספות בלתי צפויות. ומה שנכון לשיפוץ דירת שלושה חדרים נכון מאות מונים כשמדובר בהיכלות ומבני ציבור. בצד אורבים כבר אלה שיעשו את החשבון. אבל לא מדובר בחשבון אלא בהתחשבנות, במובנה הקרתני והקטנוני. לא מדובר בשקלול ההוצאות וכדאיותן לנוכח ההישגים, החיסכון העתידי.

כי גם זאת יש לדעת: גיוס הכספים לבנייה אינו פשוט, הוא דורש מיומנות ושתדלנות וכיבודים ועסקאות מאחורי הקלעים. אך הוא קל הרבה יותר מגיוס כספים לתחזוקה ארוכת טווח.

עובדה היא שמבנים איכותיים, יקרים ויוקרתיים, שומרים על ערכם ונשמרים טוב יותר ממבנים זולים וחסרי הדר. הן בעמידותם הטבעית והן בתרבות השימוש בהם, חומרים משובחים קוראים להתנהלות המכבדת את החלל. פרופורציות קתדרליות, מעוררות יראה, משפיעות על התנהגות האנשים בבניין. זוהי הפסיכולוגיה של המבנה. השיחות קצת מהוסות, הידיים לא נשלחות באופן בלתי מודע להכתים קיר, המסטיק לא מודבק בתחתית הכיסא.

ועם זאת, לאור המציאות הכלכלית של השנים האחרונות בעולם, נראה שזוהי שירת הברבור של אדריכלות הראווה. הטרנד שהחל בקול תרועה בסוף שנות ה-90, דועך כיום וחוזר לקנה מידה אנושי וצנוע יותר. ההשתוללות הצורנית הממוחשבת מפנה את מקומה למחשבות על משמעות ותוכן.

הקושי התקציבי וצרכי הקיימות מעבירים את הפוקוס לשימור ומחזור בניינים וסביבות עירוניות. בארץ, יש להניח שגם אלה יתקלו בביקורת עממית כמקובל. זוהי הרי קבלת הפנים היחידה שאנחנו מצטיינים בה במיוחד. ובינתיים, כמו שכתב אחד הטוקבקיסטים: לידיעתכם, זה כבר לא בון טון להשמיץ. צאו לבלות, תפקחו עיניים. העיר מחכה לכם.

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Chip Somodevilla

שיתוף הפעולה של אילון מאסק עם התעשייה האווירית

הלווין הישראלי דרור-1, שפותח בהזמנת המדינה בתקציב של 200 מיליון דולר ימריא לחלל בימים הקרובים ● הלווין ישוגר על ידי חברת ספייס אקס (SpaceX), שבבעלות אילון מאסק

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

האם ישראל מוכנה למהפכת הרכבים החשמליים?

הממשלה קבעה יעד: עד 2030, 100% מהרכבים הנמכרים יהיו חשמליים ● קצב החדירה לשוק מרשים, אבל הפוליטיקאים לא ממהרים להכין כראוי את המדינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בשיאים; קלוג זינקה ב-30%, הביטקוין מעל 113 אלף דולר

פררו האיטלקית רוכשת את קלוג ב-3 מיליארד דולר ● מניות הכרייה הבריטיות הובילו את בורסת לונדון לשיא כל הזמנים ● מניית אם.פי מטריאלס, זינקה במעל 40% ● המדיניות הפרו-קריפטו של טראמפ, צבירת ביטקוין מצד חברות ציבוריות, והתאוששות בשוק המניות – הסיבות לראלי בביטקוין ● ירידה במספר המובטלים בארה"ב זה השבוע הרביעי ברצף ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "יש שאננות בשווקים"

משה פתאל / צילום: דוברות משרד הביטחון

מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"

משה פתאל, שעומד בראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, פגש לראשונה את מערכת החץ לפני כמעט 30 שנה, אז לא האמין שישראל תצטרך להשתמש בה ● כעת, אחרי שהמערכת הפגינה ביצועים חסרי תקדים במהלך הלחימה עם איראן, פניו קדימה להתמודדות עם האיום ההיפרסוני ● מה נדרש כדי לשמר את היתרון של ישראל בתחום?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: נתניהו מציב מכשולים בפני הגעה להסכם

הותר לפרסום: שליו זבולוני הוא הנרצח בפיגוע בגוש עציון ● רס"ר אברהם אזולאי הוא הלוחם שנפל בתקרית הקשה בח'אן יונס: הוא נאבק במחבלים שניסו לחטוף אותו - ונורה; כוחות במרחב הצליחו לסכל את החטיפה ● טיל שנורה מתימן יורט ע"י חיל האוויר מחוץ לשטח הארץ ● גורם ישראלי: "הסכם הפסקת אש בעזה עשוי להיות אפשרי תוך שבוע או שבועיים - אך לא תוך יום" ● 50 חטופים - 643 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

צילום: ap, Planet Labs PBC

הלוויין חשף את מה שטראמפ הסתיר: הפגיעה בבסיס בקטאר

צה"ל ושב"כ חיסלו בלבנון את המחבל מחמד שעייב ● סוכל ניסיון הברחת אמצעי לחימה בגבול המזרחי ● סרן רעי בירן ז"ל, בן 21 משורשים, מפקד צוות בסיירת גולני, נהרג בפיצוץ במהלך פעילות ● שני לוחמים נפצעו הלילה בג'באליה בינוני וקל מירי נ"ט לעבר טנק ● חמאס: נתניהו מציב מכשולים בפני הגעה להסכם ● 50 חטופים - 644 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

יער האפשרויות / צילום: אנה בורשטיין

מקלחת יער? חכו שתגלו את האטרקציה הזאת ומה היא עושה לגוף

נביעה סודית שאפשר לצוף בה, סדנת ריפוי באמצעות עצים, התמסרות למים וקונצרט ייחודי ● רגע אחרי הריצה למקלט, אלה המקומות שיעזרו לכם לנשום מחדש ● חגית אברון תופרת יום 

פיתוח שכונת בן שמן בלוד / צילום: כלכלית לוד

שכונת נופי בן שמן, לוד: "חוויית מגורים איכותית במחירים נמוכים יחסית לאזור המרכז"

כל מגרשי המגורים בשכונה החדשה בלוד כבר שווקו ליזמים, עם צפי לאכלוס ראשון ב־2025, ואכלוס מלא ב־2029 ● מנכ"ל מדלן: "השכונה מנותקת ממרכז העיר לוד, אך זה לאו דווקא דבר שלילי בהתחשב בבעיות החברתיות הקשות בעיר"

ג'אקו. אחד המותגים שכלמוביל תשווק באוסטריה / צילום: יח''צ

מתרחבת לאירופה: כלמוביל תתחיל לשווק רכבים שהיא מייבאת גם באוסטריה

כלמוביל הודיעה כי תתחיל לשווק השנה את המותגים ג'אקו ו־OMODA של צ'רי גם באוסטריה, לאחר שרשמה הצלחה בשיווק של ג'אקו בישראל ● הקרוס־אובר אאודי Q5 נחת בישראל ● מותג הפרימיום הסיני החדש שבדרך לארץ ● וגם: דלק רכב משלימה את רכישת חברת סחר הרכב "יורודרייב" ● השבוע בענף הרכב

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

איך עושים רוורס בפקס? תשאלו את אודי כגן ששוב שולח את ביטוח 9 לפסגה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לטורנדו ולנעמי לבוב ש"עושה בושות" מול השכנים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● דיסקונט מגייס את אינדה גיים, וחוזר להתברג גבוה - מקום שני בזכירות ושלישי באהדה

עשור למתווה הגז / צילום: ap

עשור לסוגיה שפילגה את ישראל: האם "שוד הגז" הפך ל"נס כלכלי"?

עשור חלף מאז יצא לדרך מתווה הגז שעורר סערה, ונדמה שמרבית תחזיות האימה התבדו ● חזרנו לשחקנים הבולטים כדי להבין אם ה"שוד" אכן הפך ל"נס" ● וגם: בדיקת גלובס מגלה כי עתודות הגז צפויות להכניס למשק לפחות 300 מיליארד שקל, סכום שנראה במקור כמעט דמיוני

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

פרשת רותם שני: מנכ"ל חברת-הבת נחקר בחשד להונאת משקיעים בעשרות מיליוני שקלים

עפ"י החשד, גיל מאסטי, המשמש כמנכ"ל חברת-הבת רותם שני אלה, גייס שלא כחוק עשרות מיליוני שקלים תוך הסתרת מידע מהמשקיעים ● בנוסף, בכירים בחברה נחקרו בחשד שגרמו להכללת פרטים מטעים בדיווחיה של חברת הנדל"ן הציבורית

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

יש לכם קרן השתלמות? בעבר היא הייתה שווה הרבה יותר

הבורסה עולה, אבל ההטבה בקרן ההשתלמות נשחקת ● מודי'ס מוצאים שוב סיבה למה לא ● והדיבורים על משבר חוקתי כבר התממשו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

היועמ״שית תבחן את חקירת אביעד גליקמן

היועצת המשפטית לממשלה תקיים ישיבה לבחינת זימונו לחקירה של עיתונאי חדשות 13, אביעד גליקמן ● לפי ההודעה, הישיבה תתקיים לפני שתתקבל החלטה, כך שהיועמ״שית משהה בפועל את החקירה - ועשויה שלא לאפשרה בהמשך

דונלד טראמפ ומארק קרני / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מכריז על מכס של 35% על יבוא מקנדה החל מה-1 באוגוסט

"במקום לשתף פעולה עם ארצות הברית, קנדה השיבה במכסים משלה", כתב טראמפ לראש ממשלת קנדה, מארק קרני, במכתב שפורסם ברשת Truth Social ● עוד מאיים טראמפ, על פי דיווח ב-NBC, בהטלת מכסים גורפים של 15% או 20% על רוב שותפות הסחר של ארה"ב

שיפוצים / צילום: מד''א

הוויכוח על הכסף הגדול: מי ישפץ את עשרות אלפי הדירות שנפגעו?

הממשלה החליטה על תוכנית שבה הקבלנים הגדולים הם שיהיו אחראים לשיפוץ הדירות שנפגעו במבצע "עם כלביא" ● יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, זועם: "יש כאן קומבינה על קומבינה. בסוף הקבלנים יעסיקו את קבלני השיפוצים ויגזרו קופון" ● בממשלה טוענים בתגובה: "יש עבודה לכולם" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

משאיות סיוע הומניטרי בעזה / צילום: Reuters, Gaza Humanitarian Foundation

אחרי הלחץ האירופי: ישראל הסכימה להגדיל את הסיוע ההומניטרי לעזה

ההודעה מגיעה ימים לפני ששרי החוץ של האיחוד האירופי יתכנסו לדון במצב ההומניטרי ברצועת עזה ובשאלה כיצד להגיב על בדיקה משפטית של שירות החוץ, שמצאה כי יש "אינדיקציות" למעבר של ישראל על מחויבותה לחוק הבינלאומי, במסגרת הסכם הבסיס בין האיחוד לישראל

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ לממשלה: אם לא תגיבו עד ראשון, נקפיא את הדחת היועמ"שית

הממשלה לא הגישה את תגובתה לעתירות נגד הליך ההדחה של היועמ"שית ● בתגובה, שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, קבע כי אם הממשלה לא תגיב עד יום ראשון בג"ץ יוציא צו ביניים שיקפיא את הליך ההדחה

פרופ' שלומי קודש / צילום: רמי זרנגר

מנהל בית החולים שספג טיל איראני: "צריך 960 מיליון שקל כדי לחזור לתפקוד מלא"

הוא היה "תלמיד איום ונורא", כזה שהמורות לא הסתדרו איתו, אבל זה לא הפריע לו לסלול את הדרך עד לכיסא מנהל סורוקה ● שיחה קצרה עם פרופ' שלומי קודש על הלימודים מהנגמ"ש, הפגיעה הישירה בבית החולים והחיים בפריפריה: "יש בכל שנתון מספיק אנשים למלא כיתה בבן גוריון, שכל אחד מהם יהיה רופא מצוין, אבל הם רק לא מצליחים להתקבל"