גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הונאות לייקים בפייסבוק: למה זה קורה - ואיך נמנעים מזה?

הפגישה של גלעד שליט והוריו וסרט ה"התאבדות" של משה קצב - אלפים כבר לחצו לייק על לינקים מזויפים או סרטונים שלא קיימים והפיצו הונאות פייסבוק לכל חבריהם

אלפי גולשים נותרו המומים בשבועות האחרונים למראה עיניהם - דפי הפייסבוק שלהם הפכו לחצר האחורית של תעשיית הפורנו, כשהם מוצפים ברצף של תמונות עירום לצד עיבודי פוטושופ גסים של מפורסמים ובעלי חיים מדממים.

זו הייתה מתקפה מתוכננת מראש על משתמשי הרשת החברתית, שהתפשטה במהירות. המשתמשים פנו במהרה לטוויטר וצייצו על הגועל שהציף את עמודי הפרופיל שלהם בפייסבוק, כולל קריאות על כוונתם לעזוב את הרשת החברתית הפופולרית.

אבל האצבע המאשימה לא צריכה להיות מופנית לעבר פייסבוק - את הצרה הזאת המשתמשים הביאו על עצמם. עדיין לא ברורה הסיבה המדויקת, אך ההערכות הן כי ההצפה של הניוז-פיד של הגולשים נוצרה כתוצאה מהעתקה של שורת קוד מסוימת על-ידי הגולשים עצמם, לתוך שדה הכתובת בדפדפן שלהם, ובכך החדירו תוכנת רוגלה כלשהי למחשב. ההאקרים שעמדו מאחוריה יכלו לפרסם תמונות גסות ואלימות בניוז-פיד בפייסבוק בקלות לאחר הפריצה.

ההאקרים כבר למדו איך להטעות את הגולשים, וכך, פרסומות על חלוקת אייפד 2 במתנה או אפשרות לזכייה באייפון 5 (מכשיר שכלל לא קיים בשוק), לצד יכולת לזכות בסכום כסף או בחופשה מפתה בחו"ל, הפכו להונאות פופולריות במיוחד.

"ההתנהלות בפייסבוק דומה לזו של רשת האינטרנט וגם בעולם האמיתי", אומר אסף גריינר, סמנכ"ל מוצרים בחברת אבטחת המידע קומטאץ'. "יש אוסף של תופעות שליליות שמתלוות לתופעות חברתיות גדולות. חלק ניכר מהן למטרות רווח אישי, כשאחרות הן למטרות שעשוע, מתיחות או ונדליזם".

לדברי גריינר, העובדה שבפייסבוק רשומים מעל ל-800 מיליון משתמשים, מאפשרת להתקפות ולהונאות להתפשט במהרה בזכות הוויראליות של הרשת החברתית. "אין כאן תופעות חדשות במיוחד, רק התנהגויות שרלבנטיות למדיום הספציפי", הוא אומר.

גם מי שלא נתקל במתקפת הפורנו על פייסבוק החודש, ודאי נתקל באחת ההונאות האחרות שמציפות את הרשת החברתית בשנים האחרונות. אחת המפורסמות שבהן, ושחוזרת על עצמה בפורמטים די דומים מדי כמה חודשים, היא הצעה להצטרף לקבוצה או לעמוד מסוים כדי לראות מי צפה לכם בפרופיל הפייסבוק או אפשרות להוספת כפתור Dislike לפייסבוק.

בין לבין, נפוצות הונאות אקטואליות, שמטרתן ללחוץ חזק על סף הרגש והמציצנות של הגולש הממוצע על-ידי שימוש בנושאים שנמצאים על סדר היום. באחרונה נפוצו מספר כאלה, כמו סרטון שמציג כביכול את הפגישה המרגשת של גלעד שליט עם הוריו, סרטון שמראה כביכול את "התאבדותו" של משה קצב וכן סיפורים פיקטיביים על ילדים שחולים בסרטן או כלבים שעומדים לפני הרדמה.

אחת התופעות שעומדות מאחורי רוב ההונאות הללו נקראת Like Jacking - גניבת לייקים. לינק, שמופץ במהירות דרך החברים בפייסבוק, מציע לראות שחקנית מפורסמת בעירום או את תמונותיו של אוסמה בן-לאדן לאחר שצבא ארה"ב חיסל אותו. הלינק מוביל לאתר אחר מחוץ לפייסבוק, שמציג במרכזו סרטון וידיאו ולחצן Play גדול - בדומה לנגן של יו-טיוב.

מי שילחץ על הכפתור לא יראה את הסרטון. באמצעות קוד תכנות פשוט, הנוכלים שתלו באתר שכבה שקופה שאינה נראית לעין הגולש ושמכסה את כפתור ה-Play בכפתורי לייק לעמוד פייסבוק מסוים. כך, מי שינסה לנגן את הסרט, יעשה בלא יודעין לייק לעמוד כלשהו.

מה היתרון הגדול באיסוף לייקים כפייתי שכזה? אפשרות אחת היא ניסיון לאסוף משתמשים לעמוד מסוים, אך לרוב עומדת מאחורי הרמאות הזו הונאה שלמה - בעלי אותו עמוד, שצברו אלפי לייקים במהירות שיא, יכולים למכור אותו לבית עסק או למפרסם כלשהו, שמשנה את שם העמוד למוצר שהוא מעוניין לקדם. כך, המפרסם יכול להפיץ בקלות את המסרים הפרסומיים והשיווקיים שלו לאלפי או לעשרות אלפי הגולשים שכבר עשו לו לייק בטעות.

לדברי אבי טוריאל, מנהל שיווק מוצרים בקומטאץ', אותן הונאות עשויות להיות מתוחכמות יותר ולשכנע את הגולשים להתקין אפליקציית פייסבוק כלשהי: "לאחר ההתקנה, האפליקציה יכולה להשתנות כל הזמן ואף להגיע למצב מתקדם ולבצע פעולות בשם המשתמש - כמו לראות את החברים שלו או להציץ במידע פרטי אודותיו", הוא אומר. באותו אופן עלולים הגולשים להתקין במחשב תוכנות רוגלה או וירוסים שפועלים מחוץ לפייסבוק, ושעלולים לחשוף פרטים אישיים אחרים.

לדברי טוריאל, קיים אינטרס כלכלי נוסף בכך שחלק מההונאות והלינקים השונים מפנים לאתר חיצוני, שבו מוצג סקר קצר לגולש ושדורש פרטים - כמו מספר טלפון או כתובת דואר אלקטרונוי, ושבסיומו מחולק כביכול אייפון 5 במתנה או פרס יקר ערך אחר. "ברגע שהגולש מסיים למלא את הסקר, ההאקר שביצע את ההונאה הראשונית מתוגמל על כך שהביא את הגולש לאותו אתר ולאותו סקר", הוא אומר.

מפעילים את הרגש

"האנשים שעומדים מאחורי ההונאות הללו פועלים בדרך-כלל מהמקום הרגשי והבסיסי של בני האדם", אומרת מיכל שרייבר, מנכ"לית Webdone, המתמחה בתוכן ושיווק ברשתות חברתיות.

שרייבר מדגימה זאת על-ידי שתי הונאות שפשטו לאחרונה: אחת זייפה עמוד של עמותת צער בעלי חיים - והצליחה לשכנע אלפי גולשים ישראליים שכל לייק שלהם יומר לשקל אחד, שיאפשר לממן תרופה לכלב חולה. ההונאה השנייה הייתה על האגודה למלחמה בסרטן, שכביכול קראה לגולשים להצטרף לעמוד מזויף - ובכך לתרום 2 שקלים לילד חולה.

"שתי ההונאות האלה מציבות גולשים בסיטואציה שבה קשה להם להישאר אדישים, והם רוצים לעשות משהו טוב וחברתי - ולוחצים על כפתור לייק או share", היא אומרת.

ההונאות בפייסבוק הן לא מודל חדש של תרמיות אלא אותה גברת בשינוי אדרת, שפשוט עברה למדיה החברתית.

"השיתוף בפייסבוק הוא הרבה יותר פשוט ממשלוח מיילים", אומר חנן כהן, יוזם ומפעיל האתר "לא רלבנטי", המעדכן על הונאות ושמועות פיקטיביות במיילים, ושלאחרונה פתח גם עמוד פייסבוק לאתר.

גריינר וטוריאל מסכימים ומוסיפים כי ההתפשטות המהירה של הונאות בפייסבוק לא נובעת רק מגודל הרשת החברתית, אלא גם מאפקט האמינות. "ברגע שאתה רואה לינק שחבר שיתף - יותר קל לך ללחוץ על זה". הם מוסיפים כי אנשים רבים רואים בפייסבוק רשת חברתית ידידותית למשתמש, שרחוקה מהאינטרנט המסוכן שקיים בחוץ.

לדברי כהן, חלק מההונאות בפייסבוק נולדות בכלל מטוב-ליבם של הגולשים שרוצים להזהיר את החברים שלהם. "הונאה כמו 'אם לא תמלאו טופס או תשתפו את הסטטוס, אז פייסבוק לא יהיה בחינם' היא קלאסית במקרה הזה. אנשים עושים להתראה כזאת שיתוף כדי להזהיר חברים ולהרוויח מכך נקודות חברתיות. הם בעצם אומרים לחברים שלהם: 'אתם חשובים לנו, ולכן אנחנו מזהירים אתכם'. אנשים פועלים בתמימות ולא בחשדנות, ולכן נופלים לתרמיות כאלה כל הזמן".

השאלה מאחורי ההונאות האלה היא מדוע פייסבוק לא נלחמת בהן. התשובה היא שהיא נלחמת, אך זה לא ממש מספיק.

כהן אמנם מצביע על היתרון היחסי בהונאות בפייסבוק לעומת תרמיות מיילים ואומר כי "יש כאן חברה אחת שמנהלת את הרשת החברתית, ואם יש לינק או משתמש בעייתי, אז הם יכולים להסיר או לחסום אותם", אך לדבריו זה בעיקר משחק של חתול ועכבר.

"פייסבוק מנסה להילחם, אבל הסביבה שלה היא כל-כך דינמית ומהירה מבחינת החידושים הטכנולוגיים, שנורא קל להוסיף עוד שיטות התקפה שמצליחות", הוא אומר.

שרייבר מציעה בכל מקרה לא להסתמך מדי על הנהלת פייסבוק ופשוט להדליק את נורות האזהרה. דוגמה לכך היא כשהמשתמש רואה שחבריו בפייסבוק מתחילים לכתוב סטטוס שנראה מאוד אישי - אבל זהה.

"אם כמה אנשים כתבו סטטוס דומה כמו 'זה שובר את הלב, אתם חייבים לראות את הסרטון הזה' - זה צריך להעלות חשד מיידי. אם משהו נראה יותר מדי טוב - אז כנראה שהוא לא אמיתי. אם למישהו היה מידע בלעדי על אירוע חדשותי, רוב הסיכויים שהוא היה מוכר את זה לגוף תקשורת ולא סתם מפיץ את זה בפייסבוק".

המדריך: כך תתגוננו

1. להיות ערניים: חבר פרסם פוסט מוזר או עשה לייק למשהו לא ברור - ייתכן שמדובר בהונאה שמתפשטת במהירות.

2. דברים שנשמעים טוב הם בדרך-כלל אינם אמיתיים. אל תעשו לייק או תנגנו סרטונים שמבטיחים כוכבניות עירומות או חשיפות על נושאים אקטואליים.

3. חבר שלח לינק בהודעה או בצ'אט מבלי להודיע מראש - ייתכן שמישהו פרץ לו לחשבון ללא ידיעתו. לכן, שווה לעדכן אותו כדי שיחליף סיסמה.

4. הודעות שמגיעות מהנהלת פייסבוק וכוללות לינקים, עשויות להיות תרמיות. עדיף להיכנס ללינקים האלה מתוך פייסבוק עצמה ולא מתוך המייל, כדי שלא תגלו שזה אתר מתחזה שרק רוצה לגנוב את הסיסמה שלכם.

5. לא צריך לאשר כל בקשת חברות רק כי תמונת הפרופיל נאה או שקיימת שאיפה להגדיל את מספר החברים בפייסבוק. לעיתים עלולים להסתתר האקרים מאחורי בקשות החברות הללו.

6. עדיף לא להישאר מחוברים לפייסבוק כל הזמן מהמחשב ולבצע התנתקות (Log Out) בסיום הגלישה ברשת החברתית.

7. צריך לזכור - אף אחד לא משלם על לייקים או שיתופים בפייסבוק. לכן, גיוס תרומות בדרך זו היא הונאה לכל דבר.

כך תבצעו הגנה ממוחשבת

1. תוסף NoScript לפיירפוקס או NotScripts לכרום - מאפשר לנטר גניבות לייקים על-ידי קבלת התראות מראש ויכולת סינון של אתרים בעייתיים.

2. תוסף Zscaler Likejacking Prevention לפיירפוקס, כרום וספארי - סורק כל עמוד שגולשים אליו מחוץ לפייסבוק ומנסה לאתר לחצנים נסתרים מעיני המשתמש.

3. אפליקציית פייסבוק Norton Safe Web - מאפשרת לנטר ולסרוק את הפוסטים שעלו בעמוד הפייסבוק של המשתמש ב-24 השעות האחרונות ולזהות לינקים ופוסטים בעייתיים, שעלולות לעמוד מאחוריהם הונאות לייקים.

פייסבוק

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים