גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיבושי לשון

התיקון המוצע לחוק לשון הרע לא יקדם את פרסום האמת - אלא את השתקתה

1. "החוק לפרסום האמת" - זו ההגדרה שנתן ראש הממשלה בנימין נתניהו ליוזמת החקיקה לתיקון חוק לשון הרע, באופן שתכפיל באלפי אחוזים את שיעור הפיצוי ללא הוכחת נזק.

הפעם נתניהו התעלה על עצמו. צריך כישרון מיוחד כדי למצוא הגדרה יותר צינית מזו, המשקפת שיח-חדש במובן האורווליאני, המגדירה יום כלילה ורע כטוב. שהרי התיקון המוצע לחוק לשון הרע לא יקדם את פרסום האמת, אלא את השתקתה. לא את קידומו של חופש הביטוי, אלא את קבורתו.

חוק איסור לשון הרע קובע היום פיצוי ללא הוכחת נזק בגובה של עד 50 אלף שקל, לצד פיצוי נוסף, שאיננו מוגבל בגבול עליון, בגין נזק שנגרם למי שהוצאה דיבתו. על-פי הצעת החוק של ח"כ יריב לוין וח"כ מאיר שטרית, שאושרה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת, יוכפל הפיצוי בלא הוכחת נזק ל-300 אלף שקל, ול-1.5 מיליון שקל אם לא התבקשה ופורסמה תגובתו המלאה של הנפגע מלשון הרע.

אמנם, "תגובתו המלאה" עשויה להיות באורך של ספר, או סתם ארוכה מהמקום שהוקצה לידיעה המקורית במלואה, אך את מנסחי החוק זה לא הטריד.

הכפלה פי שישה של סכום פיצוי הקבוע בחוק, כמוה כהצהרה חד-משמעית מצד הכנסת המחוקקת את התיקון: המחוקקים אומרים, בעצם, כי מי שקבע את סך הפיצוי בחקיקה המקורית, שאותו יש להכפיל כעת פי שישה, היה הזוי, מנותק, רשלן, לא הבחין בין ימינו לשמאלו.

הציבור העוקב אחר יוזמת חקיקה כזו חייב לומר לעצמו: מישהו כאן חייב להיות אוויל מוחלט. או המחוקק המקורי, שאת פרי חקיקתו יש לתקן כעת באופן כה דרמטי; או המחוקק הנוכחי, המתעקש להכניס עיוות בלתי נסבל לחקיקה הקיימת; או - אם המחוקקים מתעקשים לשכנע אותנו, שאין כל חריגה מההיגיון בעצם הכנסת התיקון מרחיק הלכת - כנראה, הציבור עצמו נתפס כאוויל וכרפה-שכל.

כדי להדגים את איבוד הפרופורציות שבהצעת החוק, ובהקבלה לתחום הפלילי, הכפלה כזו בגובה הפיצוי שיינתן, גם אם לא נפלה שערה משערות ראשו של מי שנגדו הוצאה לשון הרע - כמוה כחקיקת עונש מוות על גניבה פעוטה.

מדרג הענישה בדיני עונשין הוא עניין שהציבור מבין אינטואיטיבית: על גניבה מקבלים שנה-שנתיים מאסר, על תקיפה 5 שנות מאסר, אונס מוביל ל-7-9 שנות מאסר, על רצח ייגזר מאסר עולם. נכון, גם גניבה פעוטה היא עבירה פלילית, ויש להעניש את העבריין, אבל מובן מדוע לא ראוי לגזור עליו עונש מוות. גם בסעודיה מסתפקים רק בגדיעת ידו.

אלא שפסיקת פיצוי בסך מאות אלפי שקלים על כל הוצאת לשון הרע, גם אם לא נגרם לתובע כל נזק, מהווה עונש מוות הן לכל אחד מהאזרחים החשופים לתביעה כזו על כל מילה שתצא מפיהם, והן גם לחזקים שבין כלי התקשורת.

עונש מוות פשוטו כמשמעו: כלי התקשורת לא יוכלו לעמוד בתשלומי פיצויים כאלה. מי שתוגש נגדו תביעה כזו, ייסגר. האחרים ילמדו את הלקח במהירות, והעיתונות תתמקד בדיווח על פריחת הנרקיסים, ותיטוש את השדה הקוצני של תחקירי הון ושלטון.

שנאת התקשורת, שהפוליטיקאים הצליחו לחלחל היטב אל הציבור, גורמת לציבור לתמוך, בחלקו, בתיקון החקיקה, תוך התעלמות מהסכנה הטמונה בו לכל אדם: בין אם יפרסם בלוג באינטרנט העוסק במתנ"ס ביישובו, או סטטוס בפייסבוק, או ידבר סרה נגד שכנו בבית הקפה השכונתי - תביעת לשון הרע מחכה מעבר לפינה.

לקצב אין קווים אדומים

פרשת הנשיא לשעבר משה קצב נודדת בימים אלה הרחק אל מחוזות האבסורד. כמו בעניינו של השר לשעבר אריה דרעי, שביקש למנות יועץ משפטי לממשלה כלבבו ולמוטט על ראש כולנו את עמודי שלטון החוק בישראל כדי לחמוק מהרשעה ומעונש - כך גם לקצב אין שום קווים אדומים, ציבוריים או מוסריים.

היוזמה של בני משפחתו של קצב מסוף השבוע האחרון, שבמרכזה בקשה מהשר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', שיכריז על ביתו של קצב ככלא זמני, מדגימה זאת היטב.

3 היו נימוקיו של קצב: האחד - שהוא נוצר בקרבו סודות מדינה, ולכן מסוכן שיסתובב בקרבת אסירים (אף שהוא אמור לחלוק את תאו עם השר לשעבר, האסיר שלמה בניזרי, האם יש חשש שבניזרי יתנכל לו או ינסה לסחוט אותו בשל כך?); השני - שהוא דחה אלפי בקשות חנינה של אסירים בימיו כנשיא, ולכן יש חשש שאלה ינסו לבוא עמו חשבון; והשלישי - שהיחידה לאבטחת אישים בשב"כ היא זו שמימנה את הגבהת חומות האבן סביב ביתו של קצב, ולפיכך ביתו-מבצרו יכול לשמש כבית כלא.

לפי ההיגיון הזה אפשר היה לציין גם כי משק-ביתו הפרטי מומן בשנים האחרונות מתקציב משלם המסים, ובתקופת נשיאותו גם הוחלפו בו פריטי ריהוט על חשבון המדינה.

האם התכוונה משפחת קצב שבבוקר יום רביעי השבוע, מועד תחילת ריצוי עונשו, יתדפקו סוהרי שב"ס על דלת ביתו ויודיעו כי מעתה הם מנהלים את המקום? או שרעייתו, גילה קצב, אמורה לשמש כסוהרת ראשית?

השר אהרונוביץק מיהר להוריד את הנושא מסדר היום משהודיע כי לא יעלה על הדעת שהוא ייעתר לדרישה כה חסרת שחר. אך מטרידה העובדה שבכנסת ישראל פועלים חברי כנסת המוכנים עדיין לעשות כל שביכולתם למען קצב, גם לאחר פסק דין חלוט של בית המשפט, תוך הדגשת העובדה שמדובר בנשיא השמיני, והסתרת העובדה שמדובר באנס סדרתי.

חלוקת פרסים בתוך המשפחה

ביום חמישי האחרון בערב, מעט אחרי נאומה המטלטל של נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, בכנס העמותה למשפט ציבורי בים המלח, הוענקו פרסי העמותה בתחום המשפט הציבורי על-שם המשפטן המנוח אוריאל גורני.

בראש ועדת הפרס עמדה שופטת בית המשפט העליון בדימוס, אילה פרוקצ'יה. בין מקבלי הפרס היה שופט בית המשפט העליון בדימוס, יצחק זמיר, ממייסדי העמותה ומי ששימש גם כנשיאה. אין חולק שלא יימצא אדם ראוי יותר מזמיר לפרס בתחום המשפט הציבורי, ובכל זאת יש בחלוקת הפרסים הזו, בתוך המשפחה, יותר משמץ של צרימה.

כך, בטקסים שעורכת התנועה לאיכות השלטון, ובה מוכרזים "אבירי איכות השלטון", בין היתר בתחום המשפט - חולקו לא פעם פרסים לשופטי עליון בדימוס, על-ידי ועדת פרס שבראשה עמד שופט עליון בדימוס אחר; כך, פרופ' אהרן ברק סיפר באותו כנס ביום חמישי כיצד עמד ב-1991 בראש ועדת פרס ישראל, שהחליטה להעניק את הפרס לנשיא בדימוס משה לנדוי.

אחר-כך דוחים שופטי בג"ץ עתירות כמו זו שהוגשה נגד הענקת פרס ישראל ליו"ר מכבי תל אביב בכדורסל, שמעון מזרחי, על-ידי ועדת פרס שבראשה עמד טל ברודי. וכי מה יוכלו השופטים לומר?

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פתיחה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ות"א 90 מטפס בכ-0.8% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור