גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש מ"מ גן יבנה: "לא יודע איך אעזור לילדי לרכוש דירה"

בפאנל דיור בר השגה בכנס ישראל שדרות לחברה, אמר רמזי חלבי ממרכז השלטון המקומי: "למרות שנכנסו מיליארדים לקופת המדינה ממכירת דירות - לא נבנו דירות חדשות"

במסגרת כנס ישראל שדרות לחברה המתקיים במכללה האקדמית ספיר התקיים פאנל שכותרתו דיור בר השגה. לאחר שהמחאה החברתית התחילה מנושא הדיור, היא התפתחה לנושאים רבים אחרים ונושא הדיור הציבורי כמו גם דיור להשכרה ודיור בר השגה קצת נדחקו הצידה.

גם דו"ח טרכטנברג שהיה תוצר ישיר של המחאה התייחס לנושא הדיור בצורה מינימלית. נכון להיום אין קביעה ברורה מהו דיור בר השגה וגם קריטריונים בנושא טרם נקבעו. רק לאחרונה, נכשל המכרז הראשון בארץ לדיור בר השגה שפורסם בעיריית תל אביב ולא ידוע מתי יקודמו מכרזים או תוכניות נוספות בתחום זה למרות שהמצוקה רק הולכת ומחריפה.

על רקע דברים אלו התכנסו נציגי המרכז לשלטון מקומי, ראשי ערים, נציג תנועת שתיל ושר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס לדון בנושא דיור בר השגה שגלש בעיקר לביקורת על אי פעילותה של הממשלה בתחום זה.

טלי פלוסקוב ראש עיריית ערד הציגה את נושא הפאנל: "דיור בר השגה בעולם - במדינות שונות מתערבת המדינה בדיור בר השגה. חלק מהמדינות מקצים חלק מהפרויקטים שיהיו כוללים גם דיור בר השגה. יש מקומות שאם פרויקט לא עומד בתנאים אלו הרשות המקומית משלמת קנס. כולנו מבינים שהנושא חשוב וכולנו יודעים שהמדינה צריכה לקבל החלטות בנושא זה. בערד היום יש מחירים סבירים של דירות אבל זה לא עוזר בלי תשתיות של תחבורה וחינוך".

ד"ר רמזי חלבי יועץ אסטרטגי למרכז השלטון המקומי: "אנחנו רואים חשיבות עליונה בנושא הדיור הציבורי. יש חסמי בירוקרטיה בתחום התכנון והבנייה. קיים מחסור חמור בכח אדם בוועדות התכנון. הסיוע בשכר הדירה קוצץ ב-56% בעשור האחרון. והוא גם נשחק. הממשלה מנסה בכל מיני דרכים לפתור את בעיית מצוקת הדיור באמצעות תוכנית הסופרטאנקר וחוק הווד"לים למשל. חוקים אלו לא מהווים פתרון אמיתי כי הם מעבירים קרקע לאלו המעטים שיכולים לרכוש אותה. בנוסף, אין כללים ברורים של דיור בר השגה. איך מקצים את הדירות, למי מגיעה הזכות. הדיור הציבורי היום כולל כ-66 אלף יח"ד לעומת כ-130 אלף שהיו בעבר וזאת בגלל מכירת הדירות על ידי החברות המשכנות. למרות שנכנסו מיליארדים לקופת המדינה מהמכירה - לא נבנו דירות חדשות. מבדיקות שערכנו עולה שרשימת המתנה לדיור ציבורי מונה היום כ-50 אלף עולים ועוד עשרת אלפים ותיקים. הזכאים מחכים 6 שנים לדירה".

ד"ר חלבי התייחס גם להתבטאותו של נגיד בנק ישראל הפרופסור סטנלי פישר בנוגע להאטת שיווק הקרקעות: "בנק ישראל מתייחס למצוקת הדיור כבועת נדל"ן והם דואגים לבנקים. בנק ישראל דרש מהשר להאט את קצת שיווק הקרקעות. אם בנק ישראל חושב שזה מסכן את הבנקים, שהיום ראינו שהרוויחו לא רע בכלל, זה לא צריך להיות דרך תחום הדיור. הקבלנים לא ממהרים עכשיו להוריד מחירים כי הם עושים את התחשיב הכלכלי שלהם.

ד"ר חלבי ציין עוד כי "אנחנו מקדמים תוכנית שקראנו לה 'סופר תאכלס' שמדברת על כמה דברים- צריך בנייה מאסיבית בכל יישוב מרכזי בפריפרייה. צריך לבנות 1000 יח"ד בסבסוד הקרקע ופיתוח התשתיות. הגדלת תקציב השכונות הותיקות כדי שלא יהפכו לשכונות עוני. צריך גם לנקות את השולחן בוועדות התכנון. צריך להקים צוות מיוחד שיישב עד שייצא עשן ולסיים את הדיון בתוכניות שתקועות. במקביל אנחנו סבורים שיש לתת עוד זכויות ועוד כח לראשי הרשויות. דיור בר השגה צריך להיות חלק מכל תוכנית. צריך לשנות את שיטת המכרזים כך שהתחרות לא תהיה על מחיר הקרקע בלבד. יותר מכרזים בשיטת מחיר למשתכן ומכרזים לדיור להשכרה".

שלמה בוחבוט, ראש עיריית מעלות תרשיחא ויו"ר המרכז לשלטון מקומי: "אני חושב שהתוכנית שלנו בשלטון המקומי ראויה וטובה אבל השאלה היא האם הממשלה תקבל אותה. אחד המינוסים במחאה - אנשיה לא מיקדו מה הם רוצים. אף אחד לא אמר מה זה דיור בר השגה. הדברים בתחום הדיור רק הלכו ונהיו גרועים יותר. היו עוד ועוד קיצוצים.

בוחבוט הוסיף כי "בזמנו של אריק שרון הוא הוציא מכרזים, הבטיח פיתוח בהנחה של 75%, קרקע בחינם והבטחה לקבלנים שאם לא יקנו הדירות הדירה תרכוש אותן. בסופו של דבר המדינה לא הייתה צריכה לרכוש אף דירה. אין דברים כאלו היום. אני מעריך את השר אטיאס אבל כמו כולם הוא אומר שאין כסף, אין תקציבים. אנשי האוצר חזקים יותר מכולם. יש זכאים שלא מקבלים משכנתא כי אין כסף ומצד שני משרד השיכון אומר שהוא מחזיר כסף שלא מנוצל. אני מציע לנגיד הבנק שיירד לשטח, הוא לא מבין מה קורה שם. לאנשים אין את היכולת לרכוש דירה. גם המצב ביישובים ערביים חמור והמדינה לא משקיעה בהם. הכל דורש כסף ולמדינה יש כסף אבל מפחידים אותנו עם הביטחון. המדינה חזקה מבחינה בטחונית אבל חלשה מבחינה חברתית. תנו לראשי ערים לבנות דירות לזכאים. יש הרבה ראשי ערים במרכז שיש להם כסף והמדינה לא נותנת להם לבנות בגלל פקיד ממשלתי. עוד דבר, לא יעלה על הדעת שבכל שנה דו"ח הביטוח הלאומי מראה שהעוני רק הולך וגדל. שיש אנשים בלי אוכל בבית. למה אף ממשלה לא מכריזה על תוכנית למיגור העוני? על זה צריך להיאבק".

דרור אהרון, ראש המועצה המקומית גן יבנה : "אני אבא לשמונה ילדים ואני לא יודע איך אני אוכל לעזור להם בעתיד לרכוש דירה. אנחנו מפריטים עצמנו לדעת בכל התחומים. לא רואים את האדם בעיניים אלא רק את הכסף. נתנו קרקעות לקבלנים והם גוזרים קופונים. הם נהנים מזה, לא הילדים שלנו. דיור בר השגה היום זה ביטוי חסר משמעות. את הממשלה מעניין רק לשרוד מחר בבוקר. הם מדברים על מדיניות דיור אבל היא לא קיימת. אני הייתי סגן מתכנן מחוז מרכז, הייתי שם. אין שום גמישות. איפה השיווק של הקרקעות? בידי המדינה. אין שום ראייה מרחבית, אין סיכוי נראה לעין של סנכרון בין המערכות. המדינה לא חושבת - מדברים על דיור בר השגה בלי תשתיות או תחבורה. עובדים עלינו בעיניים ונמשיך לאכול קש. איך עושים דיור בר השגה? צריך להוריד את מרכיב הקרקע ממחיר הדירה. להוציא משכנתאות מסובסדות על ידי המדינה כמו בעבר. צריך ליצור מלאי תכנוני יחד עם תחבורה ציבורית חזקה וחינוך ראוי. כמה ערים חדשות קמו לזוגות צעירים? אף לא אחת, רק ערים כמו חריש".

אבי דבוש, מנהל תוכניות ב'שתיל': "משום מה השתרשה הגישה שדיור בר השגה מדבר על דיור לצעירים או על פיתרון ספציפי. בפועל מדובר על מגוון רחב מאוד של פתרונות וצריך לקדם את כולם ובשביל כולם. גם הניכור החברתי בעייתי - ערבים לא גרים עם יהודים, דתיים לא עם חילוניים. מפונים מיישוב אחד לא מסכימים לגור עם מפונים מיישוב אחר".

עוד הוסיף ואמר דבוש: "ועדות הקבלה זה דבר רע. זה מייצר יישובים של אשכנזים חילוניים חזקים. חייבים לייצר הומוגניות ביישובים לשלב אוכלוסיות. דיברו כאן על 1,000 יחידות דיור בפריפרייה. אני יליד אשקלון ומסתכל כמה אנשים נשארו בעיר או באיזור. מעט מאוד. אי אפשר להגיד שיבואו אם יבנו. צריך גם לטפל ולחזק את בני המקום בשיכונים הישנים. צריך לדאוג לבני הפריפרייה, לחזק את הקיים לא להביא אוכלוסייה חזקה ממקום אחר שתעזוב אחרי כמה שנים ותשאיר את בני המקום באותו המצב".

שר הבינוי והשיכון, חבר הכנסת (ש"ס) אריאל אטיאס, שהגיע באיחור, לא נשא דברים אלא בחר לענות לשאלות הקהל. לשאלה בנוגע לשיטת הניהול של הממשלה והעובדה שרוב ההחלטות לא מיושמות ענה: "השיטה בישראל של ניהול השלטון הציבורי צריכה להיות דומה לסקטור הפרטי. ברפורמה במינהל עשינו מנגנון קנס פרס. לא ייתכן שבשירות ציבורי רק הקצה של הפירמידה יישלם את המחיר. חלק מהאנשים שחוקים, חלק טובים יותר וחלק טובים פחות. אם הם ידעו שיתאמצו יקבלו יותר ואם לא יעבדו מספיק יקבלו קנס זה ישתנה. אני באתי מהמגזר העסקי ושם ניהלתי חברה גדולה. תוך שנה עשיתי שינוי מבני בכל החברה. ככה צריך לעשות גם בשירות הציבורי".

שאלה נוספת שנשאלה הייתה מדוע אין עדיפות או עזרה ליוצאי צבא ברכישת דירה. על כך ענה אטיאס: "יש הטבה. בתחום הדיור מהכסף הזה אנחנו נותנים הנחות בצמודי קרקע לחיילים משוחררים בפריפריה בצפון ובדרום כדי לתמרץ אותם. זו החלטה שהעברתי במועצת מקרקעי ישראל. הנחות שיכולות להגיע ל-100 אלף שקל. בקרוב אנחנו רוצים להעניק עדיפות ליוצאי צבא במכרזי מחיר למשתכן".

שאלה נוספת שהופנתה לשר אטיאס עסקה במכרזי המחיר למשתכן והטענה כי הם מפלים לטובה את הציבור החרדי. על כך ענה השר אטיאס: "שקר שחוזרים עליו הרבה פעמים תופס. אין קשר בין מכרזי המחיר למשתכן לאוכלוסייה החרדית. צריך להבין משהו פשוט - חרדים לא הולכים לבנייה בגובה. ברמלה, או ראש העין בבניינים של 16 קומות הם לא יגורו. מעבר לזה קריטריונים שאני הצעתי - 50% הנחה בקרקעות, הצעתי מכרז הפוך שהמחיר הקובע יהיה מחיר הדירה הסופית. הצעתי גם שתנאי הסף יעדיפו יוצאי צבא, ושהזכאים יהיו משפחות עם עד 3 ילדים. יש את השאלה על כושר ההשתכרות שלדעתי לא צריך לעשות כתנאי. יש אנשים שלא שני בני הזוג עובדים, יש סטודנטים. זה לא תנאי סף מוצדק לטעמי".

עוד כתבות

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים